Oczywiście ,że tak. Nawet między mną ,a żoną jest różnica spalania około 2 litrów .U mnie manual i mniej korków ,bo rano i inne drogiRobert KOTYCKI pisze: ↑29 maja 2018, o 10:21@norbi 333 wszystko zależne kto i jak ? jeździ np. Janusz mieszka w Piździkowie Górnym i ma jedno skrzyżowanie ze światłami to nie ma problemu ,ale jak mieszka w dużej aglomeracji i stoi non stop w korku auto ma napęd 4x4 w automacie +klima na ful +światła + muza+ navi+telefon inne wodotryski to 1L 1.5 L dodatkowo wciągnie i stąd takie wyniki. Komfort niestety kosztuje i to sporo przy obecnej cenie ON .
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWasze wrażenia z jazdy po Chipie
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Wasze wrażenia z jazdy po Chipie
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
No jak jechałem z całą rodzinką w małą trasę to średnie wyszło 6,8 ale to podaje ile pokazał komputer. Sam jeżdżę bardziej dynamicznie 
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
TO JA POWIEM TAK
przed chipem ( 130km)spalanie było w granicy 8/9 , po chipie (202km) spalanie 8/9 różnica jest po przecinku ale to się dla mnie nie liczy.
żona przed chipem na odcinku 3000km miała średnie spalanie 4,6 mój rekord 5,8 ale to była jazda przepisowa na odcinku 200km żeby wkurzyć żonę ona była spokojna a Ja przez taką jazdę miałem ciśnienie przez dwa dni podniesione .
spalanie 8/9 l to jazda miejska po stolicy Wielkopolski
trasa Poznań - Szczecin prędkości około 160km/h 7/8 i coś po przecinku
przed chipem ( 130km)spalanie było w granicy 8/9 , po chipie (202km) spalanie 8/9 różnica jest po przecinku ale to się dla mnie nie liczy.
żona przed chipem na odcinku 3000km miała średnie spalanie 4,6 mój rekord 5,8 ale to była jazda przepisowa na odcinku 200km żeby wkurzyć żonę ona była spokojna a Ja przez taką jazdę miałem ciśnienie przez dwa dni podniesione .
spalanie 8/9 l to jazda miejska po stolicy Wielkopolski
trasa Poznań - Szczecin prędkości około 160km/h 7/8 i coś po przecinku
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Ilość zużytego paliwa wynika z ilości energii, jaką dostarczamy do auta, czy też inaczej - energii, którą zużywa auto i sprawności silnika. Ponieważ program (chip) nie wpływa na takie parametry jak waga auta, opory toczenia, warunki drogowe, korzystanie z wyposażenia poprawiającego komfort czy też najważniejsze sprawność energetyczną silnika, zatem czy to przed czy po chipie spalanie będzie takie samo, o ile stworzymy takie same warunki do przeprowadzenia testów porównawczych. Fizyki się nie oszuka.
Dwa moje spostrzeżenia: mam też ten silnik A20DTH tylko w astrze J, po programie 202KM i 436Nm. Użytkując auto w normalnych warunkach nie stwierdziłem zmian w ilości zużytego paliwa przed i po programie.
Drugie spostrzeżenie, mam mustanga 4,6l V8 o mocy 340KM, Kiedyś jadąc trasa 10 z Sierpca do Warszawy był dość spory ruch, miałem dużo czasu, nie chciało mi się szarpać z wyprzedzaniem, to jechałem spokojnie w kolumnie aut za jakimś tirem. Spalanie wyszło 8,7 l/100km. Przy normalnej jeździe bez szarpania mam wyniki między 12 a 15, co więc spowodowało tak niskie spalanie? No własnie brak potrzeby dostarczania większej ilości energii.
Reasumując, osobiście nie wierzę w żadne mniejsze spalania po programie, tak samo nie muszą być większe. Wszystko zależy od tego jak wciskamy pedał gazu.
Dwa moje spostrzeżenia: mam też ten silnik A20DTH tylko w astrze J, po programie 202KM i 436Nm. Użytkując auto w normalnych warunkach nie stwierdziłem zmian w ilości zużytego paliwa przed i po programie.
Drugie spostrzeżenie, mam mustanga 4,6l V8 o mocy 340KM, Kiedyś jadąc trasa 10 z Sierpca do Warszawy był dość spory ruch, miałem dużo czasu, nie chciało mi się szarpać z wyprzedzaniem, to jechałem spokojnie w kolumnie aut za jakimś tirem. Spalanie wyszło 8,7 l/100km. Przy normalnej jeździe bez szarpania mam wyniki między 12 a 15, co więc spowodowało tak niskie spalanie? No własnie brak potrzeby dostarczania większej ilości energii.
Reasumując, osobiście nie wierzę w żadne mniejsze spalania po programie, tak samo nie muszą być większe. Wszystko zależy od tego jak wciskamy pedał gazu.
- mazmarcin
- Klubowicz
Popieram Kamyk w 100%
Pisałem wcześniej że bez zmian.
Ale fajnie poczytać mądre słowa
Pisałem wcześniej że bez zmian.
Ale fajnie poczytać mądre słowa
-
mirpo
- Użytkownik
- Auto: Astra 2.0 cdti ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: WPR
No to mam takie pytanie:
1) przed chipem przy 2000 obrotów/min silnik osiąga wartość KM=X oraz Nm=Y
2) po chipie przy 2000 obrotów/min silnik osiąga wartość KM=X+20% oraz Nm=Y+20%
Czyli wedlug mnie, analizując dwa przejazdy identyczną trasą, z takimi samymi prędkościami, to jadąc po chipie pedał przyspieszenia będziemy mogli wciskać mniej, bo silnik wcześniej będzie osiągał moc jaką była potrzebna do pokonania trasy w warunkach z pkt 1. Wciskając mniej pedał przyspieszenia zużyjemy mniej paliwa.
Ale w rzeczywistości jak ktoś ma chip to raczej z tego korzysta i nie zastanawia się nad zmniejszeniem zużycia paliwa
1) przed chipem przy 2000 obrotów/min silnik osiąga wartość KM=X oraz Nm=Y
2) po chipie przy 2000 obrotów/min silnik osiąga wartość KM=X+20% oraz Nm=Y+20%
Czyli wedlug mnie, analizując dwa przejazdy identyczną trasą, z takimi samymi prędkościami, to jadąc po chipie pedał przyspieszenia będziemy mogli wciskać mniej, bo silnik wcześniej będzie osiągał moc jaką była potrzebna do pokonania trasy w warunkach z pkt 1. Wciskając mniej pedał przyspieszenia zużyjemy mniej paliwa.
Ale w rzeczywistości jak ktoś ma chip to raczej z tego korzysta i nie zastanawia się nad zmniejszeniem zużycia paliwa
- noirdk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Żeby wytworzyć ta moc i moment większe o 20% potrzebne będzie więcej paliwa 
A i tak spalanie będzie uzależnione od stylu jazdy
Wysłane przy użyciu Tapatalka
A i tak spalanie będzie uzależnione od stylu jazdy
Wysłane przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
@kamyk, sprawność, wiem że to nie moc, jednak chip, dobry program też poprawia sprawność silnika podnosząc ciśnienie wtrysku, paliwo lepiej się rozpyla/miesza z powietrzem i spalanie jest optymalne . Fabr. program jest taki by spełniał normy E coś tam , chip już nie ale za to mamy nie tylko wzrost mocy ale i sprawności .
Oczywiście nikt nie robi to dla poprawy sprawności, a dla mocy, sprawność jest efektem ubocznym i nie występuje w całym zakresie obrotów , nikt sie tym nie interesuje wiec nie jest to mierzone.
Oczywiście możesz mieć odrębne zdanie.
Pozdrawiam
.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Oczywiście nikt nie robi to dla poprawy sprawności, a dla mocy, sprawność jest efektem ubocznym i nie występuje w całym zakresie obrotów , nikt sie tym nie interesuje wiec nie jest to mierzone.
Oczywiście możesz mieć odrębne zdanie.
Pozdrawiam
.Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- mazmarcin
- Klubowicz
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
Panowie mam chipa i raz przez cały tydzień udało Mi się mieć mniejsze zużycie paliwa trzeba było spełnić jeden warunek.
Zaparkować auto w garażu i tylko wyjechać raz do kościoła. Sprawdzone bo zawsze raz w tygodniu tankowałem za 150 A w tym nie musiałem - znaczy mniej spalilo
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Pierwsza część wypowiedzi, a czy zawsze silnik mając 2000 obrotów generuje max moc?
Silnik generuje taką moc, jak jest potrzebna na pokonanie sił go hamujących oraz na nadanie autu określonej prędkości.
W takich samych warunkach po programie mniej wciskasz pedał gazu, ponieważ tuner podniósł dawkę powietrza i paliwa, zatem ilość paliwa będzie w tych samych warunkach podawana taka sama.
Zrozumcie to wreszcie. To że pedał gazu wciśniecie mniej, nie oznacza mniejszego spalania względem sytuacji przed programem. W takich samych warunkach do silnika trzeba dostarczyć taką samą dawkę energii w postaci paliwa.
A nic bardziej mylnego. Sprawność silnika to stosunek energii uzyskanej z silnika do dostarczonej. Ma no to wpływ konstrukcja silnika, rodzaj paliwa itd..
Zwiększenie dawki paliwa do maksymalnych, jakie komora spalania może przepalić raczej tę sprawność pogarsza, bo tuner wchodzi w zakres niepełnego spalania aby osiągnąć maksymalną moc. Czyli maksymalnych zakresach mocy silnik ma jeszcze pogorszona sprawność, natomiast w warunkach pracy średnich, jadąc z zapotrzebowaniem na moc na poziomie powiedzmy 50%, to nie ma znaczenia czy przed czy po programie, dawka paliwa, jego ciśnienia będzie takie samo.
Jak zrozumiecie, kiedy silnik dostarcza nam tej maksymalnej mocy dodanej od tunera to bedzie wszystko jasne.
-
Bodex
Dawka jest mniejsza i doładowanie turbo, ale ciśninie na listwie chyba większe niż fabr ?
Gdy jadę z 1800 rpm i lekko depne , doładowanie turbo rośnie do 2,70, a apka pokazuje obciążenie 99%. Wtedy nie ma mocy maksymalnej silnika.
Gdy jadę z 1800 rpm i lekko depne , doładowanie turbo rośnie do 2,70, a apka pokazuje obciążenie 99%. Wtedy nie ma mocy maksymalnej silnika.
- Krznnn
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST OPC Line
- Miasto: BDG/SOLEC
- Postawił piwo: 1 raz
Zgadza się. Nie mam chipa a przy jeździe w mieście bądź ciut mieszanej nawet spali 10ltr. Nie jest to auto miejsce więc staram sie to zrozumieć. Co do wskazań komputera to nie wierzę i praktycznie ma się to nijak do rzeczywistości,pokazuje 7,6 ltr. Nieraz zdarza dobić mi sie do rezerwy zatankuje za 50 zł czytaj 10 litrów i przejeżdżam równo 100km.
Mnie interesowało by podniesienie do maks 190-195 oraz moment poprawić. W mniejszenie spalania nie wierzę. Co do chipa hm miałem nowy dwumas sprzęgło musiałem odesłać do reklamacji bo hałasowało. Mam używke nie miało luzu i jest cisza. Pytanie czy wytrzyma podniesioną moc i cała reszte z tym związaną?
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ja też nie zauważyłem żadnych różnic w spalaniu, nie jest więcej ani mniej przy normalnej jeździe.
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
Jeżeli będziesz moment obrotowy wykorzystał z głową, to podzespoły długo pożyją. "Bezpieczne" podniesienie mocy nie wpływa na skrócenie żywotności części, tylko niewłaściwe użytkowanie auta.Krznnn pisze: ↑29 lip 2018, o 13:39Mnie interesowało by podniesienie do maks 190-195 oraz moment poprawić. W mniejszenie spalania nie wierzę. Co do chipa hm miałem nowy dwumas sprzęgło musiałem odesłać do reklamacji bo hałasowało. Mam używke nie miało luzu i jest cisza. Pytanie czy wytrzyma podniesioną moc i cała reszte z tym związaną?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- Krznnn
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST OPC Line
- Miasto: BDG/SOLEC
- Postawił piwo: 1 raz
Też tak sądzę. Nie jestem zwolennikiem piłowania auta do granic. Z resztą isia ze sportem mało ma wspólnego. Chodzi raczej o bezpieczniejsze wyprzedzanie no i aby się tak ociężale nie zbierała. Niby ten dwumas po angolu z przebiegiem 120 tyś. Teraz dylemat czy jak uznają reklamację to wskoczyć na nowy czy pozostać na tym skoro dobry
-
tomeck
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ST
- Miasto:
Cześć,
Czy w waszych autach po zrobieniu programu, zauważyliście częstsze wypalanie DPF-a / problemy z DPF-em? Miałem dzisiaj pierwsze wypalanie po chipie i niemiłe zaskoczenie - zainicjowało w mieście przy 71% zapełnienia po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu...
Czy w waszych autach po zrobieniu programu, zauważyliście częstsze wypalanie DPF-a / problemy z DPF-em? Miałem dzisiaj pierwsze wypalanie po chipie i niemiłe zaskoczenie - zainicjowało w mieście przy 71% zapełnienia po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu...
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Pierwsze miałem przy 90% zamiast 80% później wróciło do normy. Teraz miałem jedno szybciej niż 80% ale przebieg w trasie 800 km. Następne już normalnie.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- mazmarcin
- Klubowicz
@tomeck nie pisz tego samego w różnych działach.
Ja nie miałem żadnej różnicy po programie, tylko w spalaniu bo więcej korzystałem z mocy na początku
A teraz spalanie bez zmian a wypalanie również.
Ja nie miałem żadnej różnicy po programie, tylko w spalaniu bo więcej korzystałem z mocy na początku
A teraz spalanie bez zmian a wypalanie również.
-
tomeck
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ST
- Miasto:
Marcin piszę w dwóch tematach bo chcę się dowiedzieć czy to problem z chipem czy z DPF-em 
Ostatnio zmieniony 6 sie 2018, o 21:02 przez tomeck, łącznie zmieniany 1 raz.