--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

Post autor: hubertus » 17 cze 2017, o 07:54

Tak powstają forumowe teorie, które nie mają nic wspólnego z realem. Jeszce raz ci napiszę zacierają się i automaty które nie mają dwumasy. A to, że może mniej ich jest wynika z tego, że i na rynku jest ich mniej ogólnie w Polsce np.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Gregs » 17 cze 2017, o 08:44

takisobie pisze:podobno w 2012 powiększyli niektóre kanały olejowe , a w silnikach z łopatkową pompą i elektrycznym zaworem regulacji ciśnienia problem wystąpuje rzadziej
Możesz podać jakieś źródło tej informacji?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 17 cze 2017, o 08:55

Widzisz z przodu słowo "podobno"? W automatach się mniej zacierają silniki, w 2012 roku podobno coś zmienili. Nic dodać nic ująć idziemy do celu i już wkrótce poznamy prawdę.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 17 cze 2017, o 11:01

Ale słowo "podobno" musi mieć jakieś źródło, które wymaga potwierdzenia. "Podobno" nie usprawiedliwia wyssanej z palca plotki. To tak jakbym napisał, ze na kołach 17" podobno nie występuje obracanie panewek. Jest to bzdurą i słowo "podobno" nie usprawiedliwia bzdury.
Dlatego pytałem o źródło tego "podobno" aby potwierdzić w innym miejscu.
Ja słyszałem w ASO, że w poliftowych Insigniach zastosowano inną gumę w uszczelkach smoka, ale nie jest to potwierdzone z innych źródeł, dlatego nie wierzę w to "podobno".
Ostatnio zmieniony 17 cze 2017, o 11:02 przez Gregs, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto: DE

Post autor: takisobie » 17 cze 2017, o 11:01

@Gregs jeśli chcesz coś czarno na białym potwierdzonym przez Opla to cię rozczaruju :lol:
są to jakieś punkty zaczepienia przeczytane na innych forach które można dalej weryfikować , od czegoś trzeba zacząć ;)
dlatego jest słowo "podobno"

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 17 cze 2017, o 11:09

Czyli kłamstwo powtarzane 100 razy ma być prawdą? Dlatego pytam o źródło, aby (w miarę możliwości) zweryfikować tą (dobrą) wiadomość (a może fake news?).

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik

Post autor: takisobie » 17 cze 2017, o 11:18

wrzuć na bęben i weryfikuj , w ' o Monzolu gostek napisał że pachnie inaczej i uwieżyłeś , tu na forum piszą że pachnie tak samo i nie wierzysz.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 17 cze 2017, o 11:37

Słowo podobno dyskwalifikuje daną wiadomość. Bo z góry widać, że jest to plotka bez konkretnego źródła i dowodu. Bo potem ktoś to przeczyta i za kilka miesięcy napisze już bez podobno, że po 2012 roku coś poprawili. Ale czy to prawda nie wiadomo. Tak rodzą się plotki. A potem komuś auto z 2013 roku się zatrze i będzie zonk. Bo podobno zmienili. Taki jest sens tej dyskusji.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 17 cze 2017, o 11:50

Oczywiście @hubertus masz rację w 100%. Dlatego jak napisałem, że usłyszałem w ASO o poprawieniu uszczelki smoka w wersjach poliftowych. Nie podali konkretów, dlatego wypadałoby włożyć to między bajki (tak jak doniesienie Kolegi @takisobie).
Podsumowując: Dopóki nie potwierdzą zmiany w kanałach olejowych osoby zajmujące się remontem silników można podać, że podobno jest to kłamstwem.

Bodex

Post autor: Bodex » 17 cze 2017, o 12:44

Zaczynają sie słowne przepychanki .

No to jakie macie pomysły by zaradzić problemowi .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik

Post autor: takisobie » 17 cze 2017, o 12:49

Panowie jeśli będziemy do wszystkiego tak podchodzić to wpisów na forum będzie z 90% mniej . jaki olej ,opony ,czy część jest lepsza trzeba będzie podepszeć czarno na białym badaniami, większość to tylko gdybanie ale oto w tym chodzi żeby plotki lub niepewne wiadomości sprawdzać potwierdzać lub korygować są rzeczy prawdopodobne i nie widzę nic w tym złego żeby otym pisać z dopiskiem "podobno" "prawdopodonie"

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 17 cze 2017, o 13:07

I na tym zamknijmy temat "podobno", proszę o powrót do merytorycznych wypowiedzi w wątku
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 17 cze 2017, o 14:05

Bodex pisze:Zaczynają sie słowne przepychanki .
No to jakie macie pomysły by zaradzić problemowi .
Obawiam się, że nie zaradzimy temu. Możemy tylko zmniejszyć prawdopodobieństwo.
Przyczyn jest mnóstwo. Pozwolę sobie wymienić kilka bardziej i mniej prawdopodobnych :D
Na część z nich mamy wpływ, a na inne niestety wpływu nie mamy.
1. Jakość oleju (fakt niepodważalny). Kiepski olej zostawia nagar i zwęża kanały olejowe. Poza tym sławny film olejowy.
2. Częstotliwość wymiany oleju i dbanie o jego ilość w silniku (niby producent wydłuża interwały, ale wydaje się to "planowanym postarzaniem" silnika) .
3. Jakość filtra oleju, przy czym los może sprawić, że trafi nam się wadliwa sztuka nawet renomowanej firmy. Chodzi tu nie tyle o jakość materiału filtrującego, tylko o zawór bezpieczeństwa (tzw. bypass), który puszcza olej przy wzroście oporu w filtrze (np. z powodu zmniejszonej przepuszczalności tworzywa filtrującego). Jeżeli zawór się zatnie może dojść do niskiego ciśnienia w układzie pomimo prawidłowego wskazania czujnika, bo czujnik ciśnienia oleju jest przed filtrem.
4. Stan uszczelki smoka (temat "morze").
5. Rodzaj eksploatacji (głównie chodzi o tzw. "zarzynanie silnika", bo trudno zabronić komuś jeździć po mieście, czy autostradzie z dużymi prędkościami)
6. DPF. Przerywanie wypalania rozcieńcza olej paliwem (brak fabrycznej informacji o tym że się DPF wypala powinno być karalne). Dlatego dioda lub aplikacja powinna być obligatoryjnie stosowana.
Jest jeszcze kilka (według mnie wątpliwych przyczyn).
1. Lokalizacja DPF powoduje przegrzewanie się okolicy panewek 4 cylindra co jest przyczyną , że one się najczęściej uszkadzają. Mało prawdopodobne, bo panewki są wewnątrz kadłuba. Oddzielają je od DPF ściany bloku, płaszcz wodny, olej. A ponadto kanały olejowe są wewnątrz wału korbowego. Czyli punktowe przegrzewanie się panewek 4 cylindra raczej jest mało prawdopodobne. Raczej wpływ na to może mieć jakaś wada konstrukcyjna kanałów olejowych powodująca gorsze smarowanie akurat na ostatnim cylindrze.
2. Jakość materiału panewek. Mało prawdopodobne, bo panewki w sprawnym silniku nie powinny dotykać do wału (oddzielone są poduszką olejową).
3. Uszkodzone koło dwumasowe. Część silników diesla fabrycznie nie ma koła dwumasowego. Poza tym wcześniejsze objawy uszkodzenia dwumasy są wyraźne.
4.Chip tuning. Niby wzrost mocy i momentu niekorzystnie wpływa na panewki. Z drugiej strony wersja biturbo ma 195Km i 400Nm i jakoś jeździ.
Jak komuś coś jeszcze wpadnie do głowy, to proszę dodawać.

Bodex

Post autor: Bodex » 17 cze 2017, o 18:39

Dodałbym do tego styl jazdy , miejskiej z manualem , 4 bieg i przeważnie nie zmienia tylko od dołu 1, tys Rpm depta i auto jedzie.
Chyba że go światła złapią a i tak rusza ze świateł krótka zmiana 1,2,3 .

Nawet automat jednym przypadku , gdy wjeżdża stromo na parking na galerii handlowej jadąc ślimakiem na 4 piętro chce 2 biegiem z 1200 Rpm wjechać szarpie jak cholera.
To już z góry wymuszam pierwszy bieg i te 2 tyś kreci.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 17 cze 2017, o 21:08

Bzdury piszesz. Tylko ostatni idiota mając 1 tyś obrotów próbowałby wcisnąć gazu i jechać. Benzyną nie da rady,a gdzie dieslem. Co do automatu to chyba tylko Twój ma takie dziwne zachowanie. Jakoś mnie benzyna i dziesel w automacie nigdy nie szarpał w żadnych warunkach. Zawsze zmienia bieg na odpowiedni

-- 17 cze 2017, o 21:10 --

Ale to tak Jak od dwumasy i chipa padają panewki

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 18 cze 2017, o 01:40

@Norbi333, to mi się już udało spotkać ostatniego idiotę. Dobrze, że tylko parę km mnie po mieście podwoził, bo chyba uciekłbym przy pierwszej okazji. Dorosły facet po 40, a katował auto niemożebnie. Jazda 1200-1300 rpm i nie wiem po co mu w ogóle były 1. i 2. przy ruszaniu, bo zaraz wbijał trójkę. Co on się nawachlował. A jak trzeba było dodac gazu, to oczywiście na czwórce z totalnych nizin. Najważniejsze dla niego było rozmawiać przez telefon, a Clio dCi dostawało po tyłku. Długo nie posłuży, to firmówka, ktoś potem kupi i się zdziwi. Zgrzytałem zębami, ale że to nie był mój kolega tylko przypadkowy człowiek z firmy, to dałem se na luz z uwagami.

M.

Bodex

Post autor: Bodex » 18 cze 2017, o 05:24

norbi333 pisze:Bzdury piszesz. Tylko ostatni idiota mając 1 tyś obrotów próbowałby wcisnąć gazu i jechać. Benzyną nie da rady,a gdzie dieslem. Co do automatu to chyba tylko Twój ma takie dziwne zachowanie. Jakoś mnie benzyna i dziesel w automacie nigdy nie szarpał w żadnych warunkach. Zawsze zmienia bieg na odpowiedni

-- 17 cze 2017, o 21:10 --

Ale to tak Jak od dwumasy i chipa padają panewki
Mało widziałeś i mało wiesz

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 18 cze 2017, o 07:39

Jak czytam to aż strach jeździć rozwiązanie jest proste trzeba sprzedać auto ;) bo nawet od dwumasy może paść panewka, już nie mówiąc od dołu gaz dam i też pada, co nie zrobisz to pada hehe.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 18 cze 2017, o 08:52

wassermann pisze:@Norbi333, to mi się już udało spotkać ostatniego idiotę. Dobrze, że tylko parę km mnie po mieście podwoził, bo chyba uciekłbym przy pierwszej okazji. Dorosły facet po 40, a katował auto niemożebnie. Jazda 1200-1300 rpm i nie wiem po co mu w ogóle były 1. i 2. przy ruszaniu, bo zaraz wbijał trójkę. Co on się nawachlował. A jak trzeba było dodac gazu, to oczywiście na czwórce z totalnych nizin. Najważniejsze dla niego było rozmawiać przez telefon, a Clio dCi dostawało po tyłku. Długo nie posłuży, to firmówka, ktoś potem kupi i się zdziwi. Zgrzytałem zębami, ale że to nie był mój kolega tylko przypadkowy człowiek z firmy, to dałem se na luz z uwagami.

M.
Zawsze się trafi jakiś zwłaszcza, że firmowym to i ma gdzieś auto,bo firma za wszystko płaci, a co 2-3 lata zmiana auta. Automat w biturbo po lifcie jak dla mnie również bardzo nisko zmienia biegi, ale brak dwumasy.

-- 18 cze 2017, o 08:54 --
Bodex pisze: Mało widziałeś i mało wiesz
Za to Ty wszystko wiesz,widzialeś i miałeś :lol:

Głodny

Post autor: Głodny » 18 cze 2017, o 09:46

Zwyczajnie trzeba dbać o dobry olej w silniku, jego poziom i okres wymiany, jeździć poprawnie, wymiana uszczelki wedle uznania jedni wymieniają inni nie. Ja wymieniłem. Póki co nie musiałem zbyt wiele inwestować w ten samochód i mam nadzieję, że tak pozostanie :)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”