--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: takisobie » 16 sty 2018, o 00:59

Tomek w którym miejscu pokazane jest że jest to "produkt naprawdę wysokiej jakości i producent podszedł do tematu naprawdę poważnie i nie oszczędzał wybierając najlepszy możliwy pakiet" bo wrzucił podwyszna ilość boru , Millers (EE 5w30 ) też wali molibdenu i fosforu że w normach się nie mieści znaczy że jest dobry ?

A że "Odnośnie stosowania "oryginalnych" olejów z logo producenta to generalnie nie specjalnie polecam takie rozwiązanie. Wynika to z tego, ze dany olej jest robiony ściśle pod konkretną normę i jest tak sformułowany aby byle spełniać ta normę na styk."
a przecież jak twierdzisz norma VW 504/507 jest tak wymagająca . wymagająca ale w czym ?

"Tak dobrego pakietu nie ma ani Liqui Moly ani Castrol ani żaden Elf/ Total (i również GM Dexos 2 choć on nie spełnia 504/507) i pod względem składu jest to lepszy od nich olej."

toż on nawet PAO prawie niema chociaż ja do PAO dużej wagi nie przywiązuje a jak twierdzisz że to taki dobry pakiet to Mobil1 ESP 5W30 zawiera w przybliżeniu w mg/Kg Molibden 100 , Bor 260 , TBN 6,5 , NOACK 5,6 , temperature zapłonu 250 olej z bazą HC, PAO i estrem , wartości niezłe a kolega Bodex i tak twierdzi że to najgorszy olej zaraz po GM :lol:

z tego co ja wyczytałem o Firmie Specol to firma oszczędza na wszystkim to czemu miała by stosować najlepsze bazy i dodatki , znam takie firmy tną koszta gdzie się da od pracownika począwszy.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 16 sty 2018, o 11:42

Jak ktoś wie co i w jakich ilościach zawierają poszczególne pakiety to będzie wiedział na podstawie tej analizy jaki pakiet jest zastosowany. To nie zarzut do Ciebie bo widzę, że generalnie nieźle orientujesz się w temacie ale jak się nie ma wiedzy na temat interpretacji przedstawionych danych to nie należy podważać tego co ktoś napisał.

Odnośnie wymagającej normy VW 504/507 :
http://www.ram1500diesel.com/forum/atta ... -chart.jpg

zestawienie kilku norm na diagramie :
http://www.oil-club.ru/forum/uploads/mo ... 171875.png

tutaj normy VW :
http://4motors.com.ua/images/_qload/ALL ... sel(1).jpg

Nie udało mi się na szybko znaleźć na diagramie jednocześnie dexos 2 i VW 504/507 ale widać, że wymagania dla VW504/507 są bardzo wysokie i olej musi być bardzo wszechstronny co stanowi spore wyzwanie. W porównaniu z tą normą wymagania stawiane przez normę Dexos 2 są dużo mniejsze. Producenci korzystają z dedykowanych pod konkretne normy pakietów dodatków, które zakupują od producentów tych dodatków (tylko kilka firma na świecie robi takie dodatki) np. od firmy Lubrizol. Ten Specol ma właśnie najnowszy i najlepszy pakiet i to można wywnioskować z analizy, którą wkleiłem. To jest gotowy pakiet, który zawiera ściśle określoną ilość boru i Specol nie wrzucił sobie tego od tak tylko ten bor jest elementem tego nowego pakietu normy 504/507.
O "oryginalnych" olejach pisałem ogólnie i jak się popatrzy na diagramy to bardziej wszechstronny powinien być olej spełniający kilka norm niż tylko jedną konkretną, choć w przypadku 504/507 "po drodze" olej musi spełniać wiele innych norm.

Nie twierdzę, że Mobil 1 5W30 ESP to zły olej ale chciałbym zobaczyć jego aktualna kartę MSDS bez zastrzeżeń, że ma charakter poglądowy i parametry mogą różnić się od deklarowanych w karcie w zależności od zakładu produkcyjnego. Jak masz jakąś aktualną analizę tego oleju to wrzuć tylko może nie od Ruskich bo to będzie zupełnie inny olej pod tą samą nazwą handlową. To samo z GM Dexos 2 - chętnie poznam aktualny MSDS i zobaczy jakąś aktualną analizę. Tylko problem może być taki, ze to co kupimy w sklepie za rogiem to może być olej wyprodukowany przez inny zakład produkcyjny w innym kraju niż ten, którego dotyczy karta MSDS i analiza.

Nie wiem co wyczytałeś o firmie Specol, może opinie byłych pracowników mających pozakładane sprawy sądowe o swoje wpisy albo wpisy osób od konkurencji. Firma faktycznie mocno oszczędza na reklamie, marketingu i opakowaniach ale nie na produktach. Kupując od nich olej płacisz przede wszystkim za ten olej a nie opłacasz nowego jachtu prezesa czy nowej super-extra siedziby firmy jak również nie płacisz importerowi i dziesięciu dystrybutorem, pośrednikom i sprzedawcą.
A teraz odwróćmy sytuacje. GM/Mobil/Castrol ogłasza konkurs ofert na wyprodukowanie określonej partii oleju. Oczywiście głównym kryterium jest cena. Kto wiec składa najkorzystniejsza ofertę? Firma, która ma najniższe koszty produkcji. I można być pewnym, że produkcja odbędzie się jak najniższym możliwym kosztem tak aby tylko zleceniodawca zapłacił. Słyszałem historię o poziomie kontroli jakości we wschodnio-europejskich (z krajów UE) zakładach i o tym ile reklamacji było i jakie kary firma płaciła. Problem w tym, że spora cześć takiej produkcji i tak trafiła na rynek. Od człowieka z branży produkcji olejów usłyszałem kiedyś opinię : "nie kupuje się olejów z napisem made in EU" i chyba coś w tym jest.
Ja nie twierdze, że Specol Spec Premium C3 VW 504/507 5W30 to jakiś super-hiper olej tylko, że jest to dobry olej z najnowszym i najlepszym pakietem pod normę 504/507, która jest dużo bardziej wymagająca od np. Dexos2 i stawia przed olejem wyższe wymagania. Można ten olej kupić w bardzo dobrej cenie, która nie wynika z jakości tylko struktury dystrybucji, niskich KOZ i ogólnie niskiej marży producenta. Olej produkowany przez 1 konkretny zakład. Mamy MSDS i jeszcze jest niezależna analiza dostępna a dla wyjątkowo dociekliwych Klientów można producenta poprosić o dokumenty z kontroli poszczególnych partii produkcyjnych.
Kupując olej GM Dexos 2 nie wiemy tak na dobrą sprawę zbyt wiele (ani kto ani gdzie go wyprodukował ani jakie ma parametry) poza tym, że olej spełnia niezbyt wymagającą normę narzuconą przez producenta. Mam wielu Klientów, którzy mieli bardzo negatywne doświadczenia z GM Dexos 2. Nie wiem może trafili na gorsze partie lub podróbki ale negatywnych opinii na temat tego oleju można znaleźć wiele. Jak ktoś stosuje i mu się sprawdza to fajnie ale ja po prostu polecam bardziej sprawdzone produkty i pokazuje Specola jako dobra i tanią alternatywę. Nie zamierzam nikomu udowadniać, że źle robi wybierając ten czy inny olej.

-- 16 sty 2018, o 11:43 --

ps. ten 3 link się źle wkleił

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 sty 2018, o 12:13

@tomek evo ta dyskusja nie ma sensu. Wszystko co związane ze Specol jest ch ach i pewne na 100 % nawet słowa prezesa tej firmy to potwierdzają. A wszystko co związane z np GM jest nie pewne, może się różnic, nie wiemy co kupujemy i tak dalej. A dowodów na to wciąż brak.
Twoje słowa
Odnośnie stosowania "oryginalnych" olejów z logo producenta to generalnie nie specjalnie polecam takie rozwiązanie. Wynika to z tego, ze dany olej jest robiony ściśle pod konkretną normę i jest tak sformułowany aby byle spełniać ta normę na styk.
To już nie rozumiem. Dobrze, że spełnia normę czy źle. Może po prostu napisz, że nie polecasz bo tego nie sprzedajesz i wszystko będzie jasne. Sam widzisz, że ta dyskusja jest bez sensu. Wpierasz na siłę swoje produkty. Używasz do argumentacji słów "podobno" A analiz porównujących parametry np Specola z GM dalej brak.
Nie wiem kto robił ten diagram z tymi normami. Ale zwróćcie uwagę na wartości TBN. Jedne oleje maja pełne liczby a inne dziesiąte części. Skąd aż taka różnica? Mało tego przed wartościami TBN jest znak większości. Czyli liczba TBN oleju "chcącego" załapać się do normy ma być wyższa niż te 0,6 czy 7. Problem w tym o czym pisałem wcześniej a co ty pominąłeś. Zbyt wysoki TBN przeniesie nam olej do kategorii full saps. I do aut z dpf tez się nie będzie nadawał.
Ps ciekawe, że już tez LM nie jest taki dobry. A nie dawno jeszcze tak wielu nim tutaj tak się zachwycało.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 sty 2018, o 12:32

Przykro mi , że nie rozumiesz tego co pisze. Czepiasz się po raz kolejny słowa "podobno", które użyłem w kontekście ilości zużytych baz PAO prze Specol i Orlen wiec nie ma to praktycznie nic do rzeczy z toczącą się dyskusją. Tak się akurat składa, ze również sprzedaje "oryginalne" oleje jak również Castrola, Elfa, Totala, Mobila i GM-a. Ale widocznie nie masz innych argumentów skoro wydaje sie poważną dyskusję sprowadzasz do takich stwierdzeń. Nie oczekuj, że dostaniesz wszystko na tacy i będę wyjaśniał wszystko i tłumaczył diagramy. Mam wrażenie, ze cokolwiek bym tu nie napisał i nie pokazał to i tak dla niektórych osób będzie źle i będą się czepiały czegokolwiek nawet nie związanego z meritum sprawy. Mam nadzieję, że moje wypociny się komuś przydadzą ale szczerze powiedziawszy odchodzi mi ochota na dalsze wpisy.
ps. Nie wiedziałem, że to od poziomu TBN zależy czy olej jest low saps czy full saps. Zawsze myślałem, że od tego :
http://eautonaprawa.nazwa.pl/html/i2013 ... SAPS/1.jpg

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik

Post autor: takisobie » 16 sty 2018, o 13:10

Tomek na podstawie tej analizy nie można nic wywnioskować oprucz tego śe jest dodany bor , bo fosfor cynk i wapń leży w normach tak jak wszystkich olejów te normy , i trzeba pare analiz przejżeć nawet tych od ruskich i rzuca się to w oczy , czyli pytam podaj te wartości które mówią o "Ten Specol ma właśnie najnowszy i najlepszy pakiet i to można wywnioskować z analizy"
Mam się nie obawiać Specola bo jest w jednym zakładzie produkowanym a co to zmienia jak opinie o zakładzie są nieciekawe to co mam myśleć, prawdopodobnie nawet nie maja certyfikatu ISO .
przekonaj mnie innych potencjalnych klijentów że mogą tej marce zaufać. Olej może każdy mieszać i w tym jest problem . Każdej firmie zdażają się wpadki dużej i małej . co do produkcji dla firm samochodowych powiedzmy sobie małe firmy nie mają wielkich szans z dużymi cenowo i ilościowo.

co do czytania MSDS to fakt trzeba wiedzieć co się czyta. Zacytuje ciebie z innego forum
" Specola golda 5w40 masz pełnego syntetyka (PAO) w śmiesznie niskiej cenie. Ja tego oleju nie badałem w laboratorium ale ma odpowiednią bazę olejową i bardzo bogaty pakiet dodatków. Na papierze wygląda świetnie "

gdzie ty wyczytałeś MSDS że to pełne PAO , no i na papierze może wszysto wyglądać świetnie , ale dla mnie mało dobrze np. temp. zapłonu 220 C , co tobie to mówi o o bazie olejowej ? bo jak dla mnie to słabiutko ;)

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 sty 2018, o 13:36

To, że Ty nie potrafisz z tej analizy wywnioskować jaki jest pakiet to nie znaczy, że się nie da.
Gold 5W40 jest jak na współczesne standardy w dużej mierze na PAO. A analiza oleju jest w sieci. Akurat temperatura zapłonu mało mówi o bazie olejowej. Więcej mówi temperatura krzepnięcia i noack.
Poczekam na aktualny MSDS i badanie składu oleju GM Dexos 2 z informacją o producencie i zakładzie produkcyjnym. Skoro jest tutaj tak zachwalany i polecany przez niektórych to proszę Panowie do roboty. Ja Specola wrzuciłem msds, analizę i diagramy z normami i teraz czekam na jakieś równie ciekawe informacje ze strony osób, które chętnie wszystko komentują i krytykują. Niech same wniosą jakiś bardziej merytoryczny wkład w dyskusje.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 sty 2018, o 14:07

@tomek evo cała dyskusja z tobą sprowadza się do tego, że ty wiesz wszystko, my nic nie wiemy i nic nie rozumiemy. Swoja argumentację ubarwiasz słowami podobno. A jak ci to wypominam to piszesz, że teraz nie o tym dyskusja. Wrzuciłeś ledwie jedna skromna analizę. Na podstawie której i tak nie można odnieść się do innych olejów bo nie ma podobnych porównań dla innych marek.
Powtórzę jeszcze raz nikt tu nie chwali oleju GM. Każdy pisze, że spełnia normy wyznaczone przez producenta silnika/samochodu. Ty chwalisz jakieś oleje więc to ty przedstaw analizy tych olei vs olej GM i pokaż czarno na białym cyfra do cyfry w czym są lepsze. Np Specol od GM. Bo na razie przestawiłeś ledwie jedną analizę po kilku miesiącach tej dyskusji. Ale podobnej analizy wykazującej słabość oleju GM już nie masz.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 sty 2018, o 18:52

Jeszce jakieś wymagania? Proszę Ty się teraz wykaż. Nikt nie chwali oleju GM? A pisanie, że jest wystarczający, że nie ma sensu kupować nic innego, że ten czy tamten jeździ i jest dobrze to nie jest chwalenie? Ani analizy, ani karty ani nawet producenta tego oleju nie jesteś w stanie mi podać a czepiasz się mnie po raz kolejny, ze użyłem słowa "podobno" w dyskusji nie dotyczącej bezpośrednio tematu. No i podobno ze mną dyskusja nie ma sensu. Hubertus Ty swoja postawą zniechęcasz innych do udzielania się w temacie i właśnie Ty zachowujesz się jak byś pozjadał wszystkie rozumy i masz roszczeniową postawę typu : "pokaż mi, udowodnij mi". Cokolwiek bym nie przedstawił zawsze będą jakieś ale dlatego chętnie zobaczę co ciekawego w temacie mają do powiedzenia inni.
Będę w najbliższym czasie robił analizę pewnego oleju i może nawet z rozpędu zrobię analizę GM Dexos 2 dla porównania i spodziewam się niemałych różnic między nimi. Do tego czasu czekam aż wykażą się inni. 8-)

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 sty 2018, o 19:34

Pisanie, że dany olej jest wystarczający ponieważ spełnia normę to żadne chwalenie. To jest po prostu stwierdzenie oczywistej oczywistości. Co potwierdza fakt, że cała masa aut na tych olejach jeździ i jest dobrze. Ty twierdzisz, że jest inaczej to udowodnij to.
To, że używasz słowa 'podobno" nie mogąc podać dowodów to świadczy o twojej wiarygodności. Nie ważne w jakim temacie byś pisał. Zresztą tak robisz nie pierwszy raz. Z jednej strony stwierdzasz, że dane wyroby są jakieś lepsze nie podając konkretnych porównań z drugiej strony piszesz, że coś jest gorsze tez nie mogąc tego udowodnić. Dziwnym zbiegiem okoliczności przypisujesz pozytywne cechy produktom przez ciebie zachwalanym a negatywne innym.
Twierdzisz, że jakieś oleje są nie wiadomo jak dobre to udowodnij to. A karta oleju GM z podstawowymi parametrami jakie podają inni producenci była tu wklejana niestety moderator z rozpędu wyrzucił. Wyrzucone tez zostało porównanie tych danych z danymi oleju LM i Castrol. Wszystkie parametry podawane przez producentów w kartach tych trzech olejów wykazały minimalne różnice. Wszystkie oleje oczywiście 5 w 30.
Podsumowując tak twierdzę ja i wielu użytkowników na podstawie własnych doświadczeń, że oleje typu GM Castrol itd spełniające normę wytwórcy pojazdu wystarczą. Jeśli twierdzisz, że jest inaczej to udowodnij to. Tylko nie przy pomocy podobno.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 16 sty 2018, o 20:43

tomek evo pisze:A pisanie, że jest wystarczający, że nie ma sensu kupować nic innego, że ten czy tamten jeździ i jest dobrze to nie jest chwalenie?
Jak dla mnie to jest najzwyczajniejsze stwierdzenie faktu i napisania prawdy.
tomek evo pisze:oleju GM Dexos 2 z informacją o producencie i zakładzie produkcyjnym
Mnie jako użytkownika samochodu serwisowanego i jeżdżącego na oleju GM kompletnie nie obchodzi i nie interesuje kto jest producentem oleju i w jakim zakładzie.Istotne ,że spełnia normę opla i jest oryginalny

-- 16 sty 2018, o 20:54 --

GM 5W30 DEXOS 2znalezione w necie:
Temperatura zapłonu: > 200 °C
Gęstość względna (przy 15 °C) :0,85 g/cm³
lepkość kinematyczna :67 - 69 (40°C); 11 ,8 (100°C) mm²/s
Temperatura samozapłonu: > 250 °C

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 16 sty 2018, o 20:54

Tu jest plik z badania gm dexos 2.//cloud.tapatalk.com/s/5a5e586277d ... M_5W30.pdf

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 16 sty 2018, o 21:04

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 16 sty 2018, o 22:20

Karta z 2011 wiec obstawiam, że się zmieniło nie raz. Te badania widziałem (nie trudno znaleźć) ale ruscy mogą mieć inną wersję (pisałem o tym wcześniej) a poza tym widziałem ze 4 różne analizy tego oleju i w zasadzie różnice były znaczne (dużo większe niż tolerancja produkcyjna) i to może świadczyć o tym, ze badane były oleje z różnych okresów albo różnych zakładów i są między nimi różnice. Tu np. w jednym badaniu Boru jest 145 jednostek a w drugim praktycznie go nie ma wcale (1).

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik

Post autor: takisobie » 17 sty 2018, o 01:57

potrafie z tego wyczytać że jest to normalny oleje na bazie HC z wysoka zawartościa boru co napewno jest na plus , zastanawia mnie 18 krzemu (zaliczany do zanieczyszczeń)w tej ilości niema tam czego szukać i tyle.
pisałeś że zatrudniają jednego z najlepszych chemików magików w Polsce a tym czasem okazuje się że korzystają z pakietów chociaż wszystko dostepne jest na rynku (nie mowie tu o bazach tylko o dodatkach) to tak jak by Amaro gotował zupke z paczki ;) i nie pisz że tak wszyscy robią bo tak nie jest tylko do tego trzeba mieć zaplecze żeby coś samemu upichcić.
tutaj kończe moje rozważania na temat Specola , czy polecam ? ja nie kupię , GM też nie kupie ;)

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 17 sty 2018, o 08:25

tomek evo pisze:Karta z 2011 wiec obstawiam, że się zmieniło nie raz. Te badania widziałem (nie trudno znaleźć) ale ruscy mogą mieć inną wersję (pisałem o tym wcześniej) a poza tym widziałem ze 4 różne analizy tego oleju i w zasadzie różnice były znaczne (dużo większe niż tolerancja produkcyjna) i to może świadczyć o tym, ze badane były oleje z różnych okresów albo różnych zakładów i są między nimi różnice. Tu np. w jednym badaniu Boru jest 145 jednostek a w drugim praktycznie go nie ma wcale (1).
Czy masz na te swoje wywody jakieś dowody? Przyjmujesz taktykę, że jak ty napiszesz, że coś gdzieś widziałeś lub podobno tak jest to my mamy wierzyć. A jeśli ktoś coś innego pokarze to na pewno się już zmieniło. Albo się różni. Skoro widziałeś cztery rożne analizy oleju GM znacznie różniące się od siebie to je wrzuć i udowodnij raz na reszcie, że olej Gm to badziew. Ty rzuciłeś analizę oleju Specol to nawet nikt pół słowa nie napisał, że mogła się zmienić, że widział inne, że się różnią, czy, że parametry których nie ma być może celowo ukryto bo są słabe itd. Ty natomiast na każdym kroku podważasz wszystko bo nie po twojemu. My ci mamy wierzyć bo napiszesz, że coś widziałeś lub podobno tak jest. A ty nie wierzysz w to co ktoś konkretnie wklei czy udowodni pokazując np analizę oleju GM.
Pamiętaj jednak o tym, że większość ludzi jest inteligentna i twoją postawę na tym forum widzi czytając to co piszesz i jak argumentujesz coś czego udowodnić nie możesz. Wnioski każdy wyciągać umie.

Przed chwilą przejrzałem wszystkie oleje 5 w 30 motula serii 8100. Ich dane zawarte w kartach charakterystyki nie odbiegają w zasadzie jakoś mocno od danych oleju GM prezentowanych przez kolegów powyżej. Są minimalne odchyłki na korzyść jednej lub drugiej marki. Zabawne w przypadku oleju GM przeszkadzało @tomek evo, że Opel zaleca go do silników benzynowych o wyższej i niższej mocy jak i do diesli. Motul przy swoich olejach zaleca dokładnie to samo. Do silników diesla i benzyn z euro 4,5 i 6. A może coś się zmieniło i Motul to już nie są dobre oleje?

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 17 sty 2018, o 13:06

Tak. Na karcie jest data. W podlinkowanych analizach są różne wartości różnych pierwiastków (2 analizy są podlinkowane a znalezienie trzeciej jest dziecinnie proste). Ruscy często mają inne wersje olejów (zależy od marki) na swój rynek i każdy kto się interesuje tematem olejów o tym wie.
Co do Motula to są nadal dobre oleje ale już nie tak dobre jak kilka a najlepiej kilkanaście lat temu. Motul obecnie produkuje m.in w swojej nowej fabryce we Włoszech i wielu Klientów skarży się na jakość tych nowych olejów z nowej fabryki. Motul ma całą gamę przeróżnych olejów i do mocnych turbo-benzyn jest np. bardzo dobry x-max 0W40 , ewentualnie nawet x-cell 5W40 a do tego sportową serię 300V. A ile olejów z norma Dexos 2 oferowanych jest z logo Opla ? Jeśli patrzysz i wierzysz w formułki producenta na etykiecie typu " najwyższej jakości olej do wszystkich typów silników" to życzę powodzenia.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 17 sty 2018, o 13:10

Ja widziałem na oleju Motula gdzie widniala informacje że wyprodukowany we Francji

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 17 sty 2018, o 13:21

Tak tak Ruscy mają inne super wersje olejów. Na ich rynek dają jakieś lepsze wersje a na resztę świata badziew? Masz jakieś dowody? Ty na prawdę myślisz, że ktoś wierzy w te twoje bajki?

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/motu ... 1492017722

Przeczytaj zaraz na samej górze pod nazwą oleju.

Olej do silników benzynowych i Diesla - EURO 4, 5 i 6

Czyli Motul kłamie tak samo jak inni? Mamy w to nie wierzyć? Po co dexos2 ma obejmować oleje do silników aut sportowych i ma być sprzedawany z logo Opla. Jeśli Opel nie ma w swojej gamie żadnych samochodów sportowych w których silniki są mocno wyżyłowane.? Stara insignia OPC 116 KM z litra wydajność na poziomie turbodiesli innych marek. Nowa ciut więcej. Bo 130 KM z litra czyli wydajność benzynowych dwulitrówek w innych markach montowanych w zwykłych autach nie sportowych czy wyczynowych.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2018, o 13:23 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 17 sty 2018, o 13:22

Między Specolem a GM jest taka różnica, że Specol produkowany jest przez firmę Specol w zakładach firmy Specol. GM Dexos 2 jest produkowany wg. człowieka z ASO w co najmniej 6 różnych zakładach produkcyjnych na terenie kilku Państw. Analiza Specola jest z 2017 roku i gdyby coś się zmieniło to bym o tym wiedział. Od 2011 roku na bank były zmiany tym bardziej, że różne zakłady, w różnych Państwach mogą stosować różne pakiety i stąd właśnie biorą się różnice w analizach. Bo chyba nie chcesz mi wmówić, że jeśli w jednym wypadku jest 145 jednostek Boru a w drugim jest tego Boru 145 razy mniej to to jest technicznie ten sam olej. O tym właśnie pisałem, że do końca nie wiadomo kupując co dostajemy bo opublikowane karty czy analizy mogą dotyczyć tak naprawdę innego oleju o tej samej nazwie handlowej. Oba będą zapewne spełniały normę Dexos 2 ale to mogą być mocno różne produkty. I na tym właśnie polega problem z tym olejem bo jeden trafi na lepszy i będzie chwalił a drugi na gorszy i będzie odradzał.
Hubertus nie pisze tego ani do Ciebie ani dla Ciebie ale może komuś się przyda.

-- 17 sty 2018, o 13:26 --
kecraminsignia pisze:Ja widziałem na oleju Motula gdzie widniala informacje że wyprodukowany we Francji
Jedne są made in France a inne Made in Italy. Właśnie trzymam w tym momencie ręku 8100x-cess 5W40 made in italy art. nr 102784 kod kreskowy 3 374650237916. Raz jest france a raz italy (teraz coraz częściej).

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 17 sty 2018, o 13:28

Tak jak z żywnością. Na rynek zachodni produkowane są lepszej jakości produkty niż na rynek wschodni. Nikt do tego nie chce się przyznać ale taki jest fakt i nikt nikomu nie będzie tego udowadniał bo nie udowodni. No chyba że w laboratorium. Takich grup jest dużo wiecej.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”