--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Apka zapisuje zmiany DPFu co km.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Tylko tu piszemy o temperaturze płynu a nie oleju. Bodex możesz się ze mną nie zgodzić, ale sam zarżnołeś silnik. Nie jeden raz opisywałeś jak to pokonujesz niemieckie autostrady z prędkościami ponad 200km/h przez kilkaset kilometrów. Przy 105C płynu chłodniczego olej ma w granicy 120-125C
Olej w normalnym samochodzie bez dodatkowych chłodnic ( nie mówię o zwykłym wymienniku ciepła) w tej temperaturze może pracować maksymalnie 10-15 minut. Potem ulega bardzo szybkiej degradacji i w zasadzie nadaje się tylko do wymiany.
Dzisiaj leciałem 180km/h przez 40km i temperatura płynu nie przekroczyła 93C a na dworzu było 33C.
Już kiedyś pisałem że większość zatartych silników to zasługa właścicieli, którzy pomylili zwykłego klekota z autem na tor.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
To też racja ale inni latają dużo szybciej. Wystarczy pojeździć autostradą. Znam kilku takich co jeżdżą innymi autami i mają już więcej km niż nasze... a poniżej 200 nie jeżdżą chociaż kilku już padły silniki...
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Bodex, powiem krótko, olej gm 5w30 jest za słaby na twoją jazdę. I tego samego zdania są mechanicy w moim ASO. Jeżeli gnasz ostro po autostradach to tylko dobry 5W40. Większość przekonała się do Ravenola.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ale w tym samochodzie wymiennik ciepła nie jest skonstruowany żeby wychłodzić olej przy jeździe ponad 200km/h przez powiedzmy godzinę. W tych warunkach to i 0W/50 się usmaży.
Te auta które mają chłodnicę oleju z prawdziwego zdarzenia i pojemność układu smarowania ok. 7litrów a nie 4 dają radę.
To tylko trochę mocniejszy klekot a nie furka do ścigania.
Te auta które mają chłodnicę oleju z prawdziwego zdarzenia i pojemność układu smarowania ok. 7litrów a nie 4 dają radę.
To tylko trochę mocniejszy klekot a nie furka do ścigania.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Mówi się że najlepiej jeździć maksymalnie 2/3 maksymalnie prędkości auta. Coś w tym jest...
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
eeee.... wymyślasz, chociaż nie wiem gdzie na liczniku mam 2/3 tj jaka to wartość
Radio 357 :)
-
Bodex
Tak to prawda, tylko jadąc 170 - 180było 3 tys , a on ma 4500 rom więc ?. jadąc 200 było 3500 .kecraminsignia pisze:Mówi się że najlepiej jeździć maksymalnie 2/3 maksymalnie prędkości auta. Coś w tym jest...
Nie bez powodu te silniki padają.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Dodano po 30 minutach 30 sekundach:
Wiesz w nerwach nie pamietam , chyba czerwona , poziom oleju był 2 mm ponad stan , wiec raczej czerwonaPing pisze:Pomarańczowa czy czerwona ci migała?
Pomarańczowa jest od poziomu oleju, czerwona od ciśnienia.
-
Bodex
Wiesz w nerwach nie pamietam , chyba czerwona , poziom oleju był 2 mm ponad stan , wiec raczej czerwonaPing pisze:Pomarańczowa czy czerwona ci migała?
Pomarańczowa jest od poziomu oleju, czerwona od ciśnienia.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Czyli jak będę jechał 1000km będzie 1000 plików ?Ping pisze:Apka zapisuje zmiany DPFu co km.
Tak jest ze wszystkimi parametrami? W jednym pliku jest wszystko z zapisem co 1 km?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Co do jazdy ponad 200 km/h autostradami na dłuższych dystansach to nie na insignię 160 KM. I to nie zależnie od oleju. Tym bardziej jeśli ktoś ma 270 tys km prawie. To tak jak by dziadkowi kazać ciężko i długo pracować. Co z tego, że inni jeżdżą szybciej. Może robią to raz w roku a może akurat kawałek chcieli sobie pojechać. Ale nie każda trasa ponad 200 km/h samochodem 160 KM z przebiegiem prawie 270 tys.
I jeszcze jedno mnie zaciekawiło. @Bodex pisał o pomarańczowej kontrolce. Nie wiem co ona oznacza w apce. Ale @Ping pisał, że to nie niskie ciśnienie a niski stan. Pytanie czy silnik nie zatarł się bo ponoć za słaby olej GM? Pytanie czy było go tam wystarczająco? Czy np nie zaczęło go nagle obywać przez zużyte uszczelnienie turbo?
@Bodex ile oleju jest w silniku?
I jeszcze jedno mnie zaciekawiło. @Bodex pisał o pomarańczowej kontrolce. Nie wiem co ona oznacza w apce. Ale @Ping pisał, że to nie niskie ciśnienie a niski stan. Pytanie czy silnik nie zatarł się bo ponoć za słaby olej GM? Pytanie czy było go tam wystarczająco? Czy np nie zaczęło go nagle obywać przez zużyte uszczelnienie turbo?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
A tak faktycznie. Przeoczyłem. Tak czy siak bez względu na olej autami z takim przebiegiem nie gania się po trasach z taką prędkością Gdyby ten silnik miał fabrycznie z 4 litry i z 300 KM to taka jazda by mu nie zaszkodziła. Zdrowo i bezpiecznie dla auta z przebiegiem powyżej 200 - 250 tys km na autostradzie to 140 - 160 km/h non stop nie więcej. Czasami można ciut szybciej.
-
Bodex
Akurat na GM jeździłem wolnniej bo miałem slabsze zaufanie, max 180 , a przelot 160 .hubertus pisze:Co do jazdy ponad 200 km/h autostradami na dłuższych dystansach to nie na insignię 160 KM. I to nie zależnie od oleju. Tym bardziej jeśli ktoś ma 270 tys km prawie. To tak jak by dziadkowi kazać ciężko i długo pracować. Co z tego, że inni jeżdżą szybciej. Może robią to raz w roku a może akurat kawałek chcieli sobie pojechać. Ale nie każda trasa ponad 200 km/h samochodem 160 KM z przebiegiem prawie 270 tys.
Czy to wina oleju to zobaczymy po tescie z labo.
Na milleresie latałem ponad 200 ale nie non stop i sie nie zatarł .
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Wina stanu silnika. Ja jeździłem na GM ani razu nie zalałem Millersa czy innego. I silni się nie zatarł. Na forum są osoby co jeszcze dłużej jeżdżą na GM i też się nic nie zaciera. Po prostu panewki dokonały żywota. Jeśli to poprawi twoje samopoczucie to wierz, że na Millersie zrobił byś jedną trasę więcej. I stało by się to samo. A prawda to będzie taka sama jak teoria, która głosiłeś, że w automacie się nie zacierają bo nie ma dwumasy.
-
Bodex
No pewnie , masz dar manipulowania słowami i prawie mnie przekonałeś do tego GOOFNA GM na którym zatarłem silnik , żadki jak gnojówka i przerywa film olejowy , takie jest moje zdanie.hubertus pisze:Wina stanu silnika. Ja jeździłem na GM ani razu nie zalałem Millersa czy innego. I silni się nie zatarł. Na forum są osoby co jeszcze dłużej jeżdżą na GM i też się nic nie zaciera. Po prostu panewki dokonały żywota. Jeśli to poprawi twoje samopoczucie to wierz, że na Millersie zrobił byś jedną trasę więcej. I stało by się to samo. A prawda to będzie taka sama jak teoria, która głosiłeś, że w automacie się nie zacierają bo nie ma dwumasy.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Gdzie ja manipuluje? To są twoje słowa. Dwumasa zużyta rozbija wał robi się mimośród i silnik się zaciera. A w automacie nie ma dwumasy. I masz dowód, że twoja teoria była błędna. Tak samo jest z tym, że to przez GM zatarł się silnik. W sumie to może i dobrze, że wybrałeś ten GM i na nim się silnik zatarł. Bo zatrzeć i tak by się zatarł bo miałeś już kiedyś problem ze smarowaniem. Ale jak by się zatarł na Millersie to ból podwójny bo raz szkoda silnika a dwa wyszło by, że Millers nie tak cudowny. A tak możesz zwalić winę na GM i mieć spokojne sumienie, i dalej wierzyć, że MIllers jest najwspanialszy. Szkoda tylko, że na forum są ludzie którym na Motulu czy MIllersie auta się zacierały.
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
odnośnie tej kontrolki niskie ciśnienie w apce to kilka osób pisało że zapala się ona nawet w zakrętach, lub większych łukach..
nie zgodzę się że prędkość zabiła motor, mam skode 1,6tdi przebieg 340 tys z dpf. nikt nigdy nie zaglądał do dpf ani nie sprawdzał czy się wypala, na autostradzie jeździ z maksymalna prędkością, jest mocno eksploatowana i nic się nie dzieje... (kilku kierowców + służbowe)
Niestety, panewki sa jakie są.. tyle w temacie.
nie zgodzę się że prędkość zabiła motor, mam skode 1,6tdi przebieg 340 tys z dpf. nikt nigdy nie zaglądał do dpf ani nie sprawdzał czy się wypala, na autostradzie jeździ z maksymalna prędkością, jest mocno eksploatowana i nic się nie dzieje... (kilku kierowców + służbowe)
Niestety, panewki sa jakie są.. tyle w temacie.