--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Obniżająca się temperatura ogrzewania

ODPOWIEDZ
olo-pl

Obniżająca się temperatura ogrzewania

Post autor: olo-pl » 2 maja 2017, o 16:10

Witam wszystkich ,mam chyba taki oto problem,ustawiajac np:ogrzewanie na 23 stopnie poczatkowo leci cieple powietrze ale z czasem leci juz zimniejsze ,jak zrobie na np:27 leci cieple ,ale tez przez jakis czas,wracam np:na 23 leci ale nie 23 a tez zimniejsze powietrze ,tak jakby poczatkowo lecialo jak nalezy a potem slabnie ,co moze byc ?samochod wchodzi na 90 stopni normalnie,nie spada temperatura na postoju itp,plynu jest jak nalezy ,co moze byc przyczyna spadku temperatury ogrzewania
czy to jakias elektronika czy cos blokuje ze zmienia sie intensywnosc grzania?robilem reset odlanczajac akumulator na pol godziny i nie pomoglo czyli w czym tkwi przyczyna ,cos sie rozprogramowalo,prosze o pomoc jezeli ktos mial podobny przypadek i z góry dziekuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2017, o 10:25 przez yerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Andrzej

Re: spadek ogrzewania

Post autor: Andrzej » 2 maja 2017, o 16:51

A jaka temperatura w samochodzie ? czy włączona klima ? czy włączony automat ?
W zależności od temperatury w aucie i czy masz ustawienie na automat i włączoną klimę to będzie dążyć do ustawionej temperatury.
Jeżeli w aucie jest 10C a ustawienie na 23C to po rozgrzaniu silnika w okolicach 50C zacznie lecieć ciepłe powietrze do wnętrza po osiągnięciu w aucie 15-18c już nie będzie leciało takie ciepłe a jak w aucie osiągnie 21C to nawet zacznie lecieć chłodne.

olo-pl

Post autor: olo-pl » 2 maja 2017, o 20:58

Temperatura taka jak teraz na zewnatrz ,bez wlaczonej klimatyzacji i bez auto,czyli mam rozumiec ze temperatura jak jest w samochodzie np:juz 23 stopnie i mam ustawione 23 stopnie to potem bedzie juz chlodzic jak dojdzie do tego pulapu?
Ostatnio zmieniony 2 maja 2017, o 21:01 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Gregs » 2 maja 2017, o 21:10

Jeżeli dodatkowo słońce nagrzeje kabinę to tak. Albo będzie wyraźnie słabiej grzało. W momencie jak temperatura ustabilizuje się, czyli ogrzewanie będzie słabsze podnieś temperaturę o 1 lub 2 stopnie. Powinno przez jakiś czas mocniej grzać aż do osiągnięcia ustawionej temperatury w kabinie. Następnie, po osiągnięciu zadanej temperatury ogrzewanie zmniejszy się.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 2 maja 2017, o 21:18

Ja mam termometr wewnątrz auta i nastawione zawsze 21 stopni zawsze włączoną klimę i zawsze automat i jak na termometrze osiągnie wewnątrz temperaturę 20 to już przestaje lecieć ciepłe powietrze a wręcz chłodne.
Także uważam że u Ciebie jest wszystko OK.

olo-pl

Post autor: olo-pl » 2 maja 2017, o 21:34

bardzo dziękuję za odpowiedz

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”