--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- lukaszUKlukasz
- Użytkownik
- Auto: vauxhall insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: UK
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
1-2 do 3 % wzrasta na zimnym silniku, też tak mam ale chyba zimny diesel dużo sadzy produkuje?
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jak by na to nie patrzeć dojazd 17 km do pracy. Zakładam, że codziennie i jest to główny dystans pokonywany przez samochód w ciągu całego okresu eksploatacji i wypalanie co 400 km. To słabo. Ja bym się zastanawiał nad tym czy wszystko mam w porządku. Bo po takim dystansie nie ma co pisać, że silnik się nie rozgrzeje.
Wspominając o crafterze pokazałem, że samochód z dużym przebiegiem i pokonujący o połowę krótsze dystanse jest w stanie osiągnąć te 400 km miedzy wypalaniami.
Insignia ma 132 tys km. Może dlatego dziwią mnie te krótkie okresy między wypalaniami. Bo w moim aucie tylko raz zdarzyło się mniej po zalaniu podejrzewam, że być może jakiegoś paliwa z dodatkiem bio. A nie jeździ moja insignia co dziennie po 17 km w jedną stronę i z powrotem.
Generalnie nie interesuje mnie co ile wypala się czyjś dpf. Po prostu skomentowałem te 400 km przy 17 kilometrowych dojazdach. Tyle w temacie.
Wspominając o crafterze pokazałem, że samochód z dużym przebiegiem i pokonujący o połowę krótsze dystanse jest w stanie osiągnąć te 400 km miedzy wypalaniami.
Insignia ma 132 tys km. Może dlatego dziwią mnie te krótkie okresy między wypalaniami. Bo w moim aucie tylko raz zdarzyło się mniej po zalaniu podejrzewam, że być może jakiegoś paliwa z dodatkiem bio. A nie jeździ moja insignia co dziennie po 17 km w jedną stronę i z powrotem.
Generalnie nie interesuje mnie co ile wypala się czyjś dpf. Po prostu skomentowałem te 400 km przy 17 kilometrowych dojazdach. Tyle w temacie.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Wiesz, na dystans między wypaleniami ma znaczny wpływ styl jazdy, ilość przyspieszeń, jakość paliwa i pewnie jeszcze sporo innych czynników. To że ty robisz po 400km a kto inny mniej czy więcej nie ma w zasadzie znaczenia bo w twoim przypadku mogą być różne warunki przy wypalaniu. Raz filtr wypali się do 30% innym razem do 15%. Raz wypalanie zacznie się przy 80% innym razem przy 90%. Te różnice mają swoje odzwierciedlenie w ilości przejechanych km.
Nie porównuj tez craftera do Insigni bo w tych samochodach są różne filtry DPF oraz sterowanie nimi.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Nie porównuj tez craftera do Insigni bo w tych samochodach są różne filtry DPF oraz sterowanie nimi.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
@hubertus to tak jak mnie nie interesuje Twój Crafter. Te 17 km, jest z dzieciakami, mamy dwa postoje w międzyczasie. W przedszkolu i u teściowej, zawsze auto stoi na biegu jałowym po kilka minut. Podobnie po południu, kiedy robimy zakupy i stoimy autem pod rożnymi sklepami z właczoną klimą. Małe miasto jazda często wąskimi uliczkami, biegami 1 2 3. Tak to wygląda. To jest jak z porównywajiem spalania po mieście, jeden ma 10 a drugi 8 i obaj po mieście. Warunki nie do porównania, podobnie wyniki.
-
Bodex
Styl twojej jazdy oraz odcinki wskazują , że latem zwłaszcza na niskich obrotach do 2 tys z lekkim oddałem oraz na postoju macie niemal cały czas otwarty EGR , silnik zasysa spaliny i sadzę i opary oleju to wszystko oblepia kompleksowo cały kolektor dolotowy a w nim klapy wirowe odpowiedzialne za ilość sadzy i stan wypalania DPF , macie zalepioną kierownicę turbiny co pogarsza sprawę , bo turbawka nie dmuchnie w garnki i mieszanka jest uboga w tlen ,darek0808 pisze:...
Praca silnika przy małej ilości tlenu sprawia, że kopci jeszcze mocniej .
Chyba że raz w tygodniu robisz trasę tak ze 100 km z jazdą kawalera żeby tę maź przepalić .
Jeśli nie , zaślep EGR , wypłucz kolektor odlotu i zastosuj dodatek STP do paliw dla lepszego wypalania DPF w mieście.
Lub zmień insugnię na benzynę ,
Ten diesel w mieście się dusi .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 30 lip 2017, o 15:46 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Ale daj spokój. Raz na jakiś czas pojedziemy w dalszą trasę, na zakupy do rodziny itp. Nic się nie dzieje, czasami wypala się po 600 km, czasami po 1000 ale z reguły po 400 km. Jestem przeciwnikiem, zaślepiania, wycinania itp. Po co, jak wszystko działa bez zarzutu? A auto od 40 kkm odkąd je mam, nie robi żadnych problemów....
-
Bodex
Nie robi do czasu , zaślepka sie po to by kolektor był czysty i ta maź nie doprowadziła do
urwania klap wirowych , a te nie urwały turbiny lub co gorsza tłoków , zaworów .
Też jestem przeciwny , Ja robie długie trasy po 1000 w jedną to nie ruszam.
urwania klap wirowych , a te nie urwały turbiny lub co gorsza tłoków , zaworów .
Też jestem przeciwny , Ja robie długie trasy po 1000 w jedną to nie ruszam.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Mam niby poprawiony kolektor, rok modelowy MY 2012 (produkcja w listopadzie 2012). Przy 200 kkm czy 250 nic się tam nie powinno stać. A wiecej niż do 250 nie zamierzam nim jeździć.
Z tymi klapami, zawalonymi kolektorami, to też jest tak, że często są to samochody z niepewną przeszłością, mające w realu 2x tyle co na liczniku, to wtedy nie dziwne, ze kolektor zawalony. Ogólnie większość dziwnych/poważnych usterek na forach przy przebiegach ~200kkm to super samochody z importu, niestety. Zresztą wystarczy zobaczyć ilu komisiarzy dookoła nas, i który z nich uczciwy
Z tymi klapami, zawalonymi kolektorami, to też jest tak, że często są to samochody z niepewną przeszłością, mające w realu 2x tyle co na liczniku, to wtedy nie dziwne, ze kolektor zawalony. Ogólnie większość dziwnych/poważnych usterek na forach przy przebiegach ~200kkm to super samochody z importu, niestety. Zresztą wystarczy zobaczyć ilu komisiarzy dookoła nas, i który z nich uczciwy
- xylarion
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Warszawa
Bodex ma absolutnie rację. To m.in. czynniki o których wspominałem.
W związku z tym nie chce mi się wierzyć w te spalanie tylko wokół komina po 400km czy więcej.
Masz apke DPF INFO? Pokaż zrzut ekranu ze statystyk. Jestem po prostu bardzo ciekaw, bo wynika z tego ze 80-90% forumowiczów ma zepsute auta, czujniki lub w ogóle dpfy.
Insignia 2.0 cdti 160KM A20DTH ST 2013r
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W związku z tym nie chce mi się wierzyć w te spalanie tylko wokół komina po 400km czy więcej.
Masz apke DPF INFO? Pokaż zrzut ekranu ze statystyk. Jestem po prostu bardzo ciekaw, bo wynika z tego ze 80-90% forumowiczów ma zepsute auta, czujniki lub w ogóle dpfy.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Masz mój zrzut kilka postów wcześniej, chyba na 38 stronie.
Jeszcze w temacie przebiegu. Mój znajomy był w niemczech po samochód z takim jednym co wozi z niemiec/belgii/francji, osobiście slyszał jak ten rozmawiał ze swoim sąsiadem o jakimś aucie, a na pytanie ile ma na liczniku powiedział 100 kkm. Jak wracali zboczył z trasy lawetą z tym samochodem, do jakiegoś zakładu gdzie cofnęli z 200 kkm na te 100 ...
Jeszcze w temacie przebiegu. Mój znajomy był w niemczech po samochód z takim jednym co wozi z niemiec/belgii/francji, osobiście slyszał jak ten rozmawiał ze swoim sąsiadem o jakimś aucie, a na pytanie ile ma na liczniku powiedział 100 kkm. Jak wracali zboczył z trasy lawetą z tym samochodem, do jakiegoś zakładu gdzie cofnęli z 200 kkm na te 100 ...
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Nie musisz wierzyć,ale tak jest.U żony wypala się teraz średnio co 450-500 km,a jeździ dosłownie po 3-4 km i gasi.Wypalanie praktycznie tylko w samym mieście.xylarion pisze: W związku z tym nie chce mi się wierzyć w te spalanie tylko wokół komina po 400km czy więcej.
-- 30 lip 2017, o 17:06 --
Czym to się objawia?Bodex pisze:Ten diesel w mieście się dusi .
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Też mam krótkie odcinki po 3 km i czasami 10 razy ruszam na tym odcinku. Wypalanie co 400-500 km do 20-30 %. Teraz na autostradzie wypalanie co 1200 do 9%.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
- xylarion
- Forumowicz
Nie musisz wierzyć,ale tak jest.U żony wypala się teraz średnio co 450-500 km,a jeździ dosłownie po 3-4 km i gasi.Wypalanie praktycznie tylko w samym mieście.norbi333 pisze:xylarion pisze: W związku z tym nie chce mi się wierzyć w te spalanie tylko wokół komina po 400km czy więcej.
A lejesz jakieś dodatki?
Który masz rocznik? Jaki przebieg? Znaczy żona

-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Jeżdżona od 2013 roku ,przebieg 145 tyś lub jakoś tak.Swego czasu 4 razy dolany olej 2T dla testów.Poza tym nic.Jeżdżona tylko i wyłącznie na paliwach premium,generalnie na vervie.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
@xylarion u mnie dzisiaj tak
-- 30 lip 2017, o 18:39 --
A po tym wypalaniu troszkę dałem mu po garach i zauważyłem pomarańczowa ikonke czy ktoś spotkał się z tym?
A po tym wypalaniu troszkę dałem mu po garach i zauważyłem pomarańczowa ikonke czy ktoś spotkał się z tym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Na austostradzie mam podobnie jak u Ciebie, miasta nie ma co porownywać, podobnie jak ze spalaniem, miasto miastu nierówne, i wskazania mogą sie róznić znacznie. Dopóki na trasię robię duże przeloty i wypalam do np. 6%, wogóle nie przejmuję się miastem. chyba ze nagle bedę wypalał co 150 km, albo napełni sie do 60 % i zacznie wypalać, wtedy sie nad tym zastanowię. A, jeżdzę na zwykłym On z Orlenu, bez dodatków (po zakupie samochodu wyjeżdżone ze 4 litry oleju 2t).P405 pisze:Też mam krótkie odcinki po 3 km i czasami 10 razy ruszam na tym odcinku. Wypalanie co 400-500 km do 20-30 %. Teraz na autostradzie wypalanie co 1200 do 9%.
- xylarion
- Forumowicz
markogl pisze:@xylarion u mnie dzisiaj tak
Koniecznie sprawdź co z olejem. Może osławiona uszczelka daje o sobie znać?
Najprawdopodobniej coś z poziomem lub ciśnieniem oleju.
Zapytaj @Ping jaki czujnik podpiął pod tę ikonę.
Co do wyniku to możemy sobie piątkę przybić bo dziś miałem praktycznie takie same wyniki. 797km i wypalanie do 7%

- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Uszczelka i olej wymienione 4kkm temu poziom sprawdziłem jest ok prawie max.Do 160km/h jest ok a potem najczęściej przy wyprzedzaniu kiedy daje mocniej gazu na parę sekund się pojawia i znika.
-
lukjach
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Miasto: Toruń
- Otrzymał piwo: 1 raz
Pierwszy raz użyta apka i wypalenie skończyło się na 34% musze zobzczyć jak dalej pojdzie
-
Gregigregi
I dlatego ja wywalam mój w poniedzialek. Muszę przyznać ze nastraszyli mnie trochę znajomi. A bo może przeglądu nie przejdzie, jak działa to po co ruszać itd. Mój się wypala co 500 km. Jeżdżę po mieście. Przyłapałem się na tym ze co chwile zerkam na chwilowe spalanie. W zasadzie to już chyba nie ma żadnej przyjemności z jazdy. Wywalam to dziadostwo.bolek pisze:Słuchajcie ,to nie jest tak ze filtr sie zużywa,co najwyżej może sie uszkodzić np pęknąć,we filtrze zostaje sporo popiolu z wypalania który to popiół nie jest w stanie wyfrunąć z filtra,taki filter po przebiegu np 50 tys km mozna wyjąć i wymyć,sa specjalne środki do mycia filtrów ale najlepszy jest płyn do mycia kominków :mrgreen:
Techem mozna sprawdzic co ile sie filtr wypalał i jak ten proces przebiegał.Pamiętajcie ze ta sadza sie z czegos zbiera wiec insignia delikatnie przykapca co jest widoczne po wycięciu filtra,na serii jezeli zdrowy motor turbo i wtryski to naprawde trzeba się nastarać żeby zauwazyć dym,bardziej to taki szary dywanik przy depnięciu natomiast po chipie delikatny dymek jest i jest to ńieuniknione.Diesel bez filtra musi dać dymka.Ja filter wycialem bo niechciałem być jego niewolńikiem,80% jezdze po mieście i u mnie bylo wypalanie co 300km,miałem juz dosyć patrzenia na wskaźnik chwilowego spalania.Pozatym olej! rozrzedza sie z ON ,podnosi się jego stan i to pierwsza droga to zatarcia jednostki.Inna sprawa to spalanie,auto bez dpf pali średnio 0.5l mniej na 100km,jest przy tym bardziej dynamiczne,jest duzo mniejsza turbodziura, aaaa i trzeba pamietac ze podczas wypalania silnik moze zużyc nawet do 3 litrów ON.