--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDodatkowe odcięcie zapłonu
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Dodatkowe odcięcie zapłonu
Witam szanownych kolegów.
Moje pytanie tak jak w temacie czy ktoś z was montował we własnym zakresie jakiś ukryty wyłącznik zapłonu?
Moje pytanie tak jak w temacie czy ktoś z was montował we własnym zakresie jakiś ukryty wyłącznik zapłonu?
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Dodatkowe odcięcie zapłonu w CDTI?
Odkopię ten temat. Macie jakieś "sprawdzone" Metody?
Nie musicie się chwalić gdzie co macie, tylko z jakiej metody korzystacie?
Coraz częściej słyszy się o kradzieży, w mojej okolicy coraz częściej giną samochody.
Wiadomo, większość naszych aut ma już swoje lata i wartość zazwyczaj nie przekracza 50 tyś zł. Co nie zmienia zdania, że nawet gdyby ukradli mi moją starą mazde to bym się lekko zdenerwował ;P
Ja zdecydowałem się na metodę "bezdotykową" Mam po prostu coś jak keyless system, tylko do odcięcia zapłonu. Mam to dopiero parę dni, nie mogę za dużo powiedzieć. Działać działa, bez tego urządzenia w pobliżu nie odpalę auta.
Wiadomo, dobry złodziej nie będzie miał z tym problemu.
Zastanawiam się po prostu czy jest jakaś lepsza metoda?
Nie musicie się chwalić gdzie co macie, tylko z jakiej metody korzystacie?
Coraz częściej słyszy się o kradzieży, w mojej okolicy coraz częściej giną samochody.
Wiadomo, większość naszych aut ma już swoje lata i wartość zazwyczaj nie przekracza 50 tyś zł. Co nie zmienia zdania, że nawet gdyby ukradli mi moją starą mazde to bym się lekko zdenerwował ;P
Ja zdecydowałem się na metodę "bezdotykową" Mam po prostu coś jak keyless system, tylko do odcięcia zapłonu. Mam to dopiero parę dni, nie mogę za dużo powiedzieć. Działać działa, bez tego urządzenia w pobliżu nie odpalę auta.
Wiadomo, dobry złodziej nie będzie miał z tym problemu.
Zastanawiam się po prostu czy jest jakaś lepsza metoda?
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Re: Dodatkowe odcięcie zapłonu
Ja mam u siebie taki moduł, jak przekręcę stacyjkę to wciskam ukryty guzik i odpalam auto. Jeśli tego nie zrobię w ciągu 30s uruchamia się alarm.
Koszt to ok 400 zł.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Sam kiedyś w vectrze zrobiłem taki patent że pod schowkiem na kubek był wyłącznik magnetyczny i po włożeniu do schowka pastylki neodymowej dało się uruchomić silnik. Wszystko pięknie działało, ale jak tylko zapomniałem wrzucić do schowka magnesu to sypało błędami przez wszendobylski can.
Ogólnie nietypowe rozwiązania są najskuteczniejsze , bo złodziej jak nie odpali w kilkanaście sekund to idzie szukać dalej, a ople nie cieszą się wśród złodziei zbyt dużym popytem.
Ogólnie nietypowe rozwiązania są najskuteczniejsze , bo złodziej jak nie odpali w kilkanaście sekund to idzie szukać dalej, a ople nie cieszą się wśród złodziei zbyt dużym popytem.
-
R1985
- Użytkownik
- Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SKMKraków
szyfrator
Ostatnio zmieniony 5 lip 2017, o 04:56 przez R1985, łącznie zmieniany 1 raz.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Do Vectry C dołożyłem kiedyś odcięcie zapłonu (ukryty przycisk) i Bear-Locka...
Lepiej było te pieniądze przepić.
Insignia, czy ileś lat temu Vectra, one bronią się same... Znaczkiem na masce.
M.
Lepiej było te pieniądze przepić.
Insignia, czy ileś lat temu Vectra, one bronią się same... Znaczkiem na masce.
M.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Niestety już nie. Wczoraj robiłem kontynuację ubezpieczenia, jakież było moje zdziwienie gdy na pytanie dlaczego AC nie jest tańsze, a nawet droższe niż w ubiegłym roku, dostałem odpowiedź że ta marka poszła w górę na liście najchętniej kradzionych aut i ubezpieczyciel podniósł stawkę ze względu na wzrost ryzyka.
Tyle off-top.
Stąd moje zdanie - warto myśleć o dodatkowym zabezpieczeniu jak ukryte odcięcie zapłonu.
Tyle off-top.
Stąd moje zdanie - warto myśleć o dodatkowym zabezpieczeniu jak ukryte odcięcie zapłonu.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
@yerry - Ewentualnie chcieli Cię zniechęcić do kontynuacji ubezpieczenia podnosząc cenę. Czasami jest taka praktyka.
Odnośnie głównego wątku - ja planuję usunąć złącze OBD z pojazdu. Konkretniej wymienić wtyczkę na inną i na drugim końcu dać oryginalny wtyk. Oczywiście po podpięciu tej "przejściowki" ma to działać normalnie.
Odnośnie głównego wątku - ja planuję usunąć złącze OBD z pojazdu. Konkretniej wymienić wtyczkę na inną i na drugim końcu dać oryginalny wtyk. Oczywiście po podpięciu tej "przejściowki" ma to działać normalnie.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Ale @yerry - w zeszłym roku w Małopolsce nie skradziono żadnej Insigni. Specjalnie sprawdziłem. Było kilka Opli (Vectra i Astra), ale to dosłownie kilka sztuk i dwie, czy trzy odzyskano (info od osoby prowadzącej statystyki). Generalnie u Ciebie skradziono 505 pojazdów, a odzyskano 108. Swoją drogą najmniejsza chyba skuteczność w Polsce. Opel nawet nie łapie się do statystyk. Tym bardziej Insignia.yerry pisze:Niestety już nie. Wczoraj robiłem kontynuację ubezpieczenia, jakież było moje zdziwienie gdy na pytanie dlaczego AC nie jest tańsze, a nawet droższe niż w ubiegłym roku, dostałem odpowiedź że ta marka poszła w górę na liście najchętniej kradzionych aut i ubezpieczyciel podniósł stawkę ze względu na wzrost ryzyka.
Tyle off-top.
Co do zabezpieczeń, aby pozostać w temacie. Polecam zwykły przełącznik (tylko taki trochę większy), zamontowany na +12V stacyjki, schowany pod tapicerką gdzieś przy nogach kierowcy. Normalnie go nie widać, ale wiesz gdzie jest i przy wsiadaniu, czy wysiadaniu wystarczy docisnąć tapicerkę w wiadomym miejscu. Sprawdzone kilkukrotnie, w różnych pojazdach - proste a skuteczne.
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
Czasem najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne. Tak sobie myślę, najlepsze zabezpieczenie to takie, które zrobisz sobie sam w garażu;p
- rataj73
- Zapaleniec
Wszystko fajnie tylko jak nie wciśnie się przycisku przed włączeniem zapłonu to posypie błędami bo w insigni prawie wszystko jest monitorowane can-em. Chyba tylko sterowanie samym rozrusznikiem i to dopiero za przekaźnikiem nie wywali błędu bo przed na pewno - sprawdzone .
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Rozrusznik sterowany jest z BCM +ECU wiec można odciąć przewód stacyjki z pozycji rozruch. Do tego porzemieniac piny w OBD lub całkiem przenieść gniazdo. To powinno znacznie utrudnić sprawę. Co prawda jeżeli ktoś będzie uparty to i tak prędzej czy później obejdzie to.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
tombartosz
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto:
Ze swojego doświadczenia dodam, że odcięcie rozrusznika nie jest przeszkodą dla złodzieja. Taki od razu wie, że nie kręci a powinien, więc nie szuka odcięcia tylko podaje napięcie bezpośrednio z akumulatora na rozrusznik, to samo tyczy się pompy paliwa - wprawny złodziej słyszy, że pompa nie pracuje - podaje kablem napięcie bezpośrednio na pompę. Na amatora to fabryczny immobilizer wystarczy.
Niektórzy chwalą sobie odcinanie paliwa elektrozaworem - złodziej nie wie gdzie jest elektrozawór a nie ma czasu przeglądać przewodów paliwowyc więc odpuszcza. Jeśli sterowanie zamknie zawór np. 15-20s po nieuprawnionym rozruchu to złodziej zdąży odjechać z miejsca i "problem" zastanie go już w ruchu drogowym.
Ja od siebię polecę blokadę skrzyni biegów. Jak "profesjonalista" widzi na parkingu auto z blokadą i podobne bez to jasnym jest które wybierze a obok którego tylko przejdzie.
Niektórzy chwalą sobie odcinanie paliwa elektrozaworem - złodziej nie wie gdzie jest elektrozawór a nie ma czasu przeglądać przewodów paliwowyc więc odpuszcza. Jeśli sterowanie zamknie zawór np. 15-20s po nieuprawnionym rozruchu to złodziej zdąży odjechać z miejsca i "problem" zastanie go już w ruchu drogowym.
Ja od siebię polecę blokadę skrzyni biegów. Jak "profesjonalista" widzi na parkingu auto z blokadą i podobne bez to jasnym jest które wybierze a obok którego tylko przejdzie.
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
Taa, blokada skrzyni - jakiś czas temu oglądałem w telewizorni jak sobie z tym radzą - parę sekund i po problemie.
- maciejdm1
- Użytkownik
- Auto: Insignia fl
- Miasto: Głogów
- Otrzymał piwo: 5 razy
Witam. Odgrzeję temat.
Czy jest możliwość zastosowania przełącznika do wtrysków paliwa? Nie znam się za bardzo na tym , po prostu odcinam zasilanie elektryczne wtrysków ukrytym przełącznikiem. Czy to może działać?
Pozdrawiam.
Czy jest możliwość zastosowania przełącznika do wtrysków paliwa? Nie znam się za bardzo na tym , po prostu odcinam zasilanie elektryczne wtrysków ukrytym przełącznikiem. Czy to może działać?
Pozdrawiam.
- rataj73
- Zapaleniec
Będzie działać każde odcięcie , tylko trzeba pamiętać że jak nie wyłączysz odcięcia przed włączeniem zapłonu będzie sypało błędami.
- maciejdm1
- Użytkownik
- Auto: Insignia fl
- Miasto: Głogów
- Otrzymał piwo: 5 razy
Czy wiesz dokładnie jak/gdzie przeciąć instalację ? Czy przy samych wtryskiwaczach (nie wiem jak wygląda instalacja, pewnie trzeba na każdym wtrysku ciąć przewód ), czy przed sterownikiem/modułem wtryskiwaczy(wtedy jeden przewód do cięcia)? Pewnie trzeba dołożyć jakiś przekaźnik , nie znalazłem schematu instalacji do Insigni A20DTH rok 2014.