--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

B20DTH kopci na czarno

ODPOWIEDZ
KacperP98
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa

B20DTH kopci na czarno

Post autor: KacperP98 » 9 lip 2024, o 10:51

Cześć,
Insignia B, 2.0 CDTI B20DTH 2018 rok 182kkm.
Co jakiś czas samochód kopci na czarno. Nie dzieje się to zawsze, dopiero jak jej się „nazbiera” - jeśli trochę ją przegonię z gazem w podłodze i „przeczysci się” przez dłuższy czas nic się nie dzieje nawet przy gazie w podłodze, przejadę spokojnie kilkanaście / kilkadziesiąt kilometrów i znowu przy pełnym gazie kopci na czarno. Jeśli jeżdżę dłuższy czas spokojnie już przy mocniejszym dodaniu gazu widać że kopci. Widać olej na wlocie powietrza do turbosprężarki, w tym miejscu gdzie jest też dojście rurki z odmy, oczywiście olej jest też w intercoolerze - poci się nawet na łączeniu intercoolera z gumową rurą która wychodzi z dołu turbiny. Na początku były ogarnięte wtryski - samochód pojechał do firmy która je wyjęła i sprawdziła na maszynie, przywiozłem nowe wtryski które zostały zamontowane - nic się nie zmieniło. Następnie turbo zostało zregenerowane - było czuć że wirnik się delikatnie rusza - wyjąłem turbo, zawiozłem do sprawdzonej firmy która je zregenerowała, nic się nie zmieniło. Przyszła kolej na odmę której nie da się sprawdzić ponieważ jest w plastikowej pokrywie - pokrywa z odma wymieniona, nic się nie zmieniło. Został wyjęty EGR - byl na nim uszczerbek jakby wcześniej komuś upadł i widać było przedmuch spalin - EGR wymieniony, nic się nie zmieniło. Oczywiście intercooler, kolektor i wszystko inne było też czyszczone. Błędów brak.
Auto ma wyłączone adblue i wyciętego DPF-a aczkolwiek nie szukałbym tu przyczyny ponieważ wcześniej to się nie działo, również zadymienie jest zbyt duże żeby to mogło być tą przyczyną.
Może ktoś miał podobny problem albo ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny?

Paweledi123
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: B20DTH kopci na czarno

Post autor: Paweledi123 » 9 lip 2024, o 22:31

Wycięcie DPF jednym co może być przyczyną tak wszystkie te czarne dymy zostają nawet jak coś jest uszkodzone
Moja mazda też tak robi czarny dym jak dostanie buta i jedyne co mi przychodzi do głowy to uszczelniacze na popychaczach

VoyteQ
Użytkownik
Auto: INSIGNIA B
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: VoyteQ » 10 lip 2024, o 23:09

Chyba jedynie tak jak kolega wyżej napisał trzeba by zerknąć do głowicy ? Rozumiem że program nie był roboiony ? z ciekawosci po zmianie odmy dalej jest małe zachlapanie w turbinie czy totalnie sucho ?

KacperP98
Nowicjusz
Auto: Insignia B

Post autor: KacperP98 » 11 lip 2024, o 13:15

Wymiana odmy nic nie pomogła, nadal jest olej na wejściu do turba

Awatar użytkownika
Mateo
Klubowicz
Auto: INSIGNIA GS
Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: Mateo » 11 lip 2024, o 14:40

Mi kopci tez na czarno. Ale u mnie jest zrobiony program. Raczej się tym nie przejmuje. Po spaleniu 1 baku wydechy są całe czarne. Przy mocnym gazie umie zostawić za sobą czarna chmurę. Błędów nie wywala. Pod kompem też wszystko ok.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Paweledi123
Użytkownik
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Paweledi123 » 11 lip 2024, o 18:58

Ale wkurza taka sytuacja :)

OsUcH
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia Sedan
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: OsUcH » 5 gru 2024, o 13:10

Czy ktoś z Szanownych kolegów rozgryzł temat do końca? U mnie biała Insignia B 2.0 170 hp przy mocniejszym dodaniu gazu kopci na czarno i zaraz za tym cały zderzak brudny.

Awatar użytkownika
Mateo
Klubowicz
Auto: INSIGNIA GS
Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: Mateo » 5 gru 2024, o 21:50

Ale kopci cały czas czy tylko przy pewnych okolicznościach np po czyszczeniu dpf? U mnie jak skończy się regeneracja, wtedy przy mniejszym kopnięciu gazu zostawiam czarna chmurę za sobą. Po 2 takich przyspieszeniach wydech się czyści i jest spokoj do kolejnego czyszczenia filtra...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Sebastian1701
Nowicjusz
Miasto: Częstochowa
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Sebastian1701 » 19 gru 2024, o 23:10

Czy udało się kolegą rozwiązać problem z olejem w turbo i przewodzie dolotowy?

el_guapo
Forumowicz
Auto: IB Soorts Tourer AT8

Post autor: el_guapo » 22 kwie 2025, o 17:38

Ja mam na pokładzie DPF, ale od niedawna wyprogramowany adBlue.
I przed i po programie (podkreślam DPF sprawny), IB B20dth potrafi puścić dymka - warunki do wywołania jak w pierwszym poście: jazda emerycka przez jakiś czas, a następnie "but w podłoge" i ... jest czarna chmurka. Kolejny "but w podłoge" - brak chmurki, ergo. złogi wydmuchane.

Żadnych błędów, DPF wypala się poprawnie (start przy 5% zapełnienia w lecie do 11% zapełnienia zimą na krótkich odcinkach), wypala się do 1-2% wg. OPL Monitor.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”