--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: dare50 » 19 lip 2018, o 19:46

No jak czym kerczerem umyty :D

Wlodarski1

Post autor: Wlodarski1 » 19 lip 2018, o 19:54

Umyty i nawoskowany :D

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 19 lip 2018, o 20:14

A nie balsamowany?

Wlodarski1

Post autor: Wlodarski1 » 19 lip 2018, o 20:16

jedyne sensowne rozwiązanie na DPF - wyrwać chwasta :D i wyprogramować :D

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 19 lip 2018, o 20:20

A za rok czy dwa płacz i zgrzytanie zębów jak dowód zabiorą lub niezły mandacik dowalą.
W poniedziałek też się biorę za czyszczenie swojego filterka. Przy 260 tysiącach chyba się mu należy bo czasami niedomaga.

Wlodarski1

Post autor: Wlodarski1 » 19 lip 2018, o 20:27

Zanim stacje diagnostyczne będą wyposażone w odpowiedni sprzęt do kontroli emisji spalin,to insignie pójdą na części :D
Poprawnie wyłączony dpf i wycięty jak się należy z zostawionym katalizatorem to na dzień dzisiejszy i kilka lat jeszcze żaden diagnosta nie dojdzie że filtra brak,ta cała nagonka w mediach to po to,żeby odstraszyć :D Raz mi się zdarzyło,że na stacji diagnostycznej pan włożył w wydech sondę spalin i badał emisję.Po badaniu stwierdził,że jest ok,a filtra już 2 lata nie było w aucie :D

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 19 lip 2018, o 20:31

Stacje diagnostyczne nie będą tego sprawdzać tylko mobilne ecopatrole i wtedy żaden problem sprawdzić czy jest czy niema a po drugie jak jedziesz za stosunkowo nowym autem i wali kopciuchem to co nie ma wyciętego DPF ? od razu na pobocze 5 tysi kary i laweta

Wlodarski1

Post autor: Wlodarski1 » 19 lip 2018, o 20:34

Darek,te mobilne ecopatrole to jak będą sprawdzać czy jest filtr czy nie ma?Będą po szkoleniu z profesjonalnej diagnostyki i wyposażone w MDI?

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 19 lip 2018, o 20:43

Może i tak a kto go wie skoro chcą się za wziąć , ale jak pisałem wystarczy że będzie kopcić a mało który po wycięciu nie kopci ,więc może to być już podstawa zatrzymania , więc ja osobiście nie będę wywalał DPF-a bo mi na razie nie wadzi tylko tego chwasta EGR trzeba wyprogramować bo na rzazie mam zaślepione go . Szkoda że mam tak daleko do Ciebie z VC się udało Online ale tu niestety tylko fizyczny kontakt :D . Muszę się jeszcze zdzwonić do Ciebie o OP-COM-a ale jak naprawię tableta bo mi padł

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 19 lip 2018, o 21:21

Akurat w insigniach dpf jest w takim miejscu że nawet średnio rozgarnięty policjant z patrolu technicznego posiadający kamerę rewizyjną zabierze dowód w 5 minut nie brudząc nawet rąk.

Wlodarski1

Post autor: Wlodarski1 » 19 lip 2018, o 21:22

Darek,z Tobą pamiętam jak zaczynała się przygoda z vectra c - opisy,schematy,programowania,ile to już czasu do tyłu?Co do kontroli DPF to jednak nagonka swoje zrobiła - ludzie się boją,ale od strony technicznej patrzę i nie wiedzę tego,żeby mogli to sprawdzać na drodze.Co do kopcenia to mogą być różne przyczyny - przepływka,nieszczelności w dolocie itp.Co do Twojego EGR to przyślij mi sam sterownik,zrobię jak należy i odeślę.Pozdrawiam.

Wlodarski1

Post autor: Wlodarski1 » 19 lip 2018, o 21:24

rataj73 pisze:
19 lip 2018, o 21:21
Akurat w insigniach dpf jest w takim miejscu że nawet średnio rozgarnięty policjant z patrolu technicznego posiadający kamerę rewizyjną zabierze dowód w 5 minut nie brudząc nawet rąk.
Weź mi to dokładnie wytłumacz,bo jak ładnie od góry się spaw zrobi po wycięciu to chyba termowizja tylko obada,że wkład wycięty :D No i oczywiście od strony wydechu się nie da to jak to ma ta kamera zobaczyć?

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 19 lip 2018, o 21:55

Jarek przez czujnik ;) :D , z tym wysłaniem to będzie problem autko potrzebuje codziennie bo mam pracę zmianową , ale jest mała nadzieja prawdopodobnie 7 sierpnia będę w stolicy może 8 będę wracał do domu i mogę przez Łódż wracać przy okazji Manufakture zwiedzić bo wszyscy zachwalają , gdyby co a ile czasu by to Ci zajęło ? , Jarek no w VC to była na początku rzeźnia a później wszystko w jednym palcu w sumie nic mnie już nie zaskoczyło , ostatnio przetwornice od kseonów naprawiłem bo się Tranzystor odlutował , aż mi brakuje tego w Isi szczególnie schematów i tych modyfikacji tylko pomarzyć chociaż chcę dołożyć DAB+ moduł U4D już mam ale brak schematów , no ale cóż może skądś się załatwi .

Wlodarski1

Post autor: Wlodarski1 » 19 lip 2018, o 22:02

Darek,muszę mieć na dzień czasu to serducho z Twojej Isi,najlepiej jak mi podeślesz ECU i weźmiesz urlop :D Za stary już jestem,żeby od łapy robić :D No i jeszcze po operacji kręgosłupa,więc muszę się oszczędzać :D

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 19 lip 2018, o 22:17

Zobaczę i pomyślę bo wogóle mam plan podjechać do Vtechu i zrobić ją na 200 KM i przy okazji wyprogramować EGR w cenie Chipa więc wtedy sprawa sama się rozwiąże a jak nie to tak jak pisałeś jakieś chorobowe najlepiej na kręgosłup :D bo właśnie przez kręgosłup siedzę teraz większość czasu za biurkiem .

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 20 lip 2018, o 05:40

Wlodarski1 pisze:
19 lip 2018, o 21:24

Weź mi to dokładnie wytłumacz,bo jak ładnie od góry się spaw zrobi po wycięciu to chyba termowizja tylko obada,że wkład wycięty :D No i oczywiście od strony wydechu się nie da to jak to ma ta kamera zobaczyć?

Odkręcenie czujnika temperatury spalin tego dolnego to minuta roboty.
Oczywiście musi mieć uzasadnione podejrzenie że dpf wycięty, ale jadąc za takim samochodem w mieście zauważy że puszcza dyma to jest podstawa.
Co do przyczyn dymienia to sprawa jasna, może powodować je wiele czynników, ale żaden nie spowoduje tego że jak dpf jest zamontowany to samochód puści chmurę czarnego dymu, co najwyżej małego bąka.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 20 lip 2018, o 06:35

Panowie, bez przesady,
Żaden ze stróżów a prawa nie może nic wkręcać wkykręcać itp. Jeżeli będą mieć uzasadnione podejrzenie to zabiorą dowód rejestracyjny i przwalą mandat.
Jak pokazują ostatnie zmiany w prawie, te szybko się zmienia.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Poldon
Forumowicz
Auto: Insignia 2.0 165 KM
Miasto: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: Poldon » 20 lip 2018, o 07:29

Filtr czyszczony miałem maszynowo, urządzeniem do tego stworzonym zapłaciłem 700 zł. A dpf'a nie mam zamiaru wycinać bo auto mam na leasing i jak się skończy to chce je sprzedać. Myślę że uda mi się bez większych przygód pojeździć te 3 lata

mic

Post autor: mic » 20 lip 2018, o 07:43

Te 700 zł to z wyjęciem i włożeniem filtra? We Wrocławiu chcą 460zł netto ale filtr trzeba im dostarczyć bez pojazdu...

Poldon
Forumowicz
Auto: Insignia 2.0 165 KM
Miasto: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: Poldon » 20 lip 2018, o 07:49

tak ze wszystkim + diagnostyka osprzętu, 700 zł to cena brutto

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ