--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektrozawór turbiny
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
VisaBit
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Katowice
Re: Elektrozawór turbiny
Ja również mam dziwny dźwięk zaczyna się tak od ok. 1500 obrotów ale buczenie kule ciężko to opisać taki świst huczenie parę razy za Chrobota ale tylko przy dodawaniu gazu jak puszcze gaz lub wcisnę sprzęgło cisza i turbo dziura zanim turbo się nie obudzi na biegu jałowym zero tego odgłosu zawór nie jest gorący jak odepnę wężyk na zapalonym silniku ten dolny to czuję że wyciska powietrze czy to będzie to co wy macie czy raczej inna sugestia bo czytam czytam i już wariuje
oraz czasem na zimnym silniku 2 i 3 bieg szarpnie ale sporadycznie
-
shelmahh
Panowie. Buczało. Nie mogłem się rozpędzić, więc elektrozawór został wymieniony. I buczenie ustało. Rozpędzam się do 120 km/h a tu nagle znowu dziura pod pedałem gazu i klasyczny objaw braku turbiny 
co jeszcze jest do poprawy? czujnik ciśnienia doładowania? Ma ktoś pomysł?
przebieg nieduży: 100 tys km. help!
co jeszcze jest do poprawy? czujnik ciśnienia doładowania? Ma ktoś pomysł?
przebieg nieduży: 100 tys km. help!
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Elektrozawór w gruszce od turbiny.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jest też coś takiego jak zawór upustowy turbiny DV. Dzisiaj go wymieniałem. U mnie na szczęście to był dopiero początek problemów i zarazem koniec. Miałem dziwny dźwięk przy odpuszczaniu pedały gazu, ale nie było żadnych spadków mocy, błędów - mimo, że towarzyszą tej przypadłości. Wymieniłem w 15 min i po problemie.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
bartekb14
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
też tak miałem 4 dni temu, rura mi pękła co idzie do intercoolera, odcinało moc, ta słynna co często pęka.
-
shelmahh
No nic. W poniedziałek serwis i komputer. Chociaż dziwi mnie, że mogą walnąć 2 rzeczy na raz. Elektrozawór padł i po wymianie nie buczy. Ale pojawiła się kontrolka inspekcji i dalej traci moc :\
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jeśli zawór jest padnięty, to turbina nie pracuje tak jak powinna (nie w tym zakresie, albo ECU "myśli" że nie w tym zakresie). Przy założeniu, że nie jest wtedy w stanie "dmuchać" wystarczająco mocno, to nie ma takiego dużego ciśnienia w układzie, które uwidoczni dziurę w układzie dolotowym.
Myślę, że może być też tak, że jeśli wadliwy czujnik spowoduje wywalenie 'check', to już drugi błąd się nie pojawi z uwagi na ograniczenie mocy - ECU zabezpiecza się ograniczając moc, żeby coś więcej się nie uszkodziło. Wtedy również w układzie nie będzie dużego ciśnienia i ewentualny przedmuch nie będzie w stanie się "pokazać"
Myślę, że może być też tak, że jeśli wadliwy czujnik spowoduje wywalenie 'check', to już drugi błąd się nie pojawi z uwagi na ograniczenie mocy - ECU zabezpiecza się ograniczając moc, żeby coś więcej się nie uszkodziło. Wtedy również w układzie nie będzie dużego ciśnienia i ewentualny przedmuch nie będzie w stanie się "pokazać"
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
W gruszce nie ma elektrozaworu. Jest czujnik zwany aktuatorem. Zawór jest przy chłodnicy/przednim pasie. Czujnik jest w gruszce.
-
jajok
- Nowicjusz
- Miasto:
Re: Elektrozawór turbiny - jak sprawdzić? błędy P0299-00, P0234-11, P02263-5B, P2263-61, P003A-00
Panowie, pytanie do znawców tematu.
Jak sprawdzić elektro-pneumatyczny zawór sterowania turbiną EPV? Po podłączeniu 12V powinien wydawać dźwięk elektromagnesu- klik?
Objaw, auto do 2 tyś obrotów normalnie, powyżej nie posiada mocy. Błąd na ekranie "Skontaktuj się z serwisem".
Podpięty komp, następujące błędy: P0299-00, P0234-11, P02263-5B, P2263-61, P003A-00.
Sprawdziłem wężyki podciśnienia. Są ok. Cięgno gruszki po uruchomieniu silnika ani drgnie. Po podaniu podciśnienia do gruszki, cięgno działa. Na wężyku od pompy vacum jest podciśnienie. Po połączeniu na krótko wężyków vacum-gruszka, cięgno schodzi w dół. Wnioskuje, że tu jest wszystko ok.
Po wyjęciu zaworu sterowania turbiną i podłączeniu 12V, nie słychać, aby wydawał dźwięk klikania. Napięcie na kablach przy włączonej stacyjce 8,7V, po uruchomieniu pojazdu 11V.
Czy napięcia na kablu są ok?
Jak myślicie, elektrozawór do wymiany czy lepiej go jeszcze jakoś zdiagnozować aby się upewnić?
Jak sprawdzić elektro-pneumatyczny zawór sterowania turbiną EPV? Po podłączeniu 12V powinien wydawać dźwięk elektromagnesu- klik?
Objaw, auto do 2 tyś obrotów normalnie, powyżej nie posiada mocy. Błąd na ekranie "Skontaktuj się z serwisem".
Podpięty komp, następujące błędy: P0299-00, P0234-11, P02263-5B, P2263-61, P003A-00.
Sprawdziłem wężyki podciśnienia. Są ok. Cięgno gruszki po uruchomieniu silnika ani drgnie. Po podaniu podciśnienia do gruszki, cięgno działa. Na wężyku od pompy vacum jest podciśnienie. Po połączeniu na krótko wężyków vacum-gruszka, cięgno schodzi w dół. Wnioskuje, że tu jest wszystko ok.
Po wyjęciu zaworu sterowania turbiną i podłączeniu 12V, nie słychać, aby wydawał dźwięk klikania. Napięcie na kablach przy włączonej stacyjce 8,7V, po uruchomieniu pojazdu 11V.
Czy napięcia na kablu są ok?
Jak myślicie, elektrozawór do wymiany czy lepiej go jeszcze jakoś zdiagnozować aby się upewnić?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Sprawdź czy cewka nie spalona bo te zawory mocno się grzeją. Miernikiem sprawdź przejście pomiędzy pinami zaworu. Jak nie ma przejścia to zawór do wymiany jak jest, a na krótko nie cyka to zatarty najprawdopodobniej tłoczek i to idzie zreanimować.
-
jajok
- Nowicjusz
- Miasto:
Kolego, a jak zreanimować, jak to wygląda na klejone? Masz może jakieś foto? od której strony się dobrać? Niektóre mają metalowy pierścień to śrubokrętem można go odgiąć i rzeźbić, ja mam klejony (przynajmniej tak wygląda)
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jak jest klejony to cienki drucik lub modelarski brzeszczot i można ciąć choć najlepsza do tego typu operacji jest żyletka. Trzeba w jej ostrze uderzyć po całej długości nożem, żeby się wyszczerbiła i masz wtedy najcieńszy brzeszczot z możliwych. Kilka minut i rozcięte.
Z 2 dni temu ktoś wstawiał zdjęcie zaworu z zatartym tłoczkiem ale nie mogę teraz znaleźć.
Z 2 dni temu ktoś wstawiał zdjęcie zaworu z zatartym tłoczkiem ale nie mogę teraz znaleźć.
-
P405
- Zapaleniec
Weź WD 40 albo jakiś inny środek i napsiksj do środka i wydmuchaj. Najlepiej w pierwszej kolejności jakimś czyszczącym, a później smarującym.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ja swój dremelkiem potraktowałem ale można i sieksą 
Oczywiście czyszczony był ze 2 razy już wcześniej metodą nie inwazyjną przez otwory ale jak widać lipa takie czyszczenie.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Oczywiście czyszczony był ze 2 razy już wcześniej metodą nie inwazyjną przez otwory ale jak widać lipa takie czyszczenie.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
jajok
- Nowicjusz
- Miasto:
-
gingop
- Użytkownik
- Auto: Insignia A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Czy błąd P003A może powodować elektrozawór?
W tej chwili mam założony filterek Mann i buczenie w czasie jazdy po odpuszczeniu gazu ustało. Jednak po podłączeniu kompa jest błąd P003A. Jak usunę ten bład to po jakimś czasie znowu się pojawia. Między zegarami żadne komunikaty się nie pojawiają.
W tej chwili mam założony filterek Mann i buczenie w czasie jazdy po odpuszczeniu gazu ustało. Jednak po podłączeniu kompa jest błąd P003A. Jak usunę ten bład to po jakimś czasie znowu się pojawia. Między zegarami żadne komunikaty się nie pojawiają.
-
P405
- Zapaleniec
Jest to błąd nie przyuczonej turbiny. Możesz próbować ją przyuczyć. Jeżeli to nie pomoże, a auto chodzi dobrze to nie ruszaj.
-
gingop
- Użytkownik
- Auto: Insignia A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Co to znaczy przyuczyć turbinę?
To się robi programowo opcom?
Turbina była wyciągania, powodem była wydmuchana uszczelka (trójkatna) pomiędzy turbiną a kolektorem wylotowym.
To się robi programowo opcom?
Turbina była wyciągania, powodem była wydmuchana uszczelka (trójkatna) pomiędzy turbiną a kolektorem wylotowym.