--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?

...na tematy kwadratowe i podłużne
ODPOWIEDZ
Adam10

Re: Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?

Post autor: Adam10 » 12 kwie 2014, o 09:14

wojtassss pisze:Jak ktoś kto będzie chciał kupić moje auto powie, że coś jest czyste bo mam coś do ukrycia to dam mu 5 sekund na dotarcie do bramy ;D

Klikane ze smarta
to i tak jesteś bardzo uprzejmy :D Ja rozstrzelam bez pytania :lol:

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 12 kwie 2014, o 20:02

Znam takich co kupując nowe auto w salonie zastanawiają się już nad kolorem aby przy sprzedaży podobał się kolejnemu właścicielowi :roll:
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

kiego

Post autor: kiego » 12 kwie 2014, o 20:55

A mnie sie podoba zawsze ten sam kolor co żonie...

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 12 kwie 2014, o 21:48

Bo jak mawia kolega,jest dużo ładnych, ale jedyny słuszny - czarny. Ja dzisiaj nałozylem diamontbrit i lakier wygląda całkiem przyzwoicie jak na ponad cztery lata.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 kwie 2014, o 09:55

Wczoraj było generalne mycie, potem IronX, następnie kolejne mycie, suszenie, nakładanie wosku Collinite, potem QD, a na szyby 4nano (niewidzialna wycieraczka)... W środku wszystkie szyby wyczyszczone, skóry zaimpregnowane, plastiki i gumy wyczyszczone Poorboys...coś tam (taki gęsty niebieski). Do tego czernidło do opon (w spadku dostałem). Niby te czernidło taki bajer, ale posiwiałe opony ładnie pokryło. Do tego gumy pod nogi zrobiłem tym, czernidłem. Efekt wizualny fajny, ale są bardzo śliskie i trzeba się przyzwyczaić.

Powiem tak. Wosk to pikuś w porównaniu z polerowaniem QD, trzeba się namachać trochę. A jeszcze gorzej nakładało się niewidzialną wycieraczkę, wypolerować tą kolorową powłokę z przedniej szyby to jest ćwiczenie dla cierpliwych. No ale efekt wizualny przyzwoity.
Zużyłem jakieś 20 gramów wosku, więc dużo, ale człowiek uczy się całe życie.

kiego

Post autor: kiego » 14 kwie 2014, o 11:42

Grzegorz pisze:Wczoraj było generalne mycie, potem IronX, następnie kolejne mycie, suszenie, nakładanie wosku Collinite, potem QD, a na szyby 4nano (niewidzialna wycieraczka)... W środku wszystkie szyby wyczyszczone, skóry zaimpregnowane, plastiki i gumy wyczyszczone Poorboys...coś tam (taki gęsty niebieski). Do tego czernidło do opon (w spadku dostałem). Niby te czernidło taki bajer, ale posiwiałe opony ładnie pokryło. Do tego gumy pod nogi zrobiłem tym, czernidłem. Efekt wizualny fajny, ale są bardzo śliskie i trzeba się przyzwyczaić.

Powiem tak. Wosk to pikuś w porównaniu z polerowaniem QD, trzeba się namachać trochę. A jeszcze gorzej nakładało się niewidzialną wycieraczkę, wypolerować tą kolorową powłokę z przedniej szyby to jest ćwiczenie dla cierpliwych. No ale efekt wizualny przyzwoity.
Zużyłem jakieś 20 gramów wosku, więc dużo, ale człowiek uczy się całe życie.
Zakwasy to tylko przez pierwsze trzy mycia, potem sie przyzwyczaisz...

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 kwie 2014, o 12:07

wojtassss pisze:Umyj te gumy za w czasu Grzegorz. Do tego są specjalne środki, takie czernidło zostanie Ci pod butem i noga się omsknie na pedale. Za duże niebezpieczeństwo.

To błękitne to natural look. Super preparat. Czym wyczyściłeś skóry przed zaimpregnowaniem? Jakie QD poszło i NW?

Robotę robiłem w sobotę, a zakwasów póki co nie mam, a było to moje pierwsze tak poważne mycie.

Do skór użyłem System colourlook strong
QD to Poorboys, takie fioletowe pachnące mleczko.
NW to 4nano premium vision w takiej małej ciemnej buteleczce, śmierdzi to jak zmywacz do paznokci i potwornie ciężko się poleruje.

Do tego założyłem ramki klubowe i będę mógł pochwalić się w odpowiednim dziale. ;D

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 kwie 2014, o 12:49

Spoko zdjęcia wstawię, tylko mam taki młyn w chacie, jeszcze w baniaku muszę przyciąć ziele, bo mi dżungla się zrobiła.

Ten QD robiłem w sobotę gdzie było jakieś 13 stopni, niebo pochmurne i nie było (jeszcze) wiatru. Wypolerowałem wosk, po kilkunastu minutach wziąłem popsikałem ściereczkę, wsmarowałem (tak samo jak wosk - bez męczenia się), a po 5-10 minutach polerowałem. Niby nie szło aż tak trudno, ale żeby wypolerować do lustra to się namachałem, bo zrobiłem raz a po chwili coś tam jeszcze widziałem jakieś lekkie smugi.

A czy idzie jakość tym 4nano do szyb zrobić albo cienką warstwę albo grubą? Bo ja wziąłem na wacik i smarowałem ruchami kolistymi, aż całą szyba świeciła się jak okulary z antyreflexem. Dałem 1 warstwę. Chciałem zrobić resztę szyb ale dałem spokój, bo godzina na polerce przedniej szyby trochę mnie zniechęciła, poza tym szybko ten płatek kosmetyczny mi wysychał.

Czy jak używałem te słoneczko do aplikacji wosku, mogę je wyprać i ponownie użyć, czy won do kosza i następne woskowanie na nowej gąbce?

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik
Auto: BMW F10
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Toruń

Post autor: Radek_TRN » 14 kwie 2014, o 17:15

Wy zacznijcie jeździć a nie tylko kładziecie te tony chemii na samochody :P
Ja w związku z przekroczoną pierwszą setką (aktualnie przebieg 100099) przegoniłem ją na maksa na S8 i niech ma na urodzinki :D

kiego

Post autor: kiego » 15 kwie 2014, o 06:35

Radek_TRN pisze:Wy zacznijcie jeździć a nie tylko kładziecie te tony chemii na samochody :P
Ja w związku z przekroczoną pierwszą setką (aktualnie przebieg 100099) przegoniłem ją na maksa na S8 i niech ma na urodzinki :D
No to moja obchodzi urodziny codziennie rano :D

bolek

Post autor: bolek » 15 kwie 2014, o 14:25

Oddałem auto do lakiernika 8-) Lakieruje dwa zderzaki ,drzwi przednie i drzwi tylne ,zobaczymy jak im pójdzie :D

bolek

Post autor: bolek » 15 kwie 2014, o 15:39

wojtassss pisze:Uuuu bolek się szykuje na zlot :D
Gorzej jak pomalują a nie polakierują,wtedy stoje na samym końcu i nie umytym ;)

MrJacek

Post autor: MrJacek » 15 kwie 2014, o 16:48

zarysowałem przedni zderzak ]:-<

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Belgia, czasami Katowice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Cinek » 15 kwie 2014, o 18:13

MrJacek pisze:zarysowałem przedni zderzak ]:-<
Uuuu mocno??

Awatar użytkownika
michal26
Forumowicz
Auto: Insignia st
Miasto:

Post autor: michal26 » 15 kwie 2014, o 19:57

wymieniłem klocki przód i tył. nowe klocki to ferodo, wymiana oczywiście poza ASO :D . stare jeszcze nie były bardzo tragiczne ale lepiej mieć pewność co się ma ;)

Samp
Forumowicz
Auto: Insignia ST
Miasto:
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Samp » 15 kwie 2014, o 21:05

Wymieniłem termostat z obudową i uszczelkę miski oleju....

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 16 kwie 2014, o 07:19

Zapomniałem dodać, że podczas tego sobotniego detallingu auta, rozładowałem akumulator przez działające kilka godzin radio. Na noc prostownik i rano palił od strzała :)

Adam10

Post autor: Adam10 » 16 kwie 2014, o 09:52

Dostałem info, że moje kolektory rurowe przekroczyły już granice, więc teraz tylko czekać na paczuszkę :D:D
No to w przyszłym tygodniu silnik wyciągam :D

MrJacek

Post autor: MrJacek » 16 kwie 2014, o 10:42

Cinek pisze:
MrJacek pisze:zarysowałem przedni zderzak ]:-<
Uuuu mocno??
Powinno zejść polerką, zaraz się za to zabieram.

Obrazek

bloodrayne

Post autor: bloodrayne » 16 kwie 2014, o 12:21

Dzisiaj czarnula dostała:

- olej Millers EE Longlife C3 5W30
- filtr oleju Knecht
- filtr powietrza Knecht

Co do Millersa. Wcześniej jeszcze jak jeździłem na ,,water dexos" i czytałem wasze zachwyty nad millersem to patrzyłem na to z przymróżeniem oka ;) Dzisiaj już muszę przyznać wam rację ;) większa kultura pracy silnika, wyraźnie auto ciszej chodzi, lepiej wchodzi na obroty, w kabinie jest ciszej, a co najważniejsze szybciej nabiera temperaturę...no to chyba na tyle po małej trasie :D

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”