--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzujnik ciśnienia doładowania
-
Grzegorz
Czujnik ciśnienia doładowania
Witam.
W związku z tym, iż czasami zdarza mi się złapać checka podczas najmniej odpowiednich momentów podczas jazdy (wyprzedzanie), chciałem zapytać, gdzie się znajduje i czy jest sens wyczyszczenia czujnika ciśnienia doładowania?
W sieci znalazłem dość sporo, że bardzo często się brudzi smołą a czyszczenie niby pomaga.
Jest sens bawienia się samemu, czy próbować sztucznie wywołać błąd i jechać do mechanika?
W związku z tym, iż czasami zdarza mi się złapać checka podczas najmniej odpowiednich momentów podczas jazdy (wyprzedzanie), chciałem zapytać, gdzie się znajduje i czy jest sens wyczyszczenia czujnika ciśnienia doładowania?
W sieci znalazłem dość sporo, że bardzo często się brudzi smołą a czyszczenie niby pomaga.
Jest sens bawienia się samemu, czy próbować sztucznie wywołać błąd i jechać do mechanika?
- mwiaderni
- Nowicjusz
- Auto: Opel Mokka
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Warszawa
Re: Czujnik ciśnienia doładowania
Witam,
Mam podobny problem i trochę strach z tym jeździć (nigdy nie wiesz kiedy włączy się tryb awaryjny). Ostatnio przy przeglądzie w ASO odczytali błędy P0234 i P0403, coś poprawili ze szczelnością układu dolotowego i miało być dobrze. Po przeglądzie przejechałem ok 400 km i problem nie wystąpił co sugerowało iż rozwiązano problem, a po kilku kolejnych km znów to samo. Zgaszenie i odpalenie rozwiązuje problem aż do następnego razu dlatego też wróciłem do ASO na dalszą weryfikację i postawili diagnozę, że to turbina
.
Mam podobny problem i trochę strach z tym jeździć (nigdy nie wiesz kiedy włączy się tryb awaryjny). Ostatnio przy przeglądzie w ASO odczytali błędy P0234 i P0403, coś poprawili ze szczelnością układu dolotowego i miało być dobrze. Po przeglądzie przejechałem ok 400 km i problem nie wystąpił co sugerowało iż rozwiązano problem, a po kilku kolejnych km znów to samo. Zgaszenie i odpalenie rozwiązuje problem aż do następnego razu dlatego też wróciłem do ASO na dalszą weryfikację i postawili diagnozę, że to turbina
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Co, że turbina ? Nieszczelność czy wirnik się przegrzał/wytarł/uszkodził ?
Błąd P0403 odpowiada za EGR. Albo trzeba go rozebrać i wyczyścić albo kupić nowy, jeśli oczywiście się rozleciał.
Błąd P0234 odpowiada za ciśnienia doładowania w turbosprężarce, przeważnie ujemne, czyli za niskie. Stawiałbym na nieszczelność całego układu, trzeba gdzieś poszukać przyczyny na przewodach, rurach, łączeniach. Może problem tkwi tylko w rozerwanej lekko rurze turbo, która prędzej czy później i tak się przeciera.
Jeżeli w najgorszym wypadku dojdzie to wymiany EGR'u, turbosprężarki i słynnej rury turbo to zleciłbym ASO również wyczyszczenie kolektora.
Błąd P0403 odpowiada za EGR. Albo trzeba go rozebrać i wyczyścić albo kupić nowy, jeśli oczywiście się rozleciał.
Błąd P0234 odpowiada za ciśnienia doładowania w turbosprężarce, przeważnie ujemne, czyli za niskie. Stawiałbym na nieszczelność całego układu, trzeba gdzieś poszukać przyczyny na przewodach, rurach, łączeniach. Może problem tkwi tylko w rozerwanej lekko rurze turbo, która prędzej czy później i tak się przeciera.
Jeżeli w najgorszym wypadku dojdzie to wymiany EGR'u, turbosprężarki i słynnej rury turbo to zleciłbym ASO również wyczyszczenie kolektora.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Grzegorz
Nie. Turbinę należy zostawić na koniec. I jak już to najpierw należy sprawdzić, czy łopatki się nie zapiekły.
Najpierw sprawdzić szczelność węży. U mnie ok, przeleciałem wszystkie a do tego nic nie syczy, nic nie gwiżdże. Poza tym jak depnę w podłogę to jest ok, tylko podczas dłuższej jednostajnej jazdy, przy rozgrzanym silniku. Nawet w zakresie obrotów 2000-2300 rpm, gdzie ciśnienie nie jest aż takie duże. Choć ostatnio jeździłem i jeździłem i nic się nie stało. Może to musi upłynąć jakiś okres czasu (??) Nie wiem.
Nawet podczas spokojnej jazdy na 4 biegu z prędkością 60 km/h (długa miejscowość -teren zabudowany), obroty ca. 2000 rpm, za wiochą chcesz wyprzedzić i zonk. Ciekawi mnie, że nawet podczas łagodnego obchodzenia się z silnikiem takie coś występuje. Warunkiem jest ciągłe trzymanie pedału gazu i trzymanie auta na obrotach. Gdy na sekundę puścisz gaz to spoko, możesz dusić w podłogę i rozpędzić się na 4 do 150 km/h i tryb awaryjny się nie włączy. Nigdy nie wiesz kiedy się to pojawi, zazwyczaj przed tym jak się to pojawi auto lekko poszarpuje.
Jak węże są ok, to pozostaje sprawdzić EGR, Czujnik ciśnienia doładowania, lub regulator ciśnienia doładowania a na koniec turbina, bo szkoda ładować się w koszty. Gdzieś coś jeszcze czytałem o sprawdzeniu jakiś ciśnień, ale nie bardzo wiem o co chodzi.
Ja zacznę od wyczyszczenia czujnika ciśnienia doładowania turbiny, tylko podpowiedzcie gdzie tego ustrojstwa szukać i jak go wymontować aby czegoś nie uszkodzić.
Najpierw sprawdzić szczelność węży. U mnie ok, przeleciałem wszystkie a do tego nic nie syczy, nic nie gwiżdże. Poza tym jak depnę w podłogę to jest ok, tylko podczas dłuższej jednostajnej jazdy, przy rozgrzanym silniku. Nawet w zakresie obrotów 2000-2300 rpm, gdzie ciśnienie nie jest aż takie duże. Choć ostatnio jeździłem i jeździłem i nic się nie stało. Może to musi upłynąć jakiś okres czasu (??) Nie wiem.
Nawet podczas spokojnej jazdy na 4 biegu z prędkością 60 km/h (długa miejscowość -teren zabudowany), obroty ca. 2000 rpm, za wiochą chcesz wyprzedzić i zonk. Ciekawi mnie, że nawet podczas łagodnego obchodzenia się z silnikiem takie coś występuje. Warunkiem jest ciągłe trzymanie pedału gazu i trzymanie auta na obrotach. Gdy na sekundę puścisz gaz to spoko, możesz dusić w podłogę i rozpędzić się na 4 do 150 km/h i tryb awaryjny się nie włączy. Nigdy nie wiesz kiedy się to pojawi, zazwyczaj przed tym jak się to pojawi auto lekko poszarpuje.
Jak węże są ok, to pozostaje sprawdzić EGR, Czujnik ciśnienia doładowania, lub regulator ciśnienia doładowania a na koniec turbina, bo szkoda ładować się w koszty. Gdzieś coś jeszcze czytałem o sprawdzeniu jakiś ciśnień, ale nie bardzo wiem o co chodzi.
Ja zacznę od wyczyszczenia czujnika ciśnienia doładowania turbiny, tylko podpowiedzcie gdzie tego ustrojstwa szukać i jak go wymontować aby czegoś nie uszkodzić.
- mwiaderni
- Nowicjusz
U mnie problem występuje różnie raz po dłuższej jeździe ze stałą prędkości po której zatrzymuje się na światłach i gdzieś przy 3 lub 4 biegu wpada w tryb awaryjny, a innym razem podczas krótkiej jazdy na 5 lub 6 biegu się to dzieje. Co do EGR-a to możliwe, że ten błąd EGR-a to jakiś stary zanim było czyszczenie, przez niecałe 10 000km nie powinien się tak zabrudzić aby działy się takie cuda.
Szczelność jest zachowana, wszelkie połączenia sprawdzali bo dość częstym jestem ich gościem. Twierdzą, że na 99% winna jest turbina - podobno ma luz i pokrzywione łopatki.
Szczelność jest zachowana, wszelkie połączenia sprawdzali bo dość częstym jestem ich gościem. Twierdzą, że na 99% winna jest turbina - podobno ma luz i pokrzywione łopatki.
-
Grzegorz
Nie daj się naciągnąć na kasę, bo oni szukają naiwnych. Najpierw trzeba zacząć od najtańszych części.
- mwiaderni
- Nowicjusz
Tak właśnie powiedzieli i na początek założyli uszczelkę, której wcześniej przez 1,5 roku nie było (od zakupu).
Swoją drogą to ciekawe, że przy kilku wizytach i dwóch przeglądach nie zauważyli jej braku
.
Czekam na ostateczną diagnozę.
Swoją drogą to ciekawe, że przy kilku wizytach i dwóch przeglądach nie zauważyli jej braku
Czekam na ostateczną diagnozę.
-
Grzegorz
Miałbym prośbę do Was chłopaki.
Pokażcie, gdzie dokładnie ten czujnik ciśnienia doładowania się znajduje.
Podniosłem ten dekiel plastikowy chroniący silnik i 10 minut szukałem i nic. Wiem jak ta część wygląda, ale chyba jest tak głęboko, że nie mogłem jej znaleźć.
Pokażcie, gdzie dokładnie ten czujnik ciśnienia doładowania się znajduje.
Podniosłem ten dekiel plastikowy chroniący silnik i 10 minut szukałem i nic. Wiem jak ta część wygląda, ale chyba jest tak głęboko, że nie mogłem jej znaleźć.
-
gathor
- Forumowicz
- Auto: ST COSMO 2.0 D 160
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
znajduje sie na pasie przednim auta (przy chłodnicy) i jest praktycznie na wierzchu,a nie pod osłoną silnika
-
Grzegorz
Tak ten czujnik wygląda? Nie mogę go znaleźć, chyba jakoś głęboko siedzi 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
marcinsobi
ten na zdjęciu to jest prawdopodobnie czujnik różnicy ciśnień DPF(przynajmniej u mnie wyglądał podobnie), znajduje się z tylu silnika ,od strony grodzi mniej-wiecej na środku, wymienisz sam bez problemu
-
Grzegorz
A ja poszukuje czujnika ciśnienia doładowania. Po wpisaniu w guglach, takie cuś mi wyskoczyło. Ponoć ten dynks lubi się zasyfić 
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
O to Ci chodzi?? https://www.google.pl/search?q=pierburg ... B883%3B711
Jeżeli nie o ten zawór bo tak nazywają to w ASO to prosze moderatorow o usunięcie postu.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli nie o ten zawór bo tak nazywają to w ASO to prosze moderatorow o usunięcie postu.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
traha
Na zdjęciu jest czujnik ciśnienia doładowania znajdujący sie w kolektorze .Inf na przyszłość.
-
chrischris9033
kolego wymień zaworek różnicy doładowania turbiny który znajduje się przy chłodnicy jest to zaworek do którego idą dwa wężyki i jedna wtyczka 150 zl oraz pięć minut pracy i po problemie pozdrawiam
-
Energiapro
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ecoflex
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Edinburgh
- Postawił piwo: 3 razy
Witam serdecznie , moj stary czujnik cisnienia buczal przy nagrzanym silniku i te objawy pojawialy sie roznie nawet jak po dluzszej jezdzie zaparkowalem auto otwoeralem klape przednia i trzasnalem ja żeby zamknąć zaczęło buczeć przez kilka sekund więc wymieniłem go na nowy buczenie odeszło ale nadszedł nowy problem.... gdy wciskam pedał gazu na większych obrotach czuje jak turbina szarpie nie rowno zbiera przy przyspieszaniu. Jest jakiś magik, który wie o co chodzi?
Ostatnio zmieniony 7 lip 2020, o 22:21 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
To o czym piszesz, że wymieniłeś to nie jest czujnik ciśnienia doładowania, tylko zawór sterujący. Czujnik doładowania jest z tyłu silnika w kolektorze dolotowym.
Może właśnie warto go wyjąć i przeczyścić?
Może właśnie warto go wyjąć i przeczyścić?