--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzegrzany silnik
-
Pit1983
Przegrzany silnik
Witam Wszystkich. Tak Wiem wiem szukałem sprawdzałem i są podobne tematy lecz odbiegają nieznacznie od mojego przypadku więc postanowiłem Was podpytać. Moja INSIGNIA TO 1.8 (140KM) 2009r.
Przydarzyło mi się coś takiego: Po przejechaniu około 100m wyskoczył komunikat "przegrzany silnik, klimatyzacja została wyłączona, uszkodzony pojazd skontaktuj się z serwisem, przegrzany silnik zostaw pojazd na wolnych obrotach" zatrzymałem się sprawdziłem nie ma wycieków nigdzie, temperatura na wskaźniku 130.
Uruchomiłem ponownie przejechałem kilka kilometrów z tymi komunikatami i schowałem auto do garażu.
Na 2 dzień zimny silnik po przekręceniu zapłonu temp 130 bez odpalania bo już się nie dało tak jakby odcinało mu dopływ paliwa zrobił 2 obroty i gasł i od razu włączał się wentylator i tak za każdym razem.
Po podpięciu kompa błąd P0597-00 komunikat słaby przepływ cieczy chłodzącej i zacięty termostat.
Wymieniłem razem z czujnikiem "oryginał",zalałem płynem i po przekręceniu zapłonu temperatura 0 stopni ale wentylator chodzi od razu zostawiłem więc żeby złapał temperaturę doszło do 100 potem 120 i wyskoczyły ponownie komunikaty. Węże do chłodnicy dalej chłodne zbiornik płynu pełen, ogrzewanie w kabinie nie wiem czy działa sprawdzę wieczorem, po podpięciu kompa widzi błąd P00B7-00 myśle że to może być pompa ale nie mam pewności i nie chciałbym kupować w ciemno. Czy jest możliwe że jest jeszcze jakiś przekaźnik co tym wszystkim steruje?? bo jak była temperatura 0 stopni to wentylator też chodził -dziwne. Albo podpowiedzcie jak najprościej sprawdzić czy pompa chodzi?
Przydarzyło mi się coś takiego: Po przejechaniu około 100m wyskoczył komunikat "przegrzany silnik, klimatyzacja została wyłączona, uszkodzony pojazd skontaktuj się z serwisem, przegrzany silnik zostaw pojazd na wolnych obrotach" zatrzymałem się sprawdziłem nie ma wycieków nigdzie, temperatura na wskaźniku 130.
Uruchomiłem ponownie przejechałem kilka kilometrów z tymi komunikatami i schowałem auto do garażu.
Na 2 dzień zimny silnik po przekręceniu zapłonu temp 130 bez odpalania bo już się nie dało tak jakby odcinało mu dopływ paliwa zrobił 2 obroty i gasł i od razu włączał się wentylator i tak za każdym razem.
Po podpięciu kompa błąd P0597-00 komunikat słaby przepływ cieczy chłodzącej i zacięty termostat.
Wymieniłem razem z czujnikiem "oryginał",zalałem płynem i po przekręceniu zapłonu temperatura 0 stopni ale wentylator chodzi od razu zostawiłem więc żeby złapał temperaturę doszło do 100 potem 120 i wyskoczyły ponownie komunikaty. Węże do chłodnicy dalej chłodne zbiornik płynu pełen, ogrzewanie w kabinie nie wiem czy działa sprawdzę wieczorem, po podpięciu kompa widzi błąd P00B7-00 myśle że to może być pompa ale nie mam pewności i nie chciałbym kupować w ciemno. Czy jest możliwe że jest jeszcze jakiś przekaźnik co tym wszystkim steruje?? bo jak była temperatura 0 stopni to wentylator też chodził -dziwne. Albo podpowiedzcie jak najprościej sprawdzić czy pompa chodzi?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Re: Przegrzany silnik
Nie było go od roku na forum to pewnie naprawił
Poniżej tylko corsa
, ale zgadza się błąd i logo na grilu
https://m.eurowarsztat.pl/news/239/uste ... 2009-2014-
Poniżej tylko corsa
https://m.eurowarsztat.pl/news/239/uste ... 2009-2014-
-
Dziobo007
W sumie to podobny ale nie dzieje mi się to no stop. Zdarza mi się to raz na 10-15kkm.
-
Dziobo007
to od razu zapytam jaki kabel macie i jaki progs? muszę coś zakupić
edit
czy jest opcja że takie zachowanie jest przez zacinający się termostat? w pozycji zamkniętej? dodam jeszcze że węże są dosyć twarde.
edit
czy jest opcja że takie zachowanie jest przez zacinający się termostat? w pozycji zamkniętej? dodam jeszcze że węże są dosyć twarde.
-
totlowski
Komunikat "Przegrzany silnik....."
Witam,
Jestem od wczoraj nowym właścicielem Insigni. Dzisiaj gdy jechałem autem wyświetlił mi się komunikat "Przegrzany silnik, klimatyzacja wyłączona". Oczywiście silnik nie był przegrzany. Wskaźnik pokazuje ledwo 50 stopni. Teraz ten komunikat pojawia się jak tylko włączę zapłon na zimnym silniku. Co może być przyczyną? Macie w tym doświadczenie. Dodam, że mam uszkodzony termostat, auto nie osiąga temperatury, cała chłodnica ciepła, po jutrze jestem umówiony na wymianę, ale nie wiem czy ma to związek z tym komunikatem. Jeśli ktoś coś wie, proszę o pomoc. Benzyna 1.8. A18XER.
Pozdrawiam.
Jestem od wczoraj nowym właścicielem Insigni. Dzisiaj gdy jechałem autem wyświetlił mi się komunikat "Przegrzany silnik, klimatyzacja wyłączona". Oczywiście silnik nie był przegrzany. Wskaźnik pokazuje ledwo 50 stopni. Teraz ten komunikat pojawia się jak tylko włączę zapłon na zimnym silniku. Co może być przyczyną? Macie w tym doświadczenie. Dodam, że mam uszkodzony termostat, auto nie osiąga temperatury, cała chłodnica ciepła, po jutrze jestem umówiony na wymianę, ale nie wiem czy ma to związek z tym komunikatem. Jeśli ktoś coś wie, proszę o pomoc. Benzyna 1.8. A18XER.
Pozdrawiam.
-
totlowski
Re: Komunikat "Przegrzany silnik....."
Kuba89 A gdzie ten czujnik się mieści? Bo z tego co widziałem to z termostatem jest jakiś czujnik, to jest ten, czy o jakiś inny chodzi?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Najpierw napraw/wymień termostat. Dopiero później można będzie wróżyć dalej.
Choć ja bym polecał przy okazji termostatu, zrobić również diagnostykę - zaczynając od zapisanych błędów, a kończąc na analizie pracy podzespołów auta (parametry żądane a parametry odczytane).
Choć ja bym polecał przy okazji termostatu, zrobić również diagnostykę - zaczynając od zapisanych błędów, a kończąc na analizie pracy podzespołów auta (parametry żądane a parametry odczytane).
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
wydaje mi się że termostat w tym silniku jest razem z czujnikiem temperatury który steruje wentylatorem od wskaźnika na zegarach jest inny
Czy jak masz komunikat przegrzany silnik to chodzi ci wentylator ? powinien jak nie sprawdź czy jest sprawny
wymień termostat powinno wszytko wrócić do normy
Czy jak masz komunikat przegrzany silnik to chodzi ci wentylator ? powinien jak nie sprawdź czy jest sprawny
wymień termostat powinno wszytko wrócić do normy
-
totlowski
Nie, wentylator nie chodzi. A sprawny chyba jest, bo wczoraj jeszcze się załączał. Wymienię termostat i zobaczę co dalej.
- cycus_pl
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Sport Tours
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Bytom - Sląsk
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam
mam podobne objawy prawie co ty , dzisiaj rano odpalając Isie wyskoczył komunikat "Przegrzany silnik, klimatyzacja wyłączona" , wskaznik temperatury nie drgnął ani razu , wentylator po właczeniu silnika az do wyłączenia cały czas chodzi , klimatyzacja działa w 100% nawiew powietrzem zimnym i ciepłym na jakim sie ustawi temperaturze . Myślę ze to chyba czujnik temperatury ale jeśli miał ktoś podobny przypadek proszę o jakies sugestie , silnik 1,6 Turbo .
mam podobne objawy prawie co ty , dzisiaj rano odpalając Isie wyskoczył komunikat "Przegrzany silnik, klimatyzacja wyłączona" , wskaznik temperatury nie drgnął ani razu , wentylator po właczeniu silnika az do wyłączenia cały czas chodzi , klimatyzacja działa w 100% nawiew powietrzem zimnym i ciepłym na jakim sie ustawi temperaturze . Myślę ze to chyba czujnik temperatury ale jeśli miał ktoś podobny przypadek proszę o jakies sugestie , silnik 1,6 Turbo .
-
totlowski
- cycus_pl
- Nowicjusz
Ja dzisiaj jestem po wymianie Czujnika temperatury wody i dalej skazówka jest na 50 "C czyli na dole . Po podpięciu pod kompa jest błąd :
P0117
Temperatura cieczy chłodzącej silnika niski sygnał wejściowy obwodu
Na wykresie :
temperatury wody 0"C
temperatury silnika 143"
co moze być jeszcze nie tak ??
P0117
Temperatura cieczy chłodzącej silnika niski sygnał wejściowy obwodu
Na wykresie :
temperatury wody 0"C
temperatury silnika 143"
co moze być jeszcze nie tak ??
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Wtyczka, kable, brak masy? Ewentualnie padnięty czujnik (nawet jeśli nowy - mała szansa, ale niewykluczona).
Zakładam, że po wymianie czujnika skasowałeś błąd/błędy i pojawił się on ponownie?
Zakładam, że po wymianie czujnika skasowałeś błąd/błędy i pojawił się on ponownie?
- grzegorz13
- Zapaleniec
wydaje mi się iż ten silnik ma dwa czujniki wody, jeden na termostacie a drugi na chłodnicy
sprawdź oba zewrzyj i zobacz co pokarze komp
sprawdź oba zewrzyj i zobacz co pokarze komp
- cycus_pl
- Nowicjusz
sprawdze czy jest 2 czujnik na termostacie ale z tego co widziałem to termostat jest bez czujnika.....
- grzegorz13
- Zapaleniec
Nie zauważyłem że masz 1,6t lecz zobacz dobrze ile masz czujników
jak zewrzesz czujnik to zobaczysz co pokaże komp a będziesz pewny wówczas czy to czujnik czy instalacja gdy po zwarciu czujnika nic się nie zmieni
jak zewrzesz czujnik to zobaczysz co pokaże komp a będziesz pewny wówczas czy to czujnik czy instalacja gdy po zwarciu czujnika nic się nie zmieni
- cycus_pl
- Nowicjusz
Jest 2 czujnik taki sam ale nie na termostacie tylko koło . Od piołem czujnik wyskoczył kolejny błąd , po wpiecia do wtyczki tego 2 czujnika ktory wymieniałem na chłodnicy i skasowaniu błedów :
temperatury silnika skoczyła zaraz na 27"C i rosła i sie od razu wyłączył wentylator i brak jak narazie błedów .
Jutro postaram sie fizycznie wymienic ten czujnik tylko jest kłopot tam sie dostania bo czujnik znajduje sie zaraz pod układem dolotowym powietrza - bedzie to trza rozebrac .
temperatury silnika skoczyła zaraz na 27"C i rosła i sie od razu wyłączył wentylator i brak jak narazie błedów .
Jutro postaram sie fizycznie wymienic ten czujnik tylko jest kłopot tam sie dostania bo czujnik znajduje sie zaraz pod układem dolotowym powietrza - bedzie to trza rozebrac .