--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Słaby odbiór DAB+
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Augustów
- Otrzymał piwo: 1 raz
Słaby odbiór DAB+
Witajcie.
Mam dziwny problem. Mianowicie, insignia b, 2018 modelowo 19, 1.5 benzyna i nie chce łapać DAB, jak złapie to gra, ale auto stać musi w miejscu, jak tylko wyłączę silnik bądź pasażer otworzy drzwi, DAB+ ginie, albo auto wyłączone nie ma DAB+, a jak ktoś z pasażerów otworzy drzwi, zaraz odbiera.
Czy jakiś moduł poszedł, czy ktoś miał podobnie?
Help!
Mam dziwny problem. Mianowicie, insignia b, 2018 modelowo 19, 1.5 benzyna i nie chce łapać DAB, jak złapie to gra, ale auto stać musi w miejscu, jak tylko wyłączę silnik bądź pasażer otworzy drzwi, DAB+ ginie, albo auto wyłączone nie ma DAB+, a jak ktoś z pasażerów otworzy drzwi, zaraz odbiera.
Czy jakiś moduł poszedł, czy ktoś miał podobnie?
Help!
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Re: Słaby odbiór DAB+
Myślę, że nie jest to wina samochodu (radia), po prostu DAB+ w Polsce dopiero raczkuje, jedynie Polskie Radio uruchomiło nadawanie, komercyjni nie podjęli pałeczki, co znacznie zatrzymało rozwój tej technologii. Nadawanie jest jednak bardzo wybiórcze i w większości lokalizacji możliwe tylko do odbioru stacjonarnego. Na mapce zasięgu (ze strony Polskiego Radia) widać, że Augustów jest nawet poza zasięgiem stacjonarnym, a o mobilności można zapomnieć.
Rozwiązaniem Twojego problemu będzie przeprowadzka np. do Olsztyna lub Białegostoku
Rozwiązaniem Twojego problemu będzie przeprowadzka np. do Olsztyna lub Białegostoku

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 17 razy
- Otrzymał piwo: 134 razy
Mając takie możliwości w tym aucie po co słuchać daba jak jest internet wszędzie ?
I tam każda stacja.
I tam każda stacja.
-
- Nowicjusz
Słuchajcie, ta mapa jest nieaktualna. W Astrze mojej żony odbiera elegancko. Byłem w Suwałkach, gdzie jest nadajnik i te same problemy o których napisałem.
Myślę, że ten problem jest gdzieś indziej, po stronie technicznej.
Niemniej jednak dziękuję za pochyleniem się nad tematem.
Myślę, że ten problem jest gdzieś indziej, po stronie technicznej.
Niemniej jednak dziękuję za pochyleniem się nad tematem.
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Mapę ściągnąłem ze strony Polskiego Radia dziś, choć może PR nie aktualizuje swoich danych. Podobne mapki znalazłem na innych forach poświęconych radiofonii... a tu masz link do źródła, czyli nadawcy TV i radia w Polsce, firmy Emitel. Masz podane listy nadajników z parametrami, nadajniki DAB+ są na dole strony: https://www.emitel.pl/strefa-klienta/od ... ry-emisji/
Ja tam nie widzę w pobliżu Twojej okolicy nadajnika DAB+, ale też szczególnie się nie wpatrywałem (może przeoczyłem), jest Giżycko, ale o dość małej mocy.
EDIT: Biję się w piersi, bo i Suwałki są, więc pewnie masz rację, że to jednak problem sprzętowy. Może coś z anteną, choć pewnie DAB+ korzysta z tej samej co FM, a stacje FM odbierają dobrze.
Ja tam nie widzę w pobliżu Twojej okolicy nadajnika DAB+, ale też szczególnie się nie wpatrywałem (może przeoczyłem), jest Giżycko, ale o dość małej mocy.
EDIT: Biję się w piersi, bo i Suwałki są, więc pewnie masz rację, że to jednak problem sprzętowy. Może coś z anteną, choć pewnie DAB+ korzysta z tej samej co FM, a stacje FM odbierają dobrze.
-
- Nowicjusz
Tak, stacje FM odbierają idealnie.
Tutaj spis nadajników w poszczególnych województwach https://dabradio.pl/multipleksy/mux-r3-polskie-radio
Tutaj spis nadajników w poszczególnych województwach https://dabradio.pl/multipleksy/mux-r3-polskie-radio
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 90 razy
- Kontakt:
Przyglądnij się ulokowaniu wzmacniaczy na bazie IA polift viewtopic.php?f=43&t=6285, może wzmacniacz do wymiany, może złącze do anteny na szybie odpięte... Instalacja antenowa DAB oznaczona jest zielonym kolorem złącz antenowych.
Moje prace: HMI2.5 i Android Auto: HMI2.5 w IntelliLink MY2014-15 Bluetooth: Bluetooth CD300 CD400 CD500 DVD800 NAVI600 NAVI900 Aktualizacja Android Auto
https://insipro.pl/
-
- Nowicjusz
Dziękuję za podpowiedź.
Coś ewidentnie mam z drzwiami pasażera. Gdy się je otwiera przy wyłączonym silniku od razu dab odbiera.
Coś ewidentnie mam z drzwiami pasażera. Gdy się je otwiera przy wyłączonym silniku od razu dab odbiera.
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: KODRĄB
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 90 razy
- Kontakt:
Nie wszystkie.
Klikając w klawisz RADIO, przełącza AM/FM/DAB (jeśli jest DAB)
Klikając w klawisz RADIO, przełącza AM/FM/DAB (jeśli jest DAB)
Moje prace: HMI2.5 i Android Auto: HMI2.5 w IntelliLink MY2014-15 Bluetooth: Bluetooth CD300 CD400 CD500 DVD800 NAVI600 NAVI900 Aktualizacja Android Auto