Mateo pisze: ↑15 wrz 2022, o 20:02
...
Cześć!
Mam nadzieję, Mateo, że jeszcze śledzisz forum i zobaczysz komentarz!
Jestem świeżo upieczonym właścicielem Insignii B 2017 B20Dth i chciałbym potwierdzić, że dobrze kombinuje z powyższym błędem.
Poprzedni właściciel dosłownie parę tygodni temu zrobił cały rozrząd wraz z wymianą pompy wody - dokładnie tak jak było u Ciebie. Autem nie jeździł bo poszło na sprzedaż. Zrobiłem już 600km od zakupu i w międzyczasie 4x wywaliło checka z błędem p261b i ograniczona mocą silnika. Średnio błąd wywala co ok 50-150km i podobnie jak było u Ciebie zawsze na zimnym silniku / na początku jazdy, ALE np dzień po dłuższej jeździe gdzie silnik był mocno zagrzany. Usunięcie błędu rozwiązuje problem na następne 100km. Innych błędów brak, temperatury na desce rozdzielczej prawidłowe od samego początku do końca.
I uwaga.. pompa wymieniona była na dokładnie tą samą co u Ciebie! Model graafa czy jak mu tam było. Mam wrażenie, że Twój post w 100% odzwierciedla mój problem - świeżo po rozrządzie, ta sama nowa pompa i wywalające błędy co jakiś czas p261b
No i tu pojawiają się dwa kluczowe pytania.
1. Czy myślisz że wymiana ponowna pompy na porządną Pierburg rozwiąże problem czy może być on bardziej złożony?
2. Czy dalsza jazda z obecną pompą zanim zostanie wymieniona jest bezpieczna? Temperatury od pierwszego dnia wskazują prawidłowe, realne wartości. Obieg jest, wszystko jest auto śmiga elegancko tylko czasem wywali błąd który trzeba usunąć.
Będę mega mega wdzięczny za pomoc jeśli odczytasz wiadomość. Bardzo mi zależy by doprowadzić do końca temat mojego autka żeby się cieszyć nowym zakupem! Daj znać co sądzisz i życzę miłego popołudnia. Pozdrawiam