Od zeszłego roku jestem właścicielem Insignii B z 2019 roku, silnik B20DTH, skrzynia AT8. Obecny przebieg to 195 000 km, z czego 35 000 km przejechałem osobiście. Auto od początku sprawuje się dobrze, jednak od kilku miesięcy zmagam się z problemem częstego wypalania DPF - prawodpobnie wcześniej nie zwracałem na to uwagi.
Obserwacje i objawy:
Wypalania DPF występują co 80–180 km, mimo że ok. 70% mojej jazdy to drogi ekspresowe.
Po dolaniu dodatku Liqui Moly do czyszczenia DPF udaje się czasem przejechać 200 km bez wypalania.
Podczas spokojnej jazdy po drogach krajowych (do 90 km/h) również udało się raz osiągnąć ponad 200 km między wypaleniami.
Aplikacja OPL Monitor pokazuje dziwne skoki zapełnienia DPF – na odcinku 5km na zimnym silniku przy dojeździe do pracy np. z 50% do 25% w trakcie jazdy, a potem nagły wzrost do 65%. Szybkie zapłenianie odbywa się często jak silnik nie osiągnie temperatury roboczej - potem to zapełnianie spowalnia.
Czujnik różnicy ciśnień pokazuje:
jałowy bieg: wartości prawidłowe tj 0-1kpa
przy obciążeniu: 2–6 kPa,
przy mocnym przyspieszaniu: do 24 kPa,
przy jeździe autostradowej (120–140 km/h): 2–8 kPa.
Dotychczasowe działania serwisowe:
Marzec 2025: wymiana rozrządu (pasek + łańcuch).
Czyszczenie wtryskiwaczy – trzymają parametry.
Czyszczenie DPF – przepływ powietrza 365 m³/h (~95% wartości fabrycznej), uznano za wystarczająco czysty.
Wymienione elementy:
zawór EGR (szarpanie przy 1500–2000 obr./min),
w maju 4 nowe wtryskiwacze Bosch (z kodowaniem),
czujnik różnicy ciśnień (z adaptacją),
czujnik MAP,
regeneracja turbiny,
pokrywa zaworów (pękła przy demontażu wtrysku).
Aktualny stan:
Auto pracuje idealnie: nie szarpie, płynnie przyspiesza, pracuje kulturalnie ma moc, brak błędów w ECU, brak smrodu spalin czy jakiegoś dymu z wydechu, wydech czysty bez nalotów. System AdBlue pracuje bez zastrzeżeń.
Układ dolotowy sprawdzony zadymiarką – brak nieszczelności do 0,5 bara.
Problem:
Mimo wszystkich napraw i czyszczeń, wypalania DPF nadal są zbyt częste – czasem już po 60 km. Trzech mechaników nie znalazło przyczyny, a ASO zasugerowało jedynie częstszą wymianę oleju (obecnie co 8 000 km).
Czy ktoś z Was miał podobny problem lub ma pomysł, co jeszcze warto sprawdzić? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.
PS: Jeśli potrzebne będą jakieś wykresy / logi– chętnie udostępnię.
PS2.: Jeżeli ktoś z okolic Żywca/Bielska-Białej zajmuje się diagnostyką oraz zna się na Oplach to chętnie skorzystam z usługi
Dzięki z góry za pomoc!