--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Klimatyzacja
- dokia
- Klubowicz
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 246 razy
- Otrzymał piwo: 115 razy
- Kontakt:
Re: Klimatyzacja
Ja w B nie mogłam jakoś w tej apce dokopać się do danych klimatyzacji. Może Ci się uda.
Radio 357 :)
-
- Nowicjusz
- Auto: Sportage V 2024
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Elbląg
- Otrzymał piwo: 2 razy
I przez takie stwierdzenia zastanawiam się nad zakupem IB. Już ich nie produkują i z częściami zamiennymi może być różnie. stelantis chyba wygasza Opla, takie mam odczucia z tego co czytam w necie. Ale z drugiej strony mój znajomy jest w podobnej sytuacji co ja, w sensie że chce zmienić samochód, jego wybór padł na Dodge Durango i z częściami też pewnie będzie różnie ...Odpowiedź z Opla Polska:
„ 39172669 - brak w DE / 1200 zam. oczekujacych w Europie. Brak terminów dostaw.”
Nie wygląda to dobrze
-
- Nowicjusz
-
- Klubowicz
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 71 razy
Kumpel miał sprowadzonego Durango 5.7 i był mega zadowolony oprócz 3 mankamentów, 2.5 tony, słabe hamulce i kaganiec na 180.
A wracając do klimy to icar ma dostęp do dość ograniczonej liczby modułów, vlinker ogarnia zdecydowanie więcej, a najlepiej to jakiś pełnowartościowy interfejs typu MDI. Albo podjechać do speca od klimy, niech podepnie zegary i sprawdzi ciśnienia po stronie zimnej i ciepłej.
A wracając do klimy to icar ma dostęp do dość ograniczonej liczby modułów, vlinker ogarnia zdecydowanie więcej, a najlepiej to jakiś pełnowartościowy interfejs typu MDI. Albo podjechać do speca od klimy, niech podepnie zegary i sprawdzi ciśnienia po stronie zimnej i ciepłej.
-
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia b
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Gelnhausen
- Postawił piwo: 3 razy
No i bylem na serwisie. Diagnoza mało czynnika tylko 140g. Instalacja niby szczelna, dobite 400g i wszystko działa. Gość mówi że nie jest to nic nienormalnego że tyle ubyło przez rok. Jednak trochę mu nie wierzę, bo to Niemiec a to same gamonie. Czynnika nie powinno chyba tyle ubywać. No zobaczymy jak będzie długo działać.
-
- Klubowicz
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 71 razy
Na moje oko, aż tyle, to przez rok nie powinno ubyć. Jakby to było normalne, to wszyscy co roku musieliby prawi cały czynnik uzupełniać. Ja bym ściągnął cały czynnik, nabił azotem i zostawił na zegarach, żeby znaleźć nieszczelność. Możesz też zakupić za śmieszne pieniądze lampkę UV + okulary do sprawdzania klimy i przejrzeć chłodnicę oraz komorę silnika, być może był nabity kontrast i będą jakieś ślady wycieku.
- dokia
- Klubowicz
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 246 razy
- Otrzymał piwo: 115 razy
- Kontakt:
Dokładnie. Zbiornik jest na 550g o ile dobrze pamiętam. Typowa usterka, niestety kosztowna
Radio 357 :)
- MarkusG
- Klubowicz
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 4 razy
Mamy coraz cieplej i po rozruchu słychać było sprężarkę klimy.
Podejrzewając że nikt nie zaglądał przez ostatnie 4 lata podjechałem do mechanika.
Uzupełnił 40gr czynnika i 10ml oleju, to wystarczyło do normalnej pracy.
Gość słusznie zauważył że przy tak małej ilości czynnika taki ubytek jest znaczący do normalnej pracy sprężarki.
Podejrzewając że nikt nie zaglądał przez ostatnie 4 lata podjechałem do mechanika.
Uzupełnił 40gr czynnika i 10ml oleju, to wystarczyło do normalnej pracy.
Gość słusznie zauważył że przy tak małej ilości czynnika taki ubytek jest znaczący do normalnej pracy sprężarki.
- Puszczyk
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
Witam. Mam prawdopodobnie nieszczelność climy. Kupiłem uszczelniacz A/C Fix z czynnikiem R 134A i chcę w własnym zakresie uzupełnić czynnik z uszczelniaczem. Zgodnie z załączoną instrukcją, mam podłączyć wężyk szybkozłączem i manometrem do portu oznaczonego literami ,,LP" W mojej insigni 2014 nie ma takiego portu LP, są natomiast dwa porty oznaczone jednakowo PA 8x1. Schrader. Jeden o śednicy 13,5 mm a drugi 11 mm. Jeżeli ktoś z was ma w tym zakresie doświadczenie, to proszę o podpowiedż. Z góry dziękuję.
-
- Nowicjusz
Dwa lata temu kupiłem ten specyfik do Vectry C. LP to niskie ciśnienie. U mnie się nie sprawdziło. Robiłem zgodnie z instrukcją na odpalonym silniku i z włączoną ( chyba bo nie pamiętam) klimą. Przez chwilę nawet coś tam się nabiło ale później wróciło poniżej zielonego pola na manometrze. Puszka się wyczerpała i to był koniec z samodzielnego nabijania. Może coś źle robiłem ale drugi raz już nie kupowałem tego.