--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Cichnące buczenie po spuszczeniu pedału gazu

ODPOWIEDZ
Pan_guz
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: D20DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 1 raz

Cichnące buczenie po spuszczeniu pedału gazu

Post autor: Pan_guz » 13 wrz 2024, o 00:47

Cześć Panowie , imsignia b silnik D20DTH 2019r
Jestem po wymianie turbo i dpf , rury intercolera, sondy lambdy 1 , odmy i map sensora , problem jest taki , a nawet dwa. Olej sporo oleju od strony zimnej turbo i w ruze wlotowej powierza do turbo , ciśnienie z węża od odmy 0.3 bara , układ dolotowy szczelny, ciśnienie oleju w układzie w normie ,oprócz tego oleju w dolocie jest inny objaw dziwny dość, po dodaniu gazu na biegu jałowym i spuszczeniu nogi z gazu jest taki dziwny dzwiek podobny to dzwieku jak wyłączasz odkurzacz i ten dzwiek buczenia tak samo cichnie , na biegu jałowym przy obrotach ok 850 tego dzwieku nie ma . Dziwne, mechanik rozkłada ręce, miał ktoś z was taki przypadek lub słyszał u kogoś coś podobnego ? Z góry dziękuję za pomoc?

Fuchs_13
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.0
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa

Re: Cichnące buczenie po spuszczeniu pedału gazu

Post autor: Fuchs_13 » 7 sty 2025, o 13:47

Witam, czy znalazłeś przyczynę dziwnego buczenia i wycia po odpuszczeniu gazu? Mam silnik b20dth i od roku dręczy mnie ten wyjący dźwięk. Dzieje się tak zarówno na biegu jałowym, jak i podczas jazdy, ale w okolicach 1700-2200 obr/min.

Pan_guz
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: D20DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 1 raz

Re: Cichnące buczenie po spuszczeniu pedału gazu

Post autor: Pan_guz » 13 sty 2025, o 02:06

Tak, rolki rozrzadu były już tak zajechane ze wydawały taki dzwiek .94k przebiegu , warto wymienić

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”