Witam. Modyfikacje wykonujesz na własną odpowiedzialność.
Postanowiłem już przy poprzedniej Insigni o Tunungu hamulców .
W IA miałem tarcze o średnicy przód 296 tył 292 i była to totalna porażka, zmiana na przód 321 i tył 315 poprawiło hamowanie ALE Niedosyt pozostał.
Już wtedy zamierzałem założyć lepsze zaciski na przód, w ręce wpadły BREMBO z Lanci tzw. duże brembo pod tarcze 330.
Zaciski kupione i czekały na pomysł ,zmieniłem Insignie na nowszą B ...
A tu o dziwo hamulce prawie jak w poprzedniej 321 przód i 288m tył " ?????? co pojedyncza " która potrafiła się zagotować przy jeździe po górach , a zawłaszcza w automacie.
Wreszcie przyszedł czas wymiany hamulców i pytanie co można poprawić.Zmiana ??? i na co.
Przypomniałem sobie że "walają się zaciski BREMBO "mam już zaciski, tylko jaka tarcza na przód , a co z tyłem.
Przemyślałem za i przeciw :
Przednie 345(18) czy 321(17)- felgi na lato 18 , na zimę 17 cali.
Wybierając 321 szedłem przeświadczeniem że zima ma się zmieścić, i duży dobór producentów tarcz w tym rozmiarze.
Tył 315(17) - jedyna opcja która pasuje Plug & Play.
Pojawił się problem z zaadaptowaniem zacisku do piasty o oglądając YT wpadłam na kanał DZB który nakręcił mnie w przeświadczeniu że MOGĘ ogarnąć do końca ten projekt.
Wysłałem zlecenie do dwóch firm w okolicy W-wy by zaprojektowali i wykonali takie adaptery.
Unit Racing- Marki oraz Wrk Brakes- Wołomin .Obie firmy wykonały zlecenie , tylko każda z innego materiału:
1-duraluminium ,2-ze stali.
Po zebraniu wszystkich podzespołów do modyfikacji nadszedł finałowy majowy weekend i oto efekty.
To nie jest poradnik dla laików co nie odróżniają 10 od 13.
Jeśli nie czujesz się na siłach to nie bież się za tą robotę , wykona ją prawie każdy mechanik.
Błąd i zaniedbania przy hamulcach mogą doprowadzić do tragedii.
Zacząłem od tyłu bo łatwiejszy ( nieprawda)
Po demontażu tarcz i zacisków czyścimy piasty i przystępujemy do pomiaru bicia piast i tarcz.
Teraz jak pomiary na piaście są do 0,02 a na tarczy max 0,05 zakładamy tarcze i nowe zaciski.
Podłączamy przewody hamulcowe.
Wymagane są dystanse min 15mm. Ja nabyłem ze szpilkami do wymiany i nie polecam nikomu (naprawdę kupa roboty),
lepsze będą dystanse przykręcane do oryginalnych szpilek.
Teraz bohater naszej wymiany, montaż Brembo na przodzie.
Demontujemy tarcze i zaciski, oraz czyścimy piasty.Przed czyszczeniem
i po czyszczeniu
Tak samo jak z tyłu mierzymy bicie piast i tarcz.
Teraz jak pomiary na piaście są do 0,02 a na tarczy max 0,05
Następnie musimy oszlifować uszy montażowe w zwrotnicy ze zbędnego nadlewu ( górny zrobiony , dolny jeszcze nie)
Możemy założyć adapter do zacisku i podgiąć osłonę by wlazł nowy zacisk.
Montujemy tarczę zaciski do adapterów podłączamy przewody hamulcowe i odpowietrzanie przodu i tyłu.
Wymagane są nowe przewody hamulcowe: Z przodu z innym mocowaniem , z tyłu troszkę dłuższe.
Ja zastosowałem w stalowym oplocie i wykonała je Pizza-Brakes z Warszawy : były tańsze niż Hel
Odpowietrzałem w sposób manualny i system złapał mnóstwo błędów w różnych sterownikach i bez kompleksowego kasowania błędów się nie obeszło.
Wymagane są dystanse min 15mm. Polecam dystanse przykręcane do oryginalnych szpilek.
Wnioski i spostrzeżenia:
- Zaciski pasują od :Alfa Romeo śr.tłok.40 lub 42, Lancia , Remault megane lub clio i..... wszystkie 4 tłoki Brembo Duże bez uszu do montażu do piasty
- Duża dostępność klocków do tego zacisku
- Większa responsywność układu hamulcowego
- Możliwość zastosowania koła dojazdowego (17)
Po przejechaniu 200km i dotarciu wstępnym to powiem woooooww. Tam gdzie już puchnie oryginał ma jeszcze maksymalne hamowanie.
Więcej opisze jak się naprawdę ułożą.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBREMBO - Dla każdego
- GRYF2013
- Nowicjusz
- Auto: Kombi
- Kod silnika: F20DVH
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Stoleczne
- Otrzymał piwo: 1 raz