--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia 2017 - next generation

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
aallen

Re: Insignia 2017 - next generation

Post autor: aallen » 23 maja 2017, o 11:40

Mnie zaczyna sie podobać,czuć powiew świeżości
dobrze napisane. Powiew. W przypadku poprzedniej to był huragan Katrina :)
Sterowanie radia to chyba kwestia przyzwyczajenia.Tak samo miejsce na kubki nie czepialbym sie nie kazdy z tego korzysta.
To prawda aczkolwiek coś co można było wybaczyć poprzedniej generacji przy tak sporej reklamie nowej, nie ma się co dziwić że oczekiwania są olbrzymie :) Oczywiście wiadomo kwestie takie jak umiejsowienie miejsca na kubki itd to kwestia indywidualna ale tej klapy im nie wybaczę. Nie dość że wciskasz znaczek i masz kontakt z lakierem non stop zostawiając ślady to musisz sam podnieść. Nie ma nigdzie chwytu. Podobny facepalm był w Astrze H Sedan ale tam z kolei nie było nawet przycisku :)

Co do designu z kolei moim skromnym zdaniem powinien on być konsekwentny. Jeżeli przód jest na maksa ostry i zadziorny to tył nie powinien być zwiewny i smukły (z opc line jeszcze jako tako w miarę wygląda) Dodatkowo przy całej posturze auta wydaje się nieproporcjonalny do reszty. To tak jakby ktoś był ładnie zbudowany klatka - brzuch a miał bardzo kiepskie ręce oraz nogi. Nie wiem może tylko ja tak to widzę. Zresztą nie ma co tu pisać o całym aucie. Wystarczy spojrzeć na felgi zaproponowane do tych "podstawowych wersji". Widziałem to na żywo i nie chciało mi się wierzyć że to taki koszmarek jest. To też o czymś świadczy.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 23 maja 2017, o 12:00

Jak to jest, że widzimy to samo auto i mamy zupełnie przeciwstawne wrażenia..? :) Przecież to właśnie w tym modelu tył jest smukły i znacznie bardziej - jak to mówisz - zwiewny, choćby w odniesieniu do obecnych modeli.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

aallen

Post autor: aallen » 23 maja 2017, o 12:22

może miałem za duże oczekiwania :) zresztą to tylko pokazuje jak my ludzie jesteśmy inni i to fajne że każdy ma inne odczucia ale żebyśmy się dobrze zrozumieli

zgadzam się że tył nowej jest smuklejszy ale nie pasuje mi to do charakteru auta i tym bardziej do reszty jego "zamysłu". Niby wszystko się zgadza ale jakoś tak no kurde nie może mnie przekonać. Czuję się trochę tak jak patrząc na tył tego nowego Volvo. Niby fajnie a jakaś taka pustka z niego w moim kierunku bije. To już jeden z konceptów (teraz ciezko mi to znaleźć) był dużo lepszym rozwiązaniem.

Może gdyby to nie była Insignia a np. Omega 2 to wtedy nic bym nie mówił

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 23 maja 2017, o 14:50

Jak to dobrze, że nie jestem osamotniony w mojej negatywnej opinii nt. wzorów felg :) Są paskudne.
Może chodzi o to, żeby "zachęcić" indywidualnych nabywców do skorzystania z opcji Opel Exclusive, której ofertę (lakiery, tapicerki, felgi) poznamy ok. sierpnia. Pewnie można będzie mieć ładniejsze koła, ale za 2x większą dopłatą (albo i wyższą) niż w zwykłym konfiguratorze.

M.

aallen

Post autor: aallen » 23 maja 2017, o 15:31

moim zdaniem te felgi to wtopa i to nie celowa. Umówmy się czasem patrzymy na jakieś auto np. Audi A2 (nie chce urazić miłośników tego auta bo każdy znajdzie swojego amatora) i zadajemy sobie pytanie jak to możliwe że to wyszło pod znakiem audi. Trzeba pogodzic się z tym że wzór felg, auto, silnik cokolwiek może być lepszy lub gorszy i każda firma ma takie okresy. Sam fakt że te auta otrzymały takie felgi a pierwsze wrażenie jest naprawde istotne tylko utwierdziły mnie w przekonaniu że nowa Isia jako całość nie jest przełomem na miarę poprzedniej generacji. Jest po prostu rozwinięciem nowej myśli designerskiej Opla przy czym rynek niezależnie od mojej czy czyjejkolwiek innej opinii zweryfikuje sprzedażą czy ten kierunek był dobry czy nie. Oczywiście znajdzie się także grono osób które kupują nową "rzecz" niezależnie od tego co ona sobą reprezentuje (czyt. coraz to nowe "te same" iphoney).
Wydaje mi się że poprzednia Isia postawiła poprzeczkę bardzo wysoko coś jak Honda Civic VIII przez co Opel miał po prostu trudny orzech do zgryzienia i stworzył auto ładne, zgrabne ale już nie zjawiskowe (przynajmniej w mojej opinii)
Swoją Isię wybrałem odrzucając drugie auto które mi się podobało również tj. Mazda 6. Gdybym miał być teraz klientem Opla niestety ale wybrałbym Mazde 6 :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 23 maja 2017, o 15:55

Wybór między Insignią a Mazdą 6 to raczej nie powinien być wybór wg urody, tylko wg biegunowo odmiennych filozofii i, niestety, oczekiwań wobec niezawodności. Mazda przy Insignii to techniczny prymityw, poza silnikami Skyactiv. Ta prymitywność ma swoją zaletę - jest nią niezawodność.
Ale porównując poprzednią generację Mazdy 6 (GH) do Insignii, która ukazała się na rynku w podobnym czasie, to różnica jest ogromna. Mazda to taki rozbudowany gokart - siermiężne, ale pewnie prowadzące się, japońskie autko. Insignia to amerykańska krowa - ale za to stateczna, cicha i "miękka". W Maździe nie bardzo ma co się popsuć, na próżno szukać w niej wodotrysków z Insignii. Jednego Maździe zazdroszczę - fantastycznie pracującej manualnej skrzyni biegów o ewidentnie sportowym zacięciu. Ojciec ma "Szóstkę" z 2010 - 2.0 benzyna - brakuje turbo, oj brakuje, kierownica cieniutka, ergonomia idiotyczna (brak), fotele płaskie jak deska od kibla, nogi mam za długie do pedałów, ale za to biegi chodzą jak marzenie, a auto jest zwinne jak wspomniany gokarcik. Do tego auto czasami nie jeździ przez 2 miesiące (ojciec pływa), a jak je ruszę po takim czasie, to odpala w sekundę od dotknięcia... Prosta, ale niezawdona maszynka.
Niby Mazda 6 i Insignia to auta tej samej klasy (należą do wspólnego segmentu), ale tamta Mazda (GH) wydaje mi się dużo bardziej poręczna niż moja Insignia, która w mieście jest totalnie nieporadna. Nowa Mazda 6 miał być przełom - ale auto podobno głośne (co z tego, że lekkie, skoro odbyło się to kosztem wykończenia), a jak widzę felgi 19" a za nimi tarcze hamulcowe wielkości talerzyków deserowych, to trochę się uśmiecham ;) Wolę jednak pancerne wozy i oczy mi się śmieją do nowej Insignii, w której za felgami czają się duże zaciski Brembo, a w kabinie wita fotel AGR, a nie fotelik skrojony dla małego Azjaty.

M.

aallen

Post autor: aallen » 23 maja 2017, o 16:04

No tak już mam i wszystko co napisałeś to prawda. Auto w pierwszej kolejności musi mi się podobać ;) dlatego w Isie trafiłem i połączyłem jedno z drugim. Natomiast nowa napewno pancernym wozem nie jest. Stałes swoją Isia obok nowej?

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 23 maja 2017, o 21:09

Zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy.
Ma plusy i minusy ale za całokształt +
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
etac
Użytkownik
Auto: brak
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: SBE
Otrzymał  piwo: 11 razy
Kontakt:

Post autor: etac » 27 maja 2017, o 17:32

Co do zamówień. Jak ktoś ma ochotę na B20DTH + AT8, to niech szykuje się na święta Bożego Narodzenia. Ja swoje zamówione 28/02 mam dostać MOŻE po 15.09.2017.

Patrząc na realizacje zamówień, ktoś chyba nie dostosował potrzeb produkcyjnych skrzyń biegów do potrzeb rynku.

Chyba jednak rozważę ponowną wizytę w salonie Skoda. ]:->

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: piohib » 27 maja 2017, o 20:18

Niezły okres oczekiwania.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 28 maja 2017, o 07:27

Chyba popyt przerośl najśmielsze oczekiwania :-)
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 29 maja 2017, o 01:25

Wiadomo było, że na początku tak będzie
Na Superba trzeba czekać 6 miesięcy, znajomy na a4 już 6 czeka i nie ma terminu jeszcze
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
etac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: etac » 4 cze 2017, o 10:45

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 7 cze 2017, o 23:03

Dzisiaj widziałem po raz pierwszy na żywo nową Insię - od razu trzy! Stały zaparkowane pod budynkiem w warszawskim Mordorze.

Cóż... Nie powaliła mnie na kolana... Niestety, nie było "wow!"

Były: Biała, srebrna i jakaś ciemniejsza. Srebrna najładniejsza, jednak mam słabość do srebrnych i czasem białych. Wersje średnie, żadna OPC-Line. Wnętrze wyglądało na oko ciekawie, ale z zewnątrz auto mi nie podeszło. Niby ładne, ale jakieś takie /.../ za przeproszeniem. Duże, ale bez pazura. Nienaturalnie wyciągnięte i płaskie. Już wiem czego nie było w tej sylwetce - brakowało MUSKULARNOŚCI. Do tego koła 18", które są chyba za małe żeby optycznie poprawić wizerunek. Nie rozumiem braku 19" w ofercie... Jeżdżę na 19" i dają radę, momentami na styk, zależy gdzie się jeździ i po czym. Ale naleśników 20" sobie nie wyobrażam w praktycznym użyciu, choć wizualnie oczywiście byłyby pożądane.

Ale w ogóle dość dziwne uczucie - hej, to auto wygląda znajomo, ale przecież widzę je po raz pierwszy!

M.
Ostatnio zmieniony 9 cze 2017, o 10:20 przez yerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę nie używać wulgaryzmów

aallen

Post autor: aallen » 8 cze 2017, o 00:13

Niby ładne, ale jakieś takie /.../ za przeproszeniem. Duże, ale bez pazura. Nienaturalnie wyciągnięte i płaskie. Już wiem czego nie było w tej sylwetce - brakowało MUSKULARNOŚCI
+ 1

Świetnie to ująłeś :0 brakuje jej tego czegoś

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Mario » 8 cze 2017, o 07:19

W Auto Żoliborz na Rudnickiego stoi już niestety rozbita nowa Insignia - ktoś naprawdę miał pecha.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 8 cze 2017, o 13:34

Hehe szybko, ciekawe czy już potrafią ja naprawić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
etac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: etac » 8 cze 2017, o 18:18

pewnie testowali system automatycznego hamowania :D

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 8 cze 2017, o 19:33

W moim lokalnym Oplu mają Insi demo z pęknietą przednią szybą (kamyczek) i tak jeżdżą, bo podobno nie ma jeszcze tych szyb na wymianę. To tak w temacie ewentualnej naprawy nowej Insigni obecnie w Polsce.

Poza tym jednak to całkiem ładny samochód, ale fakt - najlepsza 'muskularność' była w jedynce (przed fl?). ;-)

Za to w salonie obejrzałem dwie sztuki przygotowane już do wydania klientowi:

- jedna bieda-edyszyn na kołach 16" czy 17" (to powinno być zakazane) i nawet bez składanych lusterek - ale za to (podobno) wyszła im za mniej niz 90K,

- druga już normalna za normalną kasę i ta zrobiła na mnie już dość pozytywne wrażenie szczególnie w środku z tyłu: dużo więcej tam miejsca na nogi, tylna kanapa wreszcie dość miękka i wygodna (u mnie jest z tyłu twarda ławka) i... dwa tylne miejsca podgrzewane. Mi się podobało.

Za to notka o użyciu oprogramowania open source w panelu centralnym - już mniej. ;-)

Pozdro.,
MxW.

Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 9 cze 2017, o 07:10

mxw pisze:Za to notka o użyciu oprogramowania open source w panelu centralnym - już mniej. ;-).
Dla mnie to zaleta :), tak na marginesie to wszyscy jadą na open source.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”