--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektrozawór turbiny
-
rad
Re: Elektrozawór turbiny
Witam Jestem właścicielem opla zafira c cdti silnik B20DTH ekoflex rok 2016,auto kupione w salonie.Po przejechaniu ok.4000km serwis opla zaproponował mi nieobowiązkową odpłatną wymianę oleju ponieważ silnik po takim przebiegu miał się [ułożyć]więc GM sugeruje wymianę .W trakcie wymiany oleju okazało się że z uszczelniacza prawej półosi wycieka olej,usterka została usunięta olej do skrzyni wlany prawidłowo 1,7l.W drodze do domu okazało się że silnik pracuje inaczej ,przy obrotach 2000 pojawił się dziwny dzwięk ,buczenie ,rezonans który najwyrazniej słychać po stronie kierowcy.W serwisie byłem trze razy ale oni nic nie słyszą mówią że wszystko jest o.k.Pojechałem do innego serwisu gdzie mają identyczny samochód do jazdy testowej,serwisant przyznał że tzw.buczenie występuje ,auto spędziło u nich 5h ale przyczyny nie znaleziono.Czy możliwe jest że buczenie idzie od skrzyni biegów,czy wymiany oleju.Obecnie zafira ma przebieg 12000km rezonans [buczenie] pojawia się od 1500 obrotów przy każdej zmianie biegów od 1-go biegu do 6-go i cały czas pozostaje.zjawisko to pojawia się wraz z dodawaniem gazu, na desce rozdzielczej tylko raz pokazał się komunikat awaria silnika ale po chwili zgasł.Samochód przed tymi wymianami jezdził świetnie w środku było cicho a obecnie zrobiło się głośno.Jak to możliwe żeby coś takiego pojawiło się w nowym samochodzie. Bardzo proszę o pomoc.
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
- Otrzymał piwo: 1 raz
dotknij do tego elektrozaworu ręką, jak jest dość gorący to do wymiany.
Ja mam u siebie dwa, jak zaczyna buczeć, tak właśnie sprawdzam, wymieniam i następuje cisza.
Taki szybki sposób, bez podłączania pod kompy etc pokazał mi mechanik z ASO
Ja mam u siebie dwa, jak zaczyna buczeć, tak właśnie sprawdzam, wymieniam i następuje cisza.
Taki szybki sposób, bez podłączania pod kompy etc pokazał mi mechanik z ASO
-
barthas
Pytanko temat przeczytalem w calosci.
U mnie wczesniej juz slyszalem buczenie, dzis jak zrobilo sie goraco zaczelo mnie to denerwowac.
Mianowicie.
Jadac przy okolo 2000 obrotow kiedy dodam gazu buczenie, po dojechaniu do domu na biegu jalowym tez buczy kiedy dodam gazu w okolicach 2000 obrotow. Pytanie czy do wymiany jest caly elektrozawor, czy wystarczy ten myk z filtrem paliwa dodanym ?
U mnie wczesniej juz slyszalem buczenie, dzis jak zrobilo sie goraco zaczelo mnie to denerwowac.
Mianowicie.
Jadac przy okolo 2000 obrotow kiedy dodam gazu buczenie, po dojechaniu do domu na biegu jalowym tez buczy kiedy dodam gazu w okolicach 2000 obrotow. Pytanie czy do wymiany jest caly elektrozawor, czy wystarczy ten myk z filtrem paliwa dodanym ?
-
barthas
Filterek zakładacie na gumowych weżykach? Takich jak do benzyny, czy docinacie oryginalne?
Pytanie, czy to buczenie to cos groznego czy mozna z tym jezdzic?
Pytanie, czy to buczenie to cos groznego czy mozna z tym jezdzic?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Poczytaj ten temat. Są odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania - łącznie ze zdjęciami.
-
barthas
Przeczytane, wszystko już wiem.
Proszę tylko o potwierdzenie bo ludzie piszą, że ten zawór kosztuje około 150zł, tu jest za 108, mam silnik 131km (chyba DTJ
) czy ten zawor bedzie odpowedni ?
http://allegro.pl/zawor-egr-n75-opel-in ... 56865.html
Proszę tylko o potwierdzenie bo ludzie piszą, że ten zawór kosztuje około 150zł, tu jest za 108, mam silnik 131km (chyba DTJ
http://allegro.pl/zawor-egr-n75-opel-in ... 56865.html
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Wyciągnij sobie go raptem dwie śrubki spisz numer i będziesz miał wszystko jasne
.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Panowie - czy jest możliwe podmienienie w BiTurbo jednego zaworu na drugi celem diagnostyki?
Oba zawory oryginalne firmy Pierburg, jeden 55 573 362, drugi 55 573 732 (bo na pierwszy rzut oka różnią się jedynie kierunkiem/kątem wyprowadzeń do podpięcia przewodów).
Temat jest taki, że ten pierwszy (po prawej) po każdej jeździe jest dość mocno ciepły, może nawet gorący. Błędów na komputerze brak, auto niby jeździ dobrze, ale...
Oba zawory oryginalne firmy Pierburg, jeden 55 573 362, drugi 55 573 732 (bo na pierwszy rzut oka różnią się jedynie kierunkiem/kątem wyprowadzeń do podpięcia przewodów).
Temat jest taki, że ten pierwszy (po prawej) po każdej jeździe jest dość mocno ciepły, może nawet gorący. Błędów na komputerze brak, auto niby jeździ dobrze, ale...
-
barthas
Ja mam efekt buczenia i moj po nagrzaniu silnika tez jest goracy.
Dzis zakupilem filtr, w sklepie motocyklowym, najmniejszy jaki mieli znalazlem taki :

Co mowcie nada sie?
Elektrozawor juz w drodze do mnie.
Dzis zakupilem filtr, w sklepie motocyklowym, najmniejszy jaki mieli znalazlem taki :

Co mowcie nada sie?
Elektrozawor juz w drodze do mnie.
-
krajes
Filterek zakładam na silikonowe wężyki podciśnienia. Dostępne na allegro i stronie fmic.
-
Boniu1978
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
-
lukasz2008
- Forumowicz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: UK
- Otrzymał piwo: 1 raz
-
Boniu1978
- Nowicjusz
- Miasto:
Pokombinowałem jeszcze z wężykami przy założeniu jak na zdjęciach z tego tematu zamula niemiłosiernie a jak zmieniłem orginalny wężyk ten krótki założyłem od metalowej rurki do filterka a od filterka nowy to jest o wiele lepiej. Wydaje mi się że tak jakby w ogóle nie stracił mocy. Jakby ktoś mógł sprawdzić u siebie czy jest lepiej i potwierdzić to byłbym wdzięczny.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: LDZ
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
Boniu1978
- Nowicjusz
- Miasto:
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
Boniu1978
- Nowicjusz
- Miasto:
Zdecydowanie zaworka nie słychać a przyśpieszenie jest wydaje mi się żę takie same jak bez filterka. Poprosiłbym jeszcze raz czy u was jest też bez straty mocy.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ja teoretycznie nie odczuwam spadku mocy. Może jutro sprawdzę jak przyspiesza od zera. Wiem. Nie będzie to do konca miarodajne ale mam poprzednie czasy i będę mógł w jakimś stopniu porównać czy nie ma odchyleń. Wstawia też jutro zdjęcie jak ja mam zamontowane dla porównania.
Tak to wygląda u mnie:

Ciekawe czy na zmulenie ma znaczenie wielkość filtra. Może trzeba by założyć mniejszy?
Tak to wygląda u mnie:

Ciekawe czy na zmulenie ma znaczenie wielkość filtra. Może trzeba by założyć mniejszy?