--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
Andrzej
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
koledzy tak jak pisałem wcześniej o problemach z DPF wyjechałem w nocy z sercem na ramieniu z podłączoną aplikacją, po przejechaniu 1200km filtr pokazał zapełnienie 79% i wypalił się do 7%- rewelacja.
Wniosek na wszystkie problemy z DPF jest trasa
Wniosek na wszystkie problemy z DPF jest trasa
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
Podzielam opinię trasa i jeszcze raz trasa te samochody z silnikami disla nie nadają się do jazdy miejskiej.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Bajki piszesz.Miliony jeździ tylko po mieście i nie mają problemów z dpf
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Nie masz takich danych ile osób jeździ tylko po mieście, a do tego ilu z nich nie ma problemów z dpfem. Pojęcie miasto jest trochę ogólne. Jak się jeździ dwupasmówkami po dużym mieście można to nazwać trasą. Bo robi się kilkanaście lub kilkadziesiąt km zatrzymując się tylko co jakiś czas na światłach. Jak ktoś jeździ tylko po mieście z dużą ilościa korków wąskich uliczek itp. a do tego krótkie trasy, to rzeczywiście diesel się nie nadaje. Benzyna szybciej się nagrzewa, nie trzeba czekać aż wypali się dpf, jest cichsza, a do tego już małe pojemności typu 1,4 przyśpieszają do setki na poziomie silników 2.0 diesel. Nie widzę sensu diesla do miasta, zresztą nie tylko ja.norbi333 pisze:Bajki piszesz.Miliony jeździ tylko po mieście i nie mają problemów z dpf
-
norbi333
- Ekspert
Nie muszę mieć.Wystarczy byle statystyka ile aut z jakim silnikiem się sprzedało.W ASO pytałem i jakoś też nie mają aut z problemami dpf.Jakoś miałem diesle i obecnie również mam. Żona robi przebiegi rzędu 10 tyś km rocznie.Generalnie krótkie odcinki,bo praca dom ,przedszkole ,sklepy.Ba ojciec kią robi jeszcze mniejsze przebiegi Jakoś dpf ma się dobrze ,samochód również.Miasto 70 tyś.
Przykład z neta:
Z najnowszego raportu Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że w lutym sprowadzono do Polski i zarejestrowano prawie 70 tysięcy używanych samochodów osobowych.
41,9 proc.diesla i to niby najsłabszy okres. To jakieś 30 tyś diesli w ciągu miesiąca.+ nowe
-- 20 sie 2017, o 11:54 --
I w drugą stronę to Ty również nie wiesz ile osób miało problemy z dpf.Ile jest diesli oraz ile osób uważa ,że diesel jest zły do miasta.
Nawet u mnie w pracy na parkingu to 98 % stoi diesli
Przykład z neta:
Z najnowszego raportu Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że w lutym sprowadzono do Polski i zarejestrowano prawie 70 tysięcy używanych samochodów osobowych.
41,9 proc.diesla i to niby najsłabszy okres. To jakieś 30 tyś diesli w ciągu miesiąca.+ nowe
-- 20 sie 2017, o 11:54 --
I w drugą stronę to Ty również nie wiesz ile osób miało problemy z dpf.Ile jest diesli oraz ile osób uważa ,że diesel jest zły do miasta.
Nawet u mnie w pracy na parkingu to 98 % stoi diesli
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Główny problem z dpf to jest to, że są inne usterki, które prowadzą do problemu z filtrem. Też pokonuje krótkie odcinki i nie ma problemów.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Nie ma znaczenia ile się sprzedaje, a tym bardziej sprowadza, i tak samo jakie stoją u Ciebie w pracy. Pisałeś o jeździe tylko w mieście. Taką mało kto uprawia, bo od czasu do czasu trafia się jakiś wyjazd. Benzyna ma więcej zalet w jeździe typowo miejskiej i tyle. Też jeżdżę dieslem, nie mam problemów z dpfem, da się nim jeździć po mieście tylko po co. A problemy wcześniej czy później mogą sie pojawić. Na trasie diesel mniej pali i to jego podstawowa zaleta. Więcej zalet nie widzę, bo nowe uturbione benzyny jeżdżą bardzo fajnie i tylko koszty paliwa przeważają na korzyść diesla.
-
norbi333
- Ekspert
Skoro od czasu do czasu trafia się wyjazd to tym bardziej nie widzę problemu z dieslem w mieście.Problemy mogą pojawić się równie dobrze w benzyniaku.Benzyna również mniej pali w trasie.
Miałem benzyny i w sumie nie widzę ,żadnej przewagi na jej korzyść po mieście.Dokładnie tak samo się jeździ jak i dieslem. Kwestia przyzwyczajenia się i nic poza tym.
Nowe uturbione benzyny za parę lat będą bardziej awaryjne jak diesle. Mała pojemność i stosunkowo spora moc.Do tego pełno osprzętu
Miałem benzyny i w sumie nie widzę ,żadnej przewagi na jej korzyść po mieście.Dokładnie tak samo się jeździ jak i dieslem. Kwestia przyzwyczajenia się i nic poza tym.
Nowe uturbione benzyny za parę lat będą bardziej awaryjne jak diesle. Mała pojemność i stosunkowo spora moc.Do tego pełno osprzętu
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ostatnio nie miałem żadnej trasy i wypalił mi się do 36 % z 84 w mieście, następne wypalanie po trasie do 6%.
Nie ma reguły. Można jeździć i po mieście jak widać.
Pozdrawiam.
A to czeka benzyny
http://www.motormag.pl/2016/08/filtr-dp ... nowym-gpf/
Nie ma reguły. Można jeździć i po mieście jak widać.
Pozdrawiam.
A to czeka benzyny
http://www.motormag.pl/2016/08/filtr-dp ... nowym-gpf/
Ostatnio zmieniony 20 sie 2017, o 13:57 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
A ja nie wiem czy mi się wtryski nie chrzanią po tym jak jakiś juz czas temu nie mając wyjścia, zatankowalem na nieznanej mi stacji.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Benzyna 1,8 tsi spaliła na trasie do Włoch około 2,5 litra więcej od insignii. Poza tym, klekot, czekanie na wypalanie, czy długie nagrzewanie to niestety minusy diesli. Na mieście dodatkowo dochodzi ryzyko zapchania dpf, ryzyko ON w oleju, nowe diesle mają dodatkowy zbiornik na mocznik, który trzeba uzupełniać i mają podobną ilość osprzętu co obecne benzyny. Turbo benzyny robi się od kilkunastu lat i jakoś jeżdżą, to takie bajki że będą awaryjne za parę lat powtarzane przez fanów klekota.
-- 20 sie 2017, o 14:58 --
Ping, spróbuj zalać 2t. Po czym sądzisz, że się chrzanią?
- mazmarcin
- Klubowicz
I te Tsi będą miały dpfydarek0808 pisze:Benzyna 1,8 tsi spaliła na trasie do Włoch około 2,5 litra więcej od insignii. Poza tym, klekot, czekanie na wypalanie, czy długie nagrzewanie to niestety minusy diesli. Na mieście dodatkowo dochodzi ryzyko zapchania dpf, ryzyko ON w oleju, nowe diesle mają dodatkowy zbiornik na mocznik, który trzeba uzupełniać i mają podobną ilość osprzętu co obecne benzyny. Turbo benzyny robi się od kilkunastu lat i jakoś jeżdżą, to takie bajki że będą awaryjne za parę lat powtarzane przez fanów klekota.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Okey, tylko mimo wszystko nie kopcą tyle, więc ryzyko awarii powinno być mniejsze. A kto wie co się będzie działo z adblue za kilka lat?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Od tamtego czasu silnik głośniej chodzi w przedziale 1500-2000 RPM.darek0808 pisze:Benzyna 1,8 tsi spaliła na trasie do Włoch około 2,5 litra więcej od insignii. Poza tym, klekot, czekanie na wypalanie, czy długie nagrzewanie to niestety minusy diesli. Na mieście dodatkowo dochodzi ryzyko zapchania dpf, ryzyko ON w oleju, nowe diesle mają dodatkowy zbiornik na mocznik, który trzeba uzupełniać i mają podobną ilość osprzętu co obecne benzyny. Turbo benzyny robi się od kilkunastu lat i jakoś jeżdżą, to takie bajki że będą awaryjne za parę lat powtarzane przez fanów klekota.
Odlaczylem czujnik temperatury ale to nic nie zmieniło. Lepiej jest po odpieciu przepływki ale jednak DPF zapyta się szybciej. Kiedyś robiłem odcinki 600-700km, teraz robie po 250-300.
Albo to wtryski albo coś z układem pakiwowo-powietrznym.
Czy ktoś może mi napisać jaka wartość wyświetla wskaźnik obciążenia na postoju? U mnie raz jest to 20% a czasami dochodzi do 35-40% przy w takich samych warunkach.
- mazmarcin
- Klubowicz
Napisałbym gdybym miał na czym zobaczyć

Ale jestem cierpliwy
Ale jestem cierpliwy
-
norbi333
- Ekspert
Ale nie chodzi o porównanie tsi, do cdti.Co nie zmienia faktu ,że spaliła mniej niż w mieście.Insignia jest na tyle wygłuszona ,że jakoś mało słychać ten klekot zwłaszcza jak jeszcze jakieś radio sobie gra.Żadnego ryzyka nie ma.Najzwyczajniej jak dbasz to tak masz.Turbo klekoty również robi się od dawna.Tylko,że mini silniczki turbo benzyny dopiero od nie dawna i nie wiadomo co z nimi będzie za parę lat czy przebiegach 180-200 tyś km.I sorry,ale nie jestem żadnym fanem klekota.Najzwyczajniej w świecie mam porównanie benzyny i diesla w opludarek0808 pisze:Benzyna 1,8 tsi spaliła na trasie do Włoch około 2,5 litra więcej od insignii. Poza tym, klekot, czekanie na wypalanie, czy długie nagrzewanie to niestety minusy diesli. Na mieście dodatkowo dochodzi ryzyko zapchania dpf, ryzyko ON w oleju, nowe diesle mają dodatkowy zbiornik na mocznik, który trzeba uzupełniać i mają podobną ilość osprzętu co obecne benzyny. Turbo benzyny robi się od kilkunastu lat i jakoś jeżdżą, to takie bajki że będą awaryjne za parę lat powtarzane przez fanów klekota.
-- 20 sie 2017, o 14:21 --
Sprawne diesle nie kopcą wcale. ADblue już jest kilka lat.darek0808 pisze:Okey, tylko mimo wszystko nie kopcą tyle, więc ryzyko awarii powinno być mniejsze. A kto wie co się będzie działo z adblue za kilka lat?
-- 20 sie 2017, o 14:21 --
Obciążenie procentowe pewnie tylko Twoją aplikacją można sprawdzić?
-
robertino86
Różnie to może byc z tymi paliwami.Ja mojemu leję cały czas oranżadkę
bo ojciec ma warsztacie nagrzewnicę opałową i jest nadmiar paliwa
Sprawdzone paliwo i dpf wypala się tyle samo co tankowanie na normalnej stacjii czyli co 600km.po mieście,a nawet lepiej a wtryski idą jak po sznurku.Na baku zrobił mi 1060km.Jak jest dobre paliwo to jest lepsze od tych oszukanych siuśków na niewiadomych stacjach.Raz kupił zwykłą na Orlenie do beczki i ciągnik nie chciał ujechać,jak posmarował pędzlem tą ropą po ścianie to do dziś został żółty nalot z jakiś dodatków co do tego leją.Morał taki że jak się umijetnie obchodzi z dpf i pilnuje wszystkich parametrów to też autko potrafi bezawaryjnie sie odwdzięczyć.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Ale jakie mini silniczki? 1,2 turbo? A 1,3 cdti to duży silniczek? Nie pisałem, że Ty jesteś fanem diesla.
Mi tam nie leży czekanie na wypalanie dpf, nie podoba mi się szukanie stacji lub latanie z bańkami z Adblue. A jeśli mam wybierać on czy pb o podobnej pojemności zdecydowanie wolę Pb. Mam porównanie nowego superba na którego planuje zmienić docelowo Iśke , silniki 2.0 tdi i 2.0 tsi. Zdecydowanie wybieram turbo benzyne

-- 20 sie 2017, o 15:58 --
Zresztą popatrz na parametry diesla i benzyny w noej Iśce. Topowa wersja diesla ma 50 koni mniej a kosztuje 9500 więcej. Ciekawy jestem jak będzie wyglądał moment.
-- 20 sie 2017, o 16:09 --
A i żeby nie było, bardzo lubię swoją Iśkę i jej diesla
Mi tam nie leży czekanie na wypalanie dpf, nie podoba mi się szukanie stacji lub latanie z bańkami z Adblue. A jeśli mam wybierać on czy pb o podobnej pojemności zdecydowanie wolę Pb. Mam porównanie nowego superba na którego planuje zmienić docelowo Iśke , silniki 2.0 tdi i 2.0 tsi. Zdecydowanie wybieram turbo benzyne
-- 20 sie 2017, o 15:58 --
Zresztą popatrz na parametry diesla i benzyny w noej Iśce. Topowa wersja diesla ma 50 koni mniej a kosztuje 9500 więcej. Ciekawy jestem jak będzie wyglądał moment.
-- 20 sie 2017, o 16:09 --
A i żeby nie było, bardzo lubię swoją Iśkę i jej diesla