--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: tomek evo » 7 maja 2018, o 22:45

Olej w mojej opinii co najwyżej średni(no dobra jest dobry) i ani nie premium ani na pewno 100% full syntetic tylko lepsze HC z odrobiną PAO. Valvoline produkuje w oparciu o bazy kupowane od Neste (Nexbase), które są bardzo wysokiej jakości ale to dalej tylko HC. Żeby daleko nie szukać to lepsze już będzie Neste City Pro W longlife III 5W30 (baza na pewno nie jest gorsza a prawie na pewno nieco lepsza albo lepiej dobrana) a ten Eurol jest przynajmniej półkę wyżej i prędzej go można nazwać "100% full syntetic".
Ludzie nie dajcie sobie wmówić, że coś jest full synthetic czy 100% sythetic bo to tylko slogany. Co innego w DE ale to temat na odrębną dyskusje.
Ten Valvo nie będzie zły ale osobiście bym go nie wybrał.

di_83
Forumowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: di_83 » 7 maja 2018, o 23:36

ale ten valvoline w DE tez jest opisany full syntetic "Vollsynthetisches Premium-Motorenöl." a nie jak castrol "HC-Synthese"

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 8 maja 2018, o 05:19

Tylko na Niemcy może iść z innych rozlewni, inny olej.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 8 maja 2018, o 06:19

tomek evo pisze:
7 maja 2018, o 20:43
hubertus pisze:
7 maja 2018, o 16:23
Wszystko jest nie wiarygodne oprócz tego co dotyczy olejów przez ciebie promowanych. Metody pomiarowe są różne, zakłady są różne, skład oleju tej samej nazwy i marki jest różny. Tylko gdzie dowody? Dopytujesz się o wiarygodność czyichś testów a sam nie umiesz uwiarygodnić tez, które zawierasz w swoich wypowiedziach.
Hubertus daruj sobie osobiste zaczepki bo mam ich dość. Jeśli uważasz, że te testy są wg. Ciebie wiarygodne to napisz to proszę a jeśli nie masz o tym pojęcia to może posłuchaj kogoś kto ma o tym pojęcie a nie krytykuj od razu. albo masz w tej sprawie coś do powiedzenia albo jak nie masz na ten temat wiedzy to może się nie odzywaj.
Ja mam sobie darować bo tobie to nie pasuje. Ale jak ty coś napiszesz na zasadzie, że jest nie wiarygodne, są rożne metody pomiarów czy w różnych zakładach produkują ten sam olej w różnych parametrach i na nic nie podasz dowodów to już jest dobrze. Tobie wolno podważać wszystko co ktoś napisał a co jest po nie twojej myśli a innym tego robić nie wolno.
Pytanie jest czy ty masz w tej sprawie coś do powiedzenia? Ale nie na zasadzie tak bo tak bo jak tak piszę tylko czy potrafisz coś udowodnić?
tomek evo pisze:
7 maja 2018, o 22:45
Olej w mojej opinii co najwyżej średni(no dobra jest dobry) i ani nie premium ani na pewno 100% full syntetic tylko lepsze HC z odrobiną PAO. Valvoline produkuje w oparciu o bazy kupowane od Neste (Nexbase), które są bardzo wysokiej jakości ale to dalej tylko HC. Żeby daleko nie szukać to lepsze już będzie Neste City Pro W longlife III 5W30 (baza na pewno nie jest gorsza a prawie na pewno nieco lepsza albo lepiej dobrana) a ten Eurol jest przynajmniej półkę wyżej i prędzej go można nazwać "100% full syntetic".
Ludzie nie dajcie sobie wmówić, że coś jest full synthetic czy 100% sythetic bo to tylko slogany. Co innego w DE ale to temat na odrębną dyskusje.
"Średni no dobra dobry". To są twoje sądy rzucane od tak a potem poprawiane. To jak średni czy dobry? Dlaczego nie premium? Dlaczego lepszy od Neste? Dlaczego baza w Neste jest lepiej dobrana skoro to baza? Jeśli masz bazę czyli "podstawę" wszystkiego to do niej możesz dobrać lepiej różne komponenty. Nie jest to bardziej logiczne?
Co innego w DE? Znasz dokładnie namiary na zakłady które robią na DE lub inne rynki? Masz dowody, że w jednym zakładzie robi się olej o rożnych parametrach na różne rynki i sprzedaje go na różnych rynkach pod tą samą nazwą?
Pisałeś bym darował sobie osobiste zaczepki względem ciebie. Ale to nie są żadne zaczepki. Kolejny raz pokazałem, że ty wobec innych w tym producentów piszesz co ci się podoba nawet bez dowodów. Ale wobec ciebie nie można. Bo ty wiesz a inni nie.
Tak naprawdę gdybyś był naprawdę dużym graczem na tym rynku i prezentował swoje niczym nie udowodnione opinie w szerokim gronie np gdzieś w popularnych mediach nie raz już był byś zmuszany wyrokiem sądowym do przepraszania i prostowania. Tutaj możesz to robić bezkarnie.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 8 maja 2018, o 07:36

hubertus pisze:
8 maja 2018, o 06:19
w różnych zakładach produkują ten sam olej w różnych parametrach
Odniosę się tylko do tego. Niestety smutnym faktem jest, że jesteśmy traktowani jak murzyni europy i wciskane są nam produkty gorszej jakości tych samych producentów
artykuł o tym na wp

Z treści wynika i jest prowadzone w tej sprawie śledztwo przez UE wiec z powietrza raczej tego nie wzięto. Oczywiście tam chodzi o żywność, ale skoro można produkować głupie paluszki rybne o gorszym składzie dla nas to dlaczego z olejami silnikowymi miałoby być inaczej?

Co do olei - ja leję petronas syntium 5000 xs 5w30

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 8 maja 2018, o 07:45

Ja nigdy nie twierdziłem, że takich praktyk nie ma. Ale fajnie było by konkretnie udowodnić komuś. Bo inaczej to zwykłe pomówienie.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 8 maja 2018, o 09:18

hubertus pisze:
tomek evo pisze:
7 maja 2018, o 20:43
hubertus pisze:
7 maja 2018, o 16:23
Wszystko jest nie wiarygodne oprócz tego co dotyczy olejów przez ciebie promowanych. Metody pomiarowe są różne, zakłady są różne, skład oleju tej samej nazwy i marki jest różny. Tylko gdzie dowody? Dopytujesz się o wiarygodność czyichś testów a sam nie umiesz uwiarygodnić tez, które zawierasz w swoich wypowiedziach.
Hubertus daruj sobie osobiste zaczepki bo mam ich dość. Jeśli uważasz, że te testy są wg. Ciebie wiarygodne to napisz to proszę a jeśli nie masz o tym pojęcia to może posłuchaj kogoś kto ma o tym pojęcie a nie krytykuj od razu. albo masz w tej sprawie coś do powiedzenia albo jak nie masz na ten temat wiedzy to może się nie odzywaj.
Ja mam sobie darować bo tobie to nie pasuje. Ale jak ty coś napiszesz na zasadzie, że jest nie wiarygodne, są rożne metody pomiarów czy w różnych zakładach produkują ten sam olej w różnych parametrach i na nic nie podasz dowodów to już jest dobrze. Tobie wolno podważać wszystko co ktoś napisał a co jest po nie twojej myśli a innym tego robić nie wolno.
Pytanie jest czy ty masz w tej sprawie coś do powiedzenia? Ale nie na zasadzie tak bo tak bo jak tak piszę tylko czy potrafisz coś udowodnić?
tomek evo pisze:
7 maja 2018, o 22:45
"Średni no dobra dobry". To są twoje sądy rzucane od tak a potem poprawiane. To jak średni czy dobry? Dlaczego nie premium? Dlaczego lepszy od Neste? Dlaczego baza w Neste jest lepiej dobrana skoro to baza? Jeśli masz bazę czyli "podstawę" wszystkiego to do niej możesz dobrać lepiej różne komponenty. Nie jest to bardziej logiczne?
Co innego w DE? Znasz dokładnie namiary na zakłady które robią na DE lub inne rynki? Masz dowody, że w jednym zakładzie robi się olej o rożnych parametrach na różne rynki i sprzedaje go na różnych rynkach pod tą samą nazwą?
Pisałeś bym darował sobie osobiste zaczepki względem ciebie. Ale to nie są żadne zaczepki. Kolejny raz pokazałem, że ty wobec innych w tym producentów piszesz co ci się podoba nawet bez dowodów. Ale wobec ciebie nie można. Bo ty wiesz a inni nie.
Tak naprawdę gdybyś był naprawdę dużym graczem na tym rynku i prezentował swoje niczym nie udowodnione opinie w szerokim gronie np gdzieś w popularnych mediach nie raz już był byś zmuszany wyrokiem sądowym do przepraszania i prostowania. Tutaj możesz to robić bezkarnie.
Człowieku zastanów się co chcesz powiedzieć. Zachowujesz się jak pieniacz nie mając nic do powiedzenia. Czy Twoim zdaniem ta metoda badawcza jest wiarygodna czy nie? Proste pytanie poproszę prostą odpowiedź a nie dorabianie ideologi, ze mi coś nie pasuje.

Neste jako producent baz olejowych produkuje bazy dla innych producentów i są to bazy można powiedzieć wy-standaryzowane "seryjne". Dla własnych celów są w stanie uzyskać produkt o podwyższonej jakości względem standardowych baz, które sprzedają innym. Druga sprawa, ze na etapie opracowywania produktu mają większą dowolność. Tego nie zrobi Valvoline bo oni muszą produkować z baz jakie kupują i dostają gotowy produkt. To tak w dużym skrócie.

W Niemczech jest inaczej bo tam prawo zabrania nazywania olejem full syntetic czy 100% syntetic oleju, który jest na bazie hydrockakowanej. Aby olej mógł być nazywany pełnym syntetykiem (vollsynthetisches) musi spełniać określone wymogi dotyczące zawartości baz z grup IV (ewentualnie V) w bazie olejowej (kiedyś podawali, że ma być to 70% ale jest dużo mniej). Dlatego "nasze" full syntetyki tam są nazywane olejami w technologi syntetycznej.
Producenci sami nie robią tajemnic, że produkcja tego samego produktu odbywa się w różnych zakładach produkcyjnych i że często zlecają produkcje innym zakładom. Takie informacje można znaleźć w kartach charakterystyki (wywnioskować).

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 8 maja 2018, o 09:37

Tomek Evo czy mógłbyś napisać jakie oleje sprzedawane w POLSCE są prawdziwymi full syntetykami a jakie na bazie syntetycznej?

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 8 maja 2018, o 09:43

mcrace pisze:
8 maja 2018, o 07:36
hubertus pisze:
w różnych zakładach produkują ten sam olej w różnych parametrach
Odniosę się tylko do tego. Niestety smutnym faktem jest, że jesteśmy traktowani jak murzyni europy i wciskane są nam produkty gorszej jakości tych samych producentów
artykuł o tym na wp

Z treści wynika i jest prowadzone w tej sprawie śledztwo przez UE wiec z powietrza raczej tego nie wzięto. Oczywiście tam chodzi o żywność, ale skoro można produkować głupie paluszki rybne o gorszym składzie dla nas to dlaczego z olejami silnikowymi miałoby być inaczej?

Co do olei - ja leję petronas syntium 5000 xs 5w30
Jeśli chodzi o oleje to większość producentów nie różnicuje produkcji. Niestety robią to najwięksi gracze na rynku tacy jak Castrol, Mobil czy Total/Elf a im tańszy olej tym więcej podmiotów go może produkować. Niekiedy oleje znanych marek produkowane są przez małe manufaktury. Oczywiście wszystko zgodnie ze sztuka i pod nadzorem ale....
To, że w Polsce jest inny Castrol niż w Niemczech nie znaczy od razu, że jest gorszy. Może być gorszy (i wg. opinii jest) ale nie musi. Liqui Moly na 1 fabrykę Meguina w Saarlouis i przynajmniej z tego co wiem nie różnicuje produktów i nie pod zleca produkcji nikomu. Olej jest identyczny u nas i w Niemczech. Fuchs ma swój zakład w PL i te oleje trafiają na rynek praktycznie na cały świat. Podobno te same oleje produkowane w Niemieckich zakładach i tych w Polsce są identyczne.
Dostałem kiedyś radę aby unikać olejów, na których pisze Made in EU. Zawsze lepiej jak jest podany konkretny zakład produkcyjny, choć często firmy wpisują tylko adres firmy a nie zakładu produkcyjnego, który wcale nie musi być tożsamy.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 8 maja 2018, o 09:49

Kiedyś mówiło się że oleje które są rozlewane w Polsce są gorsze od tych które przyjeżdżają już w butelkach. Czy dalej to prawda?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 8 maja 2018, o 10:04

@tomek evo jakie masz dowody, że najwięksi gracze na rynku różnicują produkty? Podaj konkrety a nie jak zwykle demagogia o wszystkim i o niczym.

To, że w Polsce jest inny Castrol niż w Niemczech nie znaczy od razu, że jest gorszy. Może być gorszy (i wg. opinii jest) ale nie musi.

jest nie jest ale nie musi ale jest. To jest właśnie to co tutaj uprawiasz. Zero konkretów ale podteksty, że jedne oleje są z jakichś względów gorsze a inne nie. Ale na to i na to żadnych dowodu. Ja wiem, że będziesz nazywał mnie pieniaczem. Bo nie łykam tak łatwo kitu, który tu żenisz.

Człowieku zastanów się co chcesz powiedzieć. Zachowujesz się jak pieniacz nie mając nic do powiedzenia. Czy Twoim zdaniem ta metoda badawcza jest wiarygodna czy nie? Proste pytanie poproszę prostą odpowiedź a nie dorabianie ideologi, ze mi coś nie pasuje.

Ja się mam zastanowić. Może ty się zastanów. Bo ja nie stosuje tu wywodów myślowych z cyklu może być gorsz, nie jest gorszy ale jest gorszy wg opinii ale nie musi. Ja nie mam czasu oglądać jakieś filmiki. Ja pisałem o parametrach z kart charakterystyki. To wtedy zacząłeś coś tam o jakichś metodach różniących się między sobą. Mam ci to zacytować. Co mnie obchodzą jakieś filmiki z netu. Ja pisałem wtedy o np temperaturze zapłonu różniącej się w olejach Mobil i Millers o 50 st C. A nie o jakichś filmikach. To wtedy zacząłeś coś tam bajdurzyć, że mogą być inne metody pomiaru.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2018, o 10:10 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 8 maja 2018, o 10:08

kecraminsignia pisze:
8 maja 2018, o 09:37
Tomek Evo czy mógłbyś napisać jakie oleje sprzedawane w POLSCE są prawdziwymi full syntetykami a jakie na bazie syntetycznej?
Przykłady podać mogę. Generalnie prawie wszystkie oleje z normami ekologicznymi C (c1, c2,c3,c4) są wykonane w technologi syntetycznej i 90% z nich jest na bazach HC. Lepsze oleje mają domieszki baz syntetycznych (dużo olejów z VW 504/507 je ma) czasami kilku procentowe a czasami nawet kilkudziesięciu. Są również procesy zbliżone do hydrokrakingu ale bardziej zaawansowane i dające lepszej jakości bazy. Z tego co wiem z takich baz korzysta np. Penrite i Millers. Są bazy GTL czyli Gas To Liquid i głównym graczem jest tutaj Shell ale inni producenci też sięgają po te bazy (podobno sporo używa tego Motul). To nieco inna technologia niż hydrockaking ale suma sumarum to też nie as bazy w pełni syntetyczne. Bazy PAO czyli te w pełni syntetyczne mają swoje ograniczenia i z tego powodu nie da się wyprodukować oleju w 100% na bazie syntetycznej (są takie do turbin wiatrowych podobno) i dotyczy to zwłaszcza olejów z normami C, gdyż w PAO są kłopoty z rozpuszczaniem wielu dodatków, których akurat w olejach z normami C jest dużo. Po drugie bazy syntetyczne są droższe. Bardzo dużą zawartość PAO znajdziemy w wielu produktach Ravenola (podobno zużywa najwięcej baz PAO wśród producentów w Niemczech) , również tych z normami C. Wskazówką może być temperatura krzepnięcia - im niższa tym szansa na to, ze w bazie jest duży udział PAO większa. Bogaty w PAO jest zapewne ten Eurol FS 0W30, którego podlinkowałem.
Prawdziwych syntetyków należy szukać wśród olejów full saps i np. oleje które mogą być uznane za w pełni syntetyczne to :
- Neste City Pro 0W40, Meguin Super Leichtlauf Driver 0W40 i Meguin Super Leichtlauf 5W40/Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40, Ravenol SSL 0W40 i oczywiście wiele innych.
Cała seria Penrite 10tenths premium i Racing to pełne syntetyki tak samo jak cała seria CFS od Millersa i 300V Motula a także Race Pro S od Fuchsa. Wiele olejów Amsoil to również oelje w pełni syntetyczne.
Z tańszych produktów dużą zawartość baz PAO znajduje się w produktach Specola, szczególnie w serii Gold gdzie 0W20, 0W30 i 0W40 możemy uznać za oleje w pełni syntetyczne.
PS. Hubertus nie będę szukał kart po necie i udowadniał, jak chcesz to rób to sam i obalaj co napisałem.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 8 maja 2018, o 10:09

hubertus pisze:
8 maja 2018, o 10:04
@tomek evo jakie masz dowody, że najwięksi gracze na rynku różnicują produkty? Podaj konkrety a nie jak zwykle demagogia o wszystkim i o niczym.

To, że w Polsce jest inny Castrol niż w Niemczech nie znaczy od razu, że jest gorszy. Może być gorszy (i wg. opinii jest) ale nie musi.

jest nie jest ale nie musi ale jest. To jest właśnie to co tutaj uprawiasz. Zero konkretów ale podteksty, że jedne oleje są z jakichś względów gorsze a inne nie. Ale na to i na to żadnych dowodu. Ja wiem, że będziesz nazywał mnie pieniaczem. Bo nie łykam tak łatwo kitu, który tu żenisz.
W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem wszechwiedzący. Jaki niby kit wciskam? I jak jest z tą metodą badawczą wg. Ciebie bo 1 proste pytanie a odpowiedzi nadal brak.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 8 maja 2018, o 10:14

Skoro nie wiesz to nie pisz, że coś może być gorsze, nie jest gorsze chociaż jest ale nie musi. A kity wciskasz takie, że piszesz różne informacje których nie umiesz udowodnić. Na zasadzie może jest może nie ale nie musi. Kolejny przykład twojej nadinterpretacji i kitowania. Ja cię pytam jakie masz dowody, że produkty z różnych fabryk różnią się parametrami. Ty mi nie odpowiadasz tylko piszesz, że producenci sami podają informacje, że produkują w różnych zakładach. Nie odpowiadasz mi na pytanie o dowody, że produkty się różnią. Tylko piszesz, że producenci sami przyznają się do produkcji w rożnych zakładach. Co wszyscy wiedzą.

Producenci sami nie robią tajemnic, że produkcja tego samego produktu odbywa się w różnych zakładach produkcyjnych i że często zlecają produkcje innym zakładom. Takie informacje można znaleźć w kartach charakterystyki (wywnioskować).

To, że producenci mogą produkować w różnych zakładach to wiemy. Pytanie było o dowody, że produkty się różnią?

Podsumowując jak zwykle manipulujesz co pokazałem wyżej. Nie wiesz. Ale dajesz do zrozumienia czytelnikowi, że jedne olej może być ale nie musi ale pewnie jest taki a drugi, który ci pasuje jest na pewno lepszy. na każdym kroku w twoich tekstach widać podteksty i manipulacje dające do zrozumienia, że duzi gracze kłamią oszukują, produkują badziewie. A mali to są super uczciwi i mają najlepsze produkty. Ale i z tej i z tej strony nigdy żadnych dowodów. Takie to są twoje kity.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2018, o 10:19 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 8 maja 2018, o 10:18

kecraminsignia pisze:
8 maja 2018, o 09:49
Kiedyś mówiło się że oleje które są rozlewane w Polsce są gorsze od tych które przyjeżdżają już w butelkach. Czy dalej to prawda?
Nikt Ci tak jednoznacznie nie odpowie (poza Hubertusem rzecz jasna) bo nie ma co uogólniać. Produkcja/ blendowanie wielu olejów jest na tyle proste, że nawet małe zakłady są w stanie sobie z tym poradzić bo filozofii tam nie ma. schody zaczynają się przy lepszych olejach to pierwsze a po drugie producent może chcieć zróżnicować jakość. Plotki są różne na ten temat i najczęściej słyszy się, ze produkowane u nas oleje są gorszej jakości od ich odpowiedników np. na rynek niemiecki ale to tylko plotki i ile w tym prawdy nie wiem. Ja takich olejów nie polecam (jak ktoś bardzo chce to oczywiście sprzedam) wiec te dylematy jakby mniej mnie dotyczą. Najważniejsze aby kupować olej ze sprawdzonego źródła i nie trafić na podróbkę.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 8 maja 2018, o 10:22

@kecraminsignia sam widzisz @tomek evo nie odpowie ci jednoznacznie na twoje pytanie bo zapytałeś o konkret. Ale jak poczytasz jego posty to w wielu z nich masz napisane, że duzi gracze produkują w wielu zakładach i dodane albo wprost albo w podtekście, że produkty z tych zakładów różnią się.
tomek evo pisze:
7 maja 2018, o 13:46
Dotyczy to w szczególności dużych producentów (czy znane marki), którzy sami posiadają liczne zakłady produkcyjne ale również często zlecają produkcje innym zakładom. Castrol de facto niczego sam nie produkuje bo już nie jest samodzielnym producentem tylko marką należącą do BP i oleje Castrola są produkowane w bardzo wielu krajach i zakładach produkcyjnych i różnice pomiędzy olejami mogą być znaczne a "wzorcowa karta" ta sama.
W przypadku mniejszych samodzielnych producentów jest zazwyczaj łatwiej bo zwykle oleje produkowane są przez 1 zakład produkcyjny więc o ile producent nie miesza co chwile w składzie (bo to też się często zdarza niestety) to karty oddają rzeczywiste parametry oleju.
Tutaj macie wywód jak to jest z tą różną jakością. A na następnej stronie na konkretne pytanie @kecraminsignia @tomek evo pisze, że jednoznacznie nie da się powiedzieć. Choć stronę wcześniej dawał do zrozumienia, że oleje dużych producentów ze względu na produkcję w wielu zakładach mogą odbiegać parametrami od kart charakterystyki a małych nie.
@tomek evo chcesz więcej przykładów jak ludziom makaron na uszy nawijasz? Aż mnie korci sprawdzić czy swój kit żenisz na innych forach. Niestety szkoda mi czasu na głupoty. No i jak pisałem masz szczęście, że ci wielcy gracze się takimi /cenzura/ nie zajmują bo już dawno skończył byś przed sądem.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 8 maja 2018, o 10:34

No i nikt z nas się nie dowie czy się różnią bo producent strzelił by sobie w stopę dając taką opinię. Tak niestety jest ze wszystkimi rzeczami a wszystko dla pieniędzy i marketingowego powiedzenia - naszego dobra.
Ok a wracając do olejów możesz napisać to prosto dla takiego zwykłego zjadacza chleba razowego i pijacego kefir wymieniając jeden po drugim (które znasz) są full a które syntetyki oczywisci takie które nadają się do naszych silników A20TD... czyli 5w30 lub 5w40. Wiem że napisałeś ale to są mało spotykane oleje na polskim rynku i o Innych parametrach. Innych nie ma?
Dotyczy oczywiście sprzedawanych w Polsce.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2018, o 10:34 przez kecraminsignia, łącznie zmieniany 2 razy.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 8 maja 2018, o 10:38

Producent ci nie powie. Ale i nikt nie udowodnił. Póki co wszędzie jest domniemanie niewinności. I na tej zasadzie nie powinno się nikomu zarzucać kłamstwa gdy się nie ma dowodów. Kupując olej Mobila mam prawo zakładać, że spełnia parametry te, które podano w karcie charakterystyki tak samo jak kupując olej Millersa. Jeśłi ktoś pisze, że któryś oszukuje to niech to udowodni. A nie pisze, że jest ale nie jest ale wg opinii może ale nie musi.

Bodex

Post autor: Bodex » 8 maja 2018, o 10:44

@ Hubertus , tak to wygląda , że wszystko podważasz słowami, subiektywnymi odczuciami innych i brakiem pomiarów.
Jeśli stawiasz tezę wiarygodności to może zacznij udowadnić tę tezę jakimiś danymi, pomiarami , kartami ,bo tak można ciągnąć do śmierci i nic z tego nie wynika, oprócz setki postów.
Takie moje spostrzeżenie.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 8 maja 2018, o 10:45

hubertus pisze:
8 maja 2018, o 10:22
@kecraminsignia sam widzisz @tomek evo nie odpowie ci jednoznacznie na twoje pytanie bo zapytałeś o konkret. Ale jak poczytasz jego posty to w wielu z nich masz napisane, że duzi gracze produkują w wielu zakładach i dodane albo wprost albo w podtekście, że produkty z tych zakładów różnią się.
tomek evo pisze:
7 maja 2018, o 13:46
Dotyczy to w szczególności dużych producentów (czy znane marki), którzy sami posiadają liczne zakłady produkcyjne ale również często zlecają produkcje innym zakładom. Castrol de facto niczego sam nie produkuje bo już nie jest samodzielnym producentem tylko marką należącą do BP i oleje Castrola są produkowane w bardzo wielu krajach i zakładach produkcyjnych i różnice pomiędzy olejami mogą być znaczne a "wzorcowa karta" ta sama.
W przypadku mniejszych samodzielnych producentów jest zazwyczaj łatwiej bo zwykle oleje produkowane są przez 1 zakład produkcyjny więc o ile producent nie miesza co chwile w składzie (bo to też się często zdarza niestety) to karty oddają rzeczywiste parametry oleju.
Tutaj macie wywód jak to jest z tą różną jakością. A na następnej stronie na konkretne pytanie @kecraminsignia @tomek evo pisze, że jednoznacznie nie da się powiedzieć. Choć stronę wcześniej dawał do zrozumienia, że oleje dużych producentów ze względu na produkcję w wielu zakładach mogą odbiegać parametrami od kart charakterystyki a małych nie.
@tomek evo chcesz więcej przykładów jak ludziom makaron na uszy nawijasz? Aż mnie korci sprawdzić czy swój kit żenisz na innych forach. Niestety szkoda mi czasu na głupoty. No i jak pisałem masz szczęście, że ci wielcy gracze się takimi /cenzura/ nie zajmują bo już dawno skończył byś przed sądem.
Ja tutaj nie widzę żadnej sprzeczności. To, że producent z góry zakłada i informuje o tym konsumenta, że produkty mogą się różnic to nie znaczy, że jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie czy oleje produkowane/blendowane w Polsce są gorszej jakości od tych "zagranicznych".
Biorę odpowiedzialność za to co piszę i nie piszę niczego czego miałbym się obawiać. Nikogo nie pomawiam i nie wiem jakie niby zarzuty miałbym usłyszeć skoro podaje informacje, które można znaleźć w kartach charakterystyki czy nawet na opakowaniach oleju. Weź się trochę chłopie ogarnij i zacznij myśleć.
Dowiem się jak z tą metodą badawczą?
Jaki niby kit wciskam? Potrafisz odpowiedzieć?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”