--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia GSi 2.0T - Silberblitz by Wassermann

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: Insignia GSi 2.0T - Silberblitz by Wassermann

Post autor: wassermann » 29 cze 2018, o 09:05

@Spili,
O, to jedziemy na takim samym wózku, dosłownie i w przenośni! :D

Przede wszystkim podejmij działania w kierunku rozpoznania warunków zakończenia umowy przed terminem. U mnie okazały się nieakceptowalne, obarczone bardzo dużym ryzykiem dopłacenia do interesu, w dodatku nie wiadomo jakiej kwoty (zależnie od tego za ile leasingodawca sprzeda samochód - i kiedy - bo jak nie sprzeda w 60 dni, to wówczas następuje wycena rzeczoznawcy, za którą Ty płacisz, a w przyszłości czeka Cię pokrycie ujemnej różnicy między wartością rezydualną zwróconego pojazdu a rzeczywistą kwotą, za jaką udało się finalnie pojazd zbyć - no ryzyko jak diabli - a oczywiście jak sprzedadzą korzystniej niż wartość rezydualna, to tej nadwyżki nie zobaczysz w portfelu, hehehe, dopłacasz tylko do ich ewentualnej straty).

Opcją alternatywną - i jedyną w tym układzie - jest znalezienie osoby (przedsiębiorcy) zainteresowanej cesją. Kogoś, kto przejmie Twój leasing na identycznych warunkach. A za parę m-cy wykupi sobie auto, albo sfinansuje je dalej w inny sposób (kolejnym leasingiem/kredytem - to już wybór osoby przejmującej). Do cesji potrzebny jest chętny, no i oczywiście jego pozytywna weryfikacja przez bank. Sporo kwitów do wypełnienia. Weryfikacja wniosku nic nie kosztuje, dopiero sama cesja wg tabeli opłat. Warunki dogadujecie między sobą, bo zwykle składnikiem cesji jest pewna kwota odstępnego, ale to już sprawa indywidualna jak je sobie wyliczysz i co wynegocjujesz. No i musisz znaleźć tego chętnego.

Jeśli u mnie cesja się nie powiedzie, to trudno. Będę jeździł obecną Insi do października i zapłacę za składowanie GSi. Pogodziłem się z tym od początku jak było wiadomo, że auto idzie jak burza i będzie wyprodukowane tak szybko, no ale nie siedziałem z założonymi rękami tylko próbowałem szukać możliwości. Na razie 50/50, bo może coś z tych moich planów się wykluje, zwłaszcza że auto się podoba i kusi niskim przebiegiem (zwłaszcza silnika, który został wymieniony na gwarancji). Nie są to auta dla ludu, ale jak się okazuje można trafić na fanów marki szukających solidnej oferty, tak więc warto próbować. Może uda mi się to dowieźć, to wówczas pokażę GSi za miesiąc. A jak nie, to dopiero jesienią. W sumie to nie spieszy mi się z przesiadką z manuala na automat... Jak mnie ta perspektywa wkurza wrrrrrrr.

M.

Awatar użytkownika
Spili
Nowicjusz
Rok produkcji: 2022
Miasto: Dąbrowa G.
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Spili » 29 cze 2018, o 10:19

Ha ha ha :)
No od czasów OCP widzę , że idziemy po tych samych śladach ;)
Widać co nas kręci ;)

U mnie nie ma leasingu tylko wynajem. I tutaj może być nieco inaczej do rozwiązania. Muszę babeczkę przycisnąć jak się z nimi wcześniej pożegnać. A nowej Isi nie biorę przez nich więc pomocna pewnie nie będzie za bardzo :/

Dealer powiedział, że miesiąc spokojnie może u nich postać na placu. No ale potem to już muszę brać... A dwie raty przez 3 miechy to mi się nie uśmiecha płacić.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 29 cze 2018, o 14:09

Też mam wynajem, mówiąc precyzyjnie. Bank na G. Wynajem 3 lata/ 90kkm, do tego serwis Maxi + ubezp. I wyszło jak wyszło, nie dało się skrócić bez ryzyka, które opisałem. Kompletnie nieopłacalna opcja - ba, nie wiadomo nawet ile przyszłoby dopłacić. Dla mnie odpada.

I to pomimo faktu, że mój wniosek poparła (i złożyła w moim imieniu) osoba od dealera zaznaczając, że cała sprawa jest w związku z moją przesiadką na kolejną Insignię, tym razem co prawda w Opel Drive Plan, ale pod spodem jest dokładnie ten sam bank. I robiła to równolegle z załatwieniem promesy na finansowanie nowego auta, badaniem mojej zdolności itp. Historię mam czystą, rzecz jasna, promesa weszła bez problemu, no ale przychylności we wcześniejszym zakończeniu - brak. O, przepraszam, łaskawie zaproponowali redukcję opłaty manipulacyjnej z ok. 700 zł o 50% :lol:

Z dealerem awaryjnie dogaduj składowanie przez dłuższy czas. Niech poda maksymalną stawkę dzienną i termin graniczny odbioru - u Ciebie koniec grudnia. Składowanie raczej na pewno wyjdzie taniej od opłacania rat za oba auta równocześnie, no chyba że chcesz się powozić na zmianę dzień po dniu nową i starszą Insią :D

M.

Awatar użytkownika
Spili
Nowicjusz

Post autor: Spili » 29 cze 2018, o 14:34

Cały czas mnie kumple namawiają na leasing a nie wynajem.. No tylko, że tak z 5 dych trzeba by wpłacić jako opłatę wstępną żeby rata po ludzku wyglądała...
Bierzemy w MMCarsie kilkanaście Astr więc mam pole do negocjacji opłat placowych ;)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 29 cze 2018, o 15:24

A dla mnie tylko wynajem. Fajnie wygląda w nim opcja pełnego serwisu. Spokojna głowa. Choć tym razem skusiłem się również na Opel FlexCare wliczony do wartości auta. Ale niepełny (tylko wydłużona gwarancja + ass). Pełny serwis (złoty) Flex Care nie ma takiego fajnego zakresu jak w przypadku serwisu w Drive Planie, jest w nim więcej wyłączeń. Do tego w wynajmie mam ubezpieczenie w ratach, a opłata wstępna dość niska - ustawiłem sobie tak samo jak opłatę, którą zapłaciłem dealerowi przy zamówieniu.

Pewnie optymalnie finansowo to nie jest. Ale gdybym chciał optymalizować, nie brałbym auta, które spali 17-18/100 w mieście...

No i w działalności łatwo się wynajem kalkuluje, jako comiesięczny koszt. Z tym że "dobra zmiana" już coś tam knuje ze zmianami zasad względem tzw. użytku mieszanego... Jak sobie policzyłem pełne koszty użytkowania samochodu (wraz z paliwem) w ujęciu średniomiesięcznym, to po zapowiadanych zmianach (o ile wejdą w życie) wyszłoby mnie na czysto więcej prawie 500 zł/m-c. I co, znajdzie się kolejne 500 zabrane pracowitemu? Znajdzie, k***a ich mać! Dla jednego 500+, dla mnie 500-.

M.

Awatar użytkownika
jurass
Użytkownik
Auto: GS 260 KM 4x4 Elite
Miasto: jesienne
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: jurass » 29 cze 2018, o 18:22

No to może drugi raz już na nich nie zagłosujesz. ;)

wassermann pisze:
29 cze 2018, o 15:24
nie brałbym auta, które spali 17-18/100 w mieście...
8-)
Ale to tylko chyba Tobie i mnie, bo innym 11 w porywach i to przy dynamicznej jeździe. :?

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 29 cze 2018, o 19:00

Kto? Że ja? Na nich?!? Normalnie, obraziłem się.

M.

Awatar użytkownika
jurass
Użytkownik
Auto: GS 260 KM 4x4 Elite
Miasto: jesienne
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: jurass » 29 cze 2018, o 20:27

Kurde, już myślałem, że znalazłem chociaż jednego, który na nich głosował. Taki obrażalski nie bądź od razu, każdy ma prawo do pomyłki.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 29 cze 2018, o 23:02

Jak chcesz znaleźć, to szukaj po samochodach z naklejką "kotwicy" Polski Walczącej. Zwykle do zaobserwowania na pełnoletnich wyrobach, a jakże, niemieckich. Bayerische Motorwerke i tym podobnych ;)

M.

Awatar użytkownika
Kali
Użytkownik
Auto: 2.0T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Tychy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Kali » 29 lip 2018, o 12:36

No ładna. Widzę, że masz jeden ulubiony kolor chyba od czasów vectry :) Ty się pewnie będziesz orientował. Jakie są rozmiary tarcz w insi B? Interesują mnie GSI diesel i benzyna i "zwykłe 2.0T"?

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 30 lip 2018, o 09:39

@Kali,

Kolor srebrny ulubiony? Chyba tak - bo nie lubię wszelkich "szarych", obecnie tak popularnych. Wg mnie wyglądają dobrze tylko w słońcu i jak są czyste, a w praktyce auto zawsze jest mniej lub bardziej wybrudzone, a pogoda przez większość roku bynajmniej nie śródziemnomorska. Poza tym jasny lakier (biały, srebrny) najlepiej uwydatnia gabaryty i linię auta.

Każde GSi, czyli benzyna 260 KM i diesel 210 KM, jak również "zwykłe 2.0T" 260 KM to trzy wersje seryjnie wyposażone w taki sam układ hamulcowy - przód Brembo (4 tłoczkowy) 345 mm went. + tył 315 mm went. (tył podaję orientacyjnie, nie znam dokładnych parametrów). Natomiast "zwykły" diesel 210 KM ma już mniejszy układ z przodu, a nie Brembo jak GSi diesel.

M.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 1 sie 2018, o 14:44

01. sierpnia i prawie udało się dotrzymać terminów, które założyłem sobie w "idealnym planie"

Dzisiaj została aktywowana cesja leasingu Insignii A na nowego fana Opla :) 5 tygodni formalizmów i udało się. Za parę dni się rozstaniemy, głupie uczucie, ech. Ale wiem, że trafi w dobre ręce (i pod odpowiednio nielekką nogę).

Dzisiaj też do dealera w moim mieście dotarło nowe srebro. Tak więc za parę dni będę od nowa uczył się jeździć.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 sie 2018, o 15:08

super!!! Czekamy na wrażenia z odbioru :)
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
Spili
Nowicjusz

Post autor: Spili » 1 sie 2018, o 18:20

No rewelacja!
Gratulacje :)
Chwal się od razu ;)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 4 sie 2018, o 18:05

Kolejna przymiarka do felg 19" na zimę. Tym razem Borbet, producent renomowany, a wzór moim zdaniem idealnie komponujący się z przetłoczeniami na bokach sylwetki Insignii, które w GSi są dodatkowo podkreślone agresywnymi progami. W "przymierzalni" nie było fotki GSi.

Pytanie za milion punktów - jaką średnicę otworu centralnego piasty powinny mieć felgi do GSi... Ale chyba za te parę dni sam sobie zmierzę.

Felga Borbet S - jasne srebro, błyszcząca, nadaje się na zimę. Szerokość 8.5", ET38, ciut za małe i będzie o 11 mm szerzej niż oryginalna felga 20" ET49 8.5", lub o 9 mm szerzej od oryginalnej felgi 18" ET41 8". Ale optycznie to tylko na plus.

M.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 8 sie 2018, o 08:56

Lewe oczko Misia-Rysia...

Awatar użytkownika
Spili
Nowicjusz

Post autor: Spili » 8 sie 2018, o 09:36

No cacko :D
Ja tez już nogami przebieram wiedząc, ze już na mnie czeka a odebrać nie mogę :/

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 9 sie 2018, o 09:05

Prawe oczko Misia-Rysia :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 sie 2018, o 09:20

No cudo... pokaż więcej 😍
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 9 sie 2018, o 11:26

Więcej nie ma, bo stała zakurzona. Dzisiaj odbiór i noc poślubna ;D

Pierwsze wrażenie wizualne z zewnątrz - znacznie lepiej niż się spodziewałem, podoba mi się. Elegancka, ale zadziorna. Przód fajny z profilu, taki bardziej masywny dzięki temu zderzakowi. Wygląd nowoczesny, przy nowej poprzednia Insia jakoś tak skromnie, choć przecież jest piękna. W środku fotele optycznie piękne, kształt kokpitu także, ale materiałowo wolę poprzedniczkę. Cieszą równo i ciasno spasowane reflektory, drzwi, klapa bagażnika. W mojej Insi A od razu dostrzegłem nierówno osadzone reflektory. Wszelkie wątpliwości co do wybranego koloru natychmiast przeminęły jak tylko dostrzegłem ją na parkingu dealera.

M.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta forumowiczów”