--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSpalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Spalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych
W związku z tym, że - odpukać - nic się nie psuje w mojej Insigni, to szukam dziury w całym i mam małe pytanko:
czy ktoś interesował się już czymś takim jak magnetyzer / multimag ? (link)
Wyszukiwarka forum nic nie znalazła.
Ja nigdy czegoś takiego nie miałem i nie analizowałem.
Gdyby oszczędności były faktycznie na poziomie 15-20%, to OMG, to jest przecież kupa kasy.
Pozdro.,
MxW.
czy ktoś interesował się już czymś takim jak magnetyzer / multimag ? (link)
Wyszukiwarka forum nic nie znalazła.
Ja nigdy czegoś takiego nie miałem i nie analizowałem.
Gdyby oszczędności były faktycznie na poziomie 15-20%, to OMG, to jest przecież kupa kasy.
Pozdro.,
MxW.
-
szymek76
tak mało??? ja myślałem że magnetyzer to przynajmniej 50% mniejsze zużycie paliwa!!! najbardziej mnie zdołowało że zapomniałem go zamontować i kupa kasy w plecy przez 2 lata jazdy 
- mxw
- Zapaleniec
No właśnie. 
Ale nie ma tak łatwo - mówię, zadzwonię, zamontuję, firma z Poznania, a jutro trasa - od razu będzie wszystko wiadomo - ale nie, nie ma na stanie, produkcja nie nadąża.
Muszę złożyć zamówienie i czekać w kolejce.
Pozdro.,
MxW.
Ale nie ma tak łatwo - mówię, zadzwonię, zamontuję, firma z Poznania, a jutro trasa - od razu będzie wszystko wiadomo - ale nie, nie ma na stanie, produkcja nie nadąża.
Muszę złożyć zamówienie i czekać w kolejce.

Pozdro.,
MxW.
-
szymek76
robili testy w jakimś magazynie motoryzacyjnym i nie zauważyli różnicy w spalaniu.
- mxw
- Zapaleniec
No tak, opinie są skrajne - dlatego właśnie chciałem przekonać się osobiście, tym bardziej, że teraz w Insigni po pierwsze mam dość dokładny pomiar, a po drugie - przy tym spalaniu - gra jest warta świeczki (zakup multimag to dwie stówki netto).
Pozdro.,
MxW.
Pozdro.,
MxW.
-
Lock@
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST 4x4 A35
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Częstochowa
Lata temu pisałem o tym pracę w samochodówce. Robiłem pomiary, nawet silnik był rozbierany przed i po, żeby ocenić ewentualne zmiany..
Wyniki pokazały, że główna "zaleta" czyli zmniejszenie zużycia paliwa to ściema. Cichsza praca, elstaczniejszy silnik i więcej mocy również nie zostało potwierdzone ani na hamowni, ani sonometrem ani organoleptycznie.
Lepiej wydać kasę na filtr powietrza i od czasu do czasu na jakiś extra dodatek paliwa.
Dodam, że Kaszpirowski i Zbyszek Nowak również nie pomagają na zmiejszenie zużycia paliwa w Insigni.
Wyniki pokazały, że główna "zaleta" czyli zmniejszenie zużycia paliwa to ściema. Cichsza praca, elstaczniejszy silnik i więcej mocy również nie zostało potwierdzone ani na hamowni, ani sonometrem ani organoleptycznie.
Lepiej wydać kasę na filtr powietrza i od czasu do czasu na jakiś extra dodatek paliwa.
Dodam, że Kaszpirowski i Zbyszek Nowak również nie pomagają na zmiejszenie zużycia paliwa w Insigni.
-
Damian83
Noo i w ASO nic nie stwierdzili czemu tak duzo pali w miescie (22L/100) przy bardzo delikatnej jezdzie, na kompie nic niewkazalo zadnych bledow ehhh gdze dalej szkac czy to poprostu normalneze ma tyle palic ??
2.0T 4x4 automat
2.0T 4x4 automat
-
chmuraro
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie Insignia 1,8 140KM spalanie na autostradzie ok.2tys.km z obciążeniem i cztery osoby na pokładzie 7.3l,na początku podróży przez pierwsze 500km.jechałem max.100km/godz i wyszło mi nawet 6.8 według wskazania na dystrybutorze na stacji
-
Lock@
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST 4x4 A35
- Miasto: Częstochowa
No ja mam wrazenie, ze im bqrdziej delikatnie jezdze tym wiecej paliDamian83 pisze:Noo i w ASO nic nie stwierdzili czemu tak duzo pali w miescie (22L/100) przy bardzo delikatnej jezdzie, na kompie nic niewkazalo zadnych bledow ehhh gdze dalej szkac czy to poprostu normalneze ma tyle palic ??
2.0T 4x4 automat
Nawet waga auta tego nie tlumaczy. Ten silnik to poracha i tyle.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
U mnie aktualnie również zasięg 300km... ale już 600km przeleciałem od ostatniego tankowaniaLock@ pisze:No ja mam wrazenie, ze im bqrdziej delikatnie jezdze tym wiecej pali300 km na baku. Masakra.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
@Damian83 - te 22l to faktycznie coś za dużo ale słyszałem w ASO o przypadku 26l i nikt nie wiedział co jest grane.
U mnie (2.0T 4x4 automat) 100% miasto (większość w korkach) to 15,5-16,0l, jazda mieszana 12,5l, autostrada (szybka) 11l, niezabudowany teren spokojna jazda 8,5-9,5l. Tak to mniej więcej wygląda.
U mnie (2.0T 4x4 automat) 100% miasto (większość w korkach) to 15,5-16,0l, jazda mieszana 12,5l, autostrada (szybka) 11l, niezabudowany teren spokojna jazda 8,5-9,5l. Tak to mniej więcej wygląda.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
- romanik99
- Forumowicz
- Auto: Insignia 1.6T 180km
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Rzeszów
- Otrzymał piwo: 3 razy
U mnie 1.6 t w miescie 12l Pb/14l LPG
Autostrada 10/12(130km/h) a trasa 9/11.
Jezdze delikatnie i powiem szczerze nie wyobrazam sobie jak mozna zejsc nizej. Moze na spokojnej trasie udało by sìę zrobić 8/10 ale nie miałem zbyt wiele okazji. Jakbym zaczął po mieście szarżować to pewnie by doszło do 15 Pb. Generalnie ciężkie auto i nieustanne hamowanie i ruszanie nie najlepiej wplywa na spalanie a że największe spalanie jest do czasu zagrzania silnika to krótkie odcinki (12km) miejskiej jazdy (srednia 30km/h) dokładają swoje
Autostrada 10/12(130km/h) a trasa 9/11.
Jezdze delikatnie i powiem szczerze nie wyobrazam sobie jak mozna zejsc nizej. Moze na spokojnej trasie udało by sìę zrobić 8/10 ale nie miałem zbyt wiele okazji. Jakbym zaczął po mieście szarżować to pewnie by doszło do 15 Pb. Generalnie ciężkie auto i nieustanne hamowanie i ruszanie nie najlepiej wplywa na spalanie a że największe spalanie jest do czasu zagrzania silnika to krótkie odcinki (12km) miejskiej jazdy (srednia 30km/h) dokładają swoje
-
Damian83
No to spalanie masz na prawde calkiem dobre ,yerry pisze:@Damian83 - te 22l to faktycznie coś za dużo ale słyszałem w ASO o przypadku 26l i nikt nie wiedział co jest grane.
nie wiesz co by mogło być przyczyną takiego spalania ?? Bo juz mi ręce opadają
Teraz trasę robiłem w sumie nawet nie poszalałem nic i 10.4/100 wyszło na 200km a miasto 20/100 nie mowie juz o korkach bo i 30/100 bede widział
- yerry
- Prezes ICP
- Kontakt:
Widać ciężką nogę masz
Jakie ciśnienie w kołach? To nieco wpływa na spalanie szczególnie przy szerokich kapciach
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
-
Damian83
Jażdżę jak stary dziadek aż moja kobieta jest zszokowana hehe ciśnienia nie sprawdzalem jeszcze mam go od 2 tyg dopiero dzisiaj sprawdzeyerry pisze:edit
Ostatnio zmieniony 3 lis 2017, o 13:18 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
W życiu nie udało mi się zrobić ani 10/100 w trasie (za mało!), ani 20/100 w mieście (za dużo!)...
Na trasie zawsze więcej, tak 12-14/100 średnio (zależy od udziału autostrady), a w mieście 16-18/100. 250 KM, 4x4, niemal zawsze Sport ON, manual.
M.
Na trasie zawsze więcej, tak 12-14/100 średnio (zależy od udziału autostrady), a w mieście 16-18/100. 250 KM, 4x4, niemal zawsze Sport ON, manual.
M.
- yerry
- Prezes ICP
- Kontakt:
Poniżej 9 spokojnie na trasach teren niezabudowany prędkości 90-110. Czeskie i Słowackie autostrady czyli 130km/h to 10l/100. Nasze autostrady to w zależności która
Jak zapchana A4 Kraków Wrocław to 11 , a jak Tarnów Rzeszów lub Łódź Toruń to i 12 ale wiadomo czemu 
W mieście jest najgorzej, tu to nawet ciężko porównywać, wystarczy że podam średnią prędkość odczytaną z licznika na poziomie 23-26km/h...
W mieście jest najgorzej, tu to nawet ciężko porównywać, wystarczy że podam średnią prędkość odczytaną z licznika na poziomie 23-26km/h...
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ostatnio 8,6l/100 ~100kmh
Pomyślałem sobie- jeju jaki mam oszczędny samochód