--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia biegów M32
-
szymek76
Re: Skrzynia biegów M32
u mnie nie. sprawdzałem. kropka. sa podstawowe informacje, a w wyposażeniu i opisie auta wyświetla się że brak w bazie danych.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, o 19:31 przez szymek76, łącznie zmieniany 1 raz.
- huciap
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice
- Otrzymał piwo: 1 raz
We wtorek jest umówiony na dolewke oleju do skrzyni, powiem mechanikowi żeby dolal 0.5l.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
nie, jak wykręcisz korek kontrolny to Ci wiele on nie powie bo zalewa sie powyżej niego.
- najcik123
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia OPC SW
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Piła
- Postawił piwo: 2 razy
Kurcze to teraz nie wiem co zrobić, będe za jakiś czas oddawał auto do mechanika, aby sprawdził mi ten wybierak bo mam problem z 1 czasami/często na zimnym, oraz też wydaje mi się, że lekko haczą te biegi szczególnie 3/4. A olej był wymieniany kilka mies temu :/
-
sychie
- Użytkownik
mechanik nie wspominał ile wlal? zawsze możesz dolewać po 100ml i sprawdzać czy wychodzi odpowietrznikiem 
-
Viggoo
Panowie!
Po wymianie sprzęgła i dwumasy miałem problem z odpaleniem silnika i dzięki Waszym sugestiom zdecydowałem się na regenerację rozrusznika - oczywiście pomogło, za co dziękuję
Teraz mam drugi problem. Zaraz po wymianie zauważyłem, że na włączonym i zimnym silniku zdecydowanie gorzej wskakuje mi jedynka i wsteczny. Pozostałe biegi w porządku. Jedynka w końcu wejdzie, natomiast wbicie wstecznego tak naprawdę graniczy z cudem. Najpierw muszę wrzucić trójkę, czwórkę, dwójkę, itd. i dopiero potem po ciężkich bojach wskakuje wsteczny. Puszczę pedał sprzęgła, chcę znowu wrzucić wsteczny i ta sama śpiewka: za cholerę nie wskoczy, muszę najpierw wrzucić inne biegi. Po dłuższej jeździe i rozgrzaniu taka sytuacja nie występuje. Przed wymianą sprzęgła taka sytuacja nie miała miejsca. Byłem w serwisie, odpowietrzyli układ i dalej to samo.
Jakieś pomysły? Skrzynia M32. Kurna, osiwieję przez tę wymianę. Dwumasa nie stuka i nie puka, samochód pięknie chodzi, to znowu problem z biegami
Po wymianie sprzęgła i dwumasy miałem problem z odpaleniem silnika i dzięki Waszym sugestiom zdecydowałem się na regenerację rozrusznika - oczywiście pomogło, za co dziękuję
Teraz mam drugi problem. Zaraz po wymianie zauważyłem, że na włączonym i zimnym silniku zdecydowanie gorzej wskakuje mi jedynka i wsteczny. Pozostałe biegi w porządku. Jedynka w końcu wejdzie, natomiast wbicie wstecznego tak naprawdę graniczy z cudem. Najpierw muszę wrzucić trójkę, czwórkę, dwójkę, itd. i dopiero potem po ciężkich bojach wskakuje wsteczny. Puszczę pedał sprzęgła, chcę znowu wrzucić wsteczny i ta sama śpiewka: za cholerę nie wskoczy, muszę najpierw wrzucić inne biegi. Po dłuższej jeździe i rozgrzaniu taka sytuacja nie występuje. Przed wymianą sprzęgła taka sytuacja nie miała miejsca. Byłem w serwisie, odpowietrzyli układ i dalej to samo.
Jakieś pomysły? Skrzynia M32. Kurna, osiwieję przez tę wymianę. Dwumasa nie stuka i nie puka, samochód pięknie chodzi, to znowu problem z biegami
- romanik99
- Forumowicz
- Auto: Insignia 1.6T 180km
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Rzeszów
Zaczne od tego ze nie mam pojecia jak dziala sprawna skrzynia. U mnie wygląda to tsk ze na postoju zmieniam biegi to czuć lekki opor przy przesunięciu lewarka przód/tył po czym lewarek wskakuje na dany bieg. Tak jakby stawiała go sprężyna mechanizmu załączania czy coś w tym stylu. Po załączeniu silnika jest identycznie.
Problem jest podczas jazdy i to nie zależnie czy plynnie przyspieszam czy np wcisne sprzeglo podczas jazdy np 50km/h i zmieniam biegi. Czuć haczenie na lewarku niezależnie od numeru biegu. Olej zmienilen na 2.2l fuchsa linki regulowałem z 3 razy. Żadnego huczenia nie ma. Co to moze być synchronizatory czy mozę sprzęgło
Problem jest podczas jazdy i to nie zależnie czy plynnie przyspieszam czy np wcisne sprzeglo podczas jazdy np 50km/h i zmieniam biegi. Czuć haczenie na lewarku niezależnie od numeru biegu. Olej zmienilen na 2.2l fuchsa linki regulowałem z 3 razy. Żadnego huczenia nie ma. Co to moze być synchronizatory czy mozę sprzęgło
-
sychie
- Użytkownik
Viggoo pisze:Panowie!
[...]
za mało oleju? albo pada skrzynia, np synchronizator.
romanik99 pisze: [...]
występuje ruch lewarka? drgania? ale masz na pewno za mało oleju do m32 to min 2,6l 2,8l.
- romanik99
- Forumowicz
Zadnych anomalii typu wycie huczenie ruch lewarka tylko mało precyzyjne przełączanie .Auto ma 145tys wg ASO. Z tym olejem to kazdy co innego pisze. W pierwszych postach tego tematu pisze ze na pustą skrzynie 2.4 a jak wymiana to 2.2 i tyle wlałem. Dolać te 0,4litra? Czy moze 0,6litra bo ja sie pogubilem. W sumie nic mi nie zaszkodzi dolać bo jak coś to została by tylko regeneracja ale póki nie będzie wspomnianych przez ciebie usterek to szkoda sie za to zabierać. Nie jest to jakieś uciążliwe ale denerwujące. Bo nie nie jest to przecież polonez Caro i jak sie placi te 40tys za 7 letnie auto i sie go na bierząco eksploatuje to chcialoby sie żeby wszystko śmigalo jak trzeba
- huciap
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice
- Otrzymał piwo: 1 raz
Panowie skrzypi mi lewarek jak wrzucam 2 i 4 bieg, co z tym można zrobić?
-
sychie
- Użytkownik
ale skrzypi tutaj spod mieszka lewarka? w skodach np. po psiknięciu tej kuli pod meszkiem ustaje.
- romanik99
- Forumowicz
No i dolalem 0,5 litra i żadnych zmian. Biegi dalej haczą, no chyba że tak ma być. A próbował ktoś inaczej regulować linki. Tzn. w innym położeniu jak opisuje instrukcja?romanik99 pisze:Zadnych anomalii typu wycie huczenie ruch lewarka tylko mało precyzyjne przełączanie .Auto ma 145tys wg ASO. Z tym olejem to kazdy co innego pisze. W pierwszych postach tego tematu pisze ze na pustą skrzynie 2.4 a jak wymiana to 2.2 i tyle wlałem. Dolać te 0,4litra? Czy moze 0,6litra bo ja sie pogubilem. W sumie nic mi nie zaszkodzi dolać bo jak coś to została by tylko regeneracja ale póki nie będzie wspomnianych przez ciebie usterek to szkoda sie za to zabierać. Nie jest to jakieś uciążliwe ale denerwujące. Bo nie nie jest to przecież polonez Caro i jak sie placi te 40tys za 7 letnie auto i sie go na bierząco eksploatuje to chcialoby sie żeby wszystko śmigalo jak trzeba
Czy moze mieć tu coś sprzeglo do gadania? Jak je wykluczyć? Może po wciśnieciu pedału nie wysprzęgla do końca.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2018, o 16:58 przez romanik99, łącznie zmieniany 4 razy.