--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sprężyste stuknięcie w pedał gazu

ODPOWIEDZ
el_guapo
Forumowicz
Auto: IB Soorts Tourer AT8
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa

Sprężyste stuknięcie w pedał gazu

Post autor: el_guapo » 27 lip 2024, o 18:47

Cześć, umieszczam temat w dziale "skrzynia biegów" dlatego, ze mam podejrzenia co do niej.

Opis problemu.
- występuje TYLKO przy pierwszym ruszeniu po postoju (z wyłączonego silnika, a nie na przykład z ruszenia spod świateł);
- skrzynia to automat 8biegowy, w maju wymieniany statycznie olej, x2. Bezpośrednio po wymianie żadnych efektów ubocznych.
- podczas zmiany biegu (pozycja automat, D) z 3 na 4 przełożenie czuć lekkie uderzenie/stuknięcie w pedał gazu;
- owo uderzenie/stuknięcie jest b.delikatne, ma charakter "sprężysty" - jakby ktoś wziął sprężynę mocniejszą od takiej w długopisie, zgiął ją i "pstryknął" tak zgiętą w pedał gazu;
- jak automat zmieni bieg z 3 na 4, kolejne zmiany zarówno w górę jak i w dół z przejściem pomiędzy 3 a 4 i 4 a 3 nie wywołują tego efektu - TYLKO raz, i TYLKO po uruchomieniu silnika i pierwszej zmianie z 3 na 4

Marfo
Nowicjusz
Auto: Insignia B ST
Miasto: Racibórz

Re: Sprężyste stuknięcie w pedał gazu

Post autor: Marfo » 29 lip 2024, o 07:57

Cześć, mam dokładnie tak samo. Jak u Ciebie ze zmianą biegów na zimnym? U siebie zauważyłem, że do 4-5 biegu potrafi zmieniać bardzo gwałtownie, właśnie takie jakby szarpanie, biegi wyższe bez problemu. Co ciekawe tylko jak się jedzie bardzo delikatnie, bo przy mocniejszym wciśnięciu gazu zmienia bardzo płynnie. Najbardziej to czuć między 3-4 biegiem, albo na zimnym gdy z 1 na 2 zmienia, to czuć że przeciąga ten bieg i jak zapnie to aż szarpnie. Tylko, że u mnie nigdy olej nie zmieniany, a już 128 tys nalotu.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 32 razy

Post autor: wassermann » 29 lip 2024, o 08:27

Temat do skasowania ;) Już wyjaśniam. Kolego prośba, zmień opis auta przy awatarze, bo tam jest coś z 2011, a nie Insignia B z AT8.

Otóż nie masz absolutnie żadnego problemu! Prawie idealnie opisałeś zupełnie normalne zachowanie związane z testem pompy ABS. Prawie - bo on następuje nie przy zmianie biegu, ale zawsze po pierwszym przekroczeniu 40 km/h od uruchomienia silnika z zupełnego spoczynku (nie mówię o uruchomieniu wskutek działania start/stop). Widocznie Twój styl jazdy sprawia, że akurat przy 40 km/h skrzynia wrzuca 3->4 ;)

Wiem, że dziwne, bo mówimy o teście ABS, a pyka w pedale gazu, no ale tak jest.

M.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2024, o 08:27 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edycja linku

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 29 lip 2024, o 23:16

Zostaje dla potomnych, może ktoś jeszcze będzie szukał "dziury w całym".

el_guapo
Forumowicz
Auto: IB Soorts Tourer AT8
Miasto: Warszawa

Post autor: el_guapo » 30 lip 2024, o 09:25

wassermann pisze:
29 lip 2024, o 08:27
zmień opis auta przy awatarze, bo tam jest coś z 2011, a nie Insignia B z AT8.
zawsze po pierwszym przekroczeniu 40 km/h od uruchomienia silnika z zupełnego spoczynku
Wiem, że dziwne, bo mówimy o teście ABS, a pyka w pedale gazu, no ale tak jest.
Opis faktycznie pochodzi jeszcze z czasów, kiedy jeździłem IA. Zmienię.
Muszę zaobserwować, czy u mnie jest to właśnie ~40km/h i akurat wypada przy zmianie z 3->4, ale to b.możliwe bo jeżdżę delikatnie.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 32 razy

Post autor: wassermann » 30 lip 2024, o 18:57

To jest na pewno to :)
Dzisiaj kilka razy czułem (i słyszałem). Przy ostrzejszym ruszeniu nie do wyłapania, ale przy delikatnym jak najbardziej. Najlepiej jechać 35-38 km/h i jak najdelikatniej zacząć przyspieszać, to wyczujesz przy 40-41 km/h to pyknięcie.
Co ciekawe, 2.0T w trybie Tour przy delikatnym rozpędzaniu na płaskim, na rozgrzanym silniku, też zmienia z III. na IV. przy 40 km/h.

M.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”