--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInsignia B GS Elite 260 KM 4x4
- jurass
- Użytkownik
- Auto: GS 260 KM 4x4 Elite
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: jesienne
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Insignia B GS Elite 260 KM 4x4
No ale zawsze możesz powiedzieć, że chcesz filmik z produkcji. Przecież na gwarancji jest. 
- etac
- Użytkownik
- Auto: brak
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: SBE
- Otrzymał piwo: 11 razy
- Kontakt:
zaloguj się na OnStar, to będziesz miał identyczny.KenyBDG pisze:Ja niestety nie dostałem takiego filmiku
- jurass
- Użytkownik
48 Samochód na składzie w Polsce 
-- 3 mar 2018, o 23:10 --
Czyli jest szansa na odbiór auta w tyg. 11. Zamówiłem w piątek w tyg. 4, więc to 7 tygodni wychodzi. To niby dobrze. Ale czy to nie znaczy, że fabryka nie ma dużego obłożenia czyli auto nie cieszy się dużą popularnością? Zakład w Gliwicach też ma wolne moce, wysyłają ludzi do pracy w Niemczech, wprowadzają program wcześniejszych przejść na emeryturę. Tak sobie ta sytuacja Opla wygląda.
-- 3 mar 2018, o 23:16 --
Auto zostało też już usunięte ze strony, gdzie podana była cała jego konfiguracja i gdzie pojawiał się aktualny kod statusu produkcyjnego. Ostatnie znaki po "=", to był kod zamówienia.
https://my.opel.pl/api/opel/pl/pl/searc ... y=0026VM2Z
edit
----------
Aha, ale to działa dalej, tylko zamiast tego kodu trzeba wpisać VIN.
-- 3 mar 2018, o 23:27 --
A tak w ogóle, to to jest Insignia C
-- 3 mar 2018, o 23:10 --
Czyli jest szansa na odbiór auta w tyg. 11. Zamówiłem w piątek w tyg. 4, więc to 7 tygodni wychodzi. To niby dobrze. Ale czy to nie znaczy, że fabryka nie ma dużego obłożenia czyli auto nie cieszy się dużą popularnością? Zakład w Gliwicach też ma wolne moce, wysyłają ludzi do pracy w Niemczech, wprowadzają program wcześniejszych przejść na emeryturę. Tak sobie ta sytuacja Opla wygląda.
-- 3 mar 2018, o 23:16 --
Auto zostało też już usunięte ze strony, gdzie podana była cała jego konfiguracja i gdzie pojawiał się aktualny kod statusu produkcyjnego. Ostatnie znaki po "=", to był kod zamówienia.
https://my.opel.pl/api/opel/pl/pl/searc ... y=0026VM2Z
edit
----------
Aha, ale to działa dalej, tylko zamiast tego kodu trzeba wpisać VIN.
-- 3 mar 2018, o 23:27 --
A tak w ogóle, to to jest Insignia C
Kod: Zaznacz cały
modelDescription "Insignia"
modelYearSuffix "C"- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
No to czekam z utęsknieniem na raporty z pierwszych wrażeń!
Przedwczoraj byłem i ja na pierwszej długiej rozmowie w Oplu, ale na razie się nie postarali, zakładam że to początek drogi negocjacyjnej i odkrywanie kart dopiero nastąpi
Potem wybrałem się do Skody i po sąsiedzku do VW, gdzie stał przepiękny Arteon. Po wstępnych rachubach i pierwszym zaproponowanym upuście Arteon 280 KM wyszedł ciut więcej, ale tylko ciut, od Insi GSi bez dołożenia przez Opla właściwej staranności co do ceny, a zatem... Jeśli będą twardzi, to Insignia wcale nie jest taka pewna
Arteon może nie ma wspaniałego 4x4 z wektorowaniem ani Brembo, ale sekundy do 200 km/h urywa ładnie. Ma wprawdzie wady, np. nie można zamówić foteli z wentylacją i ciemnej podsufitki w jednym (wykluczają się), podgrzewana kiera też jest jakimś tam problemem, ale sam w sobie jest piękny.
Różnice są w opcjach finansowania i serwisowania, to będzie u mnie decydowało w znacznym stopniu przy wyborze. Trzeba przyznać, że Opel ma najlepszy pakiet (np. 5 lat i 125,000 km gwarancja i pełen serwis z mat. eksploatacyjnymi za 1 kwotę doliczaną do wartości auta). Skoda ma tylko na 3 lat coś takiego, a VW w ogóle, do tego w VW nie można w wynajmie wziąć ubezpieczenia z góry na cały okres.
Wracając do tematu - liczę na podzielenie się wrażeniami, bo "jedziemy na tym samym wózku", tylko Ty o pół roku wcześniej. Pamiętam 3 lata temu na forum Vectry jak pisałeś, a ja tak samo pytałem jak teraz
Też chciałbym Insi ponownie, ale zobaczymy co wyjdzie. No i moja po naprawie jest taka fajna, że żal będzie się rozstać...
M.
Przedwczoraj byłem i ja na pierwszej długiej rozmowie w Oplu, ale na razie się nie postarali, zakładam że to początek drogi negocjacyjnej i odkrywanie kart dopiero nastąpi
Różnice są w opcjach finansowania i serwisowania, to będzie u mnie decydowało w znacznym stopniu przy wyborze. Trzeba przyznać, że Opel ma najlepszy pakiet (np. 5 lat i 125,000 km gwarancja i pełen serwis z mat. eksploatacyjnymi za 1 kwotę doliczaną do wartości auta). Skoda ma tylko na 3 lat coś takiego, a VW w ogóle, do tego w VW nie można w wynajmie wziąć ubezpieczenia z góry na cały okres.
Wracając do tematu - liczę na podzielenie się wrażeniami, bo "jedziemy na tym samym wózku", tylko Ty o pół roku wcześniej. Pamiętam 3 lata temu na forum Vectry jak pisałeś, a ja tak samo pytałem jak teraz
M.
- jurass
- Użytkownik
Upusty na Iśkę są teraz znacznie niższe niż jak brałem poprzednią i chyba nic się z tym nie da zrobić, albo z wiekiem tracę charme. Czy ten Arteon rzeczywiście taki ładny czy po prostu świeży? Jakoś nie wierzę, że Arteona z tym silnikiem można mieć za podobne pieniądze jak Iśkę z podobnym wyposażeniem. No, te sekundy... Gdzie Ty po te bułki ganiasz, że do 200 się rozpędzasz? Trójmiejskie okolice? Skrzynia ręczna czy dwusprzęgłówka, jest wybór?
- wassermann
- Zapaleniec
Sekundy nie są takie ważne, choć trochę działają jak magnes
Obecna Insignia jest dla mnie OK pod tym względem, trudno narzekać, ale wiesz jak to działa - nieco lepiej nie zaszkodziłoby... Nie powiem, że nie wciskam w tym aucie do deski, bo wciskam i to często, na dwójce i trójce, żeby poczuć tę radość.
Cenowo wyszło tak a nie inaczej, bo jeśli mowa o Insi, to przymierzam się do GSi. Katalogowo +20,000 zł brutto więcej w stosunku do porównywalnie wyposażonej topowej "zwykłej".
Arteon wizualnie bardzo mi się podoba, ma w sobie jednocześnie i majestat ("kawał fury") i linię coupe. Przód trochę dziwny, no i chyba niepraktyczny - bo jak to się wybrudzi, to masakra z doczyszczeniem. W wersji 280 KM niestety wyłącznie DSG. No i wada największa - marka. O Insignię można być spokojnym, do tego jest niedoceniana. A topowego VW zostawić w Polsce zawsze strach, no i wzbudza emocje wśród drogowego dresiarstwa.
P.S. Po bułki nie ganiam. Pieczywa nie jadam ani ja, ani moja żona. W ramach przygotowania do przejścia na lżejszą Insignię i mi zauważalnie ubyło kilogramów przez ostatnie pół roku
M.
Cenowo wyszło tak a nie inaczej, bo jeśli mowa o Insi, to przymierzam się do GSi. Katalogowo +20,000 zł brutto więcej w stosunku do porównywalnie wyposażonej topowej "zwykłej".
Arteon wizualnie bardzo mi się podoba, ma w sobie jednocześnie i majestat ("kawał fury") i linię coupe. Przód trochę dziwny, no i chyba niepraktyczny - bo jak to się wybrudzi, to masakra z doczyszczeniem. W wersji 280 KM niestety wyłącznie DSG. No i wada największa - marka. O Insignię można być spokojnym, do tego jest niedoceniana. A topowego VW zostawić w Polsce zawsze strach, no i wzbudza emocje wśród drogowego dresiarstwa.
P.S. Po bułki nie ganiam. Pieczywa nie jadam ani ja, ani moja żona. W ramach przygotowania do przejścia na lżejszą Insignię i mi zauważalnie ubyło kilogramów przez ostatnie pół roku
M.
- jurass
- Użytkownik
Sam na te sekundy patrzę, więc rozumiem. Przy porównaniu z GSI to trochę rzeczywiście inaczej wygląda, chociaż jak sobie zrobiłem szybką wycenę Arteona, to jakieś 230 tys. mi wyszło. Ale mam co do jego wyglądu podobne odczucia. I podobne co do marki. Do znajomego kiedyś przyjechał partner biznesowy Passatem z Austrii. Poszli na spotkanie do rafinerii w Płocku, auto zostało przed zakładem. Jak wyszli, to już go tam nie było. 
-- 4 mar 2018, o 22:50 --
Co do sekund jeszcze, nie wiem jak tam finalnie z upustami, ale jak jesteśmy już przy kwocie ok. 230 tys., to ja cały czas łakomym okiem patrzę na AMG CLA 45 4MATIC Shooting Brake, 381 KM aktualnie, i to już te sekundy powinno dosyć konkretnie urywać. No i efekty akustyczne oprócz sekund.
-- 4 mar 2018, o 22:50 --
Co do sekund jeszcze, nie wiem jak tam finalnie z upustami, ale jak jesteśmy już przy kwocie ok. 230 tys., to ja cały czas łakomym okiem patrzę na AMG CLA 45 4MATIC Shooting Brake, 381 KM aktualnie, i to już te sekundy powinno dosyć konkretnie urywać. No i efekty akustyczne oprócz sekund.
- wassermann
- Zapaleniec
Pozwól, że dokończę w Twoim wątku co zacząłem. Sam teraz na spokojnie przeklikałem sobie konfiguracje - i Arteon wychodzi katalogowo prawie 60 tys. zł więcej za porównywalną konfigurację. Zakładając, że Opel w drugim podejściu postara się bardziej, to upust pewnie da nie gorszy niż VW. Różnica zostanie zatem nadal duża, na poziomie 50 tys. zł brutto. Dużo za duża. Przy pierwszym podejściu jakoś musiał mnie ten handlowiec z VW wykiwać na opcjach, bo samemu wykilkałem ich więcej, a nie miałem wówczas czasu z nim dłużej porozmawiać.wassermann pisze:Po wstępnych rachubach i pierwszym zaproponowanym upuście Arteon 280 KM wyszedł ciut więcej, ale tylko ciut, od Insi GSi bez dołożenia przez Opla właściwej staranności co do ceny, a zatem...
Temat VW do zakopania. Zostaje Insi vs. Superb. Odezwę się jeszcze w swojej sprawie do Ciebie na PW i następny post napiszę, żeby pochwalić Twoją nową zabawkę
M.
- UTK2011
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS260KM 4x4
- Miasto: z centrum
@wassermann
Właśnie coś mi też nie pasowało w tym twoim rabacie bo ja przechodziłem tą samą akcję Arteon mi się także bardzo podobał tylko na full już po rabatach była nadal różnica w granicach 60 tyś na korzyść Insignii przy podobnym wyposażeniu. Superb z wyglądu już mnie nie urzekł i odpadł z rywalizacji teraz po czasie nadal podtrzymuje swój wybór i Isia raczej nie ma nadal konkurenta w parametrze cena/jakość. Nowy Peugeot 508 się ciekawie prezentuje, szczególnie z tyłu, tylko jak z cenami...
P.S za jakieś 2-3 tygodnie czeka mnie pierwszy przegląd serwisowy po 30 tyś km jak na razie z usterek zgłaszam jedynie trzeszczącą obudowę wyświetlacza Head-UP do poprawy reszta spasowana idealnie, innych bolączek brak.
Zobaczymy czy już mają jakieś zestawy wygłuszające w starej Isi wygłuszali na serwisie całe konsole środkowe jak komuś bardzo trzeszczały, z tego co mi mechanik mówił mieli takie zestawy plastrów do podklejania pod konsole to z taką małą obudową powinni sobie szybko poradzić.
Właśnie coś mi też nie pasowało w tym twoim rabacie bo ja przechodziłem tą samą akcję Arteon mi się także bardzo podobał tylko na full już po rabatach była nadal różnica w granicach 60 tyś na korzyść Insignii przy podobnym wyposażeniu. Superb z wyglądu już mnie nie urzekł i odpadł z rywalizacji teraz po czasie nadal podtrzymuje swój wybór i Isia raczej nie ma nadal konkurenta w parametrze cena/jakość. Nowy Peugeot 508 się ciekawie prezentuje, szczególnie z tyłu, tylko jak z cenami...
P.S za jakieś 2-3 tygodnie czeka mnie pierwszy przegląd serwisowy po 30 tyś km jak na razie z usterek zgłaszam jedynie trzeszczącą obudowę wyświetlacza Head-UP do poprawy reszta spasowana idealnie, innych bolączek brak.
Zobaczymy czy już mają jakieś zestawy wygłuszające w starej Isi wygłuszali na serwisie całe konsole środkowe jak komuś bardzo trzeszczały, z tego co mi mechanik mówił mieli takie zestawy plastrów do podklejania pod konsole to z taką małą obudową powinni sobie szybko poradzić.
- jurass
- Użytkownik
Zapraszam. I nie wiem co Ty chcesz chwalić, nie czytasz internetów? To tylko Opel.wassermann pisze:wassermann pisze:Odezwę się jeszcze w swojej sprawie do Ciebie na PW i następny post napiszę, żeby pochwalić Twoją nową zabawkę
M.
Wygląda na to, że o ile Niemcom produkcja poszła sprawnie, to jest jakiś zator transportowy u nas i nie wiadomo kiedy auto dotrze do dilera. Mnie się jakoś specjalnie nie spieszy, bo i tak nie jestem go w stanie odebrać w ciągu najbliższych dwóch tygodni i jeszcze musimy kwestie finansowania dograć. Myślę, że najwcześniej w tyg. 13 jest szansa na odbiór. Korzystne byłoby oczywiście już podjechać do święcenia jajek nowym autem. Ale nie napinam się.
Co do Superba to najbardziej nie podobało mi się, że na fotelu czułem się jak u cioci na kanapie, zero trzymania, podczas gdy w w moim FL'u na perforowanej skórze byłem jak wklejony, przytrzymywany z boków. Ale może to dlatego, że jakiś specjalnie duży nie jestem. Nie wiem co to za fotele były, ale wydaje mi się, że lepszych pod tym względem tam nie ma.
- wassermann
- Zapaleniec
W Superbie faktycznie jeden rodzaj foteli, różniących się materiałem i fakturą tapicerki i oczywiście sterowaniem.
Ale w Superb Sportline są inne fotele, fajniejsze, choć z wadą wrodzoną - bez wentylacji... Wentylacja to w ogóle problem w grupie VAG, widziałem Audice za kilkaset tys. bez tego. W Arteonie o to samo się potykałem.
Do tego Superb w miarę dobrze wygląda (wg mnie) dopiero na dużych kołach i obniżony, inaczej jest totalna furmanka. Duże koła 19" to nie problem, ale już obniżenie (seryjne w Sportline, choć z możliwością rezygnacji) wyklucza się z adaptacyjnym zawieszeniem. Albo obniżone - albo adaptacyjne. A słabo jeździć ciągle na sztywnym. A w Insignii GSi, jak wiadomo, można mieć i lekkie obniżenie i zachowane adaptacyjne amortyzatory.
W Czeszce podobają mi się duperele, takie typowo emeryckie - spryskiwacz obiektywu kamery, kulturalne otwieranie/zamykanie bagażnika elektrycznie + ruchem stopy, osobna strefa klimy z tyłu. Ale ogólnie Insi wypada nowocześniej.
W poniedziałek się rozstrzygnie czy będziemy mieli okazję wymieniać się uwagami nt. Insi przez najbliższe lata i to czy i ile zagoszczę jeszcze na forum jako aktywny użytkownik.
M.
Ale w Superb Sportline są inne fotele, fajniejsze, choć z wadą wrodzoną - bez wentylacji... Wentylacja to w ogóle problem w grupie VAG, widziałem Audice za kilkaset tys. bez tego. W Arteonie o to samo się potykałem.
Do tego Superb w miarę dobrze wygląda (wg mnie) dopiero na dużych kołach i obniżony, inaczej jest totalna furmanka. Duże koła 19" to nie problem, ale już obniżenie (seryjne w Sportline, choć z możliwością rezygnacji) wyklucza się z adaptacyjnym zawieszeniem. Albo obniżone - albo adaptacyjne. A słabo jeździć ciągle na sztywnym. A w Insignii GSi, jak wiadomo, można mieć i lekkie obniżenie i zachowane adaptacyjne amortyzatory.
W Czeszce podobają mi się duperele, takie typowo emeryckie - spryskiwacz obiektywu kamery, kulturalne otwieranie/zamykanie bagażnika elektrycznie + ruchem stopy, osobna strefa klimy z tyłu. Ale ogólnie Insi wypada nowocześniej.
W poniedziałek się rozstrzygnie czy będziemy mieli okazję wymieniać się uwagami nt. Insi przez najbliższe lata i to czy i ile zagoszczę jeszcze na forum jako aktywny użytkownik.
M.
- jurass
- Użytkownik
8 Marca
49 Samochód wysłany do dealera
W czwartek będę u dealera, chyba już dojedzie, to sobie go obejrzę.
-- 10 mar 2018, o 13:21 --
OnStar został aktywowany. W apce pojawiły się nowe elementy, ale nie ma jeszcze komunikacji z autem.
49 Samochód wysłany do dealera
W czwartek będę u dealera, chyba już dojedzie, to sobie go obejrzę.
-- 10 mar 2018, o 13:21 --
OnStar został aktywowany. W apce pojawiły się nowe elementy, ale nie ma jeszcze komunikacji z autem.
- jurass
- Użytkownik
Auto jest już u dilera od dwóch dni jakoś i komunikacja z nim przez OnStar też jest. Ale komunikacja jest przez przeglądarkę, w apce MyOpel na androida nie ma jeszcze, dziwne.
- jurass
- Użytkownik
Domyślam się, ale dlaczego w przeglądarce działa? Brak spójności jakiś tu widzę.etac pisze:Bo musi być aktywowany z strony dealera po sprzedaży.
I mała aktualizacja w pierwszym poście.
- etac
- Użytkownik
- Auto: brak
- Kod silnika: inny
- Miasto: SBE
- Otrzymał piwo: 11 razy
- Kontakt:
jak nie ma w apce, to odinstaluj ją i zainstaluj ponownie. Mialem to samo z Astrą po kupnie. Wylogowano Mokke, ale Astra była, ale bez komunikacji z nią.
A co do auta, to pakiet OPC robi jednak dobrą robotę i brak jej tutaj jest wielkim minusem jak dla mnie. Fajnie tez by było dołożyc mu spojler jak w GSi.
A co do auta, to pakiet OPC robi jednak dobrą robotę i brak jej tutaj jest wielkim minusem jak dla mnie. Fajnie tez by było dołożyc mu spojler jak w GSi.
- jurass
- Użytkownik
Mam pakiet OPC, wewnętrzny, dla mnie istotniejszy. Zewnętrzny miałem w FL'u, teraz jakoś niekoniecznie do mnie przemawia. Wolę ten napęd i 20" bez OPC zewnętrznego niż silnik 1.5 z pakietem.
Poza tym jest drogi i zwiększa masę. Dobrze, że mi przypomniałeś, o spojler spytam u dilera, bo przecież w fabryce nie można tego zamówić, ale jak sobie jakieś 3 k zażyczą, to spasuję.
- cinek08
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Zewnętrzny OPC to w dalszym ciągu nakładki czy całkowicie inne zderzaki, jak to jest w ISI B?