--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSprawdź system kontroli trakcji ESP - komunikat
-
Qiub666
Sprawdź system kontroli trakcji ESP - komunikat
WITAM
Mam pytanko dzis troche padalo po parunastu milach gdy parkowalem nagle wyskoczyl mi komunikat servis esp. po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu nic sie nie pojawilo. po godzinie znowu przejazdzka i poki co spokoj nic sie nie pojawia. W sobote mysle ze skocze na kompa mimo wszystko .Ale czy ktos to z was juz przerabial ???
pozdro
Mam pytanko dzis troche padalo po parunastu milach gdy parkowalem nagle wyskoczyl mi komunikat servis esp. po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu nic sie nie pojawilo. po godzinie znowu przejazdzka i poki co spokoj nic sie nie pojawia. W sobote mysle ze skocze na kompa mimo wszystko .Ale czy ktos to z was juz przerabial ???
pozdro
-
gucio
Re: Odp: servis ESP (ABS)
Prawdopodobnie przerwany kabel do czujnika abs...jest temat na forum z opisem naprawy
Wysyłane z mojego One X za pomocą Tapatalk 2
-
Adam10
Re: servis ESP (ABS)
jakby był przerwany to błąd by mu wywalało cały czas. Może być wilgoć w kostce. Na kompa i zobaczyć o czujnik przy którym kole chodzi 
-
Qiub666
Dzieki wielkie w sobote na kompa skacze aczkolwiek juz nie raz padalo I pierwszy raz takie cos ale z gory dzieki
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
-
gucio
Re: Odp: servis ESP (ABS)
Wlasnie nie caly czas...Tez tak mialem,blad zazwyczaj pokazuje sie przy skrecaniu i po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy...
- michal26
- Forumowicz
- Auto: Insignia st
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
u mnie był ten sam problem, przy pełnym obrocie kierownicy w lewo pokazywał się komunikat "sprawdź system ESP" cały czas świeciły kontrolki od ABS i ESP.Po ponownym odpaleniu było ok do pierwszego mocniejszego zakrętu w lewo. Okazało się że uszkodzony był czujnik ABS w prawym przednim kole, po wymianie problem zniknął
.
Post od tak dla potomnych
Post od tak dla potomnych
-
juras1976
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto:
Re: Kontrolka serwis ESP (ABS)
Chyba mam ten sam problem coraz częściej pojawiający się komunikat sprawdź system ESP i świecąca kontrolka ABS przeważnie rano po odpaleniu i manewrowaniu na parkingu lub po wjechaniu w dziurę ,czy to na 100% czujnik czy może byc ten kabel gdzie go szukać ?
-
Andrzej
Dzisiaj wyskoczyła mi awaria, podczas poślizgu zapaliła się na kontrolka poślizgu wraz z abs
Po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu było ok, przy ponownym poślizgu znowu awaria i świecenie kontrolek.
Kontrolki poślizgu wraz z abs zapalają się tylko jak następuje poślizg i zadziała układ antypoślizgowy
na suchej nawierzchni nic się nie dzieje przy skręcaniu kołami też kontrolki się nie zapalają
Na wyświetlaczu komunikat sprawdź system ESP
Myślę że nie jest to związane z ABS tylko ESP -
Po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu było ok, przy ponownym poślizgu znowu awaria i świecenie kontrolek.
Kontrolki poślizgu wraz z abs zapalają się tylko jak następuje poślizg i zadziała układ antypoślizgowy
na suchej nawierzchni nic się nie dzieje przy skręcaniu kołami też kontrolki się nie zapalają
Na wyświetlaczu komunikat sprawdź system ESP
Myślę że nie jest to związane z ABS tylko ESP -
-
bachus
Sprawdź system kontroli trakcji ESP - komunikat
Witam
Wie ktoś może co oznacza zapalenie się lampki "systemu kontroli trakcji" i "silnika" przez max 5 sek.. Wyświetla się także komunikat sprawdź system kontroli trakcji. Byłem u znajomego podłączył pod komputer i nie pokazało żadnych błędów. Komunikat taki pojawił mi się ze 3 razy w przeciągu 500 km , no i teraz spokój. Dzięki za jakieś pomysły.
Wie ktoś może co oznacza zapalenie się lampki "systemu kontroli trakcji" i "silnika" przez max 5 sek.. Wyświetla się także komunikat sprawdź system kontroli trakcji. Byłem u znajomego podłączył pod komputer i nie pokazało żadnych błędów. Komunikat taki pojawił mi się ze 3 razy w przeciągu 500 km , no i teraz spokój. Dzięki za jakieś pomysły.
- admr28
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Oudenaarde
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
odświeżę troszeczkę bo temat stary :
Kod silnika: A18XER;
Kod GM Drive:: TAAR;
Data produkcji: 11.08.2010;
Opis problemu
wstrząsy na silniku przy jednoczesnym zapaleniu się informacji:

jak również kontrolka ESP

występowanie - przypadkowe (zaraz po odpaleniu, po przejechaniu 50km, w lewo , w prawo, w mokrej czy też w suchej pogodzie)
Zona dzisiaj do pracy jechała (w kur***na jak szewc) auto zostawiła na poboczu i poszła z buta 3X kluczyki wyjmowała
Kod silnika: A18XER;
Kod GM Drive:: TAAR;
Data produkcji: 11.08.2010;
Opis problemu
wstrząsy na silniku przy jednoczesnym zapaleniu się informacji:

jak również kontrolka ESP

występowanie - przypadkowe (zaraz po odpaleniu, po przejechaniu 50km, w lewo , w prawo, w mokrej czy też w suchej pogodzie)
Zona dzisiaj do pracy jechała (w kur***na jak szewc) auto zostawiła na poboczu i poszła z buta 3X kluczyki wyjmowała
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Odczyt błędów, czujnik ABS prawy przód. Pęka kabel. To tak na szybko.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
ESP I TC
Piszę dla potomnych.
Już kilkukrotnie na światłach wyłączałem ESP i TC.
Kilka dni temu (4-5) ponownie wyłączyłem powyższe funkcje i następnego dnia komputer zaczął fisiować.
To znaczy podczas parkowania w garażu (po włączeniu wstecznego biegu) czy na parkingu pojawiał się komunikat na małym wyświetlaczu ,, klucz + sprawdź system ESP''. W chwili pojawienia się komunikatu zapalały się kontrolki ESP i ABS. Po 2 dniach komunikat zapalał się już częściej tuż po odpaleniu auta. Sprawdziłem poziom płynu hamulcowego (ok.). Odłączyłem dziś ok. 13 aku. na 30 min. Po wieczornym odpaleniu auta wszystko ok. Napiszę za 2 dni co i jak dalej.
Już kilkukrotnie na światłach wyłączałem ESP i TC.
Kilka dni temu (4-5) ponownie wyłączyłem powyższe funkcje i następnego dnia komputer zaczął fisiować.
To znaczy podczas parkowania w garażu (po włączeniu wstecznego biegu) czy na parkingu pojawiał się komunikat na małym wyświetlaczu ,, klucz + sprawdź system ESP''. W chwili pojawienia się komunikatu zapalały się kontrolki ESP i ABS. Po 2 dniach komunikat zapalał się już częściej tuż po odpaleniu auta. Sprawdziłem poziom płynu hamulcowego (ok.). Odłączyłem dziś ok. 13 aku. na 30 min. Po wieczornym odpaleniu auta wszystko ok. Napiszę za 2 dni co i jak dalej.
-
Andrzej
Re: ESP I TC
Problem opisywany już na forum słabe styki, za nadkolami z przodu i z tyłu wtyczki do czujników ABS. Rozpiąć psiknąć preparat do styków i parę razy włożyć i wyjąć. U mnie to pomogło. Włączała się kontrolka ESP i komunikat sprawdź system ESP
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ewentualnie wymień wiązki ABS - koszt znikomy a satysfakcja gwarantowana, trzeba tylko uważać na spinki trzymające przewód ABS.
-
justyna2388
- Nowicjusz
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
Czy pokaze ktos na zdjeciu gdzie dokladnie to siedzi te wtyczki czujnikow ABS? Mam ten sam problem przy skręcaniu pokazuje się te błędy dwa oraz auto traci auyomatycznie moc o okolo 50% ,po ponownym odpaleniu silnika problem znika. Ale nie na długo.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2016, o 15:44 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
SAFIK
- Użytkownik
Re: Sprawdź system kontroli trakcji ESP - komunikat
Około południa rozpiąłem wszystkie kostki wiązki ABS (4 kół). Wszystkie dobrze spryskałem tzw. kontaktem do kostek elektrycznych. Po w/w operacji nadal pojawia się komunikat i palą się kontrolki ESP i ABS.
Na 17 umówiłem się na podpięcie kompa.
Piszecie że zwykle jeden z przewodów się łamie. Zauważyłem że dość mocno załamany jest przewód ABS-u lewy od kierowcy.
Na 17 umówiłem się na podpięcie kompa.
Piszecie że zwykle jeden z przewodów się łamie. Zauważyłem że dość mocno załamany jest przewód ABS-u lewy od kierowcy.
- Sebuś
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST EcoFLEX
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Czerwionka-Leszczyny
- Otrzymał piwo: 5 razy
I tutaj możesz coś wyczytać:
viewtopic.php?f=18&t=1952
viewtopic.php?f=18&t=1952
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Poruszaj kablami to będziesz wiedział który jest do wymiany.
Palnięte z mojego BlackBerry Classic za pomocą Tapatalka
Palnięte z mojego BlackBerry Classic za pomocą Tapatalka
-
SAFIK
- Użytkownik
Po diagnozie na kompie padł (fisiuje) prawy przedni czujnik ABS.
Jutro do wymiany idzie (ATE za prawie 100 zł).
Jutro do wymiany idzie (ATE za prawie 100 zł).