*wszelkie niżej opisane modyfikacje, to tylko opis moich działań. Nie są one w żaden sposób zachętą ani wskazaniem co i jak robić. Pamiętaj, każdą czynność wykonywaną samodzielnie przy aucie robisz na własną odpowiedzialność i własne ryzyko. Wszelkie zakupy dokonywane są również przez ciebie i tylko na twoje ryzyko.*
po wymianie tarcz i klocków hamulcowych, i przy dokręcaniu kół jedna ze szpilek nie chciała się dokręcić z momentem kluczem dynamometrycznym. Pełen obaw, że ukręcona i będzie problem odkręcić ją zanabyłem drogą kupna w ASO szpilki (19 zł brutto, nr części 9599492 do 1,5 benzyna, na allegro po 24 pln od DIXI są również)
a więc procedura jak niżej (szerszy ładniejszy opis początkowy u kolegi maroslaf sekcja A: Wymiana szpilek w piastach - tył i przód)
zdjęcia z prawego przedniego koła
1. odkręcenie koła
2. odkręcenie zacisku hamulca - uważamy żeby nie urwać przewodów hamulcowych i podwieszamy bezpiecznie gdzieś za sprężynę
3. odkręcenie jarzma hamulca
4. odkręcenie tarczy (torx lub inny bo ATE dołącza na krzyżak te śrubki do tarcz)
5. ustawienie piasty tak aby wybijana szpilka była w pozycji jak na zdjęciach
6. do bezproblemowego wybicia szpilki mamy 1 mm wystającej osłony tarczy hamulca - ja ją dremelkiem zeszlifowałem prawie do piasty (po wbiciu szpilki warto zabezpieczyć jakaś farbą to miejsce szlifowania)
7. wybicie starej szpilki, wsadzenie nowej szpilki (posmarować smarem można)
8. nakrętka m16, podkładka m14, nakrętka koła i dociągamy szpilkę na swoje miejsce.
9. montaż wszystkiego w odwrotnej kolejności.
DONE
u mnie ta feralna szpilka wizualnie nie zdradzała żadnych uszkodzeń, nie kręciła się w gnieździe w piaście, ale po zmierzeniu była dłuższa 0,7 mm od nowej i pozostałych 4 na piaście. Czy to przeciągnięcie, czy zmęczenie materiału, czy coś innego nie wiem. Auto 80 k km, może taka ich żywotność ;/
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Wymiana szpilek w piastach przód
-
- Forumowicz
- Auto: insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Krk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wymiana szpilek w piastach przód
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.