--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
---------------- Zobacz nasz portal klubowy --------------- Polub naszą stronę na Facebooku --------------- Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
---------------- Zobacz nasz portal klubowy --------------- Polub naszą stronę na Facebooku --------------- Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
Wibracje, drgania auta przy 110-140 km/h
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: F20DVH
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Wrocław
Wibracje, drgania auta przy 110-140 km/h
Cześć wszystkim,
kupiłem niedawno auto IB 2021 F20DVH przejechałem z 3000 po autostradach wszystko cacy i jak na złość dostałem lekkie uderzenie w prawe przednie koło . Od tego czasu (2 miesiące w ASO HORNET) auto wibruje podczas jazdy w duża prędkością 110-140. Wibracje są niezależne od obrotów silnika czy to 4 czy 8 bieg częstotliwość drgań jest taka sama. Nie czuć tego bardzo u kierowcy ale deska, fotel pasażera i podłogą wibrują.
Wibracje są niezależne od obrotów silnika, wymienione mam multum rzeczy, opony, wahacz, piasta , tarcze (później wymieniłem samemu ) , 2 półosie (w celu eliminacji tych drgań przez ASO) i jeszcze sporo elementów.
Zrobione została geometria , wyważanie 3 krotne(różne zakłady w tym ASO), mierzyłem bicie tarcz teraz wszystko poniżej 1-3/setnych(jak HORNET zamontował to było 14/setnych bicia ... masakra) , zmieniłem koła na zimowe i ciągle to samo. Koła dokręcane zgodnie z instrukcją z forum.
Macie może jakiś pomysł co to może być ? Byłem w 2 warsztatach posiedzieli nad tym ale rączki rozłożyli , to samo ASO. ( powinienem mieć gwarancję na naprawę ale mówią że może tak było wcześniej i takie tam swoje tylko po to aby nie płacić za nieudaną naprawę)
Dodatkowo mam pytanie do forumowiczów z moim dieslem pod maską z okolic Wrocławia lub okolic Ostrowa Wlkp, czy możemy się spotkać i porównać wibracje auta na jałowym biegu i takie tam. Nigdy nie miałem betoniarki pod maską wiec nie wiem czego się spodziewać z komfortem na jałowym. Przyzwyczajony jestem do benzyniaków lub hybryd a tam kompletnie nie ma wibracji/drgań
Auto ma 100KKm, silnik jest cały nowy na gwarancji wymieniony ma 7tyś przejechane turbo też nowe.
Może ma ktoś dobry warsztat do polecenia od zadań specjalnych ?
kupiłem niedawno auto IB 2021 F20DVH przejechałem z 3000 po autostradach wszystko cacy i jak na złość dostałem lekkie uderzenie w prawe przednie koło . Od tego czasu (2 miesiące w ASO HORNET) auto wibruje podczas jazdy w duża prędkością 110-140. Wibracje są niezależne od obrotów silnika czy to 4 czy 8 bieg częstotliwość drgań jest taka sama. Nie czuć tego bardzo u kierowcy ale deska, fotel pasażera i podłogą wibrują.
Wibracje są niezależne od obrotów silnika, wymienione mam multum rzeczy, opony, wahacz, piasta , tarcze (później wymieniłem samemu ) , 2 półosie (w celu eliminacji tych drgań przez ASO) i jeszcze sporo elementów.
Zrobione została geometria , wyważanie 3 krotne(różne zakłady w tym ASO), mierzyłem bicie tarcz teraz wszystko poniżej 1-3/setnych(jak HORNET zamontował to było 14/setnych bicia ... masakra) , zmieniłem koła na zimowe i ciągle to samo. Koła dokręcane zgodnie z instrukcją z forum.
Macie może jakiś pomysł co to może być ? Byłem w 2 warsztatach posiedzieli nad tym ale rączki rozłożyli , to samo ASO. ( powinienem mieć gwarancję na naprawę ale mówią że może tak było wcześniej i takie tam swoje tylko po to aby nie płacić za nieudaną naprawę)
Dodatkowo mam pytanie do forumowiczów z moim dieslem pod maską z okolic Wrocławia lub okolic Ostrowa Wlkp, czy możemy się spotkać i porównać wibracje auta na jałowym biegu i takie tam. Nigdy nie miałem betoniarki pod maską wiec nie wiem czego się spodziewać z komfortem na jałowym. Przyzwyczajony jestem do benzyniaków lub hybryd a tam kompletnie nie ma wibracji/drgań
Auto ma 100KKm, silnik jest cały nowy na gwarancji wymieniony ma 7tyś przejechane turbo też nowe.
Może ma ktoś dobry warsztat do polecenia od zadań specjalnych ?
-
- Klubowicz
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 71 razy
Re: Wibracje, drgania auta przy 110-140 km/h
Podpora półosi? U kogoś na forum chyba była powodem drgań, z tym, że w IA, jak dobrze kojarzę.
-
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 15 razy
Ale podpora półosi nie będzie biła na stojącym samochodzie
Dostałeś w kolo więc poduszki skrzyni i silnika mogły dostać
Dostałeś w kolo więc poduszki skrzyni i silnika mogły dostać
-
- Nowicjusz
Hej, dzięki za podpowiedzi sprawdzę. Właśnie w tym tygodniu jadę na Huntera we Wrocławiu.
Mam nadzieję że coś znajdą i zrobią. Zapewne to jakaś głupota za kilkadziesiąt złotych a człowiek się najeździ i będzie płacił za diagnostykę.
Nie odpisywałem bo myślałem że dostanę jakieś powiadomienia z forum że ktoś odpowiedział. (Ups , zapomniałem dodać do obserwowanych )
Mam nadzieję że coś znajdą i zrobią. Zapewne to jakaś głupota za kilkadziesiąt złotych a człowiek się najeździ i będzie płacił za diagnostykę.
Nie odpisywałem bo myślałem że dostanę jakieś powiadomienia z forum że ktoś odpowiedział. (Ups , zapomniałem dodać do obserwowanych )
-
- Nowicjusz
No i byłem na hunterze, jakieś bicia były ale nie duże pionowe. Poprawili, jest lepiej ale nadal wibrację czuć jak o niej wiemy. Jak nie wiemy to raczej nie będziemy jej czuć, ale wkurza bo inne auta nawet 20 letnie dezle takich wad nie mają
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 30 razy
Skoro miało miejsce
to nie wada auta, ale problem egzemplarza. Przed uderzeniem nie drżało.jak na złość dostałem lekkie uderzenie w prawe przednie koło
M.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2024, o 22:40 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
- Nowicjusz
Może masz i rację
ale potwierdzają się zdania dwóch wulkanizatorów że Iśki są wrażliwe. Na hunterze też mi tak mówili, że często mają Insignie na wyważeniu. No trudno jak będzie cieplej to sobie posprawdzam co mogę samemu
Ostatnio zmieniony 12 lis 2024, o 22:39 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Auto: insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Krk
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
W IA wpływ na drgania miały gumy tulei tylnych w przednich wahaczach - jak tak przeglądałem temat tych tulei. U mnie lekkie drżenie zaczyna się przy 120 kmh równo, jak wymienię tuleje to dam znać czy pomogło
-
- Nowicjusz
OK dzięki za info, z tego co byłem u diagnostów to u mnie gumy są jak nowe. Ale daj info jak wymienisz.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2024, o 18:50 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.