--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

BREMBO - Dla każdego

Modyfikacje mechaniczne i wizualne, detailing i kosmetyka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GRYF2013
Nowicjusz
Auto: Kombi
Kod silnika: F20DVH
Rok produkcji: 2020
Miasto: Stoleczne
Otrzymał  piwo: 1 raz

BREMBO - Dla każdego

Post autor: GRYF2013 » dzisiaj, o 00:07

Witam. Modyfikacje wykonujesz na własną odpowiedzialność.
Postanowiłem już przy poprzedniej Insigni o Tunungu hamulców .
W IA miałem tarcze o średnicy przód 296 tył 292 i była to totalna porażka, zmiana na przód 321 i tył 315 poprawiło hamowanie ALE Niedosyt pozostał.
Już wtedy zamierzałem założyć lepsze zaciski na przód, w ręce wpadły BREMBO z Lanci tzw. duże brembo pod tarcze 330.
1.jpg
Zaciski kupione i czekały na pomysł ,zmieniłem Insignie na nowszą B ...
A tu o dziwo hamulce prawie jak w poprzedniej 321 przód i 288m tył " ?????? co pojedyncza " która potrafiła się zagotować przy jeździe po górach , a zawłaszcza w automacie.
Wreszcie przyszedł czas wymiany hamulców i pytanie co można poprawić.Zmiana ??? i na co.
Przypomniałem sobie że "walają się zaciski BREMBO "mam już zaciski, tylko jaka tarcza na przód , a co z tyłem.
Przemyślałem za i przeciw :
Przednie 345(18) czy 321(17)- felgi na lato 18 , na zimę 17 cali.
Wybierając 321 szedłem przeświadczeniem że zima ma się zmieścić, i duży dobór producentów tarcz w tym rozmiarze.
Tył 315(17) - jedyna opcja która pasuje Plug & Play.
Pojawił się problem z zaadaptowaniem zacisku do piasty o oglądając YT wpadłam na kanał DZB który nakręcił mnie w przeświadczeniu że MOGĘ ogarnąć do końca ten projekt.
Wysłałem zlecenie do dwóch firm w okolicy W-wy by zaprojektowali i wykonali takie adaptery.
Unit Racing- Marki oraz Wrk Brakes- Wołomin .Obie firmy wykonały zlecenie , tylko każda z innego materiału:
1-duraluminium ,2-ze stali.
Po zebraniu wszystkich podzespołów do modyfikacji nadszedł finałowy majowy weekend i oto efekty.
2.jpg
To nie jest poradnik dla laików co nie odróżniają 10 od 13.
Jeśli nie czujesz się na siłach to nie bież się za tą robotę , wykona ją prawie każdy mechanik.
Błąd i zaniedbania przy hamulcach mogą doprowadzić do tragedii.
Zacząłem od tyłu bo łatwiejszy ( nieprawda)
Po demontażu tarcz i zacisków czyścimy piasty i przystępujemy do pomiaru bicia piast i tarcz.
4.jpg
Teraz jak pomiary na piaście są do 0,02 a na tarczy max 0,05 zakładamy tarcze i nowe zaciski.
Podłączamy przewody hamulcowe.
32.jpg
Wymagane są dystanse min 15mm. Ja nabyłem ze szpilkami do wymiany i nie polecam nikomu (naprawdę kupa roboty),
lepsze będą dystanse przykręcane do oryginalnych szpilek.
Teraz bohater naszej wymiany, montaż Brembo na przodzie.
Demontujemy tarcze i zaciski, oraz czyścimy piasty.Przed czyszczeniem
5.jpg
i po czyszczeniu
6.jpg
Tak samo jak z tyłu mierzymy bicie piast i tarcz.
Teraz jak pomiary na piaście są do 0,02 a na tarczy max 0,05
Następnie musimy oszlifować uszy montażowe w zwrotnicy ze zbędnego nadlewu ( górny zrobiony , dolny jeszcze nie)
7.jpg
Możemy założyć adapter do zacisku i podgiąć osłonę by wlazł nowy zacisk.
8.jpg
Montujemy tarczę zaciski do adapterów podłączamy przewody hamulcowe i odpowietrzanie przodu i tyłu.
Wymagane są nowe przewody hamulcowe: Z przodu z innym mocowaniem , z tyłu troszkę dłuższe.
Ja zastosowałem w stalowym oplocie i wykonała je Pizza-Brakes z Warszawy : były tańsze niż Hel
Odpowietrzałem w sposób manualny i system złapał mnóstwo błędów w różnych sterownikach i bez kompleksowego kasowania błędów się nie obeszło.
Wymagane są dystanse min 15mm. Polecam dystanse przykręcane do oryginalnych szpilek.
31.jpg
33.jpg
Wnioski i spostrzeżenia:
- Zaciski pasują od :Alfa Romeo śr.tłok.40 lub 42, Lancia , Remault megane lub clio i..... wszystkie 4 tłoki Brembo Duże bez uszu do montażu do piasty
- Duża dostępność klocków do tego zacisku
- Większa responsywność układu hamulcowego
- Możliwość zastosowania koła dojazdowego (17)
9.jpg
Po przejechaniu 200km i dotarciu wstępnym to powiem woooooww. Tam gdzie już puchnie oryginał ma jeszcze maksymalne hamowanie.
00.jpg
Więcej opisze jak się naprawdę ułożą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
AndrzejMT
Nowicjusz
Auto: Insignia GSi F20SHT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2022
Miasto: Maków Nowy
Postawił piwo: 1 raz

Re: BREMBO - Dla każdego

Post autor: AndrzejMT » dzisiaj, o 06:02

Świetna robota 👌Jakiej marki klocki zastosowałeś?

Awatar użytkownika
GRYF2013
Nowicjusz
Auto: Kombi
Kod silnika: F20DVH
Rok produkcji: 2020
Miasto: Stoleczne
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: BREMBO - Dla każdego

Post autor: GRYF2013 » dzisiaj, o 08:27

Zestawienie klocków jakie pasują :
Klocki Przód :