--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGłośna praca silnika jak jest ciepło
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Re: Głośna praca silnika jak jest ciepło
Mogę nagrać Filmik ze dźwiękami w kabinie podczas jazdy, będzie można porównać
.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Według mnie to kwestia oprogramowania które tak steruje wtryskami aby spaliny spełniały odpowiednie normy wlasnie w zakresie temperatur 15-25st bo takie temperatury panują w laboratoriach pomiarowych.
Można zrobić downgrade oprogramowania sterownika ale to nie w ASO tylko u kogoś ogarniętego.
Jeszcze jedna sprawa - czytnik temperatury w zderzaku podłączony jest bezpośrednio oraz tylko do licznika.
Jest możliwość wyprogramowania go, ale wiąże się to z tym że nie będzie wskazań temperatury na wyświetlaczu radia.
No i jeszcze inna sprawa - czy nie macie wrażenia że po uruchomieniu ciepłego silnika jego kultura jest znacznie lepsza? Bo ja właśnie mam takie wrażenie ze gdy uruchamiam rozgrzany silnik po ok 5 minutach, to jego dźwięk jest dużo przyjemniejszy.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Można zrobić downgrade oprogramowania sterownika ale to nie w ASO tylko u kogoś ogarniętego.
Jeszcze jedna sprawa - czytnik temperatury w zderzaku podłączony jest bezpośrednio oraz tylko do licznika.
Jest możliwość wyprogramowania go, ale wiąże się to z tym że nie będzie wskazań temperatury na wyświetlaczu radia.
No i jeszcze inna sprawa - czy nie macie wrażenia że po uruchomieniu ciepłego silnika jego kultura jest znacznie lepsza? Bo ja właśnie mam takie wrażenie ze gdy uruchamiam rozgrzany silnik po ok 5 minutach, to jego dźwięk jest dużo przyjemniejszy.
- mcrace
- Użytkownik
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Ping, ale soft się raczej (?) nie zużywa. Może jego przeróbka pomoże, ale to wtedy jest pudrowanie problemu.
Jeżeli uznać Twoją teorię, o szczególnym sterowaniu wtryskiem, za słuszną, to szedłbym raczej w kierunku zużytych wtrysków, które nie wytrzymują poleceń komputera. (?)
IMO coś sìę zużyło bo nie wierzę, że to tak od nowości jest, a program jest wciąż ten sam.
Jeżeli uznać Twoją teorię, o szczególnym sterowaniu wtryskiem, za słuszną, to szedłbym raczej w kierunku zużytych wtrysków, które nie wytrzymują poleceń komputera. (?)
IMO coś sìę zużyło bo nie wierzę, że to tak od nowości jest, a program jest wciąż ten sam.
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Miasto:
Wydaje mi się że gdyby wina leżała po stronie wtryskiwaczy mielibyśmy jeszcze jakieś inne objawy typu falowanie obrotów podwyższone spalanie na biegu jalowym ale tak mi się tylko wydaje:)
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
No właśnie rzecz w tym że program nie jest ten sam bo ECU posiada tylko bazę programową, która w późniejszym czasie jest kalibrowana pod dany silnik/środowisko tzw. Korekty.
U mnie po odslepieniu egr pierwszy raz od 4 lat auto mi 2x zgasło podczas ruszania, czyli ecu wprowadziło sobie znaczną korekte AFR.
Ponadto pojawiło się 'chrczenie' silnika w w okolicach 1500-2000rpm, jest muł na niskich obrotach i turbo dziura (znaczna bo miałem wrażenie jakby wąż intercoolera pękł i chceck zaraz sie pojawi).
Z plusów średnie spalanie spadło o 0.5l (na kompie pokladowym) i chwilowe z 0.8-0.7 na 0.6-0.5.
Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka
U mnie po odslepieniu egr pierwszy raz od 4 lat auto mi 2x zgasło podczas ruszania, czyli ecu wprowadziło sobie znaczną korekte AFR.
Ponadto pojawiło się 'chrczenie' silnika w w okolicach 1500-2000rpm, jest muł na niskich obrotach i turbo dziura (znaczna bo miałem wrażenie jakby wąż intercoolera pękł i chceck zaraz sie pojawi).
Z plusów średnie spalanie spadło o 0.5l (na kompie pokladowym) i chwilowe z 0.8-0.7 na 0.6-0.5.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dan, masz ecoflex czy normalny. U mnie 0,7 pokazuje krótko po wypaleniu DPF, tak cały czas 0,8-0,9
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Zwykły ale 4 swiece z czujnikami
- mcrace
- Użytkownik
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
udało mi się nagrać dźwięk... co prawda szału nie ma, ale może komuś pomoże stwierdzić czy ma ten sam 
czujnik temperatury pokazywał 16 st.
co ciekawe - granica u mnie jest właśnie na tych 16 bo raz było ok, raz było tak jak na nagraniu- bez zmiany temperatury na wyświetlaczu.
wsłuchajcie się w 5 sek. (pierwszy bieg przed zmianą na drugi) i potem od 7 sek. drugi bieg
www.mcrace.pl/files/silnik.mp3
czujnik temperatury pokazywał 16 st.
co ciekawe - granica u mnie jest właśnie na tych 16 bo raz było ok, raz było tak jak na nagraniu- bez zmiany temperatury na wyświetlaczu.
wsłuchajcie się w 5 sek. (pierwszy bieg przed zmianą na drugi) i potem od 7 sek. drugi bieg
www.mcrace.pl/files/silnik.mp3
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Miasto:
u mnie to samo jak jest czujnik podpięty. Bez czujnika nie próbowałem jechać, tylko zauważyłem że jak odepnę to silnik zaczyna ciszej pracować, brak mu tego basowego brzmienia, i nic nie stuka. Jak podłączę to po chwili z powrotem kaszana. Pojutrze postaram się odpiąć ten czujnik i się przejechać zobaczymy jak to będzie
.
-
Tomasz1990
Ja odłączyłem czujnik temperatury i cisza wiec to raczej napewno egr do wymiany miałem czyscic w weekend ale czasu brak
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Ja od 3 dni jeżdżę z odpiera wtyczka od egr.
Auto zbiera się lepiej, dźwięk silnika jest jakby miękkszy.
Jedyny minus to 2 bledy oraz telepniecie przy gaszenia.
Auto zbiera się lepiej, dźwięk silnika jest jakby miękkszy.
Jedyny minus to 2 bledy oraz telepniecie przy gaszenia.
-
Tomasz1990
Ja odłączyłem czujnik temperatury i cisza wiec to raczej napewno egr do wymiany miałem czyscic w weekend ale czasu brak
-
Qsy
Możecie wrzucić fotki gdzie znaleźć te czujniki? Tzn temperatury i wtyczka EGR.. to sobie pokombinuje i sprawdzę różnicę.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
EGR jest z tyłu silnika po prawe stronie (stojąc przodem do auta).
W tym temacie z angielskiego forum - drugie zdjecie - wtyczka pomarańczowa/czerwona - ta w głębi (ta z pierwszego planu jest od klapy gaszącej).
https://www.vxoc.org.uk/forum/Thread-2- ... BODY-CLEAN
W tym temacie z angielskiego forum - drugie zdjecie - wtyczka pomarańczowa/czerwona - ta w głębi (ta z pierwszego planu jest od klapy gaszącej).
https://www.vxoc.org.uk/forum/Thread-2- ... BODY-CLEAN
-
misiekbig
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Grójec
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja też od piątku mam odpietego egr-a, możliwe że auto trochę chętniej jedzie.
Irytujące jest gaszenia i raczej na szybkość zapelnienia dpf ta operacja nie pomogła i nie zaszkodziĺa.
Interesuje mnie czy jest jakaś możliwość aby klapa gasząca dziaĺała prawidłowo bez egr.
Irytujące jest gaszenia i raczej na szybkość zapelnienia dpf ta operacja nie pomogła i nie zaszkodziĺa.
Interesuje mnie czy jest jakaś możliwość aby klapa gasząca dziaĺała prawidłowo bez egr.
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Miasto:
u mnie ostatnio było w okolicach 15 stopni. i silnik pracował jak talala
. podczas przyspieszania brak chrobotania więc chyba trzeba się przyzwyczaić do tej pracy silnika, ja nie mam zamiaru wymieniać połowy silnika. Chcę Cieszyć się z jazdy a nie każdego dnia zamartwiać, czy coś znów nie tak. Kupiłem auto za ponad 34 tyś. oczekiwałem czegoś więcej od tego cdti, zawiodłem się
...
-
sychie
- Użytkownik
- Kod silnika: inny
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
myślę że Ty nie jeden oczekiwałeś czegoś więcej, klapa gasząca działa po wyprogramowaniu egr softowo.
ostatnio porównywałem klekot CDTI z 2.0 TDi to niestety ale CDTI to traktor
ostatnio porównywałem klekot CDTI z 2.0 TDi to niestety ale CDTI to traktor
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Miasto:
Ja wcześniej miałem 2.0 hdi i też nieporównywalnie lepsza kultura pracy niż w cdti... z początku myślałem że mi silnik pada... jakieś hrobotania, stuki i inne dziwne odgłosy. A co się okazało że to w zależności od temperatury na dworze. Nie do pomyślenia gdyby ten cdti był dopracowany na tip top to insignia byłaby autem idealnym, ale niestety tak nie jest. Isia była moim marzeniem zawsze, spełniłem je A tym samym przysporzyłem sobie o jeden problem więcej 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Chyba jakieś szroty te cdti wam się trafiły. Insignia cdti vs jetta 6 tdi cr jeśłi chodzi o kulturę pracy nie widziałem jakichś wielkich różnic. Zarówno na postoju jak i podczas jazdy. Insignia nawet była cichsza w środku ale też segment auta ciut wyższy. Ogólnie jak dla mnie po 2 latach eksploatacji i 30 tys km zrobionych wrażenie dość pozytywne. Na trasie dość mało pali. W mieście więcej ale buda jest ciężka.
Nie trzeba się martwić na zapas i myśleć, że coś nie tak tylko jeździć. Sami się tu nakręcacie a potem myślicie, że coś nie tak. Skoro wiecie, że ten typ tak ma to po co się tym przejmować.
Nie trzeba się martwić na zapas i myśleć, że coś nie tak tylko jeździć. Sami się tu nakręcacie a potem myślicie, że coś nie tak. Skoro wiecie, że ten typ tak ma to po co się tym przejmować.
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Miasto:
zależy kto jakie ma porównanie, ale nie oszukujmy się większość osób narzeka na kulturę pracy silnika, powiem tak,cdti jestem w stanie poznać po dźwięku silnika nie widząc nadjeżdżającego auta za plecami... a co do nakręcania się to masz rację, błędem było zaglądanie na forum itp. wcześniej nie patrzyłem tylko jeździłem nie zwracając uwagi na nic, tylko normalna eksploatacja. A po przeczytaniu kilkunastu postów, sam zacząłem się doszukiwać wad tego samochodu.