--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wspomaganie parkowania - czujniki

Domelmen
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa

Re: Wspomaganie parkowania - czujniki

Post autor: Domelmen » 4 mar 2025, o 09:27

Hej podpinam się do tematu, ostatnimi czasy demontowali mi zderzak przedni bo miałem problem z parującym reflektorem i przy pierwszym deszczu pojawił się komunikat „asystent parkowania wyłączony” brak możliwości włączenia przy lewarku skrzyni.... po podpięciu od razu do OPL Monitor pojawiły się 2 komunikat:
- B0955-04 Lewy Środkowy obwód przedniego czujnika układu wspomagania parkowania, Błąd ogólny: Przerwa w obwodzie
- B0955-01 Lewy Środkowy obwód przedniego czujnika układu wspomagania parkowania, Błąd ogólny: Zwarcie do "+"
Po próbie wykasowania skasował się tylko ten pierwszy, drugi wracał.
Ale postawiłem auto w garażu obeschło i wszystko znów działa. Błąd udało się skasować.
I teraz moje pytanie czy jest to awaria czujnika? one reagują jakoś na wilgoć.... czy raczej coś po stronie instalacji ? tylko co?

Dodam że ponowne zmoczenie auta znów wywołało błąd.

darekkojak
Nowicjusz
Auto: Opel insignia b
Rok produkcji: 2019
Miasto: Gelnhausen
Postawił piwo: 3 razy

Re: Wspomaganie parkowania - czujniki

Post autor: darekkojak » 14 kwie 2025, o 11:44

Czujniki parkowania przestają działać chwilę po odpaleniu, działają przez kilka sekund i się wyłączają. Pojawia się komunikat przeczyść czujniki parkowania patrz instrukcja obsługi. Czujniki czyste, gdzie szukać problemu

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”