--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AT8 w Insignia B

ODPOWIEDZ
Firlej
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: F20DVH
Rok produkcji: 2021
Miasto: Siedlce

Re: Skrzynia automatyczna AT8 w Insignia B

Post autor: Firlej » 27 paź 2024, o 09:09

Panowie, nie będę zakładał nowego wątku. Chcę wymienić olej w automacie AF50-8 (silnik F20DVH). Proces nie jest skomplikowany natomiast żeby dostać się do śruby wlewowej chcę wypiąć sterownik silnika, który jest nad skrzynią.
Za cholerę nie mogę go tego zrobić. Może ktoś z Was wykręcał ten sterowni w F20DVH i mi podpowie jak to zrobić? Dzięki za pomoc.

Lufka79
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Strzelce Krajeńskie
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Lufka79 » 18 lip 2025, o 19:30

Mam do Was pytanie, kiedy przykręcić korek w skrzyni podczas zlewania nadwyżki oleju? Znalazłem filmik czy tu jest pokazane poprawnie? Moment dokręcenia korka od 24min.
https://youtu.be/M8pAamZiTRk?si=JlxzqgpYXlhNwCWN

kacperkacperkacper
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Częstochowa

Post autor: kacperkacperkacper » 6 sie 2026, o 13:59

Witam wszystkich, mam taki problem. Samochod to insignia b 2.0cdti 170km diesel rok 2017, skrzynia 8 biegowy automat z napędem na przód, przebieg 115000km. Auto po ruszeniu jak wrzuci sie na luz lub P, z okolic skrzyni biegów slychać wycie które brzmi jak rolka ale to słychać od koła lewego czyli tam gdzie skrzynia, dźwiek nasila się po dodaniu gazu, wystepuje tylko na rozłączanej skrzyni na D lub R jak pusci sie hamulec już tego nie ma. Co więcej mogę powiedzieć auto na zimnym odpala nie równo i słychać tłuczenie które brzmi jak łańcuch rozrządu, natomiast ustaje to po chwili i silnik zaczyna pracować równo i normalnie. I zdarza się że auto na ciepłym odpala ładnie ale po chwili na pare sekund słychać klepanie które po chwili ustaje i również z dodaniem gazu się nasila. Potem samochód pracuje w pełni normalnie i zmienia biegi jak należy, oczywiście poza tym hałasem na luzie. Tutaj do zoobrazowania daje film jak to brzmi: https://www.youtube.com/watch?v=F9zNf3ANMoc . Na filmie widać że jest to spod maski ewidentnie jakaś rolka osprzętowa a u mnie to tylko słychać przy skrzyni. Pytam o to na forum bo przyznam że nie wiem za co się wziąć czy rozrząd zmienić kompletnie czy może wystarczy wymiana oleju w skrzyni bo na ogół samochód przy tym przebiegu nie powinien sprawiać jakichś kłopotów, a też wiem że przebieg jest prawdziwy. Z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”