--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
warunki wypalania musiały być ideale , umnie 7% najlepszy wynik temperatura była wtedy ciagle ponad 600C
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Jechać stałą prędkością na 5 biegu, obroty na poziomie 2.000 2.500 i będzie cacy.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ping fajnie się godo
jadąc po prostej , jadąc z górki ze stałą szybkościa temperatura spada
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Cza se upaczec jakieś dobre miejsce które można odwiedzać raz na jakiś czas.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Obciążenie silnika jest tutaj kluczowe, to ono odpowiada za wysoką temperaturę. Ostatnio najeździłem się dobrych parę km wokół miasta aby wymusić wypalenie, a miałem już 84%. Żywcem nie było gdzie przycisnąć, żeby temperatura skoczyła do góry i rozpoczęło się wypalanie. Na autostradzie nawet kilkukilometrowy kawalek w zimie zrobi robotę, a jak nie ma obciążenia to można sobie jeździć i jeździć. Dlatego IMO te samochody nie nadają się do miasta.
Najlepszy wynik u mnie to 6%. Ale obecnie w koło komina miałem ostatnio chyba ze 36%.
Najlepszy wynik u mnie to 6%. Ale obecnie w koło komina miałem ostatnio chyba ze 36%.
-
Leon_opc
Ale temperatura 600 stopni nie bierze się z tego ze jedziemy sobie autostradą 2 tyś obr. 3 bieg 80km/h
tylko z samego faktu wypalania dpf i podwyższonej dawki paliwa.
tylko z samego faktu wypalania dpf i podwyższonej dawki paliwa.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Poobserwuj sobie temperaturę spalin z obciążeniem silnika i bez, będziesz wiedział o co mi chodzi. Nawet nie w trakcie wypalania, a w czasie normalnej jazdy.
-- 9 paź 2017, o 07:22 --
Na 3 biegu przy 2 -3 tysiącach obciążenie silnika z racji m.in. niskiej prędkości jest niewielkie.
-- 9 paź 2017, o 07:22 --
Na 3 biegu przy 2 -3 tysiącach obciążenie silnika z racji m.in. niskiej prędkości jest niewielkie.
- pandomu
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
ja ostatnio obserwowałem temperaturę spalin przy tej samej prędkości około 130 km/h z włączonym tempomatem.
w moim przypadku wyższą temperaturę otrzymałem jadąc na 6 biegu i mniejszych obrotoach, niż przy 5 biegu i większych obrotach.
czekam na nastepne wypalanie, aby dalej obserwować kiedy uzyskuję najwyższą temperaturę spalin.
bo jak rozumiem to temperatura spalin jest najważniejsza w trakcie "regeneracji"?
w moim przypadku wyższą temperaturę otrzymałem jadąc na 6 biegu i mniejszych obrotoach, niż przy 5 biegu i większych obrotach.
czekam na nastepne wypalanie, aby dalej obserwować kiedy uzyskuję najwyższą temperaturę spalin.
bo jak rozumiem to temperatura spalin jest najważniejsza w trakcie "regeneracji"?
-
Leon_opc
Masz wyższą temperaturę spalin pod obciążeniem bo masz większą dawkę paliwa.
Pandomu- Wypalanie dpf odbywa się właśnie poprzez temperaturę gazów spalinowych.
Pandomu- Wypalanie dpf odbywa się właśnie poprzez temperaturę gazów spalinowych.
- pandomu
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
No to muszę uważnie obserwować, bo wydawało mi się, że chwilowe spalanie na 6 biegu było niższe...
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Tylko jak nie ma obciążenia komputer nie poda większej dawki i koło się zamykaLeon_opc pisze:Masz wyższą temperaturę spalin pod obciążeniem bo masz większą dawkę paliwa.
.
-
Bodex
Nie prawda ! Podaje większą dawkę !.
Dzisiaj jadąc na zakupy włączyłem apkę Pinga i jest 80 % więc wiedziałem , że niebawem nastąpi ..
Kręcąc sie po mieście temp Egt na przekraczała 200st.C , oscylowała tak 170 st.
Poza miastem tak 110 juz doszła do 270 st C i włączył się proces . Niestety przede mną jechał ciężarowy z kiszonką jakieś 60 km h . Temp z trudem dochodziła do 530 st C !!! A proces wypalania ma mieć ponad 600 st C bo tylko w takich warunkach się wypali optymalnie.
Zawróciłem , pusta droga 5 bieg i tak 110 km h temp. raptem skoczyła na 630 st C. I tak już pozostała. Mijałem wioski więc trzeba było 60 km h, a potem 110 km h .
Proces trwał 11,5 km i poziom napełnienia 25%.
Jadąc autostradą temp. 630 st dochodzi bardzo szybko i utrzymując prędkość 140 obroty miedzy 2000-2500 długość wypalania to 19 km i poziom napełnienia schodzi do 6 -7 % .
Reasumując :
Wypalanie w mieście , powoduje , że z trudnością osiąga temperatury i żeby to osiągnąć komputer musi dotrysnąć większą dawkę ON bo z czegoś musi wytworzyć te warunki do wypalania sadzy.
Jadąc autostradą 140 na tempomacie nigdy nie zauważyłem większych wkazań zużycia pakiwa ! .
A gdyby dawka była zawsze jednakowa to zamiast 6,8 powinien wskazywać conajmniej 9 L/100..
Łopatologicznie :
Jeśli nie dajesz ognia do silnika to silnik musi sam dać ognia by w DPF powstały warunki do wypalania sadzy , optymalnie pow. 600 st C.
Znaczy dawka dotryśnietego ON jest zależna od czujników ciśnień i temperatury.
Bogada dawka w niskiej temp potrafi napełnić miskę olejową.
A wypalanie serwisowe to już bardzo bogata dawka , bo filtr jest zawsze kompletnie zapchany i silnik bez obciążenia nie daje temperatur jak na trasie. I musimy wymienić olej.
No i tak mamy ON w oleju.
Dziękuję za uwagę
program prowadził Bodex - eksoert motoryzacyjny 
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj jadąc na zakupy włączyłem apkę Pinga i jest 80 % więc wiedziałem , że niebawem nastąpi ..
Kręcąc sie po mieście temp Egt na przekraczała 200st.C , oscylowała tak 170 st.
Poza miastem tak 110 juz doszła do 270 st C i włączył się proces . Niestety przede mną jechał ciężarowy z kiszonką jakieś 60 km h . Temp z trudem dochodziła do 530 st C !!! A proces wypalania ma mieć ponad 600 st C bo tylko w takich warunkach się wypali optymalnie.
Zawróciłem , pusta droga 5 bieg i tak 110 km h temp. raptem skoczyła na 630 st C. I tak już pozostała. Mijałem wioski więc trzeba było 60 km h, a potem 110 km h .
Proces trwał 11,5 km i poziom napełnienia 25%.
Jadąc autostradą temp. 630 st dochodzi bardzo szybko i utrzymując prędkość 140 obroty miedzy 2000-2500 długość wypalania to 19 km i poziom napełnienia schodzi do 6 -7 % .
Reasumując :
Wypalanie w mieście , powoduje , że z trudnością osiąga temperatury i żeby to osiągnąć komputer musi dotrysnąć większą dawkę ON bo z czegoś musi wytworzyć te warunki do wypalania sadzy.
Jadąc autostradą 140 na tempomacie nigdy nie zauważyłem większych wkazań zużycia pakiwa ! .
A gdyby dawka była zawsze jednakowa to zamiast 6,8 powinien wskazywać conajmniej 9 L/100..
Łopatologicznie :
Jeśli nie dajesz ognia do silnika to silnik musi sam dać ognia by w DPF powstały warunki do wypalania sadzy , optymalnie pow. 600 st C.
Znaczy dawka dotryśnietego ON jest zależna od czujników ciśnień i temperatury.
Bogada dawka w niskiej temp potrafi napełnić miskę olejową.
A wypalanie serwisowe to już bardzo bogata dawka , bo filtr jest zawsze kompletnie zapchany i silnik bez obciążenia nie daje temperatur jak na trasie. I musimy wymienić olej.
No i tak mamy ON w oleju.
Dziękuję za uwagę
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Bodex, chodziło mi o to, że w standardowym trybie pracy silnika komputer nie poda większej dawki paliwa jeżeli nie będzie mocniej obciążony.
Poza tym, pierwsze słyszę aby na wypalaniu na autostradzie komputer nie zwiększał dawki paliwa, tzn. u mnie zawsze zwiększa i spalanie chwilowe wzrasta.
Poza tym, pierwsze słyszę aby na wypalaniu na autostradzie komputer nie zwiększał dawki paliwa, tzn. u mnie zawsze zwiększa i spalanie chwilowe wzrasta.
-
Leon_opc
-
Bodex
Z pewnością zwiększa na początku by z temp 340 st doszło do 630 st , a gdy osiągnie to tylko podtrzymuje temperature .darek0808 pisze:Bodex, chodziło mi o to, że w standardowym trybie pracy silnika komputer nie poda większej dawki paliwa jeżeli nie będzie mocniej obciążony.
Gdy wyłaczy to jest takie lekkie szarpnięcie.
Jednak jest do dawka regulowana przez komputer w zależności od wskazań z czujników.
-
inmar
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
- Postawił piwo: 1 raz
- Kontakt:
Ja już jestem po pierwszym wypalaniu,dioda sygnalizacyjna zdała egzamin bo akurat jechałem dwupasmówką kiedy się rozpoczęło wypalanie i miałem z niej zjechać więc przejechałem się kawałek dalej aż się zakończyło wypalanie.Aplikacja kolegi @Ping pomogła określić poziom wypalania za którą wypadało by podziękować.
U mnie temperatura wypalania wynosiła 630 stopni i wypaliło się z około 86 % do 18%.
U mnie temperatura wypalania wynosiła 630 stopni i wypaliło się z około 86 % do 18%.