--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
Wlodarski1
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
jedyne sensowne rozwiązanie na DPF - wyrwać chwasta
i wyprogramować 
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
A za rok czy dwa płacz i zgrzytanie zębów jak dowód zabiorą lub niezły mandacik dowalą.
W poniedziałek też się biorę za czyszczenie swojego filterka. Przy 260 tysiącach chyba się mu należy bo czasami niedomaga.
W poniedziałek też się biorę za czyszczenie swojego filterka. Przy 260 tysiącach chyba się mu należy bo czasami niedomaga.
-
Wlodarski1
Zanim stacje diagnostyczne będą wyposażone w odpowiedni sprzęt do kontroli emisji spalin,to insignie pójdą na części
Poprawnie wyłączony dpf i wycięty jak się należy z zostawionym katalizatorem to na dzień dzisiejszy i kilka lat jeszcze żaden diagnosta nie dojdzie że filtra brak,ta cała nagonka w mediach to po to,żeby odstraszyć
Raz mi się zdarzyło,że na stacji diagnostycznej pan włożył w wydech sondę spalin i badał emisję.Po badaniu stwierdził,że jest ok,a filtra już 2 lata nie było w aucie 
Poprawnie wyłączony dpf i wycięty jak się należy z zostawionym katalizatorem to na dzień dzisiejszy i kilka lat jeszcze żaden diagnosta nie dojdzie że filtra brak,ta cała nagonka w mediach to po to,żeby odstraszyć
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Stacje diagnostyczne nie będą tego sprawdzać tylko mobilne ecopatrole i wtedy żaden problem sprawdzić czy jest czy niema a po drugie jak jedziesz za stosunkowo nowym autem i wali kopciuchem to co nie ma wyciętego DPF ? od razu na pobocze 5 tysi kary i laweta
-
Wlodarski1
Darek,te mobilne ecopatrole to jak będą sprawdzać czy jest filtr czy nie ma?Będą po szkoleniu z profesjonalnej diagnostyki i wyposażone w MDI?
- dare50
- Zapaleniec
Może i tak a kto go wie skoro chcą się za wziąć , ale jak pisałem wystarczy że będzie kopcić a mało który po wycięciu nie kopci ,więc może to być już podstawa zatrzymania , więc ja osobiście nie będę wywalał DPF-a bo mi na razie nie wadzi tylko tego chwasta EGR trzeba wyprogramować bo na rzazie mam zaślepione go . Szkoda że mam tak daleko do Ciebie z VC się udało Online ale tu niestety tylko fizyczny kontakt
. Muszę się jeszcze zdzwonić do Ciebie o OP-COM-a ale jak naprawię tableta bo mi padł
- rataj73
- Zapaleniec
Akurat w insigniach dpf jest w takim miejscu że nawet średnio rozgarnięty policjant z patrolu technicznego posiadający kamerę rewizyjną zabierze dowód w 5 minut nie brudząc nawet rąk.
-
Wlodarski1
Darek,z Tobą pamiętam jak zaczynała się przygoda z vectra c - opisy,schematy,programowania,ile to już czasu do tyłu?Co do kontroli DPF to jednak nagonka swoje zrobiła - ludzie się boją,ale od strony technicznej patrzę i nie wiedzę tego,żeby mogli to sprawdzać na drodze.Co do kopcenia to mogą być różne przyczyny - przepływka,nieszczelności w dolocie itp.Co do Twojego EGR to przyślij mi sam sterownik,zrobię jak należy i odeślę.Pozdrawiam.
-
Wlodarski1
Weź mi to dokładnie wytłumacz,bo jak ładnie od góry się spaw zrobi po wycięciu to chyba termowizja tylko obada,że wkład wycięty
- dare50
- Zapaleniec
Jarek przez czujnik
, z tym wysłaniem to będzie problem autko potrzebuje codziennie bo mam pracę zmianową , ale jest mała nadzieja prawdopodobnie 7 sierpnia będę w stolicy może 8 będę wracał do domu i mogę przez Łódż wracać przy okazji Manufakture zwiedzić bo wszyscy zachwalają , gdyby co a ile czasu by to Ci zajęło ? , Jarek no w VC to była na początku rzeźnia a później wszystko w jednym palcu w sumie nic mnie już nie zaskoczyło , ostatnio przetwornice od kseonów naprawiłem bo się Tranzystor odlutował , aż mi brakuje tego w Isi szczególnie schematów i tych modyfikacji tylko pomarzyć chociaż chcę dołożyć DAB+ moduł U4D już mam ale brak schematów , no ale cóż może skądś się załatwi .
-
Wlodarski1
Darek,muszę mieć na dzień czasu to serducho z Twojej Isi,najlepiej jak mi podeślesz ECU i weźmiesz urlop
Za stary już jestem,żeby od łapy robić
No i jeszcze po operacji kręgosłupa,więc muszę się oszczędzać 
- dare50
- Zapaleniec
Zobaczę i pomyślę bo wogóle mam plan podjechać do Vtechu i zrobić ją na 200 KM i przy okazji wyprogramować EGR w cenie Chipa więc wtedy sprawa sama się rozwiąże a jak nie to tak jak pisałeś jakieś chorobowe najlepiej na kręgosłup
bo właśnie przez kręgosłup siedzę teraz większość czasu za biurkiem .
- rataj73
- Zapaleniec
Wlodarski1 pisze: ↑19 lip 2018, o 21:24
Weź mi to dokładnie wytłumacz,bo jak ładnie od góry się spaw zrobi po wycięciu to chyba termowizja tylko obada,że wkład wyciętyNo i oczywiście od strony wydechu się nie da to jak to ma ta kamera zobaczyć?
Odkręcenie czujnika temperatury spalin tego dolnego to minuta roboty.
Oczywiście musi mieć uzasadnione podejrzenie że dpf wycięty, ale jadąc za takim samochodem w mieście zauważy że puszcza dyma to jest podstawa.
Co do przyczyn dymienia to sprawa jasna, może powodować je wiele czynników, ale żaden nie spowoduje tego że jak dpf jest zamontowany to samochód puści chmurę czarnego dymu, co najwyżej małego bąka.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Panowie, bez przesady,
Żaden ze stróżów a prawa nie może nic wkręcać wkykręcać itp. Jeżeli będą mieć uzasadnione podejrzenie to zabiorą dowód rejestracyjny i przwalą mandat.
Jak pokazują ostatnie zmiany w prawie, te szybko się zmienia.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Żaden ze stróżów a prawa nie może nic wkręcać wkykręcać itp. Jeżeli będą mieć uzasadnione podejrzenie to zabiorą dowód rejestracyjny i przwalą mandat.
Jak pokazują ostatnie zmiany w prawie, te szybko się zmienia.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Poldon
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 165 KM
- Miasto: Rzeszów
- Kontakt:
Filtr czyszczony miałem maszynowo, urządzeniem do tego stworzonym zapłaciłem 700 zł. A dpf'a nie mam zamiaru wycinać bo auto mam na leasing i jak się skończy to chce je sprzedać. Myślę że uda mi się bez większych przygód pojeździć te 3 lata
-
mic
Te 700 zł to z wyjęciem i włożeniem filtra? We Wrocławiu chcą 460zł netto ale filtr trzeba im dostarczyć bez pojazdu...
-
Poldon
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 165 KM
- Miasto: Rzeszów
- Kontakt:
tak ze wszystkim + diagnostyka osprzętu, 700 zł to cena brutto