Jak ktoś wie co i w jakich ilościach zawierają poszczególne pakiety to będzie wiedział na podstawie tej analizy jaki pakiet jest zastosowany. To nie zarzut do Ciebie bo widzę, że generalnie nieźle orientujesz się w temacie ale jak się nie ma wiedzy na temat interpretacji przedstawionych danych to nie należy podważać tego co ktoś napisał.
Odnośnie wymagającej normy VW 504/507 :
http://www.ram1500diesel.com/forum/atta ... -chart.jpg
zestawienie kilku norm na diagramie :
http://www.oil-club.ru/forum/uploads/mo ... 171875.png
tutaj normy VW :
http://4motors.com.ua/images/_qload/ALL ... sel(1).jpg
Nie udało mi się na szybko znaleźć na diagramie jednocześnie dexos 2 i VW 504/507 ale widać, że wymagania dla VW504/507 są bardzo wysokie i olej musi być bardzo wszechstronny co stanowi spore wyzwanie. W porównaniu z tą normą wymagania stawiane przez normę Dexos 2 są dużo mniejsze. Producenci korzystają z dedykowanych pod konkretne normy pakietów dodatków, które zakupują od producentów tych dodatków (tylko kilka firma na świecie robi takie dodatki) np. od firmy Lubrizol. Ten Specol ma właśnie najnowszy i najlepszy pakiet i to można wywnioskować z analizy, którą wkleiłem. To jest gotowy pakiet, który zawiera ściśle określoną ilość boru i Specol nie wrzucił sobie tego od tak tylko ten bor jest elementem tego nowego pakietu normy 504/507.
O "oryginalnych" olejach pisałem ogólnie i jak się popatrzy na diagramy to bardziej wszechstronny powinien być olej spełniający kilka norm niż tylko jedną konkretną, choć w przypadku 504/507 "po drodze" olej musi spełniać wiele innych norm.
Nie twierdzę, że Mobil 1 5W30 ESP to zły olej ale chciałbym zobaczyć jego aktualna kartę MSDS bez zastrzeżeń, że ma charakter poglądowy i parametry mogą różnić się od deklarowanych w karcie w zależności od zakładu produkcyjnego. Jak masz jakąś aktualną analizę tego oleju to wrzuć tylko może nie od Ruskich bo to będzie zupełnie inny olej pod tą samą nazwą handlową. To samo z GM Dexos 2 - chętnie poznam aktualny MSDS i zobaczy jakąś aktualną analizę. Tylko problem może być taki, ze to co kupimy w sklepie za rogiem to może być olej wyprodukowany przez inny zakład produkcyjny w innym kraju niż ten, którego dotyczy karta MSDS i analiza.
Nie wiem co wyczytałeś o firmie Specol, może opinie byłych pracowników mających pozakładane sprawy sądowe o swoje wpisy albo wpisy osób od konkurencji. Firma faktycznie mocno oszczędza na reklamie, marketingu i opakowaniach ale nie na produktach. Kupując od nich olej płacisz przede wszystkim za ten olej a nie opłacasz nowego jachtu prezesa czy nowej super-extra siedziby firmy jak również nie płacisz importerowi i dziesięciu dystrybutorem, pośrednikom i sprzedawcą.
A teraz odwróćmy sytuacje. GM/Mobil/Castrol ogłasza konkurs ofert na wyprodukowanie określonej partii oleju. Oczywiście głównym kryterium jest cena. Kto wiec składa najkorzystniejsza ofertę? Firma, która ma najniższe koszty produkcji. I można być pewnym, że produkcja odbędzie się jak najniższym możliwym kosztem tak aby tylko zleceniodawca zapłacił. Słyszałem historię o poziomie kontroli jakości we wschodnio-europejskich (z krajów UE) zakładach i o tym ile reklamacji było i jakie kary firma płaciła. Problem w tym, że spora cześć takiej produkcji i tak trafiła na rynek. Od człowieka z branży produkcji olejów usłyszałem kiedyś opinię : "nie kupuje się olejów z napisem made in EU" i chyba coś w tym jest.
Ja nie twierdze, że Specol Spec Premium C3 VW 504/507 5W30 to jakiś super-hiper olej tylko, że jest to dobry olej z najnowszym i najlepszym pakietem pod normę 504/507, która jest dużo bardziej wymagająca od np. Dexos2 i stawia przed olejem wyższe wymagania. Można ten olej kupić w bardzo dobrej cenie, która nie wynika z jakości tylko struktury dystrybucji, niskich KOZ i ogólnie niskiej marży producenta. Olej produkowany przez 1 konkretny zakład. Mamy MSDS i jeszcze jest niezależna analiza dostępna a dla wyjątkowo dociekliwych Klientów można producenta poprosić o dokumenty z kontroli poszczególnych partii produkcyjnych.
Kupując olej GM Dexos 2 nie wiemy tak na dobrą sprawę zbyt wiele (ani kto ani gdzie go wyprodukował ani jakie ma parametry) poza tym, że olej spełnia niezbyt wymagającą normę narzuconą przez producenta. Mam wielu Klientów, którzy mieli bardzo negatywne doświadczenia z GM Dexos 2. Nie wiem może trafili na gorsze partie lub podróbki ale negatywnych opinii na temat tego oleju można znaleźć wiele. Jak ktoś stosuje i mu się sprawdza to fajnie ale ja po prostu polecam bardziej sprawdzone produkty i pokazuje Specola jako dobra i tanią alternatywę. Nie zamierzam nikomu udowadniać, że źle robi wybierając ten czy inny olej.
-- 16 sty 2018, o 11:43 --
ps. ten 3 link się źle wkleił