--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Tak podejrzewam że nowy całkiem sprawny egr by też sytuację poprawił, jak mi zacznie wariować i odpięcie wtyczki pomoże to kupię nowy na próbę.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ponoć auta z forum przy kupnie pewniejsze
Bez urazy ale czytając wszystko to śmiać mi się chce.Zamiast wymieć wadliwą część to najłatwiej wyprogramować .Niech następny właściciel się martwi.
Bez urazy ale czytając wszystko to śmiać mi się chce.Zamiast wymieć wadliwą część to najłatwiej wyprogramować .Niech następny właściciel się martwi.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
@norbi333, czyli że "Janusze"? 
To tak zawsze było, mój były tż z zawodu mechanik i kiedyś tak pracował przy autach, tych no starszych i opowiadał jak już nie mogli znaleźć usterki ciągle zapalonej kontrolki abs to szef kazał ją odciąć i naprawione, haha, klient zadowolony, kasa jest.
Ja sama zimą jakoś byłam świadkiem awantury w moim serwisie miejskim, jak gość ze świeżo nabytym audi, no fakt ładnym i jeszcze nie przerejestrowanym nawet na nasze blachy, robił awanturę i sądami straszył bo sami zmienili tam tarcze i klocki bo mieli zlecenie wykonania tego co pilne. I ten się przypiął że nie świeciła się kontrolka od tych klocków i że ich poda... a kierownik spokojne: proszę Pana, te czujniki zostały odcięte, tak jak i od abs, kontroli trakcji, wszystkiego nie sprawdziliśmy ale proszę wniosek kierować.
gość zaniemowil , też mu było głupio że ma słuchaczy takich jak ja, mimo że najpierw było mu to na rękę, machnął kartą w terminalu, wsiadł w swoje audi i pojechał pewnie rejestrować.
Dużo od człowieka zależy, gdybym ja miała diesla, no ale nie mam, to bym pewnie wymieniala na nowe, bo tak robię w benzynie. Dlatego uważam, że mnie na diesla nie stać, bo to są mega drogie nowe części, a że ja zawsze zużyte wymieniam na nowe, to koszt byłby większy niż w benzynie. Ja też nie zgadzam się na żadne zaprawki, szpachlowanie, jak puknę tę moją Lalkę, czego kumulację miałam w minionym półroczu, to też dostaje ona nowe oryginalne blachy i oryginalny lakier w ilości fabrycznej bo z Niemiec to jedzie.
To tak zawsze było, mój były tż z zawodu mechanik i kiedyś tak pracował przy autach, tych no starszych i opowiadał jak już nie mogli znaleźć usterki ciągle zapalonej kontrolki abs to szef kazał ją odciąć i naprawione, haha, klient zadowolony, kasa jest.
Ja sama zimą jakoś byłam świadkiem awantury w moim serwisie miejskim, jak gość ze świeżo nabytym audi, no fakt ładnym i jeszcze nie przerejestrowanym nawet na nasze blachy, robił awanturę i sądami straszył bo sami zmienili tam tarcze i klocki bo mieli zlecenie wykonania tego co pilne. I ten się przypiął że nie świeciła się kontrolka od tych klocków i że ich poda... a kierownik spokojne: proszę Pana, te czujniki zostały odcięte, tak jak i od abs, kontroli trakcji, wszystkiego nie sprawdziliśmy ale proszę wniosek kierować.
Dużo od człowieka zależy, gdybym ja miała diesla, no ale nie mam, to bym pewnie wymieniala na nowe, bo tak robię w benzynie. Dlatego uważam, że mnie na diesla nie stać, bo to są mega drogie nowe części, a że ja zawsze zużyte wymieniam na nowe, to koszt byłby większy niż w benzynie. Ja też nie zgadzam się na żadne zaprawki, szpachlowanie, jak puknę tę moją Lalkę, czego kumulację miałam w minionym półroczu, to też dostaje ona nowe oryginalne blachy i oryginalny lakier w ilości fabrycznej bo z Niemiec to jedzie.
Radio 357 :)
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
@norbi

Zapraszam do tematu o EGR - tam pękniesz ze śmiechu, bo tylu użytkowników wyprogramowało/ odłączyło/ zaślepiło EGR. Swoją drogą oryginalne poczucie humoruKaMYk pisze: ↑19 lip 2018, o 06:45Od 3 lat to samo już tu piszęEGR to samo zło
Zaślepić blaszką i wyprogramowaćZrobiłem tak w lutym 2015 przy przebiegu 6000 km, auto było jeszcze na gwarancji
Zalety:
-czysty kolektor dolotowy z: MAP sensorem, przepustnicą i klapami wirowymi, brak nawet minimalnych nagarów
-klapy wirowe są smarowane mgłą olejową z odmy (wiadomo, że opary oleju z odmy są kierowane do rury powietrza przed turbiną)
-równa, cicha praca silnika w każdych warunkach
Wady:
- brak![]()
- mcrace
- Użytkownik
I co to zmienia? Mam wymienić na nowy, żeby wyprogramować, bo nie zdążyłem tego zrobić nim się zepsuł?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
@mcrace nie chcesz najpierw spróbować zaślepić a potem ewentualnie wyprogramować EGR?
Chociaż pewnie samo zaślepienie w kontekście twoich problemów z DPF nic nie da.
Chociaż pewnie samo zaślepienie w kontekście twoich problemów z DPF nic nie da.
- mcrace
- Użytkownik
@pawel ale teraz jeżdżę na odłączonym. Przy zaślepieniu efekt będzie niemalże taki sam, więc nie bardzo rozumiem co to za różnica?
-
norbi333
- Ekspert
Z Twojego punktu widzenia zaoszczędzone pieniądze. Z punktu widzenia kupującego auto zepsute. Ale pewnie kupujący nie dowie się o tym
- mcrace
- Użytkownik
Nie mierz wszystkich swoją miarą 
Stan wszystkich aut, które sprzedawałem, kupujący znał. I dostawał plik faktur, ze wszystkimi naprawami.
Mało tego, informacje o wszystkich modyfikacjach i naprawach insigni zanieszczam w swoim wątku o aucie. Więc nie tylko mój ewentualny przyszły klient będzie miał wszystko jak na dłoni, ale też kolejni.
Więc proszę Cię byś między wierszami nie sugerował, że zamierzam oszukiwać ludzi.
Stan wszystkich aut, które sprzedawałem, kupujący znał. I dostawał plik faktur, ze wszystkimi naprawami.
Mało tego, informacje o wszystkich modyfikacjach i naprawach insigni zanieszczam w swoim wątku o aucie. Więc nie tylko mój ewentualny przyszły klient będzie miał wszystko jak na dłoni, ale też kolejni.
Więc proszę Cię byś między wierszami nie sugerował, że zamierzam oszukiwać ludzi.
-
norbi333
- Ekspert
Ogólnie pisałem,a nie o Tobie.O moją miarę nie musisz się martwić.Akurat najpierw bym naprawił,a potem dalej
- mcrace
- Użytkownik
To nie było "ogólnie" tylko do mnie i o moim aucie. Więc nie p r d l farmazonów o nagłym "ogólnym" wygłaszaniu swoich stwierdzeń.
-
mic
Ja też się z Tobą nie zgodzę. Sprawny egr nie robi nic dobrego dla auta, a przyczynia się tylko do awarii kolejnych podzespołów. Jeden naprawi inny odłączy i co w tym śmiesznego? Z odłączonym auto nawet pewniejsze bo inne podzespoły w lepszym stanie... poza tym to tak jak z mapą jeden wirusuje inny nie, sprawa indywidualna.norbi333 pisze:Ponoć auta z forum przy kupnie pewniejsze![]()
A pro po @Kamyka, to posiadłeś jakąś tajemną wiedzę że tylko on wyprogramował sprawny egr?
-
norbi333
- Ekspert
Pokaż mi gdzie napisałem ,że dotyczy Ciebie i Twojego auta?
-
norbi333
- Ekspert
Nie chodzi o to co robi,a czy sprawny czy nie.Ciekawe czy chciałbyś kupić auto z niesprawnym egr mimo,że programowo odłączony.Okaże się,że jest jakaś aktualizacja oprogramowania w aso i nagle znowu masz egr i auto słabo jeździ.
A gdzie ja napisałem ,że tylko on?
- mcrace
- Użytkownik
Norbert... proszę Cię... Wskazałem Ci Twój post kierowany bezpośrednio do mnie. I skończmy na tym ten OT.
A wracając do tematu EGR - Jeżeli wyprogramujesz nawet sprawny EGR i go zaślepisz, to moim zdaniem po kilkudziesieciu tysiącach takiej jazdy on i tak straci swoja sprawnośc.
Spójrz na jego konstrukcje i miejsce zaślepienia, gdzie wstawia sie blaszkę - spaliny będą się w nim (w EGR) kumulowały i jeszcze bardziej i szybciej go zabrudzą, albo zapieką w pozycji zamkniętej.
Jak Ci się nie chce sprawdzać rysunków to chodzi mi o to, że blaszka jest za EGR'em.
Czyli: w przypadku, o którym mówisz, że ziomek pojedzie na aktualizację softu i będzie miał zonka, bo EGR nie rycha, to uwazam, że nawet w sytuacji, gdy będzie to auto Kamyka, który zaślepiał sprawny EGR, będzie problem, bo EGR będzie już zawalony i niesprawny.
Więc dalej nie widzę sensu montowanka sprawnego EGR by go zaślepić i wyprogramować.
A wracając do tematu EGR - Jeżeli wyprogramujesz nawet sprawny EGR i go zaślepisz, to moim zdaniem po kilkudziesieciu tysiącach takiej jazdy on i tak straci swoja sprawnośc.
Spójrz na jego konstrukcje i miejsce zaślepienia, gdzie wstawia sie blaszkę - spaliny będą się w nim (w EGR) kumulowały i jeszcze bardziej i szybciej go zabrudzą, albo zapieką w pozycji zamkniętej.
Jak Ci się nie chce sprawdzać rysunków to chodzi mi o to, że blaszka jest za EGR'em.
Czyli: w przypadku, o którym mówisz, że ziomek pojedzie na aktualizację softu i będzie miał zonka, bo EGR nie rycha, to uwazam, że nawet w sytuacji, gdy będzie to auto Kamyka, który zaślepiał sprawny EGR, będzie problem, bo EGR będzie już zawalony i niesprawny.
Więc dalej nie widzę sensu montowanka sprawnego EGR by go zaślepić i wyprogramować.
-
mic
-
norbi333
- Ekspert
Chodziło o to ,że on wyprogramował sprawny,a nie ,że tylko on 
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
No właśnie "niemalże taki sam", ale nie do końca.
Jeżeli tylko zaślepisz, ale nie wyprogramujesz to przestaną tylko lecieć spaliny do kolektora i troszkę inaczej będzie dobrana mieszanka - myślę że w twoim przypadku ilość spalin nie będzie miała znaczenia na to randomowe wypalanie.
Jeżeli tylko odłączysz wtyczkę, to komp od razu zobaczy że coś jest nie tak i (być może) przestanie zbierać dane (lub nie będzie brał ich pod uwagę) z innych czujników, które wpływają na wypalanie dpf.
Ponadto różnica między odłączoną wtyczką a zaślepieniem jest taka, że w przypadku odłączenia również przestaje pracować przepustnica (ja miałem twarde gaszenie, łomotanie przy odłączonej wtyczce), kto wie, czy odłączenie wtyczki nie wpływa tez na inne czujniki.
No nie wiem, może za nim bym wyprogramował, to wcześniej bym go zaślepił i przetestował
- mcrace
- Użytkownik
Jest to jakaś myśl.
Dziś oddaje auto do lakierni. Jak się wyrobią w miarę szybko to przetestuje. 22 mam termin na mapę w tuneforce
Dziś oddaje auto do lakierni. Jak się wyrobią w miarę szybko to przetestuje. 22 mam termin na mapę w tuneforce