--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Czarna krowa z Rzeszowa.

Resoviak
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Czarna krowa z Rzeszowa.

Post autor: Resoviak » 16 kwie 2020, o 19:05

Dlaczego tak brzydko na nią mówię? Ochrzciłem ja tak we wtorek tydzień temu kiedy pierwszy raz oglądałem ją z bliska pod Warszawą. Prawie 5 m robi swoje, w mieście trzeba będzie uważać gdzie się parkuje. Ot, taka krowa wielka ;) Aaaa i jeszcze jej nie mam ;)

Ale zacznijmy od początku. To nie był mój pierwszy kontakt z IB. Może w ogóle zacznijmy od tego, że od zawsze uważałem Opla za "gównianą" markę, na poziomie Forda, niżej niż Seata, VW czy Peugeota. Los jednak zechciał skrzyżować moje drogi i Iśki, we wrześniu w Alicante wypożyczyłem na kilka dni właśnie Insignię, w wersji 120 rocznica, benzyna 1,5 140 km. Jakoś to się toczyło. No i jakoś tak wyszło, że zakochałem się w tym aucie i wróciłem do Polski wiedząc, że wcześniej czy później sobie takie auto sprawię. MInęło pół roku, znalazłem wymarzone auto, pakiet zima, doposażona Elitka, manual, na dodatek niedaleko Rzeszowa. Zdecydowałem się, dzwonię - okazało się, że spóźniłem się o 2 dni, jeździ teraz w Lublinie. 3 dni spędziłem na googlowaniu, ale zawsze było coś nie tak - albo cena nie ta, albo wyposażenie, albo kolor albo automat, a jak już była taka jaka chciałem, w kolorze jaki chciałem to... to była kombi. W końcu znalazłem 2 latkę po najmie, ale miała 2 wielkie minusy: nie miała przedniej szyby ogrzewanej na czym mi bardzo zależało oraz była w automacie. I wtedy napisałem swojego pierwszego posta viewtopic.php?f=49&t=1121&start=4460#p213340 (forum obserwowałem bez rejestracji jakoś od listopada) i okazało się, że ogrzewana szyba to taki troszkę bajer jak się ma nagrzewnicę elektryczna, a automat jest lepszy od manuala. Namówiliście mnie! Obrazek Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy odpowiadali na moje pytania z anielską cierpliwością nie tylko pod tym moim pierwszym postem.

Auto stało pod Warszawą, oglądnąłem, obmacałem, jedyny mankament jaki znalazłem to trzeszcząca ramka od huda - specjalnie mając na uwadze Wasze posty pojechałem na płytową drogę. No i zdecydowałem się przesiąść z peugeota na Opla i mam nadzieję być zadowolonym. Wynegocjowałem, że przetransportują mi auto do Rzeszowa w cenie, bo w dobie pandemii średnio uśmiechało mi się jechać autobusem czy pociągiem do Warszawy. Ogarnąłem leasing i w ten wtorek 14 go podpisałem oraz wpłaciłem opłatę wstępną. Auto jest "moje". Tyle, że nie wiadomo kiedy je będę miał. Okazuje się, że Master1 mi go przywiezie, ale nie wiadomo kiedy, jest wirus, pracuja na pół gwizdka i nie obiecują, że to będzie w tym tygodniu. Żeby go zarejestrować, to musi być w Rzeszowie, papiery idą na 48 godzinnq kwarantannę, a potem do kolejki. Mądrzy ludzie mówią, że może to potrwać jeszcze tydzień albo półtora.

Co ma? Pakiet wnętrza OPC Line, kamera cofania, asystent parkowania, huda, cyfrowe zegary 8 cali, elektryczne lusterka z podswietleniem, przyciemniane szyby, łopatki zmiany biegów, pakiet asystent kierowcy 1 - ot taka Elitka ciut doposażona.

Przy 62.000 wymiana klocków z przodu, przy 72.000 wymiana czujnika tlenków azotu, przy 92.000km wymiana klocków z tyłu. Gwarancja, niestety, skończyła się w lutym. Jak go odbiorę podjadę do serwisu na akcje serwisowe, niech mi zrobią co trzeba, wszystko co nie było robione - wiem, że tylko było robione sprawdzenie ułożenia pasów i te tlenki azotu. Ciekawostka: wiem, że to auto miało problemy z elektrycznym pedałem gazu, auto czasem świruje, nie przyśpiesza, trzeba stanąć na poboczu i go wyłaczyć. Inne modele były wzywane na akcję serwisową z tego powodu, ale patrząć po VIN-ie w serwisie powiedzieli mi, że akcja przywoławcza nie obejmuje tego modelu. Koszt ewentualny to ok 1000zł.

A ja tymczasem kupiłem mu pływające kierunki oraz komplet opon letnich. Chciałem Dębicę Presto UHP 2, ale nigdzie w Polsce ich nie ma, będą dopiero w czerwcu, więc padło na Kleber Dynaxer UHP - bardzo fajna opona.

Kilka zdjęć jakie wykonałem kiedy go oglądałem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2020, o 12:17 przez Resoviak, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
quadzz
Użytkownik
Auto: Insignia A ST FL 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2013
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 5 razy

Re: Czarna krowa z Rzeszowa.

Post autor: quadzz » 16 kwie 2020, o 19:22

Piękna. Kolor niewdzięczny (coś o tym wiem - każdy paproch widać). Niech służy :) szerokości!

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 16 kwie 2020, o 19:35

quadzz pisze:
16 kwie 2020, o 19:22
...
Dziękuję. Pozwolę sobie wrzucić więcej zdjęć jak już w końcu będę ja miał w swoich rękach. Planuję korektę lakieru i ceramikę, wtedy nie omieszkam Was zasypać fotami. Jeszcze będziecie mięli mnie dość ;)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2020, o 19:42 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 16 kwie 2020, o 22:59

Piszesz "krowa" - myślę: Kombi.
A tymczasem to zgrabna, dostojna, a zarazem dynamicznie narysowana limuzyna Grand Sport :)
Gratulacje!

Szyby ogrzewanej nie żałuj. Te druty to coś, czym Opel się nie popisał. Rozpraszają światło od reflektorów i ogólnie pogarszają widoczność. Nie wiem po co brałem to w benzynie, która nagrzewa się w try miga, a poza tym srogich zim i tak u mnie brak. Żona skorzystała parę razy, a jej wiecznie się gdzieś spieszy. Na pewno w tęgie zimy to się sprawdza, ale coś za coś z widocznością.

Jak w dieslu sprawuje się Quick Heat - nie mam pojęcia. Mam podobną nagrzewnicę elektryczną 1000W w dolocie powietrza w Octavii 2 TDI i szału nie ma. Nie wiem jak w Oplu, ale w Skodzie nagrzewnica ma kilka stopni i jeśli ładowanie aku jest za niskie (z powodu wysokiego poboru mocy), to nagrzewnica działa tylko częściową mocą albo w ogóle. Najlepiej wyłaczyć tylną szybę ogrzewaną i lusterka, niech sama nagrzewnica popracuje najpierw razem z silną dmuchawą na szybę, a dopiero potem puścić lusterka i na końcu tylną szybę (ta rozmrozi się raz dwa).

M.

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 16 kwie 2020, o 23:27

wassermann dzięki. Twoje posty bardzo mi pomogły na tym forum w podjęciu decyzji. Winien jestem zimnego z pianką!

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 17 kwie 2020, o 01:30

Postawisz za 3 lata, jak auto się sprawdzi ;)
Chwilowo mam zapas "z pianką", bo do garażu wjechało ich przed świętami 70 butelek (stan aktualny minus kilkanaście).
Ja z AT8 jestem generalnie zadowolony i nie sądziłem, że to napiszę. Mój silnik świetnie się z nim dogaduje, poprzednią Insignię z tym samym silnikiem miałem z manualem i w mieście to było uciążliwe połączenie - źle zestopniowane i chwilami zamulające. Aczkolwiek dociąganie do 110 km/h na dwójce przyprawialo banana na twarzy (no i robi wrażenie). W Twoim przypadku jednak najważniejsze, że diesel 2.0 170 KM i skrzynia manualna to problematyczne połączenie i niemal pewność wizyt w serwisie.

M.

Grupa Masterlease
Nowicjusz
Auto: Opel
Rok produkcji: 2020
Miasto: Gdańsk

Post autor: Grupa Masterlease » 17 kwie 2020, o 15:20

@Resoviak jak tylko zobaczyliśmy Twój wpis na forum od razu sprawdziliśmy status zamówionego przez Ciebie auta. Możemy poinformować, że samochód dojedzie do Rzeszowa w poniedziałek. 😉 Życzymy samych pozytywnych wrażeń z codziennej jazdy!

Zespół Masterlease
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2020, o 15:43 przez Grupa Masterlease, łącznie zmieniany 1 raz.

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 17 kwie 2020, o 15:32

Fajnie, dziękuję za informację, ale trochę słabo prawie tydzień czekać na auto. Inne słowa się cisną do ust, ale nie przystoi ich używać w towarzystwie. Tym bardziej, że dostałem maila rano z informacją, że auto będzie dzisiaj lub jutro:

"Logistyka zabrała klucze wczoraj, ale dopiero dzisiaj lub jutro auto będzie przewiezione. "

Słabo.

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 23 kwie 2020, o 22:31

Panie i Panowie stało się! Dzisiaj po 12:30 w końcu przekazano mi auto. Jest 23.10 dopiero wróciłem do domu :D Zmęczony, ale zadowolony jak dziecko które dostało lizaka.

Odebrałem auto, założyłem letnie opony, zrobiłem jakieś 300km 50% krajówki, 30% autostrada, 20% miasto. Spalanie 6,5 litrów na 100, rewelacja! Aaa i sezon na lody uważam za otwarty - przy okazji polecam rewelacyjne lody U Smoły w Pilźnie.

Kilka obserwacji:

- zaobserwowane na płytówce trzaski ramki huda nie występują w trakcie normalnej jazdy - to dobrze,
- fotel pasażera - przy 130 na autostradzie dostaje drgań i hałasuje, ktoś ma podobny problem? Nagrałem filmik, to terkotanie to dźwięk fotela. Tragedia :(

- IntelliLuxy - fajnie świecą, na włączonych AUTO widać jak wycina poszczególne sektory, ale zdarzyło mi się, że jedno auto z przeciwka mrugnęło mi, bo oślepiłem. Czyli nie działają do końca jak powinny.
- telefon. Miałem problem zassać kontakty z telefonu. Kiedy to się udało okazało się, że nie wszystkie rozpoznaje, te zapisane na karcie SIM wyświetlają się numerem a nie imieniem. U Was też?
- powiadomienie o SMS-ach przychodzi na cyfrowe zegary, można je odsłuchać. Bajka!
- czarny kolor - strasznie zbiera syf, dodatkowo wiosenna pogoda sprawiła, że zbierałem wszystkie możliwe owady i wszystko widac na czarnym
- większość miejsc do parkowania jest za mała na Insignię Obrazek
- temperatura oleju - powyzej 95ºC, dochodziła do pierwszej kreski powyżej 95. Wieczorem kiedy było chłodniej spadła na 95. To normalne?
- Android Auto. Podłączyłem na kablu pokazała się ikonka Android Auto na wyświetlaczu auta, na telefonie spytalo o pozwolenia na dostęp, kliknąłem, że tak i zonk - po chwili zniknęła. Nie było opcji żeby wyświetlić ekran telefonu na ekranie samochodu - pomocy!
- i teraz to czego najbardziej się obawiam - przy delikatnym dodaniu gazu przez sekunde - dwie słyszę taki gwizd, coś jak turbina, macie tak? Czy powinienem się obawiać o turbo po 93.000km?

Więcej nie pamiętam.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 23 kwie 2020, o 23:14

No piękna 🤗😍🥰
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 24 kwie 2020, o 07:00

Gratulacje. Co do wyświetlania nazw kontaktów pododawaj prefiks kraju przed numerem (+48) i będziesz widział nazwy ;)

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 24 kwie 2020, o 11:43

będę wypatrywał jej w Rzeszowie :)

JaMi
Użytkownik
Auto: Insignia B kombi
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: JaMi » 24 kwie 2020, o 12:38

gratuluję auta :D

- u mnie fotele nie stukają, u Ciebie jest coś do poprawy
- IntelliLuxy - czasem ktoś mrugnie, ale rzadko i mam wrażenie, że to generalny problem aut ze światłami matrycowymi, bez względu na markę
- z kontaktami telefonu nie mam problemów, choć zdarza się, że raz widzę sam numer, innym razem nazwisko. Nie skupiałem się nad tym i nie wiem czemu tak jest (system audio "stary", nie Multimedia)
- z odsłuchem SMSów mam więcej problemów, niż pożytku, generalnie nie korzystam
- miejsca do parkowania mało? to dobrze, że nie masz kombi (10cm więcej) :lol:
- temperatura oleju - kiedyś chyba widziałem wskazania ciut powyżej poziomej kreski (95), ale generalnie trzyma się poziomu. Przyjrzyj się temu w dłuższej perspektywie
- AA - polecam krótki kabel z grubymi żyłami. Problem znany i najczęściej sprowadza się do kabla. Jest wątek na ten temat. Polecam na Allegro znaleźć kabel do 30cm dedykowany do ładowania co najmniej 3A (albo 5A). Wydatek mały, a będziesz miał pewność, że połączenie jest właściwe
- też słyszę turbo, ale tak było od początku. Nie przejmowałbym się tym, o awariach sprężarki nie słyszałem jeszcze

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 27 kwie 2020, o 17:37

JaMi - w serwisie wybałuszyli oczy jak im filmik pokazałem, mówił facet, że nigdy się z czymś takim nie spotkali. Odnośnie AA to na weekendzie oblewałem auto u szwagra, wypróbowałem z 5 różnych kabli, krótsze, dłuższe, z 3 telefony i to samo. Mam Samsunga S8, na ułamek sekundy na ekranie pokazuje sie logo AA, na telefonie na górnym pasku kilka razy pokazuje się i znika i tyle. Może znajdę kogoś w Rzeszowie komu to działa i na jego sprzęcie spróbuje w moim aucie.
mnieteczek pisze:
24 kwie 2020, o 07:00
Co do wyświetlania nazw kontaktów pododawaj prefiks kraju przed numerem (+48) i będziesz widział nazwy ;)
Jesteś wielki! Pomogło! Bardzo dziękuję!

Zbliżam się do tysiąca przejechanych kilometrów, nie jest źle, podoba mi się to auto. W piątek oddaje do ASO, na akcję serwisową, z kolei 11 maja rozstaję się z nią na 4 dni i oddaję do SPA, zapewniają, że będzie jak nowa. Pochwalę się fotami jak odbiorę.

Awatar użytkownika
Rafi3040
Użytkownik
Auto: Opel insignia
Miasto: Serock

Post autor: Rafi3040 » 27 kwie 2020, o 20:36

Piękne auto gratki zakupu :D

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 28 kwie 2020, o 15:09

Resoviak pisze:
23 kwie 2020, o 22:31
- zaobserwowane na płytówce trzaski ramki huda nie występują w trakcie normalnej jazdy - to dobrze,
- fotel pasażera - przy 130 na autostradzie dostaje drgań i hałasuje, ktoś ma podobny problem? Nagrałem filmik, to terkotanie to dźwięk fotela. Tragedia :(
- IntelliLuxy - fajnie świecą, na włączonych AUTO widać jak wycina poszczególne sektory, ale zdarzyło mi się, że jedno auto z przeciwka mrugnęło mi, bo oślepiłem. Czyli nie działają do końca jak powinny.
- większość miejsc do parkowania jest za mała na Insignię Obrazek
- i teraz to czego najbardziej się obawiam - przy delikatnym dodaniu gazu przez sekunde - dwie słyszę taki gwizd, coś jak turbina, macie tak? Czy powinienem się obawiać o turbo po 93.000km?
U mnie HUD się uspokoił, a bzyczenie plastików czasem dochodzi tylko gdy skrzynia trzyma bardzo niskie obroty, czego z zasady unikam.
Fotel to kwestia egzemplarza. Ewidentnie coś do poprawy.
Intellilux - sporadycznym mruganiem się nie przejmuj. Zobacz kto mruga - jadący daleko, sami na świeczkach. Taki typ ludzi. Przywykniesz ;) Zresztą automat i tak zaraz je zgasi. Nie ma szans oślepiać kogoś dalej niż 400 metrów, bo tyle wynosi zasięg pełnych świateł drogowych. Po prostu ktoś widzi mocne światło, ale nie oślepiające, więc mruga zawczasu. Gdyby nagle prawie wszyscy zaczęli mrugać, to wówczas byłoby nie tak.
Miejsca do parkowania... No cóż, to nie jest auto na ciasne parkingi. No i uwaga na krawężniki przy skrętach, tego też trzeba się nauczyć.
W benzynie turbo nie słychać. W dwóch moich dieslach zawsze je słyszałem jak sobie gwizdnęło przy dociśnięciu. To znaczy że żyje :) Obawiać można się gdy na uszczelnieniach turbo wychodzi olej. W innym przypadku jeździć i się cieszyć.

M.

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 6 maja 2020, o 13:09

Chciałem jeździć i się cieszyć. 2000km zrobiłem i...
20200506_110300.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JaMi
Użytkownik
Auto: Insignia B kombi
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: JaMi » 6 maja 2020, o 13:30

w jakiej sytuacji pojawił się komunikat, co zrobiłeś?

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 6 maja 2020, o 14:24

ehhh jakaś fala teraz :/

to już 2ga sztuka z Rzeszowa z tym komunikatem w ciągu ostatnich dni, wczoraj przyjechała do mojego mechanika 1szt na lawecie a dziś jade do kolejnej co również w ogóle nie odpala :(

Jak mogę Ci jakoś pomóc to pisz, komputer itp służę pomocą

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 6 maja 2020, o 14:44

Dokładnie w tym momencie wyłączyłem start/stop guzikiem. Na moje amatorskie oko, wiedząc co boli ten model to będzie ten nieszczęsny pedał gazu. Autem zrobiłem 2000 km równe :/

Objawy są takie: auto nie przyspiesza, nie przygazuje do wyższych obrotów, skrzynia szarpie jak zła. Po wyłączeniu, odczekaniu itd. info o ograniczeniu mocy silnika znika, ale świeci się nadal kontrolka silnika, auto na postoju przygazowuje bez problemu (znaczy ja), później przyspiesza normalnie, ale skrzynia zmienia biegi bardzo późno (na dwójke przy ruszaniu, sporo powyżej 3000 obrotów, bliżej 4000), strasznie szarpie no i po 500 m takiej jazdy wyskakuje błąd j.w.

Sprawa zgłoszona do Masterlease (auto po gwarancji, roczna rękojmia), razem z fotelem, parującym reflektorem i paroma innymi rzeczami, mają 2 tygodnie na ustosunkowanie się :/

Inna sprawa: na postoju czy to P, czy to D oprócz dźwięku silnika słychać coś jakby koła pasowe. Co ciekawe z zewnątrz ich nie słychać, w środku tak. Silnik? Skrzynia?

Zawiedziony jestem dzisiaj, nie tak to miało wyglądać.

Crazy383 pisze:
6 maja 2020, o 14:24

Jak mogę Ci jakoś pomóc to pisz, komputer itp służę pomocą
A żebyś wiedział, że skorzystam ;) PW. Bardzo dziękuję. Tyle nie wiem czy mogę to kasować czy lepiej poczekać na speca z Masterlease. Bo jak ja teraz to naprawię, błędy wykasuję, to mi powiedzą za pół roku czy za 10 miesięcy, że to wina mojej eksploatacji, a teraz przynajmniej wiedzą, że przez 2 tygodnia nie mogłem zepsuć auta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta forumowiczów”