--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
Ja myślę że do cołokształtu nieszczęścia jakim jest zniszczony silnik w wyniku obróconej panewki.Swoje trzy grosze dokłada też DPF.Znakomita większość użytkowników nowych samochodów w ogóle nie zwracało uwagi na fakt wypalania i z pewnością wielokrotnie przerywali ten proces.Do tego wydłużone interwały pomiędzy wymianą oleju,niestety nawet najlepszy olej napędowy nie zastąpi oleju silnikowego.
- profek
- Użytkownik
Ja obecnie mam Liqui Moly,a wcześniej nie mam pojęcia co lał poprzedni użytkownik.Kupiłem olej filtry płukankę i heja,takiego syfu jaki zleciał z silnika mojej Iski to jeszcze nie widziałem.A moim poprzednim autem była Vectra z silnikiem diesla i tam olej już był jak gnój,ale tutaj to byłem w szoku.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
No i ten zasyfiony olej miał chronić Twój silnik
W dieslu nie ma opcji zawsze będzie syf a jak jest dpf to jest jeszcze weselej 
-
2nec
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto:
Tomek ma tutaj pewnie sporo racji dlatego teraz po remoncie zaleje albo Liqui i bede wymienial co 8-10 tys km plus plukanka a co 50-60 tys km kontrola panewek taki mam plan bo iska to /cenzura/ autko bardzo dobrze mi sie nim jezdzi szkoda ze na mnie tez to trafilo ale gdzies z tylu glowy mialem tego świadomość także ... cza robić i jeździć 
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
@tomek evo zarzucasz mi pisanie bzdur. Szkoda tylko, że nie rozumiesz tego co napisałem. Więc jak możesz zarzucić mi pisanie bzdur? To się logiki nie trzyma. Co jest wg ciebie bzdurą, że jak panewka ma wadę materiałową to i tak się zatrze nawet jak będziesz lał najlepsze oleje i płukanki? To jest wg ciebie bzdura? Sam piszesz w takim razie bzdury.
Weź zawołaj przed monitor/ekran kogoś dorosłego kto umie czytać ze zrozumieniem, aby ci wytłumaczył. Napiszę ci jeszcze raz. Jeśli panewki w insigniach mają wady materiałowe to żadne najlepsze płukanki i oleje temu nie zaradzą. Jeśli ma się zatrzeć to i tak się zatrze. I nie przekręcaj moich wypowiedzi i nie polemizuj z tym czego nie napisałem. Bo nigdzie nie pisałem o wymianie oleju co 30 tys km. Nikt z forumowiczów tego nie robi. A ty zmyślasz, że niby chcę utrzymać czystość w silniku przy wymianach co 30 tys. gdzie ja to napisałem?
Rozumiem, że ty czerpiesz swoją wiedzę z periodyków typu "Motor" gdzie przy obecnej sprzedaży nakładu za pieniądze napiszą wszystko co chcesz. Ja swoją wiedzę czerpię z życia. I z autami o przebiegu 500 tys mam częste do czynienia bez żadnych płukanek jeżdżą na castrolu po 30 tys km i się nie zacierają.
Wiem, że zaraz wkroczy moderator. Ale nie mogę tolerować sytuacji, gdy forumowicz przekręca moje wypowiedzi zarzuca mi pisanie bzdur nie umiejąc tego merytorycznie uzasadnić. I próbuje polemizować z czymś czego nie pisałem w zacytowanym moim poście.
@2nec masz automat więc tylko potwierdza to co pisałem, że dwumasa nie ma żadnego wpływu na zacieranie się silnika. Bo w twoim aucie jej nie ma.
Weź zawołaj przed monitor/ekran kogoś dorosłego kto umie czytać ze zrozumieniem, aby ci wytłumaczył. Napiszę ci jeszcze raz. Jeśli panewki w insigniach mają wady materiałowe to żadne najlepsze płukanki i oleje temu nie zaradzą. Jeśli ma się zatrzeć to i tak się zatrze. I nie przekręcaj moich wypowiedzi i nie polemizuj z tym czego nie napisałem. Bo nigdzie nie pisałem o wymianie oleju co 30 tys km. Nikt z forumowiczów tego nie robi. A ty zmyślasz, że niby chcę utrzymać czystość w silniku przy wymianach co 30 tys. gdzie ja to napisałem?
Rozumiem, że ty czerpiesz swoją wiedzę z periodyków typu "Motor" gdzie przy obecnej sprzedaży nakładu za pieniądze napiszą wszystko co chcesz. Ja swoją wiedzę czerpię z życia. I z autami o przebiegu 500 tys mam częste do czynienia bez żadnych płukanek jeżdżą na castrolu po 30 tys km i się nie zacierają.
Wiem, że zaraz wkroczy moderator. Ale nie mogę tolerować sytuacji, gdy forumowicz przekręca moje wypowiedzi zarzuca mi pisanie bzdur nie umiejąc tego merytorycznie uzasadnić. I próbuje polemizować z czymś czego nie pisałem w zacytowanym moim poście.
@2nec masz automat więc tylko potwierdza to co pisałem, że dwumasa nie ma żadnego wpływu na zacieranie się silnika. Bo w twoim aucie jej nie ma.
- profek
- Użytkownik
U kolegi 2nec silnik obrócił panewkę za pewne z powodu ignorancji poprzedniego właściciela który kompletnie nie dbał o to auto.Dopiero tak na prawdę zaczęliśmy powoli ogarniać różne tematy,niestety silnik zdążył się poddać nim się za niego wzięliśmy.A to z powodu charakteru pracy kolegi. Jak już pisałem myślę że doszukiwanie się wad materiałowych jest bez sensu,a to z tego powodu że silniki stają w okolicach przebiegu 200 K.Gdyby teoria o wadzie miała potwierdzenie to już po 100 silnik stawałby dęba.Przynajmniej ja o takim przypadku nie słyszałem.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
To ciekawe, wychodzi na to, że wszyscy ignorują podobnie i silniki zacierają się w okolicach 200 tys. Zabawne ale sam chcąc wykluczyć wadę materiałową podałeś argument za nią. Czyli podobny przebieg wystąpienia usterki. No chyba, że chcesz podjąć się obrony teorii, że wszyscy poprzedni właściciele jednakowo nie dbają o auta doprowadzając do awarii przy około 200 tys km.
Ja nie doszukuje się żadnych wad materiałowych. Rozpatruję tylko taką opcję pisząc raz po raz "jeżeli". Tak naprawdę nie wiadomo dlaczego niektóre auta się zacierają a inne nie. Ale znam przykład silnika 1,9 tdi BXE, gdzie wadę panewek ewidentnie potwierdzono. Była to wada polegająca na tak zwanym łuszczeniu się panewek. Występowała przy przebiegach od około 120 tys nawet do 180 tys. A ja miałem 1,9 tdi BXE z znaną mi historią od nowości jechany do 280 tys km na LL na castrolu i się mi do 315 tys km nie zatarł.
Ja nie doszukuje się żadnych wad materiałowych. Rozpatruję tylko taką opcję pisząc raz po raz "jeżeli". Tak naprawdę nie wiadomo dlaczego niektóre auta się zacierają a inne nie. Ale znam przykład silnika 1,9 tdi BXE, gdzie wadę panewek ewidentnie potwierdzono. Była to wada polegająca na tak zwanym łuszczeniu się panewek. Występowała przy przebiegach od około 120 tys nawet do 180 tys. A ja miałem 1,9 tdi BXE z znaną mi historią od nowości jechany do 280 tys km na LL na castrolu i się mi do 315 tys km nie zatarł.
- profek
- Użytkownik
Ja nie mówię że wszyscy,ale moim zdanie choć oczywiście mogę się mylić gdyż nie jestem metalurgiem nie doszukiwałbym się wad które ujawniają się po bądź co bądź sporym przebiegu.A ilu z nas użytkuje to auto od nowości?Ilu z nas od początku wie kiedy wypala się DPF,ilu nie ufa producentowi który mówi że olej zmieniamy co 30K?Ilu z nas w końcu na zawsze sprawne wszystkie świece żarowe które niestety mają wpływ na częstotliwość wypalanie filtra i BCM nie informuje kierowcy o tym że akurat sobie dogrzewa komory spalania?Ja raczej doszukiwałbym się wady konstrukcyjnej,w tym silniku panewki nie mają zamka podczas gdy teoretycznie ten sam silnik stosowany w Alfie Romeo ma zamki na panewkach.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2017, o 21:02 przez profek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
No właśnie to jest to. Każdy z nas ma jakieś swoje zdanie i wizję. Wada materiałowa, nie dbanie, uszczelka smoka. To jest takie nasze gdybanie. Zatarty silnik należało by poddać badaniom wykonanym przez fachowców. A jaki użytkownik to zrobi, Gdy już i tak na głowie ma kupę kosztów i problemów?
Ja nie twierdzę, że na 100 % wada. I na forum 100 % pewnej odpowiedzi na ten problem nie znajdziemy.
Wychodzi na to, że kupując kilkuletnią insignię cdti z nieznaną historią należy nie tyle skupić się na wymianie uszczelki smoka ile na panewkach a uszczelka przy okazji.
Pozostaje jeszcze ten nieszczęsny czujnik pokazujący ciśnienie oleju już od 0,3 bara. Co jest ewidentnie zbyt małym. I opóźnia ostrzeżenie kierowcy o złych rzeczach dziejących się w silniku.
Ja nie twierdzę, że na 100 % wada. I na forum 100 % pewnej odpowiedzi na ten problem nie znajdziemy.
Wychodzi na to, że kupując kilkuletnią insignię cdti z nieznaną historią należy nie tyle skupić się na wymianie uszczelki smoka ile na panewkach a uszczelka przy okazji.
Pozostaje jeszcze ten nieszczęsny czujnik pokazujący ciśnienie oleju już od 0,3 bara. Co jest ewidentnie zbyt małym. I opóźnia ostrzeżenie kierowcy o złych rzeczach dziejących się w silniku.
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
obracające panewki to nie tylko problem w Oplu. W Renault 1.9dci 120 KM problem z panewkami jest znany zwłaszcza na czwartym cylindrze ,przez niedostateczne smarowanie panewka łapie z czasem luz , silnik 130 KM z tymi samymi panewkami dostał wydajniejszą pompe i problem wyraźnie zmalał .Powróce do pytania o łopatkową pompe oleju z elekrozaworem stosowaną w autach z start-stop , czy ktoś z tą pompą na tym forum lub innym miał problemy z panewkami.
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Mógłbyś podrzucić zdjęcie takiej pompy łopatkowej od insignii. Bo jakoś nie mogę znaleźć.
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
łopatkowa
zębata
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Na to pytanie może odpowiedzieć jedynie mechanik. Wątpię aby zwykły laik/właściciel oglądał części silnika i sprawdzał jaka jest pompa w jego silniku będąc wkurzony po zatarciu. Ale jeśli faktycznie od 2012 roku pompę zmieniono. To być może Opel czy tam Fiat jako konstruktor silnika słyszał o problemie z zacieraniem się. Silniki z łopatkową pompą tez mają kod DTH? Czy już inny? Czy auta z przed 2012 roku miały system start stop? Bo być może to on wymusił zmianę pompy i zaworu a nie problem zacierania się silników?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2017, o 06:02 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
2Nec , był Liqui Moly 4600 5w30 , jest Milleres EE 5w40 80 proc autostrada zmieniam co 15 tyś , była 4aż płukanka przy zmianie uszczelki i teraz żadnych dodatków , sam olej.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie łopatkowej pompy. Na jakich panewkach zacierają się te silniki bo mi się wydaje, że w większości na głównych a nie korbowodowych? A przecież główne są lepiej smarowane niż korbowodowe, bo pierwsze dostają olej z magistrali w bloku.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Profek ma rację, autko posiadam mniej więcej od marca jak zacząłem ogarniać posty forumowe i czytać na co zwracać uwage na wady i na to co wymieniać to niestety było już za późno, miałem wymienić uszczelke i zerknąć na panewki ale po urlopie jednak serducho zatarło się w drodze na urlop (na lotnisko) nic się na to nie poradzi koszta sie wygenerowały tylko bardziej się teraz zastanawiam skoro zostanie mi wstawiony nowy słupek z nową pompą oleju z przełożonymi podzespołami prawdopodobnie wymienie odrazu rozrząd mimo iż był wymieniany 50tyś km temu to czym go zalać jakim olejem i jak o niego najlepiej dbać jak wczoraj pisałem w planach mam wymiane oleju co 8-10tyś km robić płukanki i kontrolować panewki czy coś pominąłem? Coś powinienem kontrolować bardziej?
-
azjata1
Napisz ile Cie ta impreza kosztowała z silnikiem, no i czy zdążyłeś na samolot ![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Zdążyłem na samolot jechałem jeszcze pare dobrych kilometrów na awarii i dojechałem ale powrót na lawecie nie bedę ryzykował a o kosztach napisze jak naprawie