--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony całoroczne
-
marcin.1111
- Użytkownik
- Auto: Opel lnsignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Opony całoroczne
Jakie są wasze opinie o tych oponach?
https://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroy ... 68_reviews
https://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroy ... 68_reviews
-
marcin.1111
- Użytkownik
- Miasto:
Co możesz polecić innego?dare50 pisze:edit
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2017, o 09:20 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Praktycznie wszystkie całoroczne mają takie etykiety , też się przymierzałem do zakupu całorocznych ale niestety parametry nie dla mnie
-
Bodex
Trzeba się nauczyć jeździć inaczej niż w PL .
1. Trzymać większy dystans od pojazdu z przodu żeby bezstresowo wyhamować.
2. Przewidywać manewry i dużo wcześniej puścić z gazu sam wyhamuje oszczędzając paliwo i hamulce , a nie do krzyżówki i hebel aż pół maski wystaje !
Można jeździć szybko ake bezpiecznie i bezstresowo dla siebie i auta.
Wtedy aż naddto starczą wielosezonowe.
Gdy trzymam dystans odpowiedni do orędkości to te głupki z PL myślą , że to miejsce dla nich żeby się wryć !
Zimą raz z Krakowa A4 taka śnieżyca , że świata nie widać breja na drodze spora zwokniłem do 80 z zapasem bezpieczeństwa , a te głupki walą lewym jeden za drugim na zderzaku ! Po czterech .
Pod Rzeszowem słyszę w Zetce , że karambol za Krakowem na A4 6 aut rozbitych !
Jeśli myślicie , że zimowe dadzą wam bezpieczeństwo to jest gruba pomyłka .
Te vredki w zimie mnie zaskoczyły pozytywnie , jechałem do stadniny na jazdę 20 km w lesie ,droga w ogóle nie odśnieżana rozjeżdżony śnieg traktorami , a ja sobie te 40 na luzie dojechałem bez uślizgów bugsowania na ujeżdzonym śniegu też pewne , W sumie między Nokian WRA3 na Espace a tymi nie widzę różnicy.
Latem nie sa miękkie XL boki wzmocnione nic nie pływa w zakrętach reakcja na skręt natychmiastowa ,hamowanie też ABS się nie włącza wcale.
Czego chcieć więcej ?
Acha , na koleinach czy dziurach wam szarpie kierą ? Kilku pisało na forum , zapomniałem o tej wadzie , zniknęła .
A to że od letnich , czy zimowych wyhamuja o metr dalej - wystarczy trzymać dystans i wyhamują 10 metrów wcześniej.
Kiedyś nie było zimowych a ludzie jeździli i to mocnymi brykami i dali radę !
Dzisiaj technika motoryzacyjna jest na takim poziomie , że to człowiek , kierowca jest najsłabszym ogniwem w pojeździe .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
2. Przewidywać manewry i dużo wcześniej puścić z gazu sam wyhamuje oszczędzając paliwo i hamulce , a nie do krzyżówki i hebel aż pół maski wystaje !
Gdy trzymam dystans odpowiedni do orędkości to te głupki z PL myślą , że to miejsce dla nich żeby się wryć !
Zimą raz z Krakowa A4 taka śnieżyca , że świata nie widać breja na drodze spora zwokniłem do 80 z zapasem bezpieczeństwa , a te głupki walą lewym jeden za drugim na zderzaku ! Po czterech .
Te vredki w zimie mnie zaskoczyły pozytywnie , jechałem do stadniny na jazdę 20 km w lesie ,droga w ogóle nie odśnieżana rozjeżdżony śnieg traktorami , a ja sobie te 40 na luzie dojechałem bez uślizgów bugsowania na ujeżdzonym śniegu też pewne , W sumie między Nokian WRA3 na Espace a tymi nie widzę różnicy.
Latem nie sa miękkie XL boki wzmocnione nic nie pływa w zakrętach reakcja na skręt natychmiastowa ,hamowanie też ABS się nie włącza wcale.
Czego chcieć więcej ?
Acha , na koleinach czy dziurach wam szarpie kierą ? Kilku pisało na forum , zapomniałem o tej wadzie , zniknęła .
A to że od letnich , czy zimowych wyhamuja o metr dalej - wystarczy trzymać dystans i wyhamują 10 metrów wcześniej.
Dzisiaj technika motoryzacyjna jest na takim poziomie , że to człowiek , kierowca jest najsłabszym ogniwem w pojeździe .
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2017, o 21:08 przez peja-1991, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia!!!
Powód: Ortografia!!!
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Co będzie lepsze w zimę w mieście - całoroczne o parametrach E C czy letnia C A? I proszę nie piszcie, że zimowa...
-
Bodex
Letnia poniżej 10 st C będzie twarda jak kauczuk i jazda bokiem murowana, całoroczne mają domieszkę krzemionki i zachowują elastyczność też w minusowych temperaturach
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
-
marcin.1111
- Użytkownik
- Miasto:
Stwierdziłem, że te chyba zamówię, etykieta jest też ok.
https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian ... #127991256
-- 14 wrz 2017, o 18:29 --
https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian ... #127991256
-- 14 wrz 2017, o 18:29 --
Swego czasu za łepka jeździłem na letnich w zimę. Nie ma porównania do całorocznej. Latałem po drodze, jak śledź po podłodzeRooff_ pisze:Co będzie lepsze w zimę w mieście - całoroczne o parametrach E C czy letnia C A? I proszę nie piszcie, że zimowa...
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
I to jest właśnie myślenie głupkaBodex pisze:. te głupki z PL
To jest właśnie myślenie głupka.Bo w krytycznej sytuacji ten metr może uratować życie.Bodex pisze: A to że od letnich , czy zimowych wyhamuja o metr dalej -
Także wolę być"głupkiem z PL " niż idiotą udającym ,że wszystko wie ,ma i używa,bo w u Niemca pracuje
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Na forum są wątki o całorocznych, zimowych i letnich gumach. W każdym w z tych wątków non stop się udzielasz i piszesz jakie to barany do około ze nie jeżdżą na całorocznych. Mam wrażenie ze chyba musisz sobie powtarzać cały czas jakie to super te vredki, zaklinać rzeczywistość. Tak często to powtarzałeś ze już chyba sam w to uwierzyłeś.Bodex pisze:Trzeba się nauczyć jeździć inaczej niż w PL .
Czego chcieć więcej ?
A styl jazdy z odpowiednimi odstępami, dostosowanie prędkości do warunków dotyczy każdych opon. Ameryki nie odkrywasz...
Normalnie taki forumowy wujek dobra rada
Jeździj na czym chcesz i przestań bawić się w agresywną propagandę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Bodex
No i jak ma być w pl dobrze? Skoro mundrych jest więccej niż potrzeba , wolicie nic nie zmieniać trwać w swoim jestestwie .
Niestety mam porównanie z tych opon i wiem co npiszę.
Jest takie powiedzenie :
Pomóż dziadowi, a dziad ci torbą przyfanzoli .
Nie kieruję tego do przedmówcy .
Norbi zauważyłem że jesteś na poziomie facet tykko...
Ja nie neguje zimowych czy letnich każdy robi jak uważa .
Opisuje jak faktycznie się zachowują polacy na A4 .
Kupiłeś dunlopy i nic ci nie negowałem , Ty natomiast chcesz ze mnie zrobić głupka .
To jesteś na poziomie facet ? Czy nie ?
Bo kto tu wychodzi za głupka ?
Szanuj moja decyzję i mój wybór.
A zastanowiłeś się Norbi i ten drugi cool... jaką krzywdę wyrządzasz innym forumowiczom ? Nie wszyscy mają tak gruby portfel jak Ty i szukają tańszych rozwiązań, bo coś muszą założyć i kupują jakieś Chińskie Nexeny i szajseny , których parametry są gorsze od tych Vredków !
Inni nie maja takich aspiracji jak wy .
Nie mierz innych swoją miarą...
Pozdrawiam.
Jest takie powiedzenie :
Kupiłeś dunlopy i nic ci nie negowałem , Ty natomiast chcesz ze mnie zrobić głupka .
To jesteś na poziomie facet ? Czy nie ?
Bo kto tu wychodzi za głupka ?
Szanuj moja decyzję i mój wybór.
A zastanowiłeś się Norbi i ten drugi cool... jaką krzywdę wyrządzasz innym forumowiczom ? Nie wszyscy mają tak gruby portfel jak Ty i szukają tańszych rozwiązań, bo coś muszą założyć i kupują jakieś Chińskie Nexeny i szajseny , których parametry są gorsze od tych Vredków !
Nie mierz innych swoją miarą...
Pozdrawiam.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ooo kolego, ale od KOREAŃSKICH Nexen-ów to jak ten Twoj dziad powiedział- się odfanzol! Jeździło mi się lepiej niż na Goodyear-ach. Hamowanie na mokrym i przyczepność na suchym lepsza a cena? Bdb wybór...!
Szanujemy Twoją decyzję co do wyboru wielosezonowych opon, ale ... czytałeś to co piszesz o nich? Nie zastanowiło Cie ani troche dlaczego w samym chociażby DE, 90% społeczeństwa które zdecyduje się już na wielosezon, zakład je TYLKO do jazdy po mieście i do aut miejskich? Jak coś uniwersalnego może byc tak dobre jak Ty o tym piszesz? Chyba, ze jest to sposób odreagowania za ten zakup, ktory był porażka bo te opony są tragiczne na warunki w których jezdzisz...?
A co do grubości portfela... pewnie niejeden z nas woli wydać 100,200,300-500zł wiecej i zatrzymać się ten 1 metr wcześniej niż Ty...
Oj Bodex... odpuść juz..!
Szanujemy Twoją decyzję co do wyboru wielosezonowych opon, ale ... czytałeś to co piszesz o nich? Nie zastanowiło Cie ani troche dlaczego w samym chociażby DE, 90% społeczeństwa które zdecyduje się już na wielosezon, zakład je TYLKO do jazdy po mieście i do aut miejskich? Jak coś uniwersalnego może byc tak dobre jak Ty o tym piszesz? Chyba, ze jest to sposób odreagowania za ten zakup, ktory był porażka bo te opony są tragiczne na warunki w których jezdzisz...?
A co do grubości portfela... pewnie niejeden z nas woli wydać 100,200,300-500zł wiecej i zatrzymać się ten 1 metr wcześniej niż Ty...
Oj Bodex... odpuść juz..!
-
marcin.1111
- Użytkownik
- Miasto:
Więc mogę wywnioskować z Twojej odpowiedzi, że te Koreańskie Nexeny nie są najgorsze i te będę zamawiał. Zawsze byłem przeciwnikiem całorocznych opon do czasu kiedy kupiłem samochód z takimi. Jestem z nich naprawdę zadowolony. 500 czy 600 zł za sztukę nie odgrywa tutaj większej różnicy. Często Nexeny są bardziej chwalone niż Goodyery czy inne.kuba89 pisze:...
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, o 12:18 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
Żaden z was nie miał możliwości jeździc na tych nowych całorocznych , a się wypowiadacie w ciemno.
Rozmowa z wami jest jak ze ślepym o słońcu !
Proszę osoby które nie są zainteresowane nie zaśmiecajcie wątku .
NEXEN = SZROT ! Już wolę Barum ! Pojęcia nie macie o oponach .
Zgłoszę te posty do moderatora , że jest tu trollowanie a nie pisanie merytiryczne .
Rozmowa z wami jest jak ze ślepym o słońcu !
Proszę osoby które nie są zainteresowane nie zaśmiecajcie wątku .
NEXEN = SZROT ! Już wolę Barum ! Pojęcia nie macie o oponach .
Zgłoszę te posty do moderatora , że jest tu trollowanie a nie pisanie merytiryczne .
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Koreańskie Nexeny N'fera SU1 jak za cenę jaka jest oferowana nie ma sobie równych. Z czystym sumieniem moge polecić... testowałem na niej napęd 4x4 i ostre zakrętu jak i zjazdy/wjazdy na autostradę
suche i mokre i było bdb.
Bodex- twoje wychwalanie "gówna" wielosezonowego jest OK, twoja opinia jest ok, nie zaśmiecasz itd, ale jak ja napisałem pozytywna opinie o oponie która Ty nazywasz szrotem to juz chcesz to zgłaszać do moderatora itd itd? Dziwne...
czy na tym forum osoby które mogą sie wyrazić na temat opon całorocznych ze swojego doświadczenia?
Bodex- twoje wychwalanie "gówna" wielosezonowego jest OK, twoja opinia jest ok, nie zaśmiecasz itd, ale jak ja napisałem pozytywna opinie o oponie która Ty nazywasz szrotem to juz chcesz to zgłaszać do moderatora itd itd? Dziwne...
czy na tym forum osoby które mogą sie wyrazić na temat opon całorocznych ze swojego doświadczenia?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Moderator na razie czyta i obserwuje. Proszę o zachowanie kultury języka. Posty niezgodne z regulaminem będą usuwane. Każdy ma prawo do swojej opinii, a decyzję w sprawie doboru opon zainteresowany podejmuje samodzielnie, po ewentualnym zapoznaniu się z doświadczeniami innych użytkowników. Dlatego proszę o merytoryczną dyskusję.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Czyli wszyscy to głupki,a Ty jedyny mądry ,który ma racjęBodex pisze:No i jak ma być w pl dobrze? Skoro mundrych jest więccej niż potrzeba , wolicie nic nie zmieniać trwać w swoim jestestwie .
Ale ja mam również porównanie i wiem co piszęBodex pisze: Niestety mam porównanie z tych opon i wiem co npiszę.
Przecież co chwila negujesz twierdząc ,ze wielosezonowe są najlepsze .Wystarczy poczytać Twoje posty,jak to pędzisz na swoich oponach znacznie lepiej jak inni na zimówkachBodex pisze:No i jak ma być w pl dobrze? Skoro mundrych jest więccej niż potrzeba , wolicie nic nie zmieniać trwać w swoim jestestwie .
Jest takie powiedzenie :
Ale ja Ci również nie neguję kupna wielosezonowych.Neguję tylko stwierdzenia,że są lepsze od zimowych czy letnich. I nie wiem ,w którym miejscu chciałem zrobić z Ciebie głupka.Raczej to Ty wszystkich innych ,którzy mają inne zdanie tak osądzaszBodex pisze:
To nie my,a Ty wyrządzasz innym krzywdę pisząc,że wielosezonowe są lepsze od zimówek.I tu nie ma znaczenia grubość portfela,bo bezpieczeństwo jest ważniejsze. Poza tym jest wiele dobrych opon w niższych cenach.Bodex pisze:
Kupowanie wielosezonowych jest dokładnie szukaniem tańszego rozwiązania.
To nie jest kwestia jakichkolwiek aspiracji.Po prostu dbam o bezpieczeństwo swoje i mojej rodziny.I w krytycznej sytuacji ten tylko jeden metr może uratować mnie czy moją rodzinę przed jakimiś konsekwencjami zaoszczędzenia 100 zł rocznie,bo kupiłem opony wielosezonowe czy chińczykiBodex pisze:
- coolmobil
- Zapaleniec
Ale ja nie rozumiem czemu mówimy o jakiś oszczędnościach przy całorocznych?
Takie całoroczne wytrzymają powiedzmy 2-3 lata a 2 komplety (zima plus lato) zrobią przy podobnym używaniu 2 razy mniej km w tym okresie (to chyba logiczne) co za tym idzie dla podobnego przebiegu na okres 5-6 lat trzeba będzie kupić całoroczne 2 razy. Koszt zakupu całorocznych nie odbiega od zimowek (letnie są ciut tańsze mam porównanie bo w tym roku wymieniałem wszystkie opony).
Jeśli chodzi o wyważanie to i tak warto na całorocznych zrobić to co jakieś pół roku, taka jak bym zmieniał lato->zima->lato.
Czyli wychodzimy finansowo na to samo albo i na niekorzyść całorocznych.
Takie całoroczne wytrzymają powiedzmy 2-3 lata a 2 komplety (zima plus lato) zrobią przy podobnym używaniu 2 razy mniej km w tym okresie (to chyba logiczne) co za tym idzie dla podobnego przebiegu na okres 5-6 lat trzeba będzie kupić całoroczne 2 razy. Koszt zakupu całorocznych nie odbiega od zimowek (letnie są ciut tańsze mam porównanie bo w tym roku wymieniałem wszystkie opony).
Jeśli chodzi o wyważanie to i tak warto na całorocznych zrobić to co jakieś pół roku, taka jak bym zmieniał lato->zima->lato.
Czyli wychodzimy finansowo na to samo albo i na niekorzyść całorocznych.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, o 19:19 przez coolmobil, łącznie zmieniany 2 razy.
- coolmobil
- Zapaleniec
Idąc dalej tym tropem. Jak nie oszczędność to jaka jest przewaga, zaleta wybierania całorocznych?