--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuFotele elektryczne regulacja ustawienie
-
starek
Re: lusterka,fotel ,światła
Norbi333 - to właściwie u ciebie działa najlepiej bo mozesz usiąść zanim fotel wróci do prawidłowego położenia
.
- osa
- Klubowicz
- Auto: Insignia HB 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Bydgoszcz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Odp: lusterka,fotel ,światła
Faktycznie naciśnięcie drugi raz guzik otwarcia na pilocie przesuwa fotel. Dzięki forum znowu się człowiek czegoś nauczy 
Wysłane z Note
Wysłane z Note
-
pawi
Fotel kierowcy nie działa przycisk góra-dół
Jak w temacie nie działa przycisk regulujący fotel kierowcy do góry i dołu. Co może być przyczyną bezpiecznik, jakaś kostka sie wypięła przy odkurzaniu czy inna przyczyna ?
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Fotel kierowcy nie działa przycisk góra-dół
Sprawdz bezpieczniki a jak to nie to to sciagaj panel boczny z fotela i zobacz czy kostka nie wypiela sie z niego.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Miałem identyczną awarię i ASO w ramach gwarancji wymieniło:
WYMIANA ELEMENTU NASTAWCZEGO REGULATORA SIEDZENIA.
Niestety nie wiem ile to kosztuje, czas naprawy 1h.
WYMIANA ELEMENTU NASTAWCZEGO REGULATORA SIEDZENIA.
Niestety nie wiem ile to kosztuje, czas naprawy 1h.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jeżeli pełna elektryka a reszta chodzi to napewno nie bezpiecznik ani kostka. Po zdjęciu bocznej osłony siedzenia sprawdź czy masz napięcie przed i za przełącznikiem to wina instalacji np urwany kabelek albo silniczek niedomaga.
-
pawi
Czy ktoś może podpowiedzieć jak zdjąć z fotela tą osłonę panela ?
- rataj73
- Zapaleniec
Jak dasz fotel na maxa do przodu to będzie łatwiej no fajnie by było na maxa do góry ale jak u ciebie to nie działa to trudno. Z tyłu tej osłony jest śrubka za zaślepką, którą podważasz śrubokrętem, potem po środku osłony jest taka zaślepka pasa w kształcie trapezu i trzeba ją szarpnąć do góry, zejdzie bez problemu.
Teraz z przodu osłony ale od wewnętrznej strony jest taka zapinka ( zapięta na stalowym pręcie), jak ją rozepniesz to trzeba cała osłonę rwać do góry i jednocześnie lekko do tyłu. Jak będziesz to robił z wyczuciem to nic nie połamiesz bo ten plastik jest w miarę elastyczny.
Teraz z przodu osłony ale od wewnętrznej strony jest taka zapinka ( zapięta na stalowym pręcie), jak ją rozepniesz to trzeba cała osłonę rwać do góry i jednocześnie lekko do tyłu. Jak będziesz to robił z wyczuciem to nic nie połamiesz bo ten plastik jest w miarę elastyczny.
-
pawi
Patrzę na ta obudowe i powiem szczerze, że nie widze tych zaślepek o których piszesz. Jakbys mógł pokazac to na jakichś zdjęciach ? Jeżeli nie na forum może na mojego maila ?
- rataj73
- Zapaleniec
Co prawda na zdjęciu nie ma elektrycznej regulacji , ale demontaż jest taki sam.
1 - okrągła plastikowa zaślepka wielkości 10gr z tyłu plastiku, widoczna przez drzwi pasażera, podważasz śrubokrętem od dołu i za nią jest śrubka na torx,
2 - osłona mocowania pasa w kształcie trapezu , ciągniesz to do góry i wyskakuje z czterech zaczepów,
3- tego mocowania nie widać bo jest od środka w miejscu strzałki, jak wsadzisz głowę pod fotel i poświecisz latarką to zobaczysz taki zatrzask, rozpinasz go i dalej plastik do tyłu i do góry.
Jak masz pełną elektrykę to wszystko zostaje w obudowie , kable są jakieś 10cm dłuższe więc nic nie urwiesz, ja masz tylko windę tak jak na zdjęciu to musisz zdjąć pokrętło a raczej wajchę z przodu a reszta sama zejdzie.
1 - okrągła plastikowa zaślepka wielkości 10gr z tyłu plastiku, widoczna przez drzwi pasażera, podważasz śrubokrętem od dołu i za nią jest śrubka na torx,
2 - osłona mocowania pasa w kształcie trapezu , ciągniesz to do góry i wyskakuje z czterech zaczepów,
3- tego mocowania nie widać bo jest od środka w miejscu strzałki, jak wsadzisz głowę pod fotel i poświecisz latarką to zobaczysz taki zatrzask, rozpinasz go i dalej plastik do tyłu i do góry.
Jak masz pełną elektrykę to wszystko zostaje w obudowie , kable są jakieś 10cm dłuższe więc nic nie urwiesz, ja masz tylko windę tak jak na zdjęciu to musisz zdjąć pokrętło a raczej wajchę z przodu a reszta sama zejdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
pawi
Dzięki jutro za dnia popatrzę. Dzisiaj sprawdzilem bezpieczniki i są ok.
-- 27 sie 2014, o 09:49 --
Pogładziłem, poprosiłem i fotel sam ruszył. A tak na poważnie wyjąłem i wsadziłem duży bezpiecznik od elektryki fotela w schowku pod kierownicą i wszystko działa. widocznie coś nie kontaktowało. Wielkie dzięki ratajowi73
-- 30 sie 2014, o 09:12 --
No niestety słabo pogładziłem bo dzisiaj znowu przestało działać. Rataju73 napisz mi którą wajchę muszę zdjąć, czy tą od regulacji konta siedziska ? Tam przy niej jest taka duża okrągła zaślepka, po jej zdjęciu w środku jest śruba czy to też mam zdemontować ? Pytanko po co zdejmować tą trapezową zaślepkę przy mocowaniu pasa, ja ją zdjąłem a tak nie ma żadnej śruby. Pod fotelem jest silniczek, czy to on odpowiada za windę góra-dół, czy za przesuwające się w oparciu jakieś elektryczne wyparcia, regulowane tym okrągłym regulatorem. Ten mi działa. Nie działa tylko winda. Przeczyściłem jeszcze raz bezpieczniki i nic.
-- 27 sie 2014, o 09:49 --
Pogładziłem, poprosiłem i fotel sam ruszył. A tak na poważnie wyjąłem i wsadziłem duży bezpiecznik od elektryki fotela w schowku pod kierownicą i wszystko działa. widocznie coś nie kontaktowało. Wielkie dzięki ratajowi73
-- 30 sie 2014, o 09:12 --
No niestety słabo pogładziłem bo dzisiaj znowu przestało działać. Rataju73 napisz mi którą wajchę muszę zdjąć, czy tą od regulacji konta siedziska ? Tam przy niej jest taka duża okrągła zaślepka, po jej zdjęciu w środku jest śruba czy to też mam zdemontować ? Pytanko po co zdejmować tą trapezową zaślepkę przy mocowaniu pasa, ja ją zdjąłem a tak nie ma żadnej śruby. Pod fotelem jest silniczek, czy to on odpowiada za windę góra-dół, czy za przesuwające się w oparciu jakieś elektryczne wyparcia, regulowane tym okrągłym regulatorem. Ten mi działa. Nie działa tylko winda. Przeczyściłem jeszcze raz bezpieczniki i nic.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Pawi obawiam się że masz to samo co ja miałem. Na początku działało kiedy samo chciało, później padło. Byłem na przeglądzie elektryk posprawdzał i stwierdził że do wymiany. Niestety w my opel mam wypisane to co pisałem wyżej, i nie wiem co dokładnie wymieniali.
-
pawi
zrobiłem jak radził rataj73 kostka a właściwie płytka od tego przycisku wygląda ok. natomiast mocno gorący jest silniczek pod fotelem ?
- rataj73
- Zapaleniec
No to masz odpowiedź. Tylko pytanie czy jest gorący bo zatarta przekładnia ślimakowa od podnoszenia i silnik ma za ciężko czy po prostu zwarcie w silniku. Nie rozbierałem aż ta mocno fotela ale myślę że nie będzie problemu żeby ten silnik wydobyć na zewnątrz i albo dopasować od czegoś, może być dostępny w ASO ale na pewno naprawi to ktoś kto się zajmuje przewijaniem i naprawą silników elektrycznych. Jeżeli raz działa a raz nie to ja bym obstawiał zawieszoną szczotkę (tyle że wtedy nie powinien się silniczek grzać)
Jutro jak znajdę chwilę to looknę ja to tam pod spodem działa.
"Pytanko po co zdejmować tą trapezową zaślepkę przy mocowaniu pasa, ja ją zdjąłem a tak nie ma żadnej śruby."
Tą trapezową zaślepkę zdejmujesz po to żeby zdjąć cała osłonę inaczej będzie ci pas przeszkadzał a śruba a w zasadzie wkręt jest tylko jeden z tyłu osłony na zdjęciu nr1.
Do tej pory nie napisałeś jaki masz fotel - pełna elektryka czy tylko elektryczna winda.
Jak tylko winda to wajcha z przody od pochylenia siedziska też do zdjęcia, zresztą t widać i wtedy pod jej pokrywką jest śruba.
Jutro jak znajdę chwilę to looknę ja to tam pod spodem działa.
"Pytanko po co zdejmować tą trapezową zaślepkę przy mocowaniu pasa, ja ją zdjąłem a tak nie ma żadnej śruby."
Tą trapezową zaślepkę zdejmujesz po to żeby zdjąć cała osłonę inaczej będzie ci pas przeszkadzał a śruba a w zasadzie wkręt jest tylko jeden z tyłu osłony na zdjęciu nr1.
Do tej pory nie napisałeś jaki masz fotel - pełna elektryka czy tylko elektryczna winda.
Jak tylko winda to wajcha z przody od pochylenia siedziska też do zdjęcia, zresztą t widać i wtedy pod jej pokrywką jest śruba.
-
pawi
No super jak możesz zerknij
-- 13 sty 2015, o 19:17 --
Rataj73 u mnie fotel nie działa a pół roku temu obiecales zerknąć najlepiej jak wymontowac ten silniczek pewnie trzeba zdemontować fotel ale jak?
-- 13 sty 2015, o 19:17 --
Rataj73 u mnie fotel nie działa a pół roku temu obiecales zerknąć najlepiej jak wymontowac ten silniczek pewnie trzeba zdemontować fotel ale jak?
- rataj73
- Zapaleniec
Wymontowanie fotela to 10 minut roboty, jak to zrobić jest opisane w wątku ,,naprawa mat grzewczych" i bodajże ,,montarz mat " w dziale zrób to sam. Jak wyjmiesz fotel albo chociaż przechylisz go na bok będziesz miał wszystko jak na dłoni.
-
yarek82
Pokrywa regulacji elektrycznej fotela kierowcy
hej,
wie ktoś jaki numer GM ma pokrywa regulacji elektrycznej fotela kierowcy?
kupiłem już z uszkodzoną i chciałbym ją teraz wymienić.
ktoś to demontował???
muszę ją zdjąć i zobaczyć co jest tam grane bo fotel raz działa raz nie
wie ktoś jaki numer GM ma pokrywa regulacji elektrycznej fotela kierowcy?
kupiłem już z uszkodzoną i chciałbym ją teraz wymienić.
ktoś to demontował???
muszę ją zdjąć i zobaczyć co jest tam grane bo fotel raz działa raz nie
-
yarek82
Re: Pokrywa regulacji elektrycznej fotela kierowcy
wielkie dzięki
muszę to wymienić bo ja ważę 120kg i jak siadam to fotel wariuje, a pęknięcie mam przez prawie całą długość tej pokrywy
chyba czas na dietę
Alex to będzie to, tak?
http://www.sklep.szpot.pl/p/pl/174030/p ... 25200.html
muszę to wymienić bo ja ważę 120kg i jak siadam to fotel wariuje, a pęknięcie mam przez prawie całą długość tej pokrywy
chyba czas na dietę
Alex to będzie to, tak?
http://www.sklep.szpot.pl/p/pl/174030/p ... 25200.html