--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: UK.
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Re: EGR
@cinek08
Sterownik jest dość duży nie sposób go nie zauważyć pewnie nie masz. Ja mam DTE ecoflex i brak klap...
Sterownik jest dość duży nie sposób go nie zauważyć pewnie nie masz. Ja mam DTE ecoflex i brak klap...
Moja czarna
-
ricziriczi
Witam,
Mam problem z silnikiem 2,0 cdti 160km. Wyskakiwał mi błąd egr p0404.Wymieniłem EGR na nowy i niestety błąd nadl wyskakuje. Błąd wyskakuje tylko na postoju np jak stoje na swiatłach. Na trasie wszystko ok lecz kilka dni po miescie i znowy check engine. Wyczysciłem Mapsensor lecz nic nie pomogło. Na komputerze mechanik nie widzi błędu? nie chce generować kosztów może ktoś miał ten sam problem? Proszę o podpowiedź
Mam problem z silnikiem 2,0 cdti 160km. Wyskakiwał mi błąd egr p0404.Wymieniłem EGR na nowy i niestety błąd nadl wyskakuje. Błąd wyskakuje tylko na postoju np jak stoje na swiatłach. Na trasie wszystko ok lecz kilka dni po miescie i znowy check engine. Wyczysciłem Mapsensor lecz nic nie pomogło. Na komputerze mechanik nie widzi błędu? nie chce generować kosztów może ktoś miał ten sam problem? Proszę o podpowiedź
-
Robert36pl
- Forumowicz
- Auto: Insignia bi-turbo
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Warszawa
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Napisał Ci kolega wyżej, żebyś sprawdził rurę biegnącą od kolektora do EGR (taka w oplocie obok zaworu). Może być tak zawalona, że powoduje błędne działanie zaworu.
A wcześniej to bym posprawdzał kable i wtyczkę od sterowania EGR. Może któreś z nich jest problemem, a nie sam zawór?
A wcześniej to bym posprawdzał kable i wtyczkę od sterowania EGR. Może któreś z nich jest problemem, a nie sam zawór?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
@ricziriczi - to mechanik wymienił EGR a już nie mógł rurki wyczyścić? No chyba że to zrobił, to spoko
-
ricziriczi
Wyglądało to następująco: Pojawił się check engine podjechałem do mechanika i diagnoza EGR do czyszczenia. Sam wyczysciłem egr i rurę oraz Map sensor ABC znalazłem na forum:). Lecz check wyskoczył ponownie więc postanowiłem wymienić zawór na nowy. Znalazłem ELM327 kiedyś kupiłem do innego auta no i wyskakuje ten błąd P0404. Podjechałem do mechanika posprawdzał na kompie niby nie widzi problemu zaprogramował ten egr i ustaliliśmy żebym pojeździł na lepszym paliwie. I niby jest poprawa jak jeżdże na trasie jest ok i kilka dni po miesicie i pojawia się P0404 kasuje elm i sledze kiedy sie zapala. Zawsze jak jeżdże trochę po mieście i jak stoje na światłach. Sam nie mam pomysłu co dalej myśle o jakimś mechaniku co posprawdza dokładniej nie wiem czy zasilanie zaworu czy dolot??
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Jakby mi padł EGR to bym go w pizdu wyprogramowal a nie kupował nowy. Zdrowiej dla kolektora i dpf'a.
A może masz gdzieś jakaś nieszczelność? A jak się auto zbiera oprócz tego że pokazuje check engine?
A może masz gdzieś jakaś nieszczelność? A jak się auto zbiera oprócz tego że pokazuje check engine?
-
ricziriczi
Mam je dopiero od 4 miesięcy ale wydaje mi się żę dobrze się zbiera. oprócz tego czeka to wszystko niby dobrze.
-- 22 mar 2018, o 10:22 --
Mam pytanie czy brudna przepustnica może powodować błąd EGR. Gdyby przez nagar się nie domykała to na postoju (biegu jalowym) komputer może odbierać że egr przepuszcza powietrze ?? Co sądzicie
-- 22 mar 2018, o 10:22 --
Mam pytanie czy brudna przepustnica może powodować błąd EGR. Gdyby przez nagar się nie domykała to na postoju (biegu jalowym) komputer może odbierać że egr przepuszcza powietrze ?? Co sądzicie
-
ricziriczi
Bylem z tym problemem w serwisie opl. Stwierdzino ze winny jest zawor. Jest nowy ale nie orginalny i powoduje blad p0404. Kupiony w inter cars czy myslicie ze nowy zawor egr moze byc niesprawny albo nieodpowiedni
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2018, o 13:16 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Może z elektroniką wszystko możliwe. Ale radził bym jak wyżej pisano sprawdzić kabelki. Ojcu w jettcie wymieniali czujnik położenia wałka rozrządu. Jeden nic nie dał no nie oryginał zamówili Valeo jak oryginał i tez nic nie dało. Elektryk sprawdził kabelki i okazało się, że czasami gdzieś ie łączyło.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Na łączeniu między rurka EGR (ta w oplocie) a kolektorem dolotowym poci mi się olej. Pytanie dlaczego i skąd on się tam bierze? Zakładam że to nie wina turbiny, bo przy odkręceniu przepustnicy jest tam raczej sucho. Czy EGR może wyrzucac/pluć delikatnie olejem? Generalnie przy ostrym przyspieszaniu mam takie sekundowe zamulenie. Obstawiam EGR, ale czy jego zacinanie(?) może powodować zapocenie na wyżej wspomnianym łączeniu?
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
hmmm podsumowując tematy egr, dpf klap...
najmniej inwazyjnie wychodzi na to jest najlepiej wstawić blaszkę z otworem aby nie wyrzucało błędem plusem tego jest mniej zapychający się dpf + większa żywotność klap bo teoretycznie do kolektora nie wpada taki syf? dobrze rozumiem?
najmniej inwazyjnie wychodzi na to jest najlepiej wstawić blaszkę z otworem aby nie wyrzucało błędem plusem tego jest mniej zapychający się dpf + większa żywotność klap bo teoretycznie do kolektora nie wpada taki syf? dobrze rozumiem?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Tak mogłeś zrobić w vectrze c , tu ten numer nie przejdzie. Komputer się zorientuje że coś nie gra i mocniej otworzy egr. Jak braknie mu zakresu wywali błąd.