--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
---------------- Zobacz nasz portal klubowy --------------- Polub naszą stronę na Facebooku --------------- Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
---------------- Zobacz nasz portal klubowy --------------- Polub naszą stronę na Facebooku --------------- Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
Pedał gazu - usterka i check engine
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 17 razy
- Otrzymał piwo: 130 razy
Re: Pedał gazu - usterka i check engine
No pisze prezio wyżej że jak masz czeka z tego to Ci wymienią. Jedź do ASO i nic nie kasuj.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 90 razy
- Kontakt:
Nie zwlekaj za bardzo bo ta akcja czy jak ją tam nazywają jest na określony czas, bodaj do listopada. Jak się będziesz umawiał do ASO to uprzedź że masz taki błąd żeby zdążyli ściągnąć zestaw do wymiany na wizytę.
U mnie już wymienione.
U mnie już wymienione.
Moje prace: HMI2.5 i Android Auto: HMI2.5 w IntelliLink MY2014-15 Bluetooth: Bluetooth CD300 CD400 CD500 DVD800 NAVI600 NAVI900 Aktualizacja Android Auto
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B 210km 4x4
- Kod silnika: B20DTR
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Dzwoniłem w piątek do Raszyna i mówiłem że mam taki błąd.
To gość powiedział że mogą zrobić, ale pedał płatny ok 800zl....
Gdzie wymieniałes za darmo?
To gość powiedział że mogą zrobić, ale pedał płatny ok 800zl....
Gdzie wymieniałes za darmo?
- alehandro`
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Miasto: Bratoszewice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
-
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Postawił piwo: 4 razy
To nie utrudnianie życia, tylko ASO wyciąga kasę z każdego i za każdą wizytę rekompensując niższy koszt zakupu samochodu
-
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Gliwice
Witam,
Też miałem ten problem - check engine, ograniczona moc silnika, kontrolka ESP, brak asystenta pasa ruchu, brak możliwości wyłączenia start/stop no i błąd 2138 - i tak kilkukrotnie po kasowaniu błędów. Mogą być 2 powody - wilgoć we wtyczce albo zabrudzenie na ścieżkach potencjometrów (są 2 pary ścieżek - w razie "W", jak jedna się zabrudzi, komputer wychwyci różnicę w napięciu i wywala błąd).
Niestety fotek nie zrobiłem, ale naprawa w garażu 15-20 minut.
A więc - fotel kierowcy do tyłu i nurkujemy pod deskę. Wtyczkę wypinamy poprzez wysunięcie na zewnątrz czerwonego suwaczka zabezpieczenia, potem wtyczka wychodzi bez problemu. Piny we wtyczce potraktowałem kilkukrotnie dużą ilością sprayu czyszcząco- konserwującym do połączeń elektrycznych (potem gniazdo w pedale tak samo)
Pedał przykręcony jest tylko od dołu wkrętem na klucz nr 10 (o ile dobrze pamiętam) - od góry jest wystający trzpień wsuwany w podstawę w podłodze. A więc po odkręceniu dolnego wkrętu pedał mamy już na zewnątrz.
Aby zdjąć pokrywę potencjometru, trzeba dookoła odchylić chyba 8 zatrzasków - nie jest to skomplikowane. ALE UWAGA - od wierzchniej strony pokrywa jest jeszcze zabezpieczona dwoma bolcami spłaszczonymi na gorąco (coś jak nity) - te "łebki" delikatnie dookoła oskubałem nożem. - na lewo od naklejki, zaraz przed wtyczką koło żółtych kresek.
Po otwarciu, wewnątrz ścieżki przecieramy wacikiem nasączonym wyżej wspomnianym płynem do połączeń elektrycznych (ja użyłem patyczki higieniczne), troczę trzeba pedałem poruszać, aby styki pochodziły po całej długości ścieżek. Potem wszystko składamy - robiłem to w październiku ub. roku i jak na razie - "odpukać w niemalowane" - problem się nie powtórzył
Też miałem ten problem - check engine, ograniczona moc silnika, kontrolka ESP, brak asystenta pasa ruchu, brak możliwości wyłączenia start/stop no i błąd 2138 - i tak kilkukrotnie po kasowaniu błędów. Mogą być 2 powody - wilgoć we wtyczce albo zabrudzenie na ścieżkach potencjometrów (są 2 pary ścieżek - w razie "W", jak jedna się zabrudzi, komputer wychwyci różnicę w napięciu i wywala błąd).
Niestety fotek nie zrobiłem, ale naprawa w garażu 15-20 minut.
A więc - fotel kierowcy do tyłu i nurkujemy pod deskę. Wtyczkę wypinamy poprzez wysunięcie na zewnątrz czerwonego suwaczka zabezpieczenia, potem wtyczka wychodzi bez problemu. Piny we wtyczce potraktowałem kilkukrotnie dużą ilością sprayu czyszcząco- konserwującym do połączeń elektrycznych (potem gniazdo w pedale tak samo)
Pedał przykręcony jest tylko od dołu wkrętem na klucz nr 10 (o ile dobrze pamiętam) - od góry jest wystający trzpień wsuwany w podstawę w podłodze. A więc po odkręceniu dolnego wkrętu pedał mamy już na zewnątrz.
Aby zdjąć pokrywę potencjometru, trzeba dookoła odchylić chyba 8 zatrzasków - nie jest to skomplikowane. ALE UWAGA - od wierzchniej strony pokrywa jest jeszcze zabezpieczona dwoma bolcami spłaszczonymi na gorąco (coś jak nity) - te "łebki" delikatnie dookoła oskubałem nożem. - na lewo od naklejki, zaraz przed wtyczką koło żółtych kresek.
Po otwarciu, wewnątrz ścieżki przecieramy wacikiem nasączonym wyżej wspomnianym płynem do połączeń elektrycznych (ja użyłem patyczki higieniczne), troczę trzeba pedałem poruszać, aby styki pochodziły po całej długości ścieżek. Potem wszystko składamy - robiłem to w październiku ub. roku i jak na razie - "odpukać w niemalowane" - problem się nie powtórzył
- alehandro`
- Użytkownik
- Miasto: Bratoszewice
Problem zatem dość podobny do tego jaki wystepuje np. w Fiatowskim czujniku położenia pedąłu hamulca. Tam problem objawiał się opóźnionym załączeniem światła stop czy rozłączeniem tempomatu.
Demontaż czujnika.
Czyszczenie.
Złożenie -> koniec problemu.
Brawo Ty za instruktaż.
Demontaż czujnika.
Czyszczenie.
Złożenie -> koniec problemu.
Brawo Ty za instruktaż.
-
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Miasto: Warszawa /Wałcz
- Postawił piwo: 4 razy
Dzwonilem wczoraj do warszawskich serwisów bo i mi wyskoczył b) ąd nie robia za free mówią że nie było akcji naprawczej na mój pojazd i tyle. Jedynie płatna wymiana.
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B 210km 4x4
- Kod silnika: B20DTR
- Otrzymał piwo: 2 razy
Dziady jedne! Prawie każdy ma problem wcześniej czy później i trzeba płacić...
To jakieś nieporozumienie.
To jakieś nieporozumienie.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 17 razy
- Otrzymał piwo: 130 razy
Musicie częściej dobijać pedałem do karoserii, wtedy problem nie występuje
On potrzebuje ruchu w całym zakresie.
On potrzebuje ruchu w całym zakresie.
- opc
- Forumowicz
- Auto: insignia GSI
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: Puławy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam.
Ja miałem problem z pedałem gazu objawało się tym że ciężko chodził i skrzypiał. Kupiłem pedał od insigni poliftowej . Jest zupełnie inaczej skonstruowany lecz wszystko pasuje można go bez problemu zamontować. Pedał działał płynnie zupełnie inaczej niż przedtem. Może komuś się przyda od insygni poliftowej pasuje do przedlifta.
Ja miałem problem z pedałem gazu objawało się tym że ciężko chodził i skrzypiał. Kupiłem pedał od insigni poliftowej . Jest zupełnie inaczej skonstruowany lecz wszystko pasuje można go bez problemu zamontować. Pedał działał płynnie zupełnie inaczej niż przedtem. Może komuś się przyda od insygni poliftowej pasuje do przedlifta.
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Sports Tour
- Kod silnika: inny
- Miasto: TCZEW
Prosze podaj numer seryjny tego pedału od Insigni poliftowej...Z góry dzięki