--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Wspomaganie parkowania - czujniki
-
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Potępa
Wspomaganie parkowania - czujniki
Witam,
Panowie od rana mam problem z czujnikami. Wchodzę do auta, wsteczny sekunda działają i wyświetla że wspomaganie parkowania wyłączone, jak w ustawieniach wyłączę i włączę, znowu działaja dosłownie sekunda i informacja że wspomaganie parkowania wyłączone...
Ktoś miał podobny problem?
Panowie od rana mam problem z czujnikami. Wchodzę do auta, wsteczny sekunda działają i wyświetla że wspomaganie parkowania wyłączone, jak w ustawieniach wyłączę i włączę, znowu działaja dosłownie sekunda i informacja że wspomaganie parkowania wyłączone...
Ktoś miał podobny problem?
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Wspomaganie parkowania - czujniki
Temat chyba znany z Insigni A, Któryś z czujników najprawdopodobniej wyzionął ducha.
- Pro
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Legionowo
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 37 razy
Podłącz pod komputer, będziesz wiedzieć konkretnie o co chodzi. W przypadku uszkodzonego jednego czujnika, niezależnie czy z przodu czy z tyłu, wyłączany jest asystent parkowania. Jak podłączysz kompa, będziesz wiedział konkretnie który do wymiany, lub jeśli coś innego, to co go boli.
-
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Deblin
Witam . Ból z czujnikami parkowania "układ czujników parkowania " przy wstecznym czasami gdy cofam a z przodu jest przeszkoda coś załapie ale zaraz znów cisza . Przyciskiem ręcznie jak probuje włączyć 3 mignięcia i cisza w ogóle zero odpowiedzi próbowałem namierzyć bezpiecznik ale jeśli to strefa boczna to puste luki więc wnioskuje że to nie te . Ktoś coś podpowie ?
-
- Użytkownik
- Auto: opel insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Miasto: Krapkowice
- Postawił piwo: 2 razy
Witam mam problem też z czujnikami parkowania nie działa mi przód i tył, wyskakuje na wyświetlaczu sprawc czujniki parkowania i nic nie działa jak wciskam przycisk to 3 razy mrugnie i zgaśnie, podłączyłem do kompa i nie widział modułu czujników zakupilem drugi modół po podlaczeniu jest to samo nie dzialaja gdzie szukac tej usterki insignia kombi z 2010r
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 17 razy
- Otrzymał piwo: 134 razy
Jakiego to kompa podłączyłeś? Bo każdy normalny pokaże błąd. Bez sensu coś wymieniać bez poprawnego zczytania błędów. Uzupełnij miasto i napisz w swoim oddziale.
-
- Forumowicz
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 5 razy
Obawiam sie ze mam ten sam problem „asystent parkowania wyl” oraz nie reaguje z przycisku obok skrzyni. Ktos w okolicach Poznania ma mozliwosc odczytania bledu/kompa ?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2023, o 21:06 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B 2017260KM
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Otrzymał piwo: 1 raz
cześć . Posiadam Insignie B 2017r 2.0 260KM . U mnie pojawił się dziś taki problem. Przy włączaniu zapłonu w ogóle nie zapala się dioda na przycisku z literką P (od parktronika). Włączenie wstecznego , czujniki nie działają . Asystenta parkowania również nie da się włączyć. Jeden raz pojawił się na ekranie asystent z wyborem jakie parkowanie. Jeśli przyciskam przycisk "P" to czasem pojawi się napis, że wyłączono wspomaganie parkowania (chyba taki komunikat jutro sprawdzę). Czy jeśli którykolwiek z czujników jest uszkodzony to będzie taki objaw? Przykładanie palca do czujnika nic nie daje (żaden nie wibruje , nie pika). Jakieś pomysły? czy podłączenie pod kompa coś wykaże?
- Pro
- Klubowicz
Jeśli któryś czujnik nie działa, to pojawia się komunikat "usługa" i potem układ czujników parkowania lub asystent parkowania (nie pamiętam dokładnie). Niemniej świadectwem awarii jest słowo usługa.
Koputerem bez problemu sprawdzisz który dokładnie nie działa.
Koputerem bez problemu sprawdzisz który dokładnie nie działa.
-
- Nowicjusz
Cześć.dzieki. Faktycznie pojawiło mi się "Usługa układ czujników parkowania". Rozumiem, że jeśli nie działa jakiś czujnik to nie działają zarówno czujniki przód tył jak i asystent parkowania, który sam parkuje.?
- Pro
- Klubowicz
Dokładnie tak. Podłączając kompa, od razu będziesz wiedział który to czujnik (jeśli on). Jeśli będziesz potem chciał kupić nowe czujniki, to zwróć uwagę że jeśli masz wersję z 6-cioma czujnikami, to 2 skrajne są inne niż 4 pozostałe.
-
- Nowicjusz
Tak mam 6 z przodu i 6 z tyłu. Jutro będę podłączał do kompa. Dzięki. Jak coś będę pisał jutro.
-
- Nowicjusz
Po podłączeniu pod komputer wyszło, że nie działa przedni lewy skrajny czujnik (czyli 2 licząc od środka pojazdu ) . 4 czujniki są takie same zarówno z przodu jak i z tylu . Czy ktoś orientuje się jaki jest dokładny symbol tych czujników ? czego szukać na alle...o.pl ? Czy w ogóle znajdę gdzieś dokładne rysunki z rozrysowanymi wszystkim instalacjami i częściami zamiennymi? . do Insigni A jest tego sporo. ale do B nie mogę znaleźć:(
Jeszcze jedno czy w Insigni B tak samo jak to było w Vectrze C wilgoć łapała miejsca, gdzie przewody wchodzą do wtyczek do czujników i po deszczu czujniki przestawały działać. Dopiero uszczelnienie niewielką ilością siliconu rozwiązywało problem? Czy problem zawilgocenia nie występuje tutaj?
Jeszcze jedno czy w Insigni B tak samo jak to było w Vectrze C wilgoć łapała miejsca, gdzie przewody wchodzą do wtyczek do czujników i po deszczu czujniki przestawały działać. Dopiero uszczelnienie niewielką ilością siliconu rozwiązywało problem? Czy problem zawilgocenia nie występuje tutaj?
-
- Nowicjusz
Czujnik wymieniony na nowy . Wszystko działa. Niestety nikt nie odpowiedział czy czujniki łapią wilgoć więc nie uszczelniłem silikonem przy przewodach.
- Pro
- Klubowicz
Odpowiem na Twoje pytanie odnośnie strony z numerami części. Ja korzystam z tłumaczonej tej: https://opel-vdopel-ru.translate.goog/g ... ax,nv,elem 

-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Wrocław
- Postawił piwo: 1 raz
Cześć
Dzisiaj pojawił mi sie komunikat „asystent parkowania wyl” oraz nie reaguje z przycisku obok skrzyni. Ktos w okolicach Wrocławia ma mozliwosc odczytania bledu/kompa ? A może da się sprawdzić jak w innych markach na słuch, który czujnik nie działa czy w Oplu jest tak, że odcina prąd do czujników i taki sposób tu nie pomoże? Próbowałem nasłuchiwać ale nic nie bzyczy i nie wiem czy to kwestia braku prądu czy w Oplu "nie słychać" czujników.
Dzisiaj pojawił mi sie komunikat „asystent parkowania wyl” oraz nie reaguje z przycisku obok skrzyni. Ktos w okolicach Wrocławia ma mozliwosc odczytania bledu/kompa ? A może da się sprawdzić jak w innych markach na słuch, który czujnik nie działa czy w Oplu jest tak, że odcina prąd do czujników i taki sposób tu nie pomoże? Próbowałem nasłuchiwać ale nic nie bzyczy i nie wiem czy to kwestia braku prądu czy w Oplu "nie słychać" czujników.