--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

B20DTH wymiana wysprzęglika - potrzebna instrukcja

ODPOWIEDZ
lukisczest
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: teraz już śląskie
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

B20DTH wymiana wysprzęglika - potrzebna instrukcja

Post autor: lukisczest » 18 maja 2026, o 14:58

Cześć.

Sprzęgło zostało mi w podłodze w Insignii B MY2018 2.0 CDTI (B20DTH). Wyciekł płyn przez otwór na dole w obudowie sprzęgła.

1. Co pada najczęściej tam? Rozszczelnia się przewód, czy uszczelnienie na oringu głownym wysprzęglika.

2. Potrzebuje instrukcji (najlepiej jak w TISie) zdjęcia skrzyni w Insignii B 2.0CDTI (B20 DTH), albo opisu.

3. Czy da sie to wymienić bez odpinania przedniego trawersu (sanek z dołu całkiem? Np. Tylko lewą stronę sanek odkręcić i wysunąć skrzynie na tyle aby dostać się do wymiany wysprzęglika (i być może sprzęgła?)

4. Czy w tym samochodzie jest samoregulujący się docisk? bo słyszałem, że tak. A jeśli tak, to w przypadku odkręcenia docisku trzeba mieć przyrząd i nie wiem czy przypadkiem nie trzeba go użyć już przy odkręcaniu docisku, bo inaczej samoregulacje szlak trafi na dobre i sprzęgło nie będzie działać prawidłowo. Podobno docisk przed jego odkreceniem musi być wtedy w pełni wciśnięty przez specjalne narzędzie do tego.

Pomocy! :o

Dodano po 2 godzinach 39 minutach 46 sekundach:
Mam tu jeden filmik gdzie w Insignii A 2.0 cdti 163KM, mobilny mechanik tradycyjnie wymienia sprzęgło luzując jedynie lewą stronę trawersu (sanek), nawet nie odpina zawieszenia ani nie odkręca piast kół.

Czy ten numer przejdzie w Insignii B 2.0cdti 170KM B20DTH?

https://www.youtube.com/watch?v=Sbn7lPCM-34

lukisczest
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: teraz już śląskie
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: B20DTH wymiana wysprzęglika - potrzebna instrukcja

Post autor: lukisczest » wczoraj, o 11:39

Widzę, ze zero odpowiedzi. Wysprzęglik sam wymieniłem. Sanki są całkowicie do wyciągnięcia. Silnik do opuszczenia z lewej strony. Oryginalne sprzęgło oplowskie (Sachsa) po 150 tys km ma mniejszy luz niż fabryczne nowe LUK-a. Wymieniłem tylko wysprzęglik. Niestety tarcza sprzęgłowa uległa zachlapaniu od strony osi wałka sprzęgłowego, przez płyn hamulcowy DOT-4 z popsutego wysprzęglika. Po naprawie, przy wciśnieciu pedału gazu ponad 75%, sprzęgło wpadało w poślizg, i w ciągu sekundy ECU ogvraniczało moc silnika informując "ogranicz uzuycie sprzęgła". Wszyscy mówili, że płyn hamulcowy trwale uszkodził tarczę. Mylili się. Przez 1000 km sprzęgło się slizgało. Jeśli doprowadziłem do uślizgu sprzęgła na 4 biegu wciskając za dużo gazu, to było tylko gorzej. Gorzej też było po rozgrzaniu silnika, kiedy płyn hamulcowy na tarczy się rozgrzał. Dlatego zacząłem jeżdzić nie wprawiając sprzęgła w poślizg na 4-tym biegu. Tylko przy ruszaniu jak najczęściej powodowałem dłuższy uślizg sprzęgła, ale bez nadmiernego wciskania gazu. W końcu sprzęgło przestało się ślizgać całkowicie.

Dodano po 8 minutach 59 sekundach:
W skrócie. Trzeba spuścić płyn chłodzący, żeby odłączyć górną rurę chłodnicy po stronie akumulatora, pomiędzy silnikiem a chłodnicą (dla opuszczenia silnika), wymontować przewód dolotowy powietrza z intercoolera do silnika, część rury wydechowej (od DPF-a do końca katalizatora NOx) - w jednym kawałku, odkręcić całe sanki (tarcze hamulcowe i zawieszenie zostaje w aucie, jedynie sanki wyciągamy w całości z dolnymi wahaczami i całą maglownicą. Lewa strona gratów do demontażu na początku, czyli akumulator i jego obudowa (sterowniki ECU nie trzeba rozpinać od wiązek, tylko nalezy je odchylic). Aby dostać się do jednej śruby mocującej obudowę sprzęgła do silnika musiałem wyjąć wieżyczkę zmiany biegów - da się bezproblemowo.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”