Mam pytanie do właścicieli wersji 4x4. Zauważyłem u siebie, a właściwie to słyszę, że w momencie obciążenia układu napędowego, "pieści moje ucho" delikatne buczenie dobiegające z tylnej części pojazdu. Nie wiem czy to normalne - chyba nie, jest to mój pierwszy napęd 4x4, nie potrafię dokładnie zdiagnozować co jest przyczyną.
Najczęściej efekt jest słyszalny, gdy ustawię sobie tempomat na 100kmk/h, autko sobie leci po drodze i w momencie, gdy pojawia się jakaś góreczka, słyszę ten dźwięk zza pleców, można go porównać do zużytego łożyska. Efekt pojawia się też przy mniejszych prędkościach, powyżej 130 zagłusza go już szum powietrza.
1) Testowałem łożyska kół metodą "na zakręty", ale nie wykazują zużycia, koła nie mają luzów, więc to chyba nie one są problemem, zresztą buczały by chyba cały czas, a nie przy mocniejszym obciążeniu.
2) Auto jeździ też na dwóch zestawach kół - letnie i zimowe, na obu jest ten sam efekt, więc opony też wypadają z podejrzeń.
3) Zleciłem sprawdzenie geometrii, były drobne korekty, ale problem nie zniknął.
4) Wymieniłem wszystkie oleje w tylnym napędzie - bez zmian.
5) Wykonałem test na odpiętej wtyczce z Twinster, teoretycznie nie powinien być przenoszony napęd na tył - efekt buczenia pozostał.
Ostatnim podejrzanym wydaje mi się w tej chwili wał napędowy, albo jego łożyska, ale wymiana czy regeneracja nie będzie tania.
Macie jakieś inne pomysły na kolejne testy lub diagnozy?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBuczenie tylnego napędu pod obciążeniem
-
Sysaqq
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Ciechocinek
Re: Buczenie tylnego napędu pod obciążeniem
Hej, miałem to samo, mój twinster był już w tak złym stanie, że buczał non stop, czy to prędkość parkingowa czy autostradowa, jazda na skręconych kołach, czy prosto, była masakra. Oddałem na regenerację, przjechane chyba jakoś 9k od września i dalej cisza
ja byłem już osłuchany z napędem i słyszałem go mniej, ale każda nowa osoba w aucie pytała co to tak buczy
...
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
- fafko
- Forumowicz
- Auto: Insignia GS automat
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Gliwice
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Buczenie tylnego napędu pod obciążeniem
Czy Tobie twinster buczał cały czas czy tylko przy obciążeniu?Sysaqq pisze:Hej, miałem to samo, mój twinster był już w tak złym stanie, że buczał non stop, czy to prędkość parkingowa czy autostradowa, jazda na skręconych kołach, czy prosto, była masakra. Oddałem na regenerację, przjechane chyba jakoś 9k od września i dalej ciszaja byłem już osłuchany z napędem i słyszałem go mniej, ale każda nowa osoba w aucie pytała co to tak buczy
...
A oleje wszystkie wymienione, to było pierwsze co zrobiłem, stary olej nie zawierał opiłków, nic wizualnego nie wskazuje na zużyty napęd.
Wysłane z mojego Pixel 10 Pro XL przy użyciu Tapatalka