1. zakup i montaż nówki ori w aso - kompletna abstrakcja (chyba nikt tego nie robi), bo to kompletny odlot cenowy. Koszt? Tu przykład http://insignia24.pl/11403-hak-zaczep-h ... kombi.html
2. zakup i montaż nowego haka innych producentów (np. Westfalia, Bosal, Hak-pol itp.) w aso lub innych warsztatach - drogo...od ok. 2000 zł wzwyż,
3. nowe haki ori na portalach aukcyjnych aleedro i xlo - niedostępne, więc i o montażu nie wspominam,
4. haki ori używane na ww. portalach aukcyjnych - duży rozrzut cenowy...od 400 do 1100 zł, czasami uzasadniony (ze względu na stan techniczny i wizualny oraz kompletność) a czasami w ogóle nieuzasadniony. Większość ogłoszeń to gołe haki, bez modułu i wiązki. Moduł dokupisz z ok. 150 zł, z wiązką dużo, dużo gorzej. Ori są praktyczne nieosiągalne. Montaż niełatwy, bo wymaga ogarnięcia ww. problemów,
5. haki nowe na ww. portalach aukcyjnych - duży wybór, ale dla mnie ciągle za drogo. Może dlatego, że szukałem haka wypinanego? Np. Westfalia czy Bosal zaczyna sie od 1200 zl. A trzeba jeszcze dokupić moduł i wiązkę. To kilka następnych stówek. Montaż (niesamodzielny) też trochę kosztuje,
6. haki używane innych producentów. To opcja, którą szczerze polecam. Ogłoszeń za wiele nie ma, ale przy malej dozie cierpliwości można kupić coś sensownego. Ja kupiłem taki hak, ale używany https://kapitanhak.pl/product-pol-921-H ... -A40V.html W komplecie otrzymałem ori moduł (AF.....) i co istotne, wiązkę. Całość to przeszczep z rozbitka. Co ciekawe, jak kontaktowałem się ze sprzedawcą to on nie wiedział, że ważny jest też moduł. Poprosiłem grzecznie o wymontowanie modułu razem z wiązką przewodów. Gość pytał mnie gdzie w samochodzie znajduje się ten moduł i poinformował, że niektóre przewody musi obciąć, bo wchodzą w głąb instalacji auta To akurat prawda, wiec dogadaliśmy się szybko, co do zakupu. Koszt haka z modułem i wiązką to 650 zł. Przesyłka niecałe 100 zł, bo ciężkie cholerstwo. Dzięki temu, że kupiłem komplet nie było kłopotu z montażem. 4 godziny roboty i to bez potrzeby wpinania się w komputer. Patent Westfalii z wypinaniem haka jest moim zdaniem przemyślany, dopracowany i praktyczny. Polecam z czystym sumieniem. Nie chcę się dodatkowo rozpisywać, więc nie omawiam tematu dostępnych na rynku, nowych, nieoryginalnych modułów i wiązek elektrycznych. Może ktoś inny podzieli się swoją wiedzą w tym zakresie. Pozdrawiam forumowiczów