--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuŚwiece zapłonowe
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Świece zapłonowe
A czy masz jakiś problem z pracą silnika ? Świece pokazują swój koniec najczęściej na zimnym po odpaleniu nierówną pracą silnika. Owszem zapewne jest jakiś zalecany przebieg w instrukcji czy też katalogu świec.
-
mortoss
- Użytkownik
- Auto: Insignia AT 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
60- 90kkm moim zdaniem maks dla świec... Ja w silnikach z turbo wymieniam je co 45kkm, bo po wymianach co 60kkm widziałem poprawę kultury pracy silnika więc moim zdaniem to było już za późno. Świece to jeden z 2 najważniejszych elementów procesu - by silnik pracował musi być paliwo i iskra 
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
nie równa praca na zimnym po odpaleniu to jest w przypadku diesli.. i świec żarowych, w benzynie jest wypadanie zapłonu, szarpnięcia przy przyspieszaniu na obciążonym silniku zwłaszcza. Ja zalecam profilaktykę.. świece nie drogie, a przeciągnięcie ich wymiany skutkuje uszkodzeniem cewki - przebiciem na fajce, więc lepiej wymienić świece których koszt jest od około 60 zł za 1-elektrodowe do okolic 160 za 4-elektrodowe, jak wiadomo cewka to kilka-krotność tych droższych świecgrzegorz13 pisze:Świece pokazują swój koniec najczęściej na zimnym po odpaleniu nierówną pracą silnika. Owszem zapewne jest jakiś zalecany przebieg w instrukcji czy też katalogu świec.
Posiadam części do Insigni, wykonuje dokładanie wyposażenia: grzane fotele, lusterka składane itp
Sprzedam Insignie 1.6Turbo moja prywatna 76 tys km przebiegu
- grzegorz13
- Zapaleniec
W benzynie wypadanie zapłonu to inaczej nierówne obroty. Najczęściej czuć to zaraz po odpaleniu na wolnych obrotach. Jak nie wiadomo kiedy były wymianę to zawsze można je obejrzeć jak wyglądają
-
Buluś
- Klubowicz
Nie wiem co to za teorie masz z tym wypadaniem zapłonów... wyjąć oglądnąć i co można stwierdzić ? Albo jej graniczne zużycie w postaci dziury albo brak zużycia bo dziury brak i można ocenić czy mieszanka jest odpowiednia po nalocie na elektrodzie. Wymiana świec albo co określony czas przez producenta albo w przypadku przerw w zapłonie - a więc migający check engin albo przerwy przy przyspieszaniu.grzegorz13 pisze:W benzynie wypadanie zapłonu to inaczej nierówne obroty. Najczęściej czuć to zaraz po odpaleniu na wolnych obrotach. Jak nie wiadomo kiedy były wymianę to zawsze można je obejrzeć jak wyglądają
ps. falujące obroty (nie równe) to powoduje cała kupa różnych rzeczy
Posiadam części do Insigni, wykonuje dokładanie wyposażenia: grzane fotele, lusterka składane itp
-
Peter92
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Co do interwałów wymiany świec, jako że kupowałem używaną Insignię chciałbym tylko potwierdzić. Jedna z Pań w ASO powiedziała przez telefon że wymiana co 60k km lub co 5 lat.
- grzegorz13
- Zapaleniec
Pierwsze słyszę by przy świecach był limit lat ? może coś się zmieniło.
Owszem masz rację Buluś przyczyn nierównej pracy może być wiele lecz podstawa w takim przypadku to wymiana świec. Nie spotkałem się a właściwie nigdy nie czekałem z wymianą aż zaświeci check, choć pary razy wymieniałem gdy było czuć na zimnym iż zaczyna silnik nierówno pracować. Co do przebiegu to trafiły mi się już takie bosch iż po 3-4 tyś silnik na zimnym nierówno pracował, check nie świecił a pomogła wymiana najpierw na stare których nie zdążyłem wyrzucić
i od tego czasu to zakładam NGK lub GM. Zaczynałem od komarków i po wyglądzie świecy można o wiele więcej się dowiedzieć i widać jej stan i stopień zużycia -praktyka.
Owszem masz rację Buluś przyczyn nierównej pracy może być wiele lecz podstawa w takim przypadku to wymiana świec. Nie spotkałem się a właściwie nigdy nie czekałem z wymianą aż zaświeci check, choć pary razy wymieniałem gdy było czuć na zimnym iż zaczyna silnik nierówno pracować. Co do przebiegu to trafiły mi się już takie bosch iż po 3-4 tyś silnik na zimnym nierówno pracował, check nie świecił a pomogła wymiana najpierw na stare których nie zdążyłem wyrzucić
-
Metju
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST 4x4
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Koszalin
Dzięki wszystkim za wyjaśnienia i sugestie odnośnie wymiany świec. U mnie co prawda nie ma żadnych objawów ich zużycia, o których piszecie, ale i tak przy najbliższej wymianie oleju, świece też pójdą do wymiany, bo nawet jeśli poprzedni właściciel je zmieniał to i tak od tej wymiany przejechały już ok. 40 tys. km.
-
mortoss
- Użytkownik
- Miasto:
Witam,
Silnik A20NFT. Jestem świeżo po wymianie świec. Były GM(czyli NGK) a są Denso ITV16TT. I tu mam jedno pytanie: Świece Denso są dobrane wg katalogu, a mimo to długość izolatora jest mniejsza niż GM. Czy ma to jakieś znaczenie? Czy sprężynka w cewce załatwia temat? Dodam, że auto przyspiesza, skręca, hamuje
Silnik A20NFT. Jestem świeżo po wymianie świec. Były GM(czyli NGK) a są Denso ITV16TT. I tu mam jedno pytanie: Świece Denso są dobrane wg katalogu, a mimo to długość izolatora jest mniejsza niż GM. Czy ma to jakieś znaczenie? Czy sprężynka w cewce załatwia temat? Dodam, że auto przyspiesza, skręca, hamuje
-
mortoss
- Użytkownik
- Miasto:
Oznaczenia GM nie pamiętam, musiałbym sprawdzić. Na świecach był numer ILTR5D wskazujący na model NGK.
- SiDo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Nowy Sącz
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Kiedyś jak szukałem do silnika 2.0 16V w Cytrynie Picasso, to tam polecali Boscha Platinum Iridium. Teraz nie pamiętam czemu, ale NGK było raczej odradzane...
- grzegorz13
- Zapaleniec
Daj świece zgodne z wytycznymi producenta ponieważ są one dobierane do silnika na podstawie wielu parametrów jak np ciepłota itp. niewłaściwe mogą źle współpracować z silnikiem ! Każdy sklep ma katalog zamienników i na podstawie tego dobieraj świece a nie opinii kowalskiego bo dobre ponieważ np drogie Katalogi są właśnie po to ! zresztą są one też dostępne w necie
-
Buluś
- Klubowicz
co by z katalogu nie wyszło zawsze porównaj świecę wkładaną z wyjmowaną.. wystarczy że elektroda będzie wyższa i narobisz problemu w silniku..