--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Nie bardzo Ciebie rozumiem. Jakie czekanie na wypalanie się dpf czy szukanie stacji?
Średnio porównanie nowej skody 2.0tsi 220 koni i 2.0tdi 150 koni. Wiadomo,że bena lepsza.
Na ceny nie patrzę ,bo zawsze diesel jest droższy.Ale mniejsze spalanie
Średnio porównanie nowej skody 2.0tsi 220 koni i 2.0tdi 150 koni. Wiadomo,że bena lepsza.
Na ceny nie patrzę ,bo zawsze diesel jest droższy.Ale mniejsze spalanie
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
No ale co mi z oszczędności na paliwie jak trzeba dopłacić 10 kpln do auta, tym bardziej przy niedużych przebiegach. Czasami trzeba poczekać, żeby wypalił sie dpf, można ewentualnie przerwać. Adblue nie masz na każdzej stacji, jak nie ma trzeba lać z bańki.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Propo nagrzewania moja osiąga temperaturę roboczą po około dwóch kilometrach oczywiście bez katowania silnika.darek0808 pisze:Nie masz takich danych ile osób jeździ tylko po mieście, a do tego ilu z nich nie ma problemów z dpfem. Pojęcie miasto jest trochę ogólne. Jak się jeździ dwupasmówkami po dużym mieście można to nazwać trasą. Bo robi się kilkanaście lub kilkadziesiąt km zatrzymując się tylko co jakiś czas na światłach. Jak ktoś jeździ tylko po mieście z dużą ilościa korków wąskich uliczek itp. a do tego krótkie trasy, to rzeczywiście diesel się nie nadaje. Benzyna szybciej się nagrzewa, nie trzeba czekać aż wypali się dpf, jest cichsza, a do tego już małe pojemności typu 1,4 przyśpieszają do setki na poziomie silników 2.0 diesel. Nie widzę sensu diesla do miasta, zresztą nie tylko ja.norbi333 pisze:Bajki piszesz.Miliony jeździ tylko po mieście i nie mają problemów z dpf
-- 20 sie 2017, o 17:11 --
Jeśli można zapytać ile już ma km twoja Isia?Ping pisze:A ja nie wiem czy mi się wtryski nie chrzanią po tym jak jakiś juz czas temu nie mając wyjścia, zatankowalem na nieznanej mi stacji.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Mam kilka screenów robionych Torque i na jednym mam Load 35,7%, na innym 29,4% a na jeszcze innym 36,1%. Wszystko przy ok. 854 rpm.Ping pisze:Od tamtego czasu silnik głośniej chodzi w przedziale 1500-2000 RPM.darek0808 pisze:Benzyna 1,8 tsi spaliła na trasie do Włoch około 2,5 litra więcej od insignii. Poza tym, klekot, czekanie na wypalanie, czy długie nagrzewanie to niestety minusy diesli. Na mieście dodatkowo dochodzi ryzyko zapchania dpf, ryzyko ON w oleju, nowe diesle mają dodatkowy zbiornik na mocznik, który trzeba uzupełniać i mają podobną ilość osprzętu co obecne benzyny. Turbo benzyny robi się od kilkunastu lat i jakoś jeżdżą, to takie bajki że będą awaryjne za parę lat powtarzane przez fanów klekota.
-- 20 sie 2017, o 14:58 --
Ping, spróbuj zalać 2t. Po czym sądzisz, że się chrzanią?
Odlaczylem czujnik temperatury ale to nic nie zmieniło. Lepiej jest po odpieciu przepływki ale jednak DPF zapyta się szybciej. Kiedyś robiłem odcinki 600-700km, teraz robie po 250-300.
Albo to wtryski albo coś z układem pakiwowo-powietrznym.
Czy ktoś może mi napisać jaka wartość wyświetla wskaźnik obciążenia na postoju? U mnie raz jest to 20% a czasami dochodzi do 35-40% przy w takich samych warunkach.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
W jednym z wcześniejszych postów pisałem o swoich problemach z dpf ( w trakcie wypalania tryb awaryjny i silnik się wyłączyl). Od tamtego momentu miałem kolejne dwa wypalania, jedno we czwartek drugie dzis- w niedzielę. Obydwa przebiegły bezproblemowo. Za pierwszym razem wypalił z 82% do 30%, dziś z 82 do 21% warunki takie same - obwodnica Trójmiasta. Kłopoty z wcześniejszymi wypaleniami mogły wynikać z niedocisnietych przewodów wchodzących do świec, jest to jedyna rzecz która została zrobiona między dwoma złymi a dwoma dobrymi wypalaniami. Póki co błędów brak. między dwoma poprawnymi wypaleniami na trasie przyjechałem około 500km.
To nie prawda że diesel z dpf jest bezobsługowy. Trzeba uważać i kontrolować wypalanie, sprawdzać poziom oleju, aby nie dopuścić do jego wzrostu i oczywiście większą ilość związanych z tym usterek(czujniki itp) i chyba też szybsze zużywanie się świec- chyba działają również w trakcie wypalania. To mój trzeci (wcześniej był passat b3 i b5) i prawdopodobnie ostatni diesel. Wraz ze wzrostem nacisku na ekologię rosną koszty jego użytkowania...
To nie prawda że diesel z dpf jest bezobsługowy. Trzeba uważać i kontrolować wypalanie, sprawdzać poziom oleju, aby nie dopuścić do jego wzrostu i oczywiście większą ilość związanych z tym usterek(czujniki itp) i chyba też szybsze zużywanie się świec- chyba działają również w trakcie wypalania. To mój trzeci (wcześniej był passat b3 i b5) i prawdopodobnie ostatni diesel. Wraz ze wzrostem nacisku na ekologię rosną koszty jego użytkowania...
- mazmarcin
- Klubowicz
Nowe benzyny nie będą wcale lepsze.
Co do trwałości czas pokaże.
Co do trwałości czas pokaże.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Wolę sprawdzić poziom oleju czy go trochę nie przybyło niż zobaczyć czy jeszcze jest jak to bywa w VW. Czujników to nie wiem, które silniki mają więcej, raczej postawiłbym na benzynę.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
A jaka jest obsługa dpfu?pawel_insignia pisze: To nie prawda że diesel z dpf jest bezobsługowy.
-- 20 sie 2017, o 20:05 --
To nie jest jakikolwiek problem.Nawet moja żona to potrafi.Jak zgasisz kilka razy w trakcie wypalania to również nic nie będzie.pawel_insignia pisze: Trzeba uważać i kontrolować wypalanie,
Od wymiany do wymiany zdarzyło mi się przynajmniej 3 razy przerwać wypalanie i poziom oleju nie przekroczył maxpawel_insignia pisze: sprawdzać poziom oleju, aby nie dopuścić do jego wzrostu
Jakich usterek?pawel_insignia pisze: oczywiście większą ilość związanych z tym usterek(czujniki itp)
Prawdę powiedziawszy to w ciągu roku jakoś poprzednia astra w Pb więcej mnie kosztowała niż insignia cdti.Astra miała o połowę mniejszy przebieg
- mazmarcin
- Klubowicz
A napiszcie jak się ma rzeczywiste zużycie oleju do wskazania na komputerze. Zrobiłem prawie 9tkm i pokazuje 51% od wymiany jak ją kupiłem.
Mam insignię dopiero pół roku. Jak to wygląda w dłuższym okresie?
Signum tego nie pokazywał
Na bagnecie jest ok
No ale i tak po 10tkm wymienię
Mam insignię dopiero pół roku. Jak to wygląda w dłuższym okresie?
Signum tego nie pokazywał
Na bagnecie jest ok
No ale i tak po 10tkm wymienię
-
ivo
- Forumowicz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Ping przy temperatury na zewnątrz do 15 st. obciążenie silnika wynosi od 15 do 20 %Ping pisze:Od tamtego czasu silnik głośniej chodzi w przedziale 1500-2000 RPM.darek0808 pisze:Benzyna 1,8 tsi spaliła na trasie do Włoch około 2,5 litra więcej od insignii. Poza tym, klekot, czekanie na wypalanie, czy długie nagrzewanie to niestety minusy diesli. Na mieście dodatkowo dochodzi ryzyko zapchania dpf, ryzyko ON w oleju, nowe diesle mają dodatkowy zbiornik na mocznik, który trzeba uzupełniać i mają podobną ilość osprzętu co obecne benzyny. Turbo benzyny robi się od kilkunastu lat i jakoś jeżdżą, to takie bajki że będą awaryjne za parę lat powtarzane przez fanów klekota.
-- 20 sie 2017, o 14:58 --
Ping, spróbuj zalać 2t. Po czym sądzisz, że się chrzanią?
Odlaczylem czujnik temperatury ale to nic nie zmieniło. Lepiej jest po odpieciu przepływki ale jednak DPF zapyta się szybciej. Kiedyś robiłem odcinki 600-700km, teraz robie po 250-300.
Albo to wtryski albo coś z układem pakiwowo-powietrznym.
Czy ktoś może mi napisać jaka wartość wyświetla wskaźnik obciążenia na postoju? U mnie raz jest to 20% a czasami dochodzi do 35-40% przy w takich samych warunkach.
powyżej 15 st. obciążenie silnika jest do 30 -32 % na postoju roboty silnika 850. Winien jest zawór EGR. Przy odpięta przeplywka zawór egr jest zamknięty i obciążenie silnika jest ot 15 do 20 %
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
-
ivo
- Forumowicz
- Auto: Opel insignia
- Miasto:
Torque i opl-dpfmonitor
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
No bywa tak w Vw, bywa w oplach co innego mamy tu kilkadziesiąt stronP405 pisze:Wolę sprawdzić poziom oleju czy go trochę nie przybyło niż zobaczyć czy jeszcze jest jak to bywa w VW. Czujników to nie wiem, które silniki mają więcej, raczej postawiłbym na benzynę.
- lukaszUKlukasz
- Użytkownik
- Auto: vauxhall insignia
- Miasto: UK
Co do obciążenia na biegu jałowym mam podobnie od 11%do 35-40% z wyłączonym wszystkim co może obciążać silnik. Ale czym dłużej na biegu jałowym to % spadają do tych max 11%.
Z kolei mi wypada 1% zapełnienia dpfu w mieście na ok 6km tylko wypalanie miasto co okolo 180-270km po zakończeniu 7-10% trasa 25-30 miasto. Ale wiem ze mam dpf zawalony olejem z turbo.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Z kolei mi wypada 1% zapełnienia dpfu w mieście na ok 6km tylko wypalanie miasto co okolo 180-270km po zakończeniu 7-10% trasa 25-30 miasto. Ale wiem ze mam dpf zawalony olejem z turbo.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
- pandomu
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
u mnie było tak, że poprzedni właściciel "wypalał" co około 800km, ja kupiłem samochód, dwa razy wypaliłem po 800km i krótko po tym drugim wypalaniu wywaliło mi błąd związany z czujnikiem przepływu powietrza. Zanim mechanik znalazł dal mnie czas to DPF się wypalił ze 3 razy co 100-200km. Nie przejmowałem się tym bo przecież, była "awaria pojazdu". Mechanik wymienił czujnik przepływu powietrza i rurę od turbo.Ping pisze:Od tamtego czasu silnik głośniej chodzi w przedziale 1500-2000 RPM.
niestety od czasu naprawy tej awarii wypalanie mam co około 400km.
raz przy około 80% w trasie, innym razem przy ponad 90% po mieście.
ostatnio po trasie, wypalił się po 250km przy 59%...
wypala się do zazwyczaj do koło 35% (nie wiem jak było przed awarią, z aplkacji zacząłem korzystać dopiero po naprawie).
wierze w przypadki, ale nie tym razem.
czy awaria (P2282-52-B9) mogła na stałę wpłynąć na wypalanie DPFa?
- mazmarcin
- Klubowicz
Jak mi tylko że w signumie delikatnie się rozszczelniła rura od turbo (początkowo tego nawet nie wyczułem aż zaczął dymić na czarno no i w konsekwencji stracił moc) (teraz bym tego tak nie olał bo mechanik nie miał czasu
)to musiałem pożegnać dpfa bo nawet op-com nie mógł wymusić wypalenia.
- pandomu
- Użytkownik
- Miasto:
no to jeszcze w kwestii uzupełeniani mojej historii, bo to pominąłem a zapewne okaże się ważne.
jak auto było u mechanika to on wymuszał wypalanie programowo (nie wiem ile razy).
dodatkowo wczoraj znowu przy 60% zaczał się wypalać, gdzie przejechałem 240km, z czego 220km po trasie, niestety wypalanie było w mieście, w korku.
dwa ostatnie wypalania po tych 240-250km odbywały się przy około 60%, a było to zaraz po zrobieniu programu u tunera...
jak auto było u mechanika to on wymuszał wypalanie programowo (nie wiem ile razy).
dodatkowo wczoraj znowu przy 60% zaczał się wypalać, gdzie przejechałem 240km, z czego 220km po trasie, niestety wypalanie było w mieście, w korku.
dwa ostatnie wypalania po tych 240-250km odbywały się przy około 60%, a było to zaraz po zrobieniu programu u tunera...
- pandomu
- Użytkownik
- Miasto:
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Napisz po kolei co kiedy było robine bo już się pogubiłem. Ten chip to u sprawdzonego tunera? Samochód był na hamowni? Robił wcześniej 2.0cdti?