--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Android Auto w Insignia B

IntelliLink bluetooth multimedia radio nawigacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Re: Android Auto w Insignia B

Post autor: yerry » 28 lut 2020, o 14:50

@Ursus a próbowałeś równolegle do natywnej zainstalować AA pobraną z APKMirror?
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Ursus
Nowicjusz
Auto: Insignia B 17`
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: Ursus » 28 lut 2020, o 15:06

@yerry próbowałem, ale bezskutecznie, ponieważ system nie zezwalał na instalację z nieznanych źródeł. Wiem, że gdzieś można wyłączyć to zabezpieczenie, tylko nie znalazłem na szybko i ostatecznie zdecydowałem, że najpierw wrzucę tu posta, może ktoś podpowie jeszcze inne rozwiązanie.
@Scooby pisał o aktualizacji i faktycznie jest. Moja obecna wersja to 5.0.500224. Może zacznę od tego i sprawdzę, czy coś się zmieniło?

Awatar użytkownika
Scooby
Użytkownik
Auto: Insignia B
Miasto: Grójec
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Scooby » 28 lut 2020, o 15:20

Pobierz plik apk wyskoczy komunikat i przekieruje cię żeby odznaczyć okienko i zainstalować aplikacje z innego źródła, jeśli masz android 10 to i tak nie pójdzie ci instalacja bo masz systemowo wgrany i nie da się go skasować... U mnie bez zmian...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ursus
Nowicjusz

Post autor: Ursus » 28 lut 2020, o 15:34

No właśnie pojawiał mi się komunikat, ale nie było żadnej opcji przekierowania do włączenia możliwości instalacji z innych źródeł. Dlatego zacząłem szukać ręcznie, ale nie skończyłem...
Zaktualizowałem AA, zaraz będę miał okazję się przejechać, sprawdzę i dam znać czy coś się zmieniło.

Awatar użytkownika
Scooby
Użytkownik

Post autor: Scooby » 28 lut 2020, o 15:42

Czytałeś ten komunikat? Pytam bo z tego co ja pamiętam jak instalowałem wersje 4.6 i teraz w tym tygodniu chciałem zainstalować wersje 5.0 to mi wyskoczył komunikat że niemożliwa instalacja (sam kasowałem AA) w szukaniu programów okazało się że AA było cały czas zainstalowane a co najlepsze wersja 5.0 teraz mam 5.1

JaMi
Użytkownik
Auto: Insignia B kombi
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: JaMi » 28 lut 2020, o 16:20

mam ten sam problem w P30 Pro. Miałem Androida 9 i AA w wersji 5.0. Obecnie telefon zaktualizował się do Androida 10, zaktualizowałem AA do wersji 5.1.50 i nadal występuje zawieszanie ekranu samochodowego po 1-2 minutach. Obstawiam, jak ktoś pisał wcześniej, jakieś zarządzanie telefonem, ale nie miałem czasu pogrzebać co i gdzie przełączyć

A swoją drogą, czy kolega jeździ z wentylacją ustawioną na 25 stopni? :o Ja mam na co dzień 20, w porywach 21 i nie wyobrażam sobie jak ciepło musi być przy 25 :D

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 28 lut 2020, o 17:09

Qrde chyba w samej koszulce jeździ. Ja po aktualizacji AA w nowym fonie z andkiem 10 nic nie zrobiłem i działa super, tylko nie wiem czy to nie przez to że wszystko ze starego fona zsynchronizowałem.

Awatar użytkownika
Scooby
Użytkownik

Post autor: Scooby » 28 lut 2020, o 17:14

Ja ciepło lubny jestem a nigdy nie chodzę w bluzach tylko zawsze krótki rękawek tak całą zima a do samochód jak wsiadam to zdejmuje kurtkę, zazwyczaj mam ustawione na 24 😉 dziś trochę chłodniej 😁 co do AA mi w P30 Pro działa wszyskto...

Ursus
Nowicjusz

Post autor: Ursus » 28 lut 2020, o 17:31

Scooby, ni chu chu nie pamiętam dokładnej treści tego komunikatu, ale wynikało z niego jasno, że brak jest możliwości zainstalowania apki z tego źródła i mogłem tylko go zatwierdzić klikając "ok", bez żadnej innej opcji wyboru.
U mnie po aktualizacji sprawa wygląda tak, że przejechałem bez zawiechy na nawigacji z Google maps jakieś 15min, więc już prawie świętowałem sukces, ale potem włączyłem Spotify na AA i za chwilę to co zwykle, zawias☹️.
JaMI, czy też słuchasz muzy, gdy Ci się wiesza?? Teraz już nie wiem, czy sytuacja się nieco zmieniła po aktualizacji AA, czy przyczyną zawiasów jest puszczanie muzy ze Spotify przez AA. Bardzo możliwe, że zawsze wcześniej gdy apka mi się zawieszała po ok minucie miałem włączone automatycznie Spotify, bo zawsze go słucham. To dzisiaj wyjątkowo miałem włączone radio... Ktoś ma na to jakiś pomysł?
A jeszcze jedno pytanie mam do Was - czy jak jeździcie z Google maps przez AA to komunikaty nawigacyjne brzmią ok? U mnie ewidentnie komunikaty są zniekształcone, zwykle gdy się kończą słychać wyraźne jakby zakłócenia szumem, a niektóre są urwane. Jakby był jakiś problem z przesyłaniem dźwięku...

Awatar użytkownika
Scooby
Użytkownik

Post autor: Scooby » 28 lut 2020, o 17:39

U mnie komunikaty tylko czasem utnie np za 500 metrów i "rób co chcesz'' 😂😂 ale to naprawdę rzadko. Zaraz ci poszukam gdzie odblokować telefon do instalowania aplikacji zewnętrznych...

Mam Ustawienia>Zabezpieczenia>Ustawienia dodatkowe>Instaluj aplikacje z zewnętrznych źródłem.
I na Google daj dozwolone

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 28 lut 2020, o 17:48

Ja mam komunikaty głosowe wyłączone, ale słucham muzyki z apki w AA i nic się nie wiesza.

JaMi
Użytkownik

Post autor: JaMi » 28 lut 2020, o 18:18

zbyt rzadko korzystam z AA w aucie, żeby pomóc. Dla mnie nie jest wygodnym rozwiązaniem dopinanie telefonu kablem do podłokietnika. Jaki dekiel to wymyślił....
Z tego co pamiętam, zawiechy miałem na pewno przy Spotify, jak będę miał chwilę, sprawdzę zachowanie przy samej nawigacji GoogleMaps.
Zerknąłem w ustawienia telefonu, czy czegoś tam nie da się przełączyć w kontekście AA, ale niczego nie znalazłem

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 28 lut 2020, o 18:29

Ursus pisze:Scooby, ni chu chu nie pamiętam dokładnej treści tego komunikatu, ale wynikało z niego jasno, że brak jest możliwości zainstalowania apki z tego źródła i mogłem tylko go zatwierdzić klikając "ok", bez żadnej innej opcji wyboru.
U mnie po aktualizacji sprawa wygląda tak, że przejechałem bez zawiechy na nawigacji z Google maps jakieś 15min, więc już prawie świętowałem sukces, ale potem włączyłem Spotify na AA i za chwilę to co zwykle, zawiasObrazek.
JaMI, czy też słuchasz muzy, gdy Ci się wiesza?? Teraz już nie wiem, czy sytuacja się nieco zmieniła po aktualizacji AA, czy przyczyną zawiasów jest puszczanie muzy ze Spotify przez AA. Bardzo możliwe, że zawsze wcześniej gdy apka mi się zawieszała po ok minucie miałem włączone automatycznie Spotify, bo zawsze go słucham. To dzisiaj wyjątkowo miałem włączone radio... Ktoś ma na to jakiś pomysł?
A jeszcze jedno pytanie mam do Was - czy jak jeździcie z Google maps przez AA to komunikaty nawigacyjne brzmią ok? U mnie ewidentnie komunikaty są zniekształcone, zwykle gdy się kończą słychać wyraźne jakby zakłócenia szumem, a niektóre są urwane. Jakby był jakiś problem z przesyłaniem dźwięku...
Miałem podobnie też miałem losowe zwiechy gdy słuchałem muzyki przez spotify lub tunein radio, sytuacja o tyle denerwująca że kilka razy przegapiłem manewr bo akurat zachciało mu się zawiesić. Odinstaluj całkowicie AA z telefonu oczyść pozostałości, zainstaluj ponownie najnowszą wersję, u mnie pomogło.
Ale ogólnie mówiąc AA jest jeszcze dość niestabilną aplikacją i często lubi sprawiać problemy.
Dziś z ciekawości podłączyłem u siebie i zauważyłem że przestało mi działać wywoływanie asystenta przez ok google,po naciśnięciu mikrofonu na ekranie działa, co dziwne jeszcze parę dni temu po aktualizacji do najnowszej wersji wszystko działało.

Wysłane z Galaxy S9 Obrazek

JaMi
Użytkownik

Post autor: JaMi » 28 lut 2020, o 18:42

Na Androidzie 10 nie da się odinstalować AA, jest częścią systemu

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik

Post autor: mnieteczek » 28 lut 2020, o 18:49

Rzeczywiście jest już na stałe nawet tego nie zauważyłem dopiero dwa dni temu miałem update do A10 na Galaxy S9,to w takim razie wejdź w aplikacje i wyczyść dane i cache AA ,restart telefonu i zobaczyć czy pomogło.

edit: "ok google" mi jednak działa ,ale teraz po dłuższym naciśnięciu wybierania głosowego na kierownicy,krótkie naciśnięcie wywołuje wbudowanego asystenta głosowego w aucie.

Ursus
Nowicjusz

Post autor: Ursus » 2 mar 2020, o 07:59

No to wracam do tematu...
Scooby - zmieniłem ustawienia odnośnie instalacji z nieznanych źródeł, pobrałem AA i przy próbie instalacji kończy się ona komunikatem "aplikacja nie została zainstalowana" i tyle. Podejrzewam, że jest to efekt posiadania już fabrycznie zainstalowanego AA. Mamy te same telefony, więc pytanie, w czym tkwi różnica...? A Ty masz Androida 9 czy 10? Zmieniałeś jakieś ustawienia w "opcjach programisty"? Czy po podłączeniu telefonu w samochodu zmieniasz ustawienia dla sposobu wykorzystania USB, tj. ja mam zawsze domyślnie ustawione "tylko ładowanie" i nie wiem, czy tak powinno być? Jak zmienię po zawiasie na "transfer plików" połączenie się zresetuje i czasem AA znów zadziała, po czym i tak się zawiesi, czasem nie i muszę od nowa nie tylko podłączyć telefon, ale i wyłączyć i włączyć "radio" w samochodzie. Tak już dopytuję i szukam...
mnieteczek - nie pomogło, jak się wieszał, tak się wiesza...:-(.

Awatar użytkownika
Scooby
Użytkownik

Post autor: Scooby » 2 mar 2020, o 08:15

Ja instalowałem AA z apk jak miałem androida 9, po aktualizacji na 10 jak skasowałem go to i tak już wisiał w systemie (mimo że został skasowany) po próbach instalacji ten sam problem pisałem to wyżej, obecnie mam wersje 5.1.5 jak podłączam pod przewód usb to mam zaznaczone zawsze ładowanie i transfer plików. Starałeś się zmienić port usb w podłokietniku i podpiąć pod drugi?

Ursus
Nowicjusz

Post autor: Ursus » 2 mar 2020, o 08:21

Mam tylko jeden port USB w podłokietniku. To u mnie wyświetla tylko "ładowanie plików", spróbuję pobawić się tymi ustawieniami i zobaczę, czy coś się zmieni...

JaMi
Użytkownik

Post autor: JaMi » 2 mar 2020, o 08:30

przetestowałem ostatnio mój wariant (Huawei P30 Pro z Androidem 10 i najnowszym AA). Dwa razy zawiesił się system w Oplu po około 2 minutach, za każdym razem chwilowo rozpinałem kabel łączący z autem (odpinałem wtyczkę od telefonu na 10 sekund). Za trzecim podłączeniem wszystko działało już prawidłowo przez długi czas. Skłaniam się jednak ku problemowi z kablem. Zrobię wkrótce kolejne eksperymenty z innymi kablami

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik

Post autor: mnieteczek » 2 mar 2020, o 08:52

Ursus pisze:
2 mar 2020, o 07:59
No to wracam do tematu...
Scooby - zmieniłem ustawienia odnośnie instalacji z nieznanych źródeł, pobrałem AA i przy próbie instalacji kończy się ona komunikatem "aplikacja nie została zainstalowana" i tyle. Podejrzewam, że jest to efekt posiadania już fabrycznie zainstalowanego AA. Mamy te same telefony, więc pytanie, w czym tkwi różnica...? A Ty masz Androida 9 czy 10? Zmieniałeś jakieś ustawienia w "opcjach programisty"? Czy po podłączeniu telefonu w samochodu zmieniasz ustawienia dla sposobu wykorzystania USB, tj. ja mam zawsze domyślnie ustawione "tylko ładowanie" i nie wiem, czy tak powinno być? Jak zmienię po zawiasie na "transfer plików" połączenie się zresetuje i czasem AA znów zadziała, po czym i tak się zawiesi, czasem nie i muszę od nowa nie tylko podłączyć telefon, ale i wyłączyć i włączyć "radio" w samochodzie. Tak już dopytuję i szukam...
mnieteczek - nie pomogło, jak się wieszał, tak się wiesza...:-(.
Też mam już "fabrycznie zainstalowanego" AA w systemie ,u mnie nie było problemu z zainstalowaniem aktualizacji,może po prostu próbujesz zainstalować wersję nieodpowiednią do twojego procka (arm64-v8a)?

W ostateczności jak masz root'a możesz wywalić z systemu AA,a potem zainstalować normalnie z APK ostatnią wersję.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio multimedia nawigacja”