--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Adaptacja akumulatora AGM. Prawda czy ściema?

Awatar użytkownika
Bexa
Nowicjusz
Auto: Insignia B 1.5 165
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Mayenne (FR)
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Adaptacja akumulatora AGM. Prawda czy ściema?

Post autor: Bexa » 12 kwie 2026, o 16:34

Witam,

W moim przypadku to nie ja wybieram ręcznie Holden – GDS2 sam rozpoznaje pojazd po VIN i przy diagnostyce pokazuje go jako Holden Commodore (to odpowiednik Insignii B na inne rynki).

Dlatego dostępne funkcje mogą się różnić w zależności od używanego sprzętu / interfejsu i wersji oprogramowania.

Co do zachowania auta po wymianie akumulatora – tak, możliwe że system sam wykrył zmianę i poprosił o adaptację szyb.

Natomiast funkcja Battery Sensor Module Learn w GDS2 jest procedurą serwisową i robi pełną kalibrację w kontrolowany sposób.

;)

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 12 kwie 2026, o 19:10

Co Ty za bzdury ciągle piszesz? Jak gds wykryje vin to pokaże jakie to auto a nie jego odpowiednik :!:
W insignii B nie ma adaptacji akumulatora. A jak masz odpowiednik insignii to napisz na forum tego odpowiednika a nie pisz bzdur tutaj.

Awatar użytkownika
Bexa
Nowicjusz
Auto: Insignia B 1.5 165
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Mayenne (FR)
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Bexa » 12 kwie 2026, o 20:10

Witam,

Nie piszę żadnych bzdur, tylko pokazuję to, co mam w swoim aucie i w GDS2 :!:

GDS2 rozpoznaje VIN, ale w przypadku platformy Global B bardzo często pojazd jest przypisany jako Holden Commodore – to normalne, bo to ten sam model na różne rynki (Insignia B / Regal / Commodore).

Co do adaptacji akumulatora – w GDS2 w module BCM jest dostępna funkcja Battery Sensor Module Learn i została przeze mnie wykonana (co widać na zdjęciach).

Jeśli u Ciebie tej opcji nie ma, to może wynikać z wersji oprogramowania albo używanego interfejsu diagnostycznego.

Widzę też, że poziom “życzliwości” na forum jest na wysokim poziomie 😉
Proszę tylko o spokojną dyskusję, bez niepotrzebnych emocji :!:
Chciałem tylko pomóc i podzielić się informacją – jeśli ma to tak wyglądać, to z mojej strony kończę dyskusję. :|

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”